Dagen och Evangeliska Alliansen ordnar möte om Fyrke-debatten

Tidningen Dagen och Svenska Evangeliska Alliansen ordnar ett gemensamt seminarium på fredag eftermiddag, klockan 13.00-16.00, platsen blir församlingen New Life, Kungsholmen i Stockholm. Man kommer då att presentera dokumentet Cape Town Commitment, en uppföljare av Lausannedeklarationen och ha ett panelsamtal om ”fyrkantsevangelikalism”.

Jag kommer att medverka i panelsamtalet tillsammans med bl.a. Johan Nilsson från Equemenia, Stefan Holmström som är chef för EFS och Stefan Gustavsson från Evangeliska Alliansen.

Man behöver anmäla sig om man ska vara med, till elisabeth.sandlund@dagen.se eller per telefon 08-6192473.

Stefan Gustavsson säger så här om seminariet:

– Vi från SEA hoppas att både seminariet och dokumentet ska stimulera församlingar, organisationer och enskilda kristna till samtal om grunderna för evangelikal kristen tro och dess tillämpning samt hur vi bemöter invändningar både internt och externt. Dessa frågeställningar har inte minst blivit aktuella i samband med den så kallade ”Fyrke”-debatten. I vilken mening är evangelikal kristen tro fyrkantig, är en av de frågor som kommer att tas upp på seminariet, avslutar Stefan Gustavsson.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://metanoiablog.wordpress.com/ David Nyström

  Olycklig tid, annars hade jag gärna kommit…

 • wildwest

  Synd att det inte var kvällstid, då hade jag gärna dykt upp. Nu är jag långt borta på tjänsteresa.

 • Herr_Gusstafson

  Jag kommer! Första parkett med skylten: ”Mera Swärd i kyrkan tack!”

 • Olof

  Nu består tro, hopp och debatt, och störst av dem är debatten.

 • Bo Westin

  Himlen sägs ha många rum. Rummet för de debattlystna måste nog vara väldigt stort.

 • Olof

  Eftersom vi inte har så många nyfrälsta att ta hand om så får vi debattera istället.

 • http://twitter.com/lithell johnny lithell

  Word. x2.

 • Andreas Frost

  Vad jag undrar är varför du inte tar tydligt avstånd från en person som Ulf Ekman. Vad har mörker att göra med ljus? Ekman sitter ju med i styrelsen. Att Ulf Ekman nu vill åter-katolicera Sverige tillsammans med en mängd andra människor kan du knappast ha undgått att se.

  Det är dags att sluta kompromissa!

 • Herr_Gusstafson

  Då kan du ju ta avstånd från hädarna och gudsförnekarna Haggaj, SÅ osv…

 • WO

  Det har även jag undrat och funderat en del på. Stefan har ju i övrigt så to-the-point bra och tydliga uppfattningar/teologi,. så hur kan detta med katoliseringen av tex dagen/ViD fortsätta UTAN kommentar eller utspel från SS???

  Har aldrig sett dej svara på sådana frågor som trots allt dykt upp åtminstone någon gång i kommentarsfältet till dina bloggar, Stefan. Varför?
  Det är en ganska stor fråga, också.

 • Andreas Frost

  Nu vet jag inte om det var till mig Gusstafson men jag håller med dig.

 • Andreas Frost

  Ganska stor fråga? Det är en _mycket_ stor fråga! Gud säger i Bibeln att vi ska dra ut FRÅN skökan, inte förena oss med henne!

  Jag förstår varför Jesus undrade om han skulle finna någon tro när han kommer tillbaka…avfallet vi ser idag är mycket stort.

  Tyvärr är det ledare, pastorer osv som ofta visar vägen bort från Gud.

 • Läsare

  Kan bara hålla med Andreas och WO, vi är många som väntar på att någon skall stämma upp sin röst.
  Det är väl detta som jag tycker Stefan Swärd med fler har problem med, det går lätt att gå på dom tydliga synderna enl. skriften(vilket är bra att det görs), men dom här smygande och kanske mer allvarliga sakerna vi har att göra med går många som katten runt HET gröt.

  Det verkar bli ännu jobbigare när man måste sätta sig upp mot Ulf Ekman, verkar som att ingen törs eller vågar, nä det är nog lättare att gå på dem homosexuella.

  Tror dock att då den första tar klivet så följer nog många med för just i detta nu så vet jag att det är många som undrar vad som pågår.

  Kom igen Stefan våga ta klivet ur båten, det finns faktiskt en hel del att sätta tänderna i då det gäller UE med flera, speciellt med tanke på din önskan om att skapa debatt, vilket jag också tycker är bra att du gör.

 • Andreas Frost

  Jag tror mycket beror på att man inte vågar ifrågasätta Ulf Ekman. Han har på ett sätt tagit över Guds plats, nu är det Ulf vi ska följa och inte Bibeln.

  Livets Ords tidning Keryx har genomgått en liten ändring. I mars-numret finns det med två romersk-katolska personer i tidningen. Dessa två är Bengt Malmgren och Lord Nicholas Windsor (vars far är frimurare, vet inte om Nicholas är det också).

 • Läsare

  Världen idag upplåter ju numer även stor plats för M Birro där han får breda ut sitt upphöjande och glädjebudskap över rkk.

  Tänk vad märkligt tyst det är, och när man förundrades för 15-20 år sedan när folk sa och varnade för den sista tiden, ja man tänkte det kommer väl aldrig att lyckas att sprida sådan villfalelse vi är ju trots allt upplysta människor som läser bibeln.
  Nu står vi mitt i detta och nästan ingen ser eller gör något, man köper och sväljer det mesta medans kyrkorna blir tommare och tommare.

  Finns förståss undantag som Vakna sverige, Aletheia + några till som faktiskt försöker varna för detta som smyger sig in i våra kyrkor.
  Tycker även att Karlendal och Swärd tillhör den kategorin även om det skilljer sig en del på det man ”synar”.

 • Läsare

  Tror nog Herr_Gusstavson gjort en miss här som sammankopplat Andreas med dessa herrar(gudsförnekarna)

 • Herr_Gusstafson

  En ursäkt! Jag blandade ihop olika personer!

 • Bo Westin

  Andreas Frost skriver att ”Ulf Ekman på något sätt tagit över Guds plats i våra liv, att han vill åter-katolicera Sverige.” Man jag svarar att det finns ingen som kan ta över Guds plats – inte ens Ulf Ekman – i våra liv om vi inte låter det ske. Det låter nästan som att en del tror att Ulf Ekman går antikrists ärenden. Nog för att man kan tolka att bibeln talar om en världskyrka i symbios med en framtida gudlös stat men jag tror att vi behöver lugna ner oss lite grann här. Tids nog blir tecknen så övertydliga att en kristen som känner sin Gud inte ska kunna undgå att se tecknen och förstå varningssignalerna. Till dess tycker jag att vi ska använda vår frihet till att evangelisera och utbreda Guds rike. Om människor blir bunda av onda andars läror och en falsk ekumenik så behöver vi den helige andes kraft får att öppna deras ögon. Därför ska vi satsa på att uppbygga oss själva och skaffa olja till våra lampor och vinna människor för Gud tills den dagen kommer när Gud vill använda oss i Den Helige Andes kraft för att lösa människor från Satans bojor, vare sig de är religiösa eller gudsförnekare. Jag tror att vi måste välja våra teologiska strider med omsorg så att vi inte slösar bort vår tid och vårt fokus på fel saker och blir till stötesten för den icke-troende.

  Läsare skriver: ”Det verkar som att ingen törs eller vågar sätta sig upp emot Ulf Ekman.” Jag å min sida undrar om det finns någon som vågar sätta sig upp mot er som sätter er upp mot Ulf Ekmnan. Kom igen, vad är ni rädda för? Vem vet, Ulf Ekman kanske kan få föra en eller annan katolik in på den rätta vägen?

 • Leonardo 34

  Under min uppväxt inom en pingstförsamling under 40-och 50-talet varnade både församlingens pastorer och tillresande väckelsepredikanter för den Katolska kyrkan som varande en farlig villolära. I dag hör jag ledande pastorer uttrycka sin välvilja mot samma kyrka. Vad jag förstår så har knappast Katolska kyrkan förändrats på något avgörande sätt. Så tydligen ligger då förändringarna inom frikyrkorna.
  Jag kommer även väl ihåg att då Livets Ord påbörjade sin verksamhet, uttryckte Dagens dåvarande chefredaktör Olof Djurfeldt sin varning för den villolära som Ulf Ekman introducerat.

 • www.vaknasverige.se

  Ingen fara Herrn.

 • Andreas Frost

  Klart en människa kan byta ut Gud mot människor och andra avgudar. Gud förblir på tronen men människor kan sätta dit en avgud i sitt liv istället för den sanna Guden. Det verkar vara så man har gjort med Ulf Ekman.

  Antikrist ärende? I ärlighetens namn, det är inte den helige Andes ärende Ulf går iaf. Den sköka Ekman vill förena alla med kommer att få ett snabbt slut när bla vilddjuret, som skökan tidigare red på, vänder sig emot henne i fullt hat och bränner upp henne i eld (Upp 17:16).

  ”Tids nog blir tecknen så övertydliga” – De är redan övertydliga!! Väntar du på att Ekman ska säga att han är ett med skökan? Det kommer givetvis inte att ske. Ulf tror sig säkert gå Guds ärende.

  Låt oss se vad Gud genom Paulus säger om saken:

  Gal 1:6 Jag är förvånad över att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium,
  Gal 1:7 fast det inte finns något annat. Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium.
  Gal 1:8 Men om det än vore vi själva eller en ängel från himlen som predikade evangelium för er i strid med vad vi har predikat, så skall han vara under förbannelse.
  Gal 1:9 Det vi redan har sagt säger jag nu än en gång: om någon predikar evangelium för er i strid med vad ni har tagit emot, så skall han vara under förbannelse.

  Så jag frågar, ska ni följa Gud eller Ulf?

 • Andreas Frost

  Ja, det är både komiskt och tragiskt på samma gång, de som tidigare stod emot den romersk-katolska anden vill nu förena sig med den.

  Nej RKK har inte förändrats nämnvärt vad jag vet, de har lagt till sig med fler obibliska läror isåfall som tex Marias himmelsfärd m.fl.

  Önskar Olof Djurfeldt vore vid liv idag. Vi behöver sannerligen fler som står emot denna ondska som lagt sig som en filt över världen och som förblindar den som inte vill veta av sanningen.

 • Anonym

  Nja, det som har förändrats är väl att en karismatisk väckelserörelse har blossat upp inom den RKK på senare tid. Det kanske låter märkligt för vissa, men Gud älskar människor. Även människor inom RKK, och om han vill sända sin Ande och väcka människor där, OCH även låta dem vara kvar inom kyrkan för att verka där för att väcka andra, så varför ska vi lägga oss i Guds verk. Jag vill välsigna det som Gud gör i katolska kyrkan. Även om jag inte delar allt som rkk står för.

 • Läsare

  …eller föra en eller annan kristen vilse i det katolska flummet

 • Anonym

  Suck!

  Nej KK förändras inte dogmatiskt.

  Välsignad vare Gud i evighet!

 • Anonym

  Vägra ekumenik.

  Sitt i er källare och ruttna bort. Ingen kommer sakna er eller den attityd ni uppvisar!

  Allt Gott

 • Läsare

  Håller med fullt ut, varför säger karn inget om detta.
  Något måste vara galet eller så är swärd också med på tåget till Rom, ser ingen annat svar på varför han aldrig skriver något om detta.

  Just detta är kanske det allvarligaste som nu pågår just nu och lämnas helt oberört av alla stora som små predikanter, kan någon förklara detta.

  Kanske bidrar ni med att uppfylla det starkaste tecknet på att vi går in i tidens slut på allvar nu.

 • WO

  ”Sitta i källaren och ruttna bort”
  ”Allt Gott”

  Hmm…vilket av dessa menar du, och vilket är med en eventuell glimt i ögat, AG?

  Eller vill du att ”vi” ska ha det gott medan vi ruttnar bort?

  Jag gillar faktiskt mkt som katolska kyrkan står för och har inget bekymmer med att kunna uppskatta just de sakerna, men samtidigt är så mkt i dess lära galet att jag inte kan fatta varför denna kyrka ska tillåtas infiltrera (nog ett bra ord i sammanhanget) andra kyrkor i ”ekumenikens” namn. Sann ekumenik är mellan individer som tror på Jesus, men det är inte automatiskt så att samfunden och organisationerna MÅSTE gå ihop och strunta i de faktiska skillnader som existerar i deras teologi. OK, jag tycker också det är ett problem med ”33.000” kyrkor vs ”en” …det har vSIN egen problematik.

  Men det är nu ändå så att jag har problem med att tex Dagen, en tidning som inte har RKK som vare sej ägare eller intressent, ska oförblommerat ta in såpass mkt material som relaterar till/godkänner/propagerar för just RKK. Dess okritiska inställnimng är det största bekymret, inte att man som ett nyhetsmedium talar om saker som händer inom ”kristenheten”. Men att liksom skylla på ”nyhetsplats” vs ”ledarplats” duger inbte, inte i en tidning som ju ÄR icke-katolsk, och som har iaf en del av sitt uppdrag att faktiskt stå för något, rimligen då den teologi som dess ”vädedukument” Lausannedeklarationen ger utryck för. Och det är inte en katolsk tro som står att finna där!

  Står det lika mkt meterial om Pingst/EFK mfl i RKKs tidningar? Och då i uppskattande toner?

  DET (katolifiering av icke katolska sammanhang) är vad jag har det jobbigt med, och att våra ledare (Pingst/EFK) inte tar tag i det utan låter det rulla på som om det inte ens var kontroversiellt överhuvudtaget…

  Alltså inte bara Dagens öde hänger på denna diskussion, utan hela Pingst/EFK-rörelserna har lite att ta tag i vs den katoska infilgtration som pågår, LIKSOM den från helt annat håll kommande Emergent Church-ideologin som också håller på att ta sej in, utan diskussion och utan att många verkar bry sej, eller ens veta vad som sker…

  Det luriga är att RKK och Emergent Church står för MKT olika teologi, samtidigt har de vissa gemensamma delar, och att båda vill inta ”alla” kyrkor är en sak som är söker…

 • WO

  Olof är vid liv, men om han har ork/lust eller intresse av denna diskussionen det vet jag inte något om…går ju att fråga honom iaf.

 • mirre

  Olof Djurfeldt är väl fortfarande vid liv…….?

 • WO

  Det konstiga är ändå att det som varnades för ”då” var främst inte att katoliker inte var andedöpta, typ, utan man såg alla dess villoläror i långa rader som ingen väckelsekristen kunde acceptera. Dessa läror skall man nu alltså fortsätta leva med ”bara för” att man börjat tala i tungor(?)

  Anden borde väl varna för dessa villolärorna, annars är det (väl?) en annan ande(?)
  Jag bara undrar….

 • Anonym

  Icke-katolsk ska vara lika med anti-katolsk?!?

  Testa och läsa Signum/Katolskt magasin. Pajkastning är inte KK:s bästa gren. Du verkar vara medaljaspirant!

  Suck!

  Du har mycket att lära!

 • Roger Gustavsson

  Anders, samtalet om Ekman och RKK hör egentligen inte hemma på den här bloggposten. Men nu blev jag lite nyfiken, för sedan 40-talet har väl en viss förändring skett. År 1950 slog ju påven Pius XII, ex cathedra, fast att jungfru Maria kroppsligen togs upp till himlen. Det är väl en dogmatisk förändring, eller ska man bara se det som ett förtydligande?
  (OBS, ingen retorisk fråga, jag bara undrar).

 • Roger Gustavsson

  Jag hoppas, och förutsätter, att morgondagens fyrkedebatt dokumenteras väl för oss som inte kan vara med. Alltså inte bara i färdigtolkade referat.

 • Anonym

  Det är definitivt ingen förändring. Kyrkan har så långt vi kan följa källorna haft denna syn (från Upp 11:19ff, till frånvaro av marianska reliker, till några kyrkofäder på 300-talet, till universiellt firad liturgisk fest runt 600-talet och bekänns även av Fr Martin & lutherdomen, se SKB; CA III och Apol XXI)!

  Vid dogmatisk fastslagningar görs inga nya läror; du bara slår fast de gamla (så skedde även med kristologin på 300-talet)!

  Allt Gott

 • Göran Sköld

  Så vitt jag vet, lever nämnde person fortfarande.