Nu vädjar jag till svensk kristenhet – gå ut till ungdomarna

Nu är jag helt desperat. Tyvärr kan man inte ropa på en blogg, men nu ropar jag ändå.

I fredags kväll var jag ute med ungdomskyrkan Konnekt. Under sommarhalvåret håller vi till i Tantolunden på Södermalm. Det är en stökig plats, med mycket fylleri, även viss droganvändning förekommer. I fredags kväll var det ett antal hundra ungdomar där, och de allra flesta var påverkade av någonting. Det vi gör är att bjuda på pannkakor och kaffe, pratar med ungdomarna, och försöker få tillfälle att berätta om Jesus och vad han betyder för oss. Vi har också en bönestol med oss, där man kan få sätta sig, och då ber vi för den berörda personen. För min del så skapas ständigt öppningar till mer ingående samtal med ungdomarna, i fredags hade jag till exempel samtal med unga grabbar som var på väg in i missbruk och fick ge dem ett varningens ord för den livsväg de var på väg in i. Det är nästan inga andra som bryr sig om ungdomarna i Tantolunden. Socialen har två fältassistenter som jobbar på fredagskvällar en bit in på natten, men de hinner i regel inte komma till Tantolunden. Föräldranattvandrarna lyser med sin frånvaro. De enda som kommer är polisen som gör regelbundna razzior. Och så kommer vi kristna, och jag hoppas att vi ska fortsätta komma.

Nu vill jag vädja till att fler kristna ska engagera sig i detta. Jesus har kallat oss att gå ut, inte att sitta instängda i kyrkor och vänta på att folk ska komma till oss. Ungdomarna i Stockholm behöver oss, och samma situation är det överallt i Sverige. Och detta är inte bara något som unga kristna behöver engagera sig i, unga människor uppskattar mycket och vill gärna prata med medelålders och äldre personer.

Vår målsättning är att kunna gå ut till Tantolunden varje fredag kväll under sommaren. Vi är tre församlingar i Stockholm som står bakom detta (Elimkyrkan, Korskyrkan och Söderhöjdskyrkan), men vi har svårt att mobilisera tillräckligt antal personer som går ut. Min vädjan och utmaning är riktad till de tre församlingarnas medlemmar, men också till kristna i allmänhet som vill engagera sig. Finns det fler församlingar i Stockholm som vill engagera sig, hör av er.

Tacksam om ni kan hjälpa mig genom att skicka detta blogginlägg vidare genom att maila dina vänner, skicka via facebook eller twitter, bor du inte i Stockholm känner du säkert kristna personer i Stockholm som du kan skicka denna utmaning till.

Utmaningen handlar ju inte bara om Tantolunden på Södermalm, utan motsvarande platser finns överallt i Sverige under sommarperioden.

Kristendom består av oändligt mycket mer än teologiska diskussioner, det handlar framförallt om att dela med mig av min tro till personer som är i nöd, och som är i ett stort behov av Jesus – även om man kanske inte känner till det, men någon behöver berätta om det.

Vill man haka på projektet i Tantolunden, kom till Söderhöjdskyrkan på Södermalm där vi möts på fredagarna klockan 19.00 för förberedelser och bön, jag hoppas att vi ska kunna mobilisera tillräckligt mycket personer så att vi kan gå ut varje fredag under sommaren.

Den här sommaren kommer ytterligare tusentals ungdomar att glida in i missbruk och destruktivt liv. Vi behöver vara där och visa på ett bättre alternativ. Jesus har kommit för att vi ska ha liv och liv i överflöd.

Det fantastiska är att man får så mycket själv när man går ut. Dels lär man sig mycket genom att prata med vanliga 17-åringar, som aldrig har satt en fot i en kyrka, och knappt vet vad det är. Dels är det något fantastiskt att få en öppning och peka på Jesus som är vägen, sanningen och livet och berätta hur mycket han betyder för mig. Man är gladare en sen fredag kväll när man går hem från Tantolunden, än det häftigaste kristna konferensmötet.

Lämna TV:n fredag kväll, gå ut till ungdomarna.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anna

  Vanligtvis brukar jag inte dela åsikterna du för fram i din blogg, utan tycker att det  blir väldigt kategoriskt, ofta skrivet med en lite arrogant underton. MEN när jag läster ditt inlägg idag går det till mitt hjärta och jag upplever att du skriver om något som är väldigt viktigt för dig och borde vara det för oss alla. Jag önskar dig och ni som är ute på fredagskvällarna allt gott och stor kärlek från Gud.

 • Sofia

  Jag är med ungdomar och barn nästan varje dag. Tyvärr brukar inte det – förskola och skola – räknas som en godtagbar vuxen närvaro av vissa kristna utan mer gälla som ett förkastligt myndighetsutövande som sliter de unga från sina så alltigenom lyckade och lämpliga föräldrar (läs: mammor)…. lustigt eftersom det väl är just dem de sticker ifrån när de är ute om kvällarna.

  Men jag är med på uppropet, alla tillfällen för lyssnande vuxna behövs.

 • Pirko_s

  Ja det kanske e dags att hänga med pannkakskyrkan ut här i Uppsala.

 • Anton34

  Så befriande att läsa detta! Tillskillnad mot de sura kommentarer som alethia häver ur sig om allt möjligt! Tack Stefan, det här behöver alla kristna i alla sammanhang höra!

 • Ida

  Jättebra att ni är ute. Glöm bara inte att lyssna också, det bästa är inte alltid att berätta om ”den sanna” vägen utan att istället visa Jesu kärlek genom närhet, lyssnande och absolut inget fördömande.

  Lycka till

 • Christian

  Stefan! Bra sagt 😉 
  Att gå ut och se hur de flesta är sugna på att prata om Jesus är helt fascinerande.

  Stefan – hänger du på Sverigetouren nästa år ? =) hehe! :) 

 • Daniel Holmgren

  Mycket bra upprop. Sedan vill jag även visa att det görs fler saker. Citykyrkan här i Stockholm som jag tillhör. Ungdomsarbetet här nästan ”tömmer” sergelplattan på ungdomar på fredagkvällar för att komma till ungdomsgården som de har. Det finns arbete så det räcker åt alla.

 • Anton34

  Skolan och dagis är inte ett problem, när det finns vuxna där… Vårt dagis är packat till väggarna med barn… Typ 24 barn och 2 personal…. Personalen är toppen, men alldeles för få…. Men du har helt rätt i sak, vuxna i skola och förskola/dagis är extremt värdefulla!

  En pappa kan vara den lämpligaste föräldern också…. 

 • Stefan Svensson

  Tack Stefan för ditt rop på uppvaknande.
  När blir den enskilda människans eviga väl vår angelägenhet?
  Jesus såg människorna illa medfarna och sa: Be skördens herre att han sänder arbetare i sin skörd.

 • http://tony48.blogspot.com

  Gläder mig oerhört att läsa vad ni gör i Citykyrkan för att nå ut. Jag tillhörde City  under några år på 80-talet, var bl.a ledare för en cellgrupp, på den tiden. Det var en rätt turbulent tid i församlingen då. Stanley Sjöberg hade precis slutat som pastor och ja, det räcker nog så…
  Gud välsigne dig!

 • Läsare

  Anton34

  Du måste förstå skillnaden mellan Aletheias tankesmedja och bloggar typ dessa innan du uttalar dig som du gör.

  Jag välsignar denna blogg (som kan vara väldigt tuff ibland) men även  sådana som Aletheia dom behövs verkligen i denna virriga tid.

  Önskar även dig Antom Guds rika välsingnelse

 • Anton34

  Alethia är inte en välsignelse…. De flesta som debaterar där har en mycket förvirrad teologi….

  De flesta är inte med i en församling…

  Flera av dem har skilt sig… (nyligen) Ingen dom kastad men efter det mått man dömer andra…..

  Flera av dem förnekar treenigheten….

  Flera av dem far med rena villoläror….

  Nej de behövs sannerligen inte…. 

  Naturligtvis önskar jag dig också Guds välsignelse!

 • Anonym

  Det är väl alltid bra när det finns vuxna bland ungdomar och barn. Inte bara på stan utan också på skolor och dagis. Jag tror inte att Stefan talat emot detta utan istället försöker få med sig folket ut på stan där det inte finns så många kristna vuxna. 

 • Stefanus

  Anton34,
  Det må så vara som du säger men ganska onödigt att dra in din ”sura” åsikt om Aletheia här (totalt irrelevant). Tror för övrigt, som Läsare sa, att Aletheia och liknande behövs, särskilt för frågor som kristna inte vågar ta upp i sina egna sammanhang.
  Avslutningsvis så kommer jag och min fru att försöka vara med i Tantolunden (då vår egen församling övergett liknande utåtriktade satsningar)

 • Läsare

  Anton34

  Nu hör jag verkligen att du inte vet vad du talar om
  Det var inte mycket du som du räknade upp som stämmer, ingen av dem du beskrev tillhör väl Aletheiateamet.

  Du tänker nog på den kommentar som nyligen kom upp där, svar till detta.

  Dem två som har skillt sig
  Ingen av dem skriver på Aletheia, möjligtvis kommenterar. Den ene har lagt ner sin blogg på grund av just skillsmässan, den andre skrivet på Evrena.

  Förnekar treenigheten.
  Den personen lämnade Aletheia just för att få sprida denna lögn och har en egen blogg Haggaj.

  Flera av dem far med rena villoläror.
  Men snälla nån det är ju för just sådana man varnar på Aletheia, kom igen nu.

  Det flesta är inte med i någon församling
  ???????????????????????????????
  Dem är väl med i den bibliska församlingen och det räcker väl, tycker det mesta av vad vi idag kallar församlingar är avfallshögar.

  I den kommentar du tänker på så var beskyllningen att vara konspiratoriskt lagd den enda som var till en som skriver på Aletheia.

  Nä Anton, sätt dig in i saker mer innan du uttalar digb så grovt och dömmande. Man hör ju att du inte gjort det utan sprider falska rykten, hua

 • Läsare

  Anton34

  Bara ett påpekande, dem arma syndare som du räknade upp brukar kommentera här också, skall vi sprida skit om Stefans blogg då också som jag förövrigt tycker är jättebra och ibland kan vara så knivskarp så Aletheia bleknar i jämförelse.

  Skillnaden är att man angriper olika saker på dessa två bloggar, vilket jag tycker är jättebra.

 • Läsare

  När jag läser dina anklagelser om igen så kan jag inte låta bli att skriva ännu en gång för jag börjar förstå hur snett saker och ting kan gå när man kastar ut skit ur sin mun utan att torka sig först.

  Bara ett exempel, det finns väl INGEN blogg som varnat så mycket för den villolära som sprids ang treenighetsläran som just ALETHEIA.

  Förstår att du kanske missat en hel del och inte tänkt igenom och grundat det du skrivit men tänk efter nästa gång, att sprida lögner är inte bibliskt.

  Nog om detta Guds frid till er alla.

 • Anton34

  Läsare: 1. haggaj var med och STARTADE Alethia to m….

  2. Andy G var med och STARTADE Alethia… han skilde sig sedan, alla kan falla men då bör man inte kasta skit på andra kyrkor som te x Katolska utan se sin egen sticka först…

  3. ”Dem är väl med i den bibliska församlingen och det räcker väl, tycker det mesta av vad vi idag kallar församlingar är avfallshögar.” Just den attityden är obiblisk och förödande…. Omvänd dig…

 • Läsare

  1.
  Därför är han inte med där längre för han sprider villoläror, har en egen blogg och är inte direkt kompis med Aletheia.

  2.
  Hade en egen blogg Glandberger.net när han skillde sig.

  3.
  Den är inte obiblisk däremot är många av våra församlingar obibliska.
  Jag är redan omvänd därför reagerar jag så starkt på lögner.

  Sluta upp att försvara dig och be om förlåtelse istället för spridandet av lögner.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Som John Wimber sa: The meat is on the street. Kyrkan MÅSTE ut på gator och torg.

 • Ulf Popeno

  Nu är jag nihilist men jag tycker att jag är bra på att baka pannkakor. Religiösa människor visar i sina konstruktiva stunder en omtanke om sina medmänniskor som vi alla borde följa. Kanske jag skulle kunna bilda en aktivistgrupp i min hemstad Lund.

 • Läsare

  Anton34

  Jag försvarar ej misslyckanden vare sig det gäller tron, förståelsen av bibeln, förhållanden mm.
  det gäller bara att vara försiktig med vad man säger.

  Skulle vara intressant att göra en undersökning på hur många som skriver här och som varit med om krachat äktenskap, gått snett i bibliska tolkningar, ja syndat i smått och i stort, tror inte många skulle klara sig.

  Dem som du nämner har ju vallt att offentliggöra sitt liv för alla likt Stefan, och dem flesta som skriver där är ju kända människor, här är det ju en större skara upplever jag som skriver och anonymiteten är större.

 • Anton34

  Tycker nog du ska be om förlåtelse och omvända dig som försvarar att folk är olydiga och går ut ur Guds församlingar, ja just det alethia räknar ju inte Svenska kyrkan och katolska kyrkan, pingstkyrkan, missionskyrkan m.fl  som Guds…. det är ju bara de extremt små, konstiga som gäller tycks det som…

  Vilken tur att Gud har en annan åsikt där…. I

  Inte en enda av mina påståenden var/är en lögn…. Sanningen käre Läsare… den kan göra dig fri!
  Alethia och tydligen du, lever för att sprida strunt om andra församlingar, när sedan sanningen om de som skriver och HAR skrivit där kommer fram ja då får ni panik….Hycklare vore ett gott ord i detta sammanhang….Nu skriver jag inte mer här om alethia, de är inte värda det och dessutom är vi rejält OY, du får sista ordet om du vill…..

 • Läsare

  Men snälla anton nu är du ute på djupt vatten, du skrev;
  Alethia är inte en välsignelse…. De flesta som debaterar där har en mycket förvirrad teologi….De flesta är inte med i en församling…
  Flera av dem har skilt sig… (nyligen) Ingen dom kastad men efter det mått man dömer andra…..Flera av dem förnekar treenigheten….Flera av dem far med rena villoläror….Nej de behövs sannerligen inte…. 

  Mitt svar

  Dom flesta som skriver där vågar jag lova är med i någon form av församling, jag tex

  Den ene som skillt(av dem utpekade) sig skriver ytterst sällan, mellan tummen och pekfingret 10-15 kommentarer på dom sista 1,5 åren (Andreas)

  Den andre(av dem utpekade) som skillt sig skriver aldrig där (Michael G Helders)

  Den som ej tror på treenigheten skriver ytterst ytterst sällan där. (Haggaj med kompani)

  Dom som skriver bloggposter där varnar för villoläror och när det smyger sig in märkliga saker i dom etablerade församlingar, det stämmer och detta är väl bra.
  Nu senast om Södermalmskyrkans G12 metod som verkar tagit sig underliga vägar när pastorn måste skicka ut varningsbrev och hota med att Guds välsingnelser kommer att lämna den som har en avvikande uppfattning mot pastorn ????????

  I övrigt så är vi många misslyckade människor som skriver och läser där, vilken tur att guds nåd är så stor så att den räcker för oss.

  Din senaste kommentar tycker jag var väldigt kärlekslös men jag vänder andra kinden till och ber om förlåtelse om jag sårat dig.

  Minns inte om det var du som skrev kommentaren på Aletheia eller om du bara läste den och blev så upphetsad så att du i bara farten trodde på det som stod där utan att kolla upp fakta.

 • Läsare

  Detta var ju en rolig mening, menar du verkligen det.

  Tycker nog du ska be om förlåtelse och omvända dig som försvarar att folk är olydiga och går ut ur Guds församlingar,

  Om ledningen och församlingen ej går Guds och bibelns väg så må vi draga ur den omgående, det kan ju faktiskt vara så att pastorn och ledningen är olydiga mot Gud eller?
  Det är mitt svar på detta märkliga påstående.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Håller helt med dig Sofia, jag har också glädjen att arbeta med unga människor och det händer varje dag att jag får anledning att bära fram ”mina” ungdomar inför Gud. Det är ett sant privilegium att få joba med att sprida Guds kärlek. Dessutom får man otaliga tillfällen att väcka frågor om vad som är viktigt här i livet och hur man ska bete sig mot varandra. De som tror att man som kristen inte kan göra något i skolans och förskolans värld vet inte mycket om vilken fantasi den Heliga Ande har eller vilka behov som finns bland unga, av vuxna som lyssnar och bryr sig.

  Gud välsigne pannnkakorna i Stockholm, bullkyrkor och andra satsningar på ungdomar. Be också för alla oss som arbetar med barn och unga. Det är en ständig utmaning och glädje att få göra det.

 • Sofia

  Håller med, jag menade inte att Stefan talat emot detta utan tog tillfället att belysa en syn jag sett i tidigare diskussioner med kristna i bloggvärlden.

 • Sofia

  Så är det, man får mättade möjligheter att välja den rätta vägen varje dag i skolan. Det är ett ständigt kärleksarbete, kan man säga. Mycket svårt och givande.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Jajaja!! Du är varmt välkommen! Skicka ett mail till pannkakskyrkanuppsala@gmail.com och säg att du är intresserad, så kommer du få info inför kommande fredag.
  @pannkakskyrkan:disqus 
  Här finns tips för andra bra saker i Uppsala: http://helapingsten.wordpress.com/bor-du-i-uppsala-klicka-har/ 

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Håler helt med, så välformulerat-ett ständigt kärleksarbete är vad det är.