Analys av abortdebatten i DN

Jag fick en omfattande feedback på mitt inlägg i Dagens Nyheters pågående abortdebatt. När jag yttrar mig i abortfrågan gör jag det som expert, eftersom jag har ägnat 3-4 år av mitt liv åt forskning i ämnet abortpolitik, vilket resulterade i en doktorsavhandling i januari 1984. Utifrån en rent vetenskaplig undersökning slår jag fast i avhandlingen att den svenska kvinnorörelsen konsekvent var emot fri abort under hela 1900-talet fram till cirka år 1967-69. I mitt DN-inlägg åberopade jag inga kristna-religiösa argument utan endast några enkla självklarheter som hävdats i abortdiskussioner de senaste 100 åren. Jag hade ju en liknande artikel i Svenska Dagbladet för några år sedan, med liknande reaktioner.

Gör man en genomgång av de mer än 400 offentliga kommentarer som kommit in till DN som följd av mitt inlägg framkommer två viktiga reaktioner, dels de som ger sitt stöd och som tycker att det är bra att det finns någon som försöker nyansera abortdebatten. Dels de som bara ägnar sig åt råskäll, svordomar och visar förakt åt både vetenskap, rationalitet och religion och kristendom i synnerhet.

Här följer lite citat för att vissa stämningslägena – först lite positiv respons:

Jag var för fri abort till v 18 tills jag gjorde ett ultraljud och insåg vad som faktiskt finns där inne vid en så långt gången graviditet. Visst ska vi ha fri abort – men varför i helskotta ska man behöva fyra månader på sig att bestämma sig? Om ni som får spel för att man ifrågasätter tidsgränsen – vore det lika rätt med abort i v 39? Om inte måste man väl kunna resonera kring frågan utan att få spel? Man kan inte sortera bort giltiga argument bara för att de kommer från en kristen. 

Vecka 8. Möjligen., 08:38, 27 april 2011

 Abort är inte så förbannat enkelt och okomplicerat som det framställs i svensk debatt. Har man, som jag, barn som är för tidigt fött får frågan ett nytt perspektiv. Det är ögon, fingrar, små händer, naglar, tår, näsa – hela kroppen skriker att det är ett barn vars liv man berövar genom abort. Det ger mig rysningar att det sker närmast industriellt i Sverige.

Småbarnspappa, 19:34, 26 april 2011

Bra skrivet Stefan! De ofödda barnen måste få ett högre värde i vårt sammhälle. Om kvinnans mage hade varit genomskinlig, hur många hade gjort abort då?

Hanna, 18:25, 26 april 2011 

När en enda person i debatten, Swärd, fundersamt gör några intressanta iakttagelser om abort, så verkar folk gå i spinn! Varför? Finland och Storbritannien har inte fri abort? Är det konstigt? Sverige har fri abort senare än något annat land i Europa – en sänkning är i högsta grad rimlig nu, när vi kan rädda barn tidigare än någonsin förr. En sådan säkning hotar inte den fria aborten i Sverige. Vi kan inte komma ifrån att barn faktiskt lever i livmodern – abort dödar barn. Detta är ju fakta.

Varför denna panik?, 08:27, 27 april 2011

Äntligen vågar nån ta upp ämnet. Det är sorgligt att abort i Sverige betraktas som om det handlade om oönskad hårväxt. Det är en känslig och svår fråga men den handlar faktiskt om liv eller död!

Människa, 20:37, 26 april 2011

 Det är mycket märkligt. Ett barn kan födas vid 21 veckor och lätt överleva. Man gör allt för att rädda barnedt, kuvöser och steroider. Man gråter och våndas, och ber att det överlever, vilket det oftast gör. I rummet bredvid dödar man ett lika gammalt barn, kallar det för ’abort’ och att barnet är ’en del av kvinnans kropp’. Detta får inte ifrågasättas, debatteras? En miljon barn har fullt lagligt dödats sedan 70-talet i Sverige. Jag har en annan beskrivning av denna mass-slakt: Holocaust.

Nils Wetterlind, 09:20, 27 april 2011

 Ett nyss befruktat ägg har exakt samma genuppsättning som ett nyfött barn som en fullvuxen människa, det är bara så litet att vi med vår begränsade hjärnkapacitet inte kan greppa det. Det är lika mycket människa då som när det lär sig att krypa och prata och räkna, kanske får egna barn, och så småningom reflekterar över det liv som levts. Och oavsett om barnet direkt är medvetet om sin existens eller inte, hur kan vi ta oss rätten att döda det för att vi inte kan planera våra egna liv kring det?

A-K, 16:46, 27 april 2011

 Att sortera bort människor för att de är oönskade, är ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. Ändå ser vi detta komma mer och mer. Dessutom verkar förespråkarna för denna utsortering kräva respekt för sin elitism. Märkligt. Förhoppningsvis kommer vi lämna också denna människosyn bakom oss på samma sätt som vi nu fördömer tvångssteriliseringarna.

Anna, 14:07, 27 april 2011

Och här följer lite citat som visar hur vetenskapsfientliga och religionsfientliga abortförespråkarna är:

…men i slutändan kommer kvinnan sitta med skitbeslutet ändå och förbjuder vi aborter kommer de att göras illegalt. Lägg ned diskussionen och bort med gubbskrällena med sitt filosoferande utan kontakt med verkligheten och pseudoreligöst dravel! Låt den utan synd kasta den första stenen!

Karin, 22:01, 27 april 2011.

 6 MILJARDER människor på denna planet och en del ojar sig över att vissa väljer att inte föda sina barn under kontrollerade former och en hel del funderingar innan och så vidare.. jag hoppas ni förstår som är abortmotståndare att denna hållning från den kristna kyrkan formades på medeltiden speciellt efter digerdöden. Då var det brist på människor helt enkelt. Kloka gummor som kunde utföra aborter brändes på bål och så vidare. Så man var ganska bestämd. Livslängden var dessutom mycket kortare.

Mats, 09:19, 28 april 2011. 

Det enda parti som dessa åsikter kan höra hemma i är (möjligen) KD. Som bekant är KD på väg att försvinna från den politiska kartan. Varför DN väljer att publicera detta kristet fundamentalistiska dravel (typiskt för Clapham-institutet) undgår mig.

torparn, 21:41, 27 april 2011 

@Jonas: Tack! Äntligen ett vettigt inlägg. Det här var den mest svamliga och ostrukturerade artikel DN publicerat på länge. Det finns inte varken ett riktigt resonemang eller en slutsats, men ämnet är så känsligt att den ändå leder till debatt. Man undrar om Stefan Swärd var nykter när han skrev den. Fy skäms, DN! Det här var ett lågvattenmärke.

Nitpicker, 09:10, 27 april 2011

 När jag var ung sprang Rätt till liv galningarna runt och viftade med plast foster indränkta i ketschup. Nu verkar de skriva ledare i våra tidningar, ja vad kan man säga utvecklingen går väl inte alltid framåt, däremot är jag glad att jag steriliserade mig tidigt och aldrig har fött barn och specielt då döttrar. Med dessa i knäppskallar i omloppsbana så blir det synd om kvinnorna. I USA, blir kvinnor dömda till fängelse för att deras män misshandlat dem och de får missfall, något att tänka på.

Katiusja, 16:44, 27 april 2011

 ”kristen” betyder att man valt bort rationellt och logiskt tänkande till förmån för tro. Således finns det ingen anledning att lyssna på Stefan eftersom han ändå inte är rationell.

Diabolics, 03:29, 27 april 2011

 Typisk fundamentalistisk religiös argumentation att försöka förvilla genom att blanda ihop begreppen: ”barn”, ”foster”, ”potentiell individ”. Denne doktor i politik borde uttrycka sig klarare eller lämna tillbaka sin doktorstitel

George Orwell, 08:03, 27 april 2011

 Så länge vi kallar Sverige för ett fritt land så bestämmer kvinnan själv över sin kropp. Allt vänster mumbojumbo snack eller 1830-tals religonsbaserade åsikter angående denna fråga stoppar jag i samma påse som hundbajs! Det är ta mig fan 2011 nu!

tyger, 20:49, 26 april 2011 

Chapmaninstitutet nu igen. Dessa stollar verkar fast beslutna att driva samhället tillbaka till medeltiden. Det är dags för oss utbildade och sansade människor att stå upp och göra moststånd.

Lasse, 21:14, 26 april 2011

 Om kristna talibaner som Claphaminstitutet är emot aborter så är jag för. Religiösa fanatiker har alltid fel och ska inte under några omständigheter tillåtas att få reglera andra normala människors liv.

Carl.7, 21:32, 26 april 2011

 Bibeln har inte auktoritet i Sverige, punkt slut. Det kommer även fortsättningsvis vara tillåtet att ha sex bara för att det är skönt. Även män emellan om de så behagar. Stefan Swärd företräder en annan värld. Han kan flytta till Afghanistan och missionera där istället.

Niklas, 22:59, 26 april 2011


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Confessos

    De vi som kristna bör stå för är helhetslösningen, d v s tron på Gud, platsen för sex är inom äktenskapet, promovering av en icke-promiskuös livsstil osv.

    Detta får sekulärtroende att skrika högt av förfäran, men icke desto mindre är det detta som vi skall kämpa för.

    Då försvinner många orsaker till abort och många andra problem.

    Sedan kan människor alltid säga nej till detta – vi skall ändå stå för helhetslösningen.

    Dessutom bör det bli olagligt att ha sex med barn. Det är tillåtet idag då med barn avses personer under arton år i lagens mening, det är alltså lagligt att ha sex med barn om personen inte är under femton år. Horribelt!

    Allt ovan sänder iväg signaler som stödjer ett restriktivt sexualbeteende och skyddar minderåriga och minskar grunden för orsak till abort (som inte bara är ekonomisk).

  • Confessos

    De vi som kristna bör stå för är helhetslösningen, d v s tron på Gud, platsen för sex är inom äktenskapet, promovering av en icke-promiskuös livsstil osv.

    Detta får sekulärtroende att skrika högt av förfäran, men icke desto mindre är det detta som vi skall kämpa för.

    Då försvinner många orsaker till abort och många andra problem.

    Sedan kan människor alltid säga nej till detta – vi skall ändå stå för helhetslösningen.

    Dessutom bör det bli olagligt att ha sex med barn. Det är tillåtet idag då med barn avses personer under arton år i lagens mening, det är alltså lagligt att ha sex med barn om personen inte är under femton år. Horribelt!

    Allt ovan sänder iväg signaler som stödjer ett restriktivt sexualbeteende och skyddar minderåriga och minskar grunden för orsak till abort (som inte bara är ekonomisk).

    (Inlägget hamnade även nedan som ett svar men jag anser det passar bättre som allmänt riktat).

  • Ulf Stenlund

    Skillnaden i argumentation kan ju möjligen bero på att det ”finns grader i helvetet”. Självklart är det lättare att argumentera för att skillnaden i människovärdet är detsamma för den nyfödda 23-veckorsungen där en massiv räddningsinsats tar vid som för det nyaborterade fostret som ligger och självdör i ett närliggande sköljrum.

  • Ulf Stenlund

    Aj, min meningsbyggnad hakade upp sig. Så här är mer hur jag menar:
    Skillnaden i argumentation kan ju möjligen bero på att det ”finns grader i helvetet”. Självklart är det lättare att argumentera för att människovärdet är detsamma för den nyfödda 23-veckorsungen där en massiv räddningsinsats tar vid som för det nyaborterade fostret som ligger och självdör i ett närliggande sköljrum.

  • S-E Sköld

    Helle Klein är först och främst socialdemokrat.

  • Confessos

    PS

    I en internetdiskussion i ett kommentarsfält så bör man absolut undvika en massa länkar och vidarehänvisningar.

    Det kan vem som helst göra, d v s googla vad som helst – och vad gäller FASS finns väl den på nätet.
    Det är inte därför man diskuterar i anslutning till ett blogginlägg, söka information är en annan sak.

    Jag känner även till biblioteksvägen för att läsa i vilket ämne som helst…

    Man kan kortfattat framföra sina argument här och nu.

    Det blir liksom lite: ”Jasså, du, här är en länk till bla bla.. här är en till osv, osv”

  • PeJ

    S-E, nu går du ju emot hela den nya företagssamheten med högutbildade samtalare som blandar och ger en vers eller möjlligen ett kapitel från Ordet och resten från någon psykologilitteratur som för tillfället är på modet. Det är själens ”smörjelse” som gäller i denna tiden… det är helt ute med det tveeggade svärdet.

  • Markusr

    Nej, jag anser inte att nyfödda eller två-åringar skall kunna ”aborteras”, kanske ”avlivas” eller ”dödas” vore ett bättre uttryck om födda individer av det enkla skälet att det är en kvalitativ skillnad mellan födda personer och 12-veckors-foster. de senare kan nämligen inte leva ett självständigt liv utanför livmodern.

    Jag utgår ifrån att du själv inte ser någon kvalitativ skillnad mellan ett 12-veckors foster och en nyss sammansmält äggcell och sädescell. Om det stämmer borde du väl i konsekvensens namn vara lika mycket emot abortiva p-medel som du är emot aborter. I din värld (om mitt antagande om din inställning till när livet börjar) borde ju ”abort” och ”abortiva p-medel” vara lika ont. Ändå är du bara ”mycket tveksam” till de senare. Det hänger helt enkelt inte ihop med mindre än att du anser att ett timsgammalt embryo har lägre värde en ett 12-veckors foster.

    Mvh
    Markus

  • Markusr

    Fortsättningsvis skall jag bara hänvisa till källor i texten för jag tycker det är viktigt att hänvisa till källan. Det ger min motdebattant mera kött på benen i motargumentationen och vi slipper inlägg med frågan ”var har du fått det ifrån”, ”det är ju rena rappakaljan” och så vidare.
    Men jag lovar att ge 17 i länkarna i fortsättningen.

    Mvh
    Markus

  • Nils

    Intressant inlägg av Göran Rosenberg som ”anser att det kyrkliga påskuppropet om det svenska sjukförsäkringssystemet lämnar en viktig fråga obesvarad: Med vilken auktoritet uttalar sig kyrkan i demokratins (folkstyrets) angelägenheter?” Fantastiskt att läsa någon som ”inte tror att religionen har spelat ut sin roll i samhället” därför att ”mänskliga värden fortsatt är mer baserade på tro än vetande……Naturtillståndet är orättvisan”. Därför är ”Idén om en högre rättvisa är naturligtvis helt central hos de bibliska profeterna som ju oupphörligen befinner sig i harnesk mot orättfärdiga makthavare…..Problemet är bara att medan profeterna talar klarspråk om auktoriteten bakom sina krav på rättvisa tiger påskuppropet på den punkten.”

    Så jag håller med Bo Westin om att ”…..kristna också ska hänvisa till den kristna etiken och teologin som grund för våra ställningstaganden i mycket högre utsträckning än vi gör nu. Det skulle ge en upprättelse för Guds skrivna ord och kanske ge ordet möjlighet att hitta en ingång bland Sveriges folk.”

    När man läser sådant från andra än kyrkans folk, Rosenberg samt inlägget om aborter http://www.dn.se/debatt/dags-for-samhallet-att-nyansera-synen-pa-aborter, så låter det som en påminnelse om saltet som mist sin sälta och stenarna som kommer att ropa.

  • Confessos

    Ja, du Markus. Preventinmedel, och lagstiftningen kring dessa, är en helt annan tråd och off-topic (rent abortiva preventinmedel är jag emot, men vilka dessa är, om de kan vara abortiva bara i undantagsfall osv, är som sagt en annan tråd).

    Detta blogginlägg och dess tråd handlar om abortlagstiftningen och synen på det man i dagligt tal menar med abort, d v s man uppsöker sjukvården på ett eller annat sätt och lägger fram sitt ärende och då hanteras saken utifrån abortlagstiftningen (utöver andra lagar som sekretesslag, personuppgiftslag, förvaltningslag etc).

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Ja, tyvärr Sofia, antagligen har vi väl fel då=)

    Men Markus märker du inte hur många av de preventivmedel du nämner som bara kan användas av kvinnor? Spiral är inte kul, hormonpiller inte heller och de påverkar kvinnans kropp 24/7, kondom används när den behövs och skadar ingen men det är ovanligt att en man, liksom Sofia påpekar här ovan, propsar på kondom om kvinnan inte vill använda den. Kan faktiskt inte påminna mig att jag hört talas om ett enda fall, förrän nu då.

    Jag tycker faktiskt att det handlar om ansvar för sexualitet alltså, inte barnalstrande frånkopplat sexualiteten. Sex innehåller nämligen också det-även för män även om det alltid varit lättare att smita från det ansvaret för män och låtsas som om det inte finns.

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Du har rätt i det, men tills dess måste vi väl ändå stå för ett samhälle som är så bra som möjligt i all skröplighet. Och du beskriver alternativ som redan finns, men som alltid har funnits parallellt med illegala aborter, det är inte så att barnhem och adoptioner utrotar aborter. Dessutom vill folk nästan göra vad som helst för att slippa just adoptera som lösning på barnlöshet, det finns absolut tillräckligt med barn att adoptera redan nu här i världen.

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Läs vad jag skrev igen, jag tror säkert att det hänt och händer, men vad skulle ändras av en ändrad abortlag för den mannen?

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Men min poäng är att i en internationell jämförelse är svensk abortlagstiftning inte extrem även om all abort kan anses vara bisarr på sätt och vis och en mycket sorglig lösning på något som inte borde vara ett problem. All argumentation vinner på att hålla sig till fakta. Att man kan ”beställa” abort, som du säger till utgången av andra trimestern (24 veckan), och sedan i tredje trimestern (v.25-40) med läkarintyg som i USA, måste väl anses betydligt mer extremt än den svenska lagstiftningen. Vad förlorar du på att hålla dig till fakta?

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Det tror jag säkert att både du och jag kan, hålla flera saker i huvudet samtidigt, jag tillhör inte dem som tror att män bara kan göra en sak på samma gång. men jag talar inte om drömda situationer där förbjudna aborter leder till födda barn. Det är ju inte så i länder med mycket stränga lagar mot abort idag. Varför skulle det bli så i Sverige tror du? Det gjordes aborter i Sverige innan nuvarande lag också. ”I vissa fall kan det visst bli lyckliga familjer” javisst, men det finns väl inte aborttvång i Sverige idag? Nog kan det bli lyckliga familjer av oplanerade barn även idag. Hur kan du tro att jag menar att det inte är möjligt?

    Som sagt var, man kan hålla två saker i huvudet samtidigt, man kan tycka att abort är fel(jag personligen hatar företeelsen) men ändå tycka att legala aborter under säkra förhållanden är att föredra framför det reella alternativet: abortresor och farliga illegala aborter.

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Håller helt med dig; Sofia, klokt och välformulerat!

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Håller helt med dig; Sofia, klokt och välformulerat!

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Amen, syster!

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Amen, syster!

  • Confessos

    Du har säkert stor detaljkunskap, Alma, och det finns säkert länder som är mer extrema.

    Men summa summarum är att de allra flesta länder har en mycket mer restriktiv abortlagstiftning än Sverige och den svenska lagstiftningen är mycket liberal i en jämförelse, den är som jag ser det extremt liberal.

    I Tyskland är det svårare att få abort än i Sverige även om de drar gränser på andra sätt än i Sverige.

    Jag har inte påstått att jag har hundraprocentig koll på samtliga länders abortlagstiftning. Har du?

  • Confessos

    Vi tycker olika där helt enkelt.

    Jag å min sida kan inte förstå varför man skall ha en u-landslösning på oönskade gravidteter när vi är ett rikt land som har möjlighet att stödja unga kvinnor i en svår situation.

    Det stora flertalet hade inte gjort abort olagligt under sådana omständigheter (eller ens idag).

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Naturligtvis har jag inte 100% koll på abortlagstiftning, jag skrev det också, ovan. Eftersom du inte heller har det så kan du ju lugnt sluta jämföra länder och utnämna svensk lagstiftning till extrem. I Tyskland är man mer restriktiv än i Sverige på pappret, men å andra sidan är det inte olagligt att pressa fram abort hos anställda där, vilket det är i Sverige. Till de allvarliga missbildningar som ger rätt till abort på sjukhus till v.24(6:e månaden) i Italien hör harmynthet osv. Jämföra lagstiftningar leder inte långt.

    Jag respekterar din ståndpunkt men du förlorar själv på grundlösa argument. Jag tycker inte man ska ta till överord och överdrifter om man har något viktigt att säga, då lyssnar inte folk.

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Självklart ska vi stödja och inte stjälpa unga och även något äldre människor som vill föda sina barn. Där är jag med helt, som du kanske sett att jag skrivit på andra ställen i denna tråd. Jag är alltid öppen med att jag fick barn när jag var mycket ung och hur bra det var att jag fick min två äldsta barn tidigt i livet. Jag pläderar alltid mot selektiva aborter och berättar gärna för de många unga jag möter dagligen om mina vänner med olika funktionshinder som exempelvis downs syndrom. Jag hoppas att detta får någon att våga följa sitt hjärtas önskan om de vill föda sitt barn trots att mycket pressar på mot en ”snabblösning” men det står inte emot min åsikt om att legal abort är att föredra framför illegal.

  • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

    Vill bara skriva ett par rader och uppmuntra dig i och för den här Debatten, Stefan. Det hedrar dig att du vågar ta den debatten där alltför många andra kristna ledare i det här landet har hållit tyst ända sen vi fick den abortlagsstiftning som trädde i kraft 1975

  • Confessos

    Hemskt om arbetsgivare tvingar fram i Tyskland och bra att vi har en lag mot sådant i Sverige vilket jag inte kände till att vi hade.

  • Markus

    Jag noterar att du (och Stefan Swärd och Ulf Ekman och Mats Selander och Mikael Oscarsson och alla andra abortmotståndare) går som katten kring het gröt och till varje pris vill undvika frågan om den exakta tidpunkten för människolivets uppkomst sammankopplad med bruket av abortiva p-medel.

    Jag hävdar än en gång att den som påstår att det heliga och okränkbara människolivet startar vid konceptionen knappast kan göra skillnad på ”sjukhusabort” och en abort framkallad av abortiva p-medel utan att vara intellektuellt ohederlig.

    Men lite intellektuell ohederlighet är kanske vad som krävs för att inte bli utskrattad och betraktad som en tokstolle på DN debatt och SvD Brännpunkt m fl fora som ligger utanför den kristna delen av bloggosfären.

    Mvh
    Markus

  • Confessos

    Dina val i livet hedrar dig och när du pläderar mot selektiv abort.

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Ja i Sverige får man inte låta graviditet påverka något av anställningsvillkoren det minsta. Men jag har hört av tyska vänner att man inte har något lagrum som skyddar kvinnor mot arbetsgivarens godtycke där. Det beror förstås på att man fortfarande tycker att kvinnor med barn ska vara hemma och sköta barnen, inte finnas i arbetslivet därför har man ingen lag mot detta. Men det kan nog förändras i Tyskland också, Angela Märkel haar ju alltid jobbat trots sina sju barn.

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Jag vet inte om det är hedrande, jag ser det som att jag haft en väldig tur som har fått mina barn! Men tack ändå.

    Jag tror att exempel på hur man gör när man möts av det oplanerade beskedet att man väntar barn är viktiga att få, inte då skräckexempel som i USA och Norge. Jag är väldigt glad att vi slipper de där läskiga monsterdockorna som ska avskräcka från att föda barn innan man fyllt 25!

    Sedan vet jag ju att jag har tur på ett annat sätt också, i en släkt med hederskultur hade jag kanske inte överlevt mitt första barn. Många tonårsaborter sker just i dessa kulturer i Sverige. Förutom att vi aldrig ska döma någon enligt Bibeln, har jag därför inte heller någon lust att göra det.

    Selektiv abort görs oftast av äldre personer som vill ha barn, men just inte det barnet. Det är viktigt att se exempel på bra liv för människor som uppfattas som andrasortering redan tidigt i livet när våra livsval på många sätt blir utstakade genom de erfarenheter och åsikter vi då skaffar oss. När vi sedan står inför valet att kolla barnets kön och kromosomuppsättning kanske vi har rustat oss så att vi tar emot just det barn vi får utan att kolla i facit. Sedan är det ju viktigt att samhället, vi alla, bistår med skyddsnät runt alla människor så man vågar föda det barn man får även om det inte är det alfa-barn som man sett i Mama och föreställt sig.

    Vill vi verkligen nå någonstans med förståelsen av livets okränkbarhet är det nog inte meningsfullt att debattera på sättet jag oftast möter t ex här i tråden: ”kvinnan” som skurk och självupptagen livsförnekare, eller eventuellt oskyldigt offer, som ställs mot ett oskyldigt barn. Detta är en stor samhällsfråga som handlar om hur vi väljer att fördela våra pengar i stort och om vi vill ha ett samhälle med lika villkor för alla medborgare eller om vi väljer några hundralappar mer i plånboken och röstar på att alltid sänka skatten som första prioritet.

  • JB

    Avhandlingen finns på 17 bibliotek, så kolla upp där. Den är skriven på svenska och en sammanfattning finns på denna länk, dock på engelska
    http://www.statsvet.su.se/forskning/abstracts/abstract_sword_right.htm
    Om nu inte SS ha en kopia kvar han vill delge dig
    God läsning

  • Confessos

    Exakt när mänskligt liv börjar vet jag inte. Det är än en gång en helt annan fråga.

    Min grunduppfattning är att det sker vid konceptionen. Men det finns de som menar att själen tar sin boning först tre dagar senare och jag har även hört åtta dagar senare.

    Jag är alltså inte helt säker. Är du helt exakt säker när mänskligt liv börjar?

    Och även denna fråga är alltså off-topic.

    Oavsett om det mänskliga livet börjar vid konceptionen eller några dagar senare så är det mänskligt liv vid den tidpunkt som abort utförs.

  • wildwest

    Eftersom jag själv har 50% tysk bakgrund och jobbat i Tyskland så måste jag säja att jag aldrig nånsin hört talas om att en arbetsgivare kan tvinga nån att göra abort, sånt är lika förbjudet där som här! Det låter fullständigt absurt i ett land som har en oändligt högre grundreligiositet än vi numera har i Sverige. Dock rätt att man i Tyskland inte kör iväg barn till dagis i 1årsåldern utan anser att barn mår bäst av att växa upp hemma. Det alternativet finns inte i Sverige, denna valfrihetens och jämlikhetens paradis på jorden.

  • Tacksam

    STORT STORT TACK för att någon äntligen kan ta upp abortfrågans oerhörda problematik på ett bra sätt. Själv kämpade vi i nästan två år med att få barn för att sedan genomgå en IVF-behandlig (med lyckat resultat – TACK GUD!) och kan för allt i världen inte förstå att abortfrågan hamnar under sådan tystnad. För oss som följde vårt barn/foster från första dagen – är det redan då en enskild individ – och vi känner sådan stor sorg över den oreflekterade synen på abort… TACK!

  • S-E Sköld

    Det har Du rätt i, men om originalkristendomen står det: ”Men de gick ut och predikade överallt (alltså inte bara i synagogorna). Och Herren VERKADE MED DEM och stadfäste ORDET genom de TECKEN som åtföljde det”. Ordet hade alltså framgång genom att Guds kraft UPPENBARADES för att bekräfta det: som varande inte människoord, utan Guds Ord.

    DÄRFÖR åtföljdes det också av en BEVISNING i Ande och kraft!

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Jag har personligen träffat en person som varit utsatt för detta och mina tyska kompisar berättar att det inte finns någon lag som sätter stopp för det. Religion har nog inte med det att göra utan bara att lagstiftningen inte räknat med detta eftersom man förutsätter att kvinnor slutar jobba när de får barn. I svensk lag däremot förutsätts att båda föräldrar ska kunna kombinera föräldraskap och yrkesliv därav lagar mot att hota med avsked och liknande vid graviditet och barnafödsel.

    Alternativet att sluta jobba när du får barn finns väl visst i Sverige, det är väl inte förbjudet på något sätt att vara hemmaförälder här. Känner personligen till och med familjer där båda föräldrarna är hemma med sina barn med hjälp av föräldraförsäkring, barnbidrag och vårdnadsbidrag. Däremot är det svårt att tala om alternativ vad gäller både åldringsvård och barnomsorg i Tyskland. Jag vet att det blivit bättre men det är fortfarande väldigt mycket svårare med barnomsorg och äldreomsorg i Tyskland och Italien än i Sverige. Därav högre födelsetal här än i dessa två EU-länder.

  • wildwest

    Att arbetsgivare utövar påtryckning kan ske precis var som helst. Det är inget specifikt tyskt, det är lika olagligt där. Den som gjorde det borde åtalas för medhjälp till dråp. Se bara på alla s k uthyrningsfirmor i det här landet, där sitter varenda arbetstagarlagstiftning löst.

    Avs tysk åldringsvård så är det helt fel! Tyskland har troligtvis världens bästa åldringsvård. Det är ljusår från förvaringspolitiken i Sverige. Jag tänker aktivt ta mej söderut när jag blir gammal. Aldrig stannar jag här där jag riskerar att få en giftspruta i mej när nån sjukvårdspolitiker kommit på en idé att reducera beläggningen.

    Att det föds mer barn i Sverige jämfört med Italien och Tyskland handlar enbart om ekonomi. Vi har en dyrare och mera utbyggd barnsomsorg. Detta kan vi hålla oss med för att vi har haft en finanspolitik som hållit budgeten i schack. Så fort den eran är slut med nya s k ”sociala satsningar” så kommer man skära ned på de sociala utgifterna.

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Jag förstår inte hur du ensam kan veta bättre än alla andra analytiker av de låga födelsetalen i Europa? Alla de andra är iaf överens om att tvånget att välja barn ELLER yrkesliv gör att många unga människor avstår från barn, eller väljer bara ett enda barn. Varför är folk så mycket mer välbärgade i Sverige och har så varit i decennier om vi ser på de relativa födelsetalen?

    Om ”sociala satsningar”:Varför skulle det som gjort Sverige till ett välfärdsland plötsligt föra oss tillbaka till en mörk medeltid? Om man vill minska och inte öka antalet aborter kan en högerpolitik med enbart skattesänkningar och ökande klyftor aldrig fungera. Men du kanske hellre vill satsa på fängelse, ev. dödstraff för dem som gör eller utför abort?

    Om åldringsvård i Tyskland, ja den är jättebra om du kan betala för den, som barn är du betalningsansvarig om föräldrarnas pension är dålig därför vårdas många gamla i hemmen. Men visst, har du god inkomst och dina föräldrar en bra pension så har Tyskland många jättefina och vackra kyrkliga och föreningsdrivna ålderdomshem. Belägg för det finns bl.a i denna magisteruppsats från Lunds universitet om en jämförelse av tysk och svensk organisering av åldringsvården, så här organiseras åldringsvården i Tyskland:

    ”Försäkringsskyddet omfattar inte omsorgen i hela omfattningen. Det är däremot enbart avsett för en grundförsörjning som skall stödja personen som är i behov av vård och deras familjer
    Organisation och marknadsorientering av äldreomsorgen
    som – enligt subsidiaritetsprincipen – fortfarande anses som ansvariga för vården. Även om alla försäkringsförmåner beviljas kommer de alltså inte att vara tillräckliga för att täcka hela behovet utan det krävs fortfarande egna bidrag från de gamla resp. deras underhållsansvariga familjemedlemmar. Skulle summan av försäkringsförmånerna och familjens egna andelar inte vara tillräckliga för att täcka vårdbehovet, finansieras resterande med behovsprövat socialbidrag. Ett väsentligt ärende för omsorgsförsäkringen är att förebygga behovet av omsorg i ett särskilt boende. Därför ingår även preventiva åtgärder i försäkringsförmånerna. Dessutom gäller principen att hemvård har företräde framför särskilt boende (Juch 1999:67ff.).” (http://www.lu.se/o.o.i.s?id=19464&postid=1330029)

  • PeJ

    Varför hör vi inget om det du nu skriver från de platser där Herren, eller Högskoleverket, samlat kommande ledare som ska predika med Bevisning i C-uppsatser och grupparbeten? Eller är det bara jag som missat bevisningsdelen? Har inte läst något på DAGENS hemsida om detta på det senaste, inte ens en helad halsfluss, i alla fall.

  • S-E Sköld

    Man är inte beroende av Anden, utan av egna och andras, mänskliga förmågor: och Gud – Anden – delar inte äran med ”kött”; d.v.s. med mänsklig styrka, talang och kraft och mänskliga vägar. Det som står Gud emot i våra församlingar, är inte vår svaghet utan vår kraft: våra förmågor. Och det är också det vi prioriterar: människokraft och människoförmågor och därmed också människovägar. Pingst skall ju nu ge församlingsledarna möjlighet att skaffa högskolepoäng i Guds rike…

  • PeJ

    mm, förmågan att skilja på personliga talanger som en gåva eller en Andlig nådegåva är kanske inte helt klarlagd överallt.
    Istället för människokraft och lagstiftning kanske någon av högskoleprofeterna kunde ta ett initiativ till abortstöd med sikte på ett levande fött barn, skulle tro att alla som funderar på saken söker info på nätet, typ Growingpeople, landstingssidorna eller liknande tjänster. Förresten vilken bensinrabatt har man som medlem i Pingst? Frid.

  • Gäst

    Om en tonårstjej eller en kvinna som blivit oplanerat gravid funderar på huruvida hon vill fullfölja graviditeten eller ej, och vänder sig till ungdomsmottagningen eller annan sjukvårdsinrättning, ska hon erbjudas stöd av exempelvis en kurator för att själv fatta ett beslut. Mig veterligen har inte kuratorer eller annan sjukvårdspersonal (t om 18:e veckan) i dessa fall fått i uppdrag att övertala tonårstjejerna/kvinnorna att göra en abort, eller har jag fattat fel? Deras uppgift är stödja kvinnan att SJÄLV komma fram till ett beslut, oavsett om det blir att fullfölja graviditeten eller att avbryta den. Eller vet du om något annat syfte med samtalen?

    Om det är så att vi enligt lag har fri abort t om vecka 18, vore det uppseendeväckande och tjänstefel begångna av sjukvårdspersonalen om de regelmässigt försöker övertala oönskat gravida kvinnor att göra abort! Det vore också på ett sätt meningslöst och hyckleri att erbjuda oönskat gravida kvinnor stödjande samtal med kurator, om kuratorn hade fått i uppdrag att övertala kvinnan att göra abort.

    Jag reagerade över Confessios formulering ”Många kvinnor, speciellt om de är unga t ex i tonåren, pressas av samhället, kuratorer, barnmorskor på ungdomsmottagningen et al till att beställa abort (annars förstör de ju sina liv).” därför att där påstår han/hon att kuratorer och barnmorskor på ungdomsmottagningar generellt sett pressar och övertalar kvinnor som blivit oönskat och oplanerat gravida, att göra abort. Och det, tycker jag, vore anmärkningsvärt om det vore så, eftersom mig veterligen så har de ej fått i uppdrag att övertala till abort. Gör de det och dessutom regelmässigt som påståendet av Confessio antyder, begår de enligt min mening tjänstefel och borde anmälas. De ska inte fatta beslutet ÅT kvinnorna, utan vara ett stöd i kvinnans process i att SJÄLV fatta ett beslut.

    Och om man kommer med ett så pass allvarligt påstående att sjukvårdspersonal regelmässigt pressar och försöker övertala oönskat gravida att göra abort, ja då anser jag att man bör ha belägg för det! När jag frågade Confessio efter sådana hänvisade han/hon till ett enskilt fall, en person i dennes närhet som upplevt sig pressad av sjukvårdspersonal att göra abort när hon blivit gravid i tonåren. Jag menar, att ska man komma med påståenden om att det är så generellt, att sjukvårdspersonal försöker övertala till abort, då räcker det inte med ett enstaka fall för att dra sådana slutsatser. Det vore en annan sak om det fanns någon undersökning, någon enkät av något slag, som visade att sjukvårdspersonal GENERELLT sett försöker övertala till abort. Jag känner inte till någon sådan, gör du?

  • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

    Jag vet inget om undersökningar om detta, har inte läst på om saken. Du verkar ju vara akademiskt lagd-kanske en idé till en uppsats?

    Jag bara berättar om mina och andras erfarenheter av hur vuxenvärlden och även sjukvården har bemött oss som var gravida före 20 års ålder. Och vi var inte alls ”oönskat gravida”, en del oplanerat, långt ifrån alla var ens oplanerade.

    Jag har inte stött på någon som inte mött det på ett eller annat sätt. Det finns naturligtvis också de inom vården som inte ifrågasatte mig, en barnmorska sa när jag väntade nr. 2, ”det är bra, man ska börja i tid, många väntar alldeles för länge det är nu kroppen är som bäst på att föda barn. ” Så visst finns det andra också.

    Men jag tror inte de försöker övertala av elakhet. Vi lever bara i en sjuk kultur som inte värdesätter barn om det inte är toppen på karriären. Man ska inte börja med barn utan bli välbärgad först och resa och ”leva”—som om allt liv upphör i och med att man får barn.

    Jag är ändå glad att vi i Sverige, vad jag vet, har sluppit de förfärliga monsterdockorna från USA som man även anammat i Norge som ska avskräcka flickor från att få barn.

  • S-E Sköld

    Paulus: ”Inte som om vi av oss själva vore skickliga att tänka ut något, som komme det från oss själva, utan den skicklighet vi har kommer från Gud, som också har gjort oss skickliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, ett som inte är bokstav utan är ande; ty bokstaven dödar, men Anden levandegör”.

  • kjell

    Herren fyller ”tanken”

  • JB

    Tacksam
    Jag vill inte skuldbelägga dig men hur ser du på de befruktade äggen ni inte använder. Är det individer. (Jag förutsatte nu att ni tog ut fler ägg som sedan befruktades än ni använde) Ska man hård dra debatten ovan kan man ju säga att det även dessa borde man inte ”abortera”
    Sedan måste jag säga att jag är glad för er skull, ett liv utan att kunna få barn måste nog kännas jobbigt, ifall man vill ha barn

  • PeJ

    Den var bra… :-)

  • Bo Westin

    Hur är det man säger: Undantagen bekräftar regeln. Ja, tekniken ställer till det med etiken. Jag kommer ihåg en bok med en affisch från hippierörelsens sextiotal där det fanns en bild av en glasögonprydd man med följande text under: ”Detta är en ond man. Han är ingenjör.” Ganska komiskt tycker jag själv.

  • O.P

    Om Gud är med från första stund, (som jag helst vill tro) varför föds det då människor som är helt handikappade från första stund och inte kan ta hand om sig själva? där föräldrar ställer upp så länge som dom lever, och sedan måste det till dygnet runt omsorg.

  • S-E Sköld

    Det finns själisk verksamhet – det vi inom svensk kristenhet mest ägnar oss åt – och andlig verksamhet, som är Andens verksamhet/gärningar. Det verkar som att många inte skiljer på dessa två helt skilda verksamhetsformer; utan föreställer sig att det är Anden som verkar, när det i själva verket är själiskt: stämningsfullt och med religiösa ord och åthävor; men utan den kraft som kännetecknar Andens närvaro -och yttringar: ”De gåvor i vilka den helige Ande UPPENBARAR SIG ges åt var och en så att det kan bli TILL NYTTA”. I Bibeln står uppräknat vilka de gåvorna är. Och det står vidare att vi ”skall vara ivriga” att få dem.