Abortdebatten rasar vidare

Jag noterar att abortdebatten rasar vidare. Seglora tankesmedja och Mattias Irving kritiserar rejält både min DN debattartikel och mina uttalanden i Världen idag i måndags. Katolske läkaren och psykiatrikern, tillika bloggaren, Bengt Malmgren kritiserar Irvings uttalanden på sin blogg. Enligt min mening hör Bengt Malmgren till en av de verkliga klipporna i svensk kristenhet, ständigt väl påläst, teologiskt välgrundad, tydligt försvarande kristen tro och etik.

 Tyvärr är jag så pass upptagen närmaste dagarna, bl.a. med årsmötet för Sveriges Kristna Råd, så det kan dröja till senare i veckan då jag kan kommentera detta. Hoppas dock att lägga ut mitt blogginlägg om EFK:s och frikyrkans medlemsutveckling så snabbt som möjligt. Räknar med att hinna besöka Livets ord på torsdag kväll då första delen av Ulf Ekmans biografi lanseras. På söndag predikar jag i Elimkyrkan i Stockholm.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Bo Westin

  Nu har jag bokmärkt Bengts Blogg. Det verkar vara ett bra ställe att gå till om man vill vidga sina kunskaper.

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Intressant att du vill mena att Bengt Malmgren är en av dom verkliga klipporna i svensk kristenhet. Antar att du med dom orden också menar att B M har helt rätt i det han skriver om på sin blogg om helgonens plats i den katolska tron. Jag citerar: Katolska kyrkan, tillber inte, som många tror, helgonen. Men vi tror på Kristi Kyrka som de heligas gemenskap över alla tider, de heligas samfund innefattar inte bara de nu levande, på jorden, utan också alla de Guds vänner som gått före oss. Därför kan vi med förtröstan be om helgonens förböner, precis som jag kan be om en medkristens vän förbön. Slut citat
  Bengt Malmgren ser alltså ingen som helst skillnad på dödas förböner och de som nu är i livet.
  Med din kommentar Stefan är du ute på riktigt djupt och grumligt vatten. eller tycker du att att det som Bengt Malmgren själv skriver på sin blogg inte är tillräckligt vilseledande för att ta på största allvar, utan något man kan se i mellan fingrarna på?
  Du skriver vidare, Stefan att han är teologiskt välgrundad. På vilket sätt menar du i så fall Stefan att man är teologiskt välgrundad när man som B M gör, åberopar de dödas förböner

 • Bo Westin

  Jag gör en liten kommentar fast din fråga är riktad till Stefan. Jag kan själv inte se att detta att be om helgonens förböner är något som vi kan finna tillräckligt stöd för i bibeln. Men det verkar som om det fanns en del underligheter i församlingen i Korint. I 1Kor. 15:29, står att ”de kristna lät döpa sig för de dödas skull.” Det verkar ju inte heller teologiskt ”sunt” men Paulus ifrågasatte inte den sedvänjan. I Hebreerbrevet 12:1 nämns att ”vi har omkring oss en hop av vittnen”. Någon har sagt att det kan vara så att de som gått före oss till Gud kan i viss mån veta om vad som händer oss på jorden och be för oss. Jag tycker dock att det teologiska materialet är alltför knapphändigt för att påstå att vi kan be om helgonens förböner eller att vi kan låta döpa oss för de dödas skull. Jag är ingen teolog men någon annan kanske har något att tillägga?

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Med någon, är det påven du menar då Bo? Sett ur ett teologiskt perspektiv är knappast Bibeln otydlig när det gäller vårt samröre med dom avlidna. Tror du väl känner till orden från Mosebok? Jag tror inte jag behöver påminna dig om vad som står där, eller?

 • WO

  Malmgren har säkert, som varje trogen katolik, på fötterna när han tar ton i abortdiskussionen, och att Stefan Swärd ser det som bra och värt att berömma är väl inte så dumt?

  Men att beskriva en ”ärkekatolik” som BM som en som helhet bra förebild är inte så bra, skulle jag säga. KKs lära som helhet är såpass avlägsen från biblisk kristen tro att det inte kan blandas bort, trots att KK-företrädare i många frågor, särskilt etiska och moraliska, har välgrundade och tydliga åsikter.

  Men de skall såklart ha beröm när så påkallas, som i abortdiskussionen!

 • Läsare

  Vad chockad jag blir när jag läser att Seglora tankesmedja inte håller med dig Stefan.
  Ser att kd nu skall vara med på pridefestivalen för att försöka förbättra relationerna med hbt folket, det gillar säker Seglora, och så undrar kd varför dem förlorar väljare…

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Som kristen är det väl inget konstigt att uppfatta de som dött före oss som levande? Är inte det allmänt tankegods inom kristenheten?

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Härligt ödmjuk ton du har Tony!

 • Läsare

  Ödmjukhet är inte alltid ett bibliskt tillvägagångsätt

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Det är möjligt. Men nu var det inte det som min kommentar handlade om. Eftersom det nu inte har behagat Stefan Swärd att svara på min fråga, ser jag ingen anledning till att driva den här frågan vidare. Det var liksom till han min fråga var ställd. När det gäller hurvida min ton är ödmjuk eller inte, är jag van vid att beskyllas för att inte vara särskilt ödmjuk. Speciellt förekommande är det när jag pekar på att Jesus är enda och den sanna vägen till Gud

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Jag påstår precis detsamma och det kallar jag ändå sann ödmjukhet, det visar ju att varken du eller jag tror att det är med egen förträfflighet man kan få det sanna livet.