Hälsning från Göteborg

Jag har flygit till Göteborg sen tisdagskväll för att vara med på den stora nordiska energikonferensen på Göteborgsmässan under två dagar. Räknar med att få växla några ord med miljöminister Andreas Carlgren under morgondagen.

Räknar med att skriva blogginlägg där jag utvärderar min egen roll som bloggare och analyserar kristna bloggsfären. Jag har ju fått så mycket kritik under Fyrkedebatten hur jag skriver och bloggar, så jag tycker att det är ett bra läge att diskutera den frågan.

Sedan räknar jag med att skriva en rescension av Rob Bells bok så snabbt jag får möjlighet att läsa den. Jag antar att boken finns i elektronisk form så att man kan ladda ner den någonstans. Någon som vet?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Läsare

  Kan du inte skriva vad du tycker om Ulf Ekmans flirtande med katolska kyrkan istället, verkar var många som undrar var du står och tycker om det.

 • Jonas Ulldahl

  Jag tycker det är lite lustigt Stefan att du tar flyget när du är så engagerad i miljöfrågor, du borde veta bättre än så. Eller tänker jag konstigt? Med tanke på att flygtrafiken är en väldig miljöbov.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Tror du inte att Rob vill sälja några miljoner pappersexemplar innan han lägger ut boken på nätet?

 • http://www.gunnelsplats.wordpress.com Gunnel

  Hur skulle det vara att umgås med mina vänner i Saron i stället under två dagar? Den andliga miljön är väl också viktig?

 • Mattias

  Den finns att ladda ner i kindle-format på Amazon.com. Om du har iPad eller så kan du läsa den där om du tar hem Amazons applikation.

 • wildwest

  Absolut. Han borde gå. Helst med skor som inte transporterats hit från Asien, helst med nånting annat än en gummisula av oljeprodukter, helst barfota. Och för att protestera mot biltrafiken bör man gå på annat än asfaltvägar. Och använd inga pruttande hästar.

 • Anonym

  Äsch du han före. :-) Men här den exakta länken till Bells bok som Kindle: http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Ddigital-text&field-keywords=Rob+Bell&x=0&y=0

 • Andreas Frost

  Instämmer helt och fullt med Läsare. Står du bakom Ulf Ekmans beslut att förena alla med den stora skökan?

 • Varnad

  Eftersom Stefan Swärd på Ulf Ekmans blogg skrev att han såg fram emot det nya nummret av Keryx, så bör han ju inte längre undra vart LO och UE är på väg.

  Det räcker med att se på framsidan, kan ej bli tydligare. (dessa tecken har vi ju sett och läst om tidigare)
  Har dock ej läst innehållet bör sägas, så vad som skrivs har jag ingen aning om, men eftersom två författare är katoliker så kan man ju ana…

 • Anonym

  man brukar göra så att man kommenterar i relation till det som bloggposten handlar om.
  Jag ser inget i Stefans post om varken Ulf eller RKK.

 • Bo Westin

  Den stora skökan kommer troligen att bestå av ”skökokristna” ur alla samfund och kyrkor och olika religioner i hela världen. Så varför specifikt peka ut Katolska Kyrkan som den stora skökan? Någon samlad ”världsreligon” kommer inte att uppstå om inte också islam och andra religioner förenar sig under samma paraply.

 • Andreas Frost

  Du har delvis rätt. Romersk-katolska kyrkan är dock MODERN till alla skökor.

 • Andreas Frost

  Ja, det är det jag är rädd för, att Swärd går i Ekmans fotspår alltså.

  Ville dock fråga honom så att vi får svart på vitt.

 • Andreas Frost

  Det är förvisso sant Viktor. Men han nämnde Fyrkedebatten och där kom frågan upp med Ulf Ekman som ju också sitter i SEA:s styrelse.

  Angående Rob Bell. Jag har sett reklamvideon med honom om hans bok och det han sa där var ett annat evangelium. Men jag förstår att folk vill lyssna på honom, Bells Gud är mycket mer tolerant än Bibelns Gud.

 • Sward

  Jonas,
  Helt rätt, jag åker alltid tåg mellan Stockholm och Göteborg. Var dock tvungen att ta flyg denna gång för att hinna besöka min gamla mor under tisdagskvällen, jag kunde då åka betydligt senare än om jag åkt tåget.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://carl-i-dagman.blogspot.com/ CID Carl Ingemar Dagman

  Apropå försoningssynen – nu finns Waldenströms berömda predikan från 1872 att läsa på nätet, även hans mindre kända Theologiska satser för Pastoralexamen från mars 1873, där han utvecklar sina tankar. ”Om försoningens betydelse” (sept. 1873) en skrift på 64 sidor kommer inom kort att också vara utlagd i sin helhet, just nu bara de tre första kapitlen.

  http://carl-i-dagman.blogspot.com/2011/03/waldenstrom-om-forsoningen-1872-1873.html

  Vad man än tänker och tycker, det är alltid bra att känna till vad som egentlgen har sagts.

 • Bo Westin

  När teologerna är borta dansar bokstavstolkarna på borden.

 • wildwest

  Håller helt med Bo Westin! Det är alldeles för enkelt – och för bekvämt för oss icke-katoliker – att utpeka katolska kyrkan som skökan. Det är dessutom en nyhet som är flera hundra år gammal.

  Avfallet kommer ske ur alla samfund och kyrkor, det kommer bli en förening som utan vidare kan tänka sej att inkludera muslimer, buddhister, asatroende och andra religioner. En stor till synes människovänlig synkretistisk religion, oförarglig, inkluderande bara man håller sej till Gyllene Regeln. Jag tycker vi är på MYCKET god väg redan: imam anställd i den kyrka som allmänt anses inte vara en skökokyrka, dvs Sv kyrkan. Vacklande bibeltrohet även i klassiska frikyrkosamfund där man utan vidare hittar goda idéer bland heretiker.

  Skiljelinjen kommer vara kring Jesus som Guds son och enda vägen till Gud. Där står slaget.

 • Jonas Ulldahl

  det är gott om mogna människor i världen, men du är inte en av dem.

 • Bo Westin

  Jag fick lite dåligt samvete för den ironin. Jag har ju själv nästan hånfullt blivit kategoriserad som bokstavstolkare av teologer och en och annan pastor. Det är gott att vi kan föra ett respektfullt samtal.

 • Eva

  Kan inte den stora skökan möjligen vara kapitalismen och hela världsekonomnin? ”Jordens kungar har levt med henne i otukt och lyx. Jordens köpmän gråter över henne och sörjer över henne eftersom ingen längre köper deras skeppslaster. …de som blivit rika genom henne skall stanna på avstånd skrämda av hennes plåga…” Läs i Uppenbarelseboken kapitel 18 om skökans dom. Jag tycker det verkar som om skökan är Mammon. ”Jordens kungar har horat med henne och jordens köpmän har blivit rika genom hennes makt och lyx”.

 • Anonym

  Och hur motiverar du att KK är moderskökan?

  Lögnen blir inte troligare, för att den upprepas.

  Sätt http://www. framför catholic.com/library/Hunting_the_Whore_of_Babylon.asp

 • Bo Westin

  I Gamla Testamentet, se t.ex. Hesekiel kap. 16, används flera uttryck för att beteckna folkets trolöshet mot Gud, att de överger Gud och börjar dyrka andra gudar. Uttryck som ”att bedriva otukt” och ord som ”äktenskapsbrott” och ”sköka” är beteckningar för avfallet från den levande Guden. Den skökokyrka som talas om i Uppenbarelseboken tror jag är en ”kyrka” som lever både ”i världen och av världen”, som förföljer sanna kristna, som frossar i rikedom, som inte gör åtskillnad mellan ”kött och ande”, som liksom många av de historiska kyrkorna gjort lever i symbios med den världsliga maktens företrädare. En världslig makt som är nära lierad med den ekonomiska maktens företrädare, ”köpmännen”, som det står i Uppenbarelseboken. Jämför t.ex. vad som står skrivet om ”den falske profeten”, en sorts religiös ledargestalt och förförare, som ska få makt att göra stora under och tecken, för att om möjligt förvilla även de utvalda, som ska förmå världen att ta på sig antikrists märke och att slutligen tillbedja antikrist själv. Detta, att bli tillbedd och ta Gud plats, har ju varit Satans strävan alltsedan han föll från sig höga position i det himmelska.

  Vi är inte där ännu men den som har ögon att se med kan se vartåt det barkar. Scenen håller på att förberedas för den sista akten. Så vi behöver vara vakna så vi inte låter oss förföras av falsk ekumenik och liberal teoligi. Världen skakar och söker desperat efter någon som kan bringa ordning och fred. ”Och han är välkommen om han så skulle vara en djävul” som en ledande politiker för inte så länge sedan uttryckte sig.

 • wildwest

  Jag undrar om Du, ytterst mogne man, nånsin har tänkt hela Din tankeslinga ut om det Du förespråkar? Har Du t ex tänkt tanken på varifrån strömmen till tågen kommer? Med den undermåliga elsituation som finns just nu i Norden är säkert en del av denna el importerad från tyska kolkraftverk. Tågen går inte på luft. Sverige är inte liktydigt med planeten Jorden. Sverige är lika stort som en medelstor kinesisk stad. Vi kan avskaffa Sverige och låta urskogen ta över, ingenting kommer förändra sej ur ett globalt perspektiv.

 • Roger Gustavsson

  Ja, vad bra att du gjort den tillgänglig!

 • http://carl-i-dagman.blogspot.com/ CID Carl Ingemar Dagman

  Kul att någon tycker det är bra! ”Om försoningens betydelse” finns nu också komplett i en pdf-fil gjord med hjälp av Scansoft Paperport (Nuance). Men min ovana har gjort att den är på 69 MB och Google kan inte scanna den. OM någon törs ladda ned den ändå så finns en länk här: http://habokommun.blogspot.com/1973/09/1873-sept-waldenstrom-p-om-forsoningens.html

 • Hanna Johansson

  kärlek börjar alltid med bråk!!

  hahhahaha, sveriges mest tragikomiska följetång hittar jag i den här bloggens kommentarer. känns lite som…”Days of our lives”.

  :)

 • kjell

  Vi ser detta Men kommer våra barn och barnbarn att uppmärksamma det, vi har tagit med dom till kyrkan i god tro, men ledarna förändras, och barnen vet bara det som är just nu. Om vi då går emot det som dom fått lära sig idag, och överbevisar dom om att ledaren har fel, då vill dom kanske inte gå till kyrkan alls.
  När jag var ung använde satanister det brutna korset ( dom bröt det ner mot jorden på t.e.x. gravar,och dom ritade det överallt, sedan blev det en diskution om vem som har rätt till märket,jag har för mig att det blev en rättegång om det, det som idag kallas för fredsmärket, innan detta hände användes det så kallade fredsmärket med armarna uppåt, men efter att fredsrörelsen blev ensamma om märket vände dom det neråt precis som satansrörelsen. Min uppfattning om fredsrörelsen är att den inte är av Gud eftersom det handlar om att jag människan kan själv, (jag behöver ingen Gud)

 • Bo Westin

  Ja, det finns mycket att sörja över.

 • Sofia
 • Jonas Ulldahl

  Oj, hade du tänkt allt det där! Mycket analytisk förmåga du har! MVG i min bok! Konstigt bara att du, trots att du tänkt så lågt som du gjort, ändå gör narr av mig för att jag tror på att människan har ett större ansvar för miljön än vad vi tar idag. Och med din förmåga skulle situationen bli aningen bättre. För vi behöver fler människor som kan analysera, så varför använder du den inte till att göra situationen bättre istället?

  Skulle vi avskaffa Sverige eller varför inte hela världen och låta urskogen ta över, har vi ju åtminstone någon stans att existera i betydligt fler år än om vi fortsätter som vi nu gör. Men du är förmodligen för bekväm för den tanken!

  (för övrigt tycker jag att den jobbiga tonen i dina kommentarer är lite väl ironiska och uppkäftiga, så vill du fortsätta diskussionen så kan vi väl ändra på det. Annars kan du sitta där själv med dina funderingar. För jag har ingen lust att bry mig om otrevliga människor som du säkerligen innerst inne inte är.)

 • Pingback: Burn in hell mother f*cker! | Erevna - Blogg & Tankesmedja()