Kan någon förklara detta för mig?

Har haft en heldag hos Sveriges Kristna Råd och hållit föredrag om kristen tro, etik, klimatfrågan och miljöengagemang. Bland annat fanns två samfundsledare med bland åhörarna. Det var en inspirerande tillställning.

Ikväll ska jag ut med Ungdomskyrkan Konnekt, och bjuda på pannkakor och prata med dem om Jesus.

Fyrkedebatten är över. Det finns en kritik mot mig som kommit fram att jag tystar debatten, och jag använder hot och maktspråk så att folk blir tysta.

Det är nog den mest obegripliga kritik jag någonsin har utsatts för. Jag räknade – det har varit cirka 730 kommentarer på min blogg om Fyrkedebatten. Hur kan man påstå att jag tystar debatt? Kan någon förklara det för mig? Och vilka andra debatter inom EFK jämför man med när man gör det omdömet? Finns det någonstans i svenska kristenheten en så intensiv debatt i svensk kristenhet som på denna blogg?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • http://twitter.com/johanssonmarcus Marcus Johansson

    Det bästa exemplet tror jag fortfarande är när Joachim Elsander på sin blogg väljer att ta upp några frågor om Helvetet och du hänger ut honom (ja de låter starkt men det var så jag läste det och jag anser fortfarande att det var det du gjorde). Det var uppenbart att du inte ville debattera detta ämne och med tanke på hur du tyckte att det skulle behandlas EFK kan jag inte läsa det på annat sätt än att du inte tyckte det skulle debatteras någonstans där heller. Hur ska man då kunna föra debatt? Jag vet att ni redan rett ut detta och du säkert inte vill gå in på det igen men eftersom du nu för säkert tredje gången skriver att du inte kan förstå så känner jag att det ändå kan vara okej att skriva detta.
    Hur många kommentarer du får på din sida säger ju ingenting om samtalsklimatet inom EFK. Du menar ju själv (helt korrekt) att du inte är lika med EFK. Elsanders blogginlägg var varken riktigt mot dig eller EFK men du läste det så och tog på dig rollen (med ditt fulla mandat) att försvara både dig själv och EFK. Jag kan mycket väl förstå varför folk ser det som maktutövande och tystande.
    För att fundera på samtalsklimatet i EFK så kan man tänka sig följande: skulle man i EFK kunna inbjuda till en samtalshelg kring t.ex. synen på Helvetet? Jag är ytterst tveksam. Vad tror du själv Stefan? Var inom EFK kan man diskutera till exempel synen på helvetet?

  • Sward

    Marcus,
    men jag har ändå svårt att se att jag tystar debatten, det blev ju en hejdlös debatt av det du nämner, det blev inget tystande vad jag kan se. Visst kan jag ta i,ibland, men det gör ju massa andra också.
    hälsn
    Stefan Swärd

  • http://twitter.com/johanssonmarcus Marcus Johansson

    Det blev en hejdlös debatt men du tystade Elsander. Det är få som hade vågat fortsätta en debatt med dig efter det du skrev. Jag hade kanske vågat fortsätta, men jag kan fortfarande klassa mig som en naiv teologistudent, utan en församling att svara inför och inte heller med i EFK (även om jag är väldigt insatt i samfundet). Om jag hade haft en församling och varit med i EFK hade hade jag säkert varit försiktig. Jag tror att i ditt fall så handlar det mer om att ”with great power comes great responsibility” och ibland tror jag att du underskattar den makt du besitter. Visst kan vem som helst starta en blogg och skriva kontroversiella saker men det är få som kan komma upp i din klass på inflytande, det är inte bara en välbesökt blogg det handlar om.
    För att återgå till samtalsklimatet inom EFK, var kan man samtala och diskutera om frågor som t.ex. Helvetet eller för att ta ett annat exempel, synen på medlemskap och sig homosexualitet (tänker debatten kring Saronkyrkan för något år sedan)?

    Tack för att du svarar, det uppskattar jag verkligen!

  • Nils

    Ja Marcus – du har faktiskt en poäng i detta.
    Swärd har påvisat många goda sidor för evangeliets förkunnelse, men skulle också vinna på att följa upp de många kommentarerna.
    Mikael Karlendal har den mest utmärkta bloggen för pingströrelsen & anstränger sig också med att följa upp kommentarer. Han förbereder sina inlagor med ett gediget förarbete också.
    Det kanske beror på skillnaden mellan Swärds akademiska bakgrund visavi Karlendals teologiska akademiska bakgrund ?

    Men det skadar inte att vårda sitt bloggskrivande.
    Skriva lite färre inlagor & välja sina strider än att fäkta på med väderkvarnsbladen frenetiskt för varje vindpust i den kristna hemisfären…

  • Mattias

    Du tystar inga debatter Stefan. Sådana dåliga argument brukar komma när de andra argumenten tryter.

  • Tom

    Min uppfattning är inte att du tystar debatten men att du på ett, enligt mig, felaktigt sätt angriper personer och med ”övervåld” försöker tysta den. Om det är medvetet eller omedvetet vet jag inte men i båda fallen är det ju bra att det påpekas.
    Elsander grejen är ju ett bra exempel. Det är ju OK att du har annan åsikt och att du argumenterar för den men tycker inte det är lika OK att du genast offentligt börjar tala om hans personliga tjänst och att han borde lämna den eller att EFK skall ta itu med med det problem som du tycker Elsander är.
    Jag uppfattar att du tar till ”övervåld” och då blir det ett försök att tysta den personen. Oss som kommenterar på bloggen (en del av oss anonymt) kommer du inte att kunna tysta och det är du ju säkert medveten om.

    Dina teologiska åsikter delar jag till allra största del.

  • Anonym

    Folk kommer anklaga dig för maktspråk så länge du anser att det finns en sanning, så det är inget du kan bli av med. Sluta aldrig med att stå fast och försvara klassisk kristen tro. Men se till att i framtiden alltid börja med att tala med personen i enrum, därefter tillsammans med en eller två andra och därefter i det offentliga. Fokusera mer på att kritisera irrlärorna än irrlärarna. Om du gör detta kommer de fortfarande kalla det du gör för maktspråk och mycket annat men de kan inte anklaga dig för att inte vara Biblisk. Guds välsignelse, fortsätt be och arbeta för väckelse!

  • Anonym

    Självklart är Stefan Swärd obekväm för alla som inte har begripit att det blir konfrontation när fundamentala delar av den kristna tron ifrågasätts. Och att då tala om samtalsklimat och nyanser i bemötandet blir närmast naivt.

    Och jag kan inte låta bli att fundera över i vilken värld dessa lever som säger att Stefan Swärd tystar debatten. Har dessa kritiker över huvud taget någon erfarenhet exempelvis av spelreglerna på en vanlig svensk arbetsplats? Ingenstans kan man kräva respekt för vilka uttlanden som helst.

  • Anonym

    Jag tycker inte alls att du tystar debatten, tvärtom. Du öppnar ju upp för debatt. Sen är du lite osvensk och tar i lite, och då blir alla svenskar så förskräckta och tar illa vid sig. I många andra länder är man inte så överkänsliga som vi, utan det hör liksom till att ta i lite för att få fram sin poäng. Läs Bibeln t ex, Paulus tar verkligen i ibland. För att byta ämne, Stefan, jag är nyfiken på din reaktion på Dagens intervju med en imam i Sverige som anser att dödsstraff kan vara ok om en person byter religion. Det oroar mig att ingen svensk kristen ledare verkar i reagerat på detta horribla påstående, den som tiger samtycker. Tycker vi verkligen att det är Ok att bara låta en sån åsikt passera utan att ta upp den till debatt?

  • Josef

    Hur skulle du själv känna dig om t.ex Haldorf, Blåberg eller Hammar, eller någon annan ”(fri)kyrkokändis” ifrågasatte din lämplighet som pastor eller utnämnde dig till sektledare? jag ser det som ett tydligt maktutövande som tystar en debatt.

  • Josef igen

    Det är föresten intressant att du inleder inlägget med att markera något som av många skulle tolka som maktanspråk genom att presenterar att du ”undervisar Sveriges kristna råd” … och i samma andetag undrar du varför folk känner sig tystade när du stämplat DEM som ”utanför.”

  • http://hallstromper.blogspot.com Per Hallstrom

    Steftan Swärd har inte grundlöst ”drämt till” med sektledare utan gjort det på saklig grund. Han har använt benämningen sektledare om en person som tror sig ha insikter som 99 procent av den övriga kristenheten saknar. Och dessutom om en person som förnekar helt fundamentala sanningar i kristen tro.

  • Christer Roshamn

    Lycka till bland ungdomarna med Konnekt. Det är helt klart det viktigaste ärendet, att berätta för människor om Jesus!

  • http://hallstromper.blogspot.com Per Hallstrom

    Alla ni som är så upprörda över Stefan Swärds sätt att debattera:
    Jag förstår inte i vilken värld ni lever och vilka referensramar ni har. Har ni aldrig förstått att en debatt inte bara handlar om vad man säger utan lika mycket om till vem man säger det.

    Om jag vill ha en flumskola och fick tillfälle att prata med vänsterledaren Lars Ohly om detta skulle samtalet säkerligen bli mycket sympatiskt. Om samma uppfattningar skulle framföras till Fp-ledaren Jan Björklund, då blev det konfrontation.

    Invandrarfientliga synpunkter kan givetvis avhandlas med SD-ledaren Jimmy Åkesson i en positiv atmosfär. En vanlig, vettig svensk politiker tar emot samma budskap utan att i första hand vara vänlig. Hövligheten blir en andrahandsfråga.

    Att raljera över helvetet eller förneka en rad grundläggande kristna doktriner skulle förre ärkebiskopen K G Hammar troligen uppfatta som fullständigt okontroversiellt. Stefan Swärd är en bestämd företrädare för klassisk kristen tro och när han möter samma företeelser, då blir det konfrontation. Och debattklimatet hamnar långt ner på prioriteringslistan.

    I alla sammanhang där oliktänkande människor möts är överväganden som dessa självklara.

  • http://www.gunnelsplats.wordpress.com Gunnel

    Det är två veckor kvar till Jungfru Marie Bebådelsedag.
    Tack Stefan Swärd för ditt Bloggande hitintills.
    http://www.gunnelsplats.wordpress.com
    Jag ber inte ens om ursäkt för min ironi….

  • Josefine

    Jag är lite samtalstrött och borde vara tyst men som en av dem som ifrågasatt… Stefan, ta till dig det många är inne på här. Om att inte hänga ut folk eller ta i med så stora ord. Det skulle vara spännande att läsa om hur du ser på de kommentarerna. Du och jag har ju pratat om det live också och jag har på bästa via försökt förklara min ståndpunkt. Därför förvånar det mig lite att du är så frågande inför detta. Du och jag delar teologi på det stora hela. Ändå har jag ägnat en vecka åt att försvara mig gentemot andra jag också delar teologi med efter ett par snabba utkast från dig. Det kostade mig tid och mängder av förtroende och inte omöjligt också framtida jobb i kyrkan. Det har du och jag rett ut men nu frågar du ju. Nästa gång kommer jag vara tyst (säkert till mångas glädje) för att det kostar mig för mycket, jag kan inte riskera att du bestämmer nåt om mig och sen slänger ut det som snabbt levererade fakta på en av svensk kristenhets mest lästa bloggar. Därmed är ju jag tystad. Nästa fråga som kommer tar jag inte, ett råd jag fått från många nu. Ser du hur jag menar? Och hur du därmed har en roll i att tysta saker? Hur du kan bestämma agendan och får många med dig oavsett om det är faktaynderbyggt eller inte? Om inte så försökte jag ändå, både här och i telefon. Blir spännande att läsa din blogg om bloggandet men nu ska jag personligen inte lägga mig i mer.

    Gott att du njuter av helgen! Ta hand om dig!
    Josefine

  • Anonym

    Har bestämt mig för att inte läsa din blogg längre. Jag mår bara dåligt av det. Finns andra kristna bloggar som jag följer istället. Tycker du är arrogant i ditt sätt att skriva, så nu räcker det för mig.

  • Bengt Wikstrom

    Låt mig förklara Stefan!

    Saklig debatt är ett ideal som ökar (eller bättre ordnar) vårt vetande.
    Trosbekännelsen handlar om att tro, inte att veta. Redan här diskvalificeras alla samtal om kristen tro från en saklig debatt. (Tro väger tyngre än argument byggda på vetande.)

    Visst går det att argumentera för kristen tro, men det måste ske i ett forum för osaklig debatt.
    Din blogg är ett utmärkt exempel på ett forum där läsaren ständigt uppmuntras till osakliga debatter.

    Du tystar absolut inte någon person. Förklara bara att sakliga argument betraktas med en viss skepsis på din blogg. Då undviker du saklig kritik.

    Duger förklaringen?

  • PeJ

    Förstår man dig rätt; att du lyckats hamna i en situation där du måste försvara och förklara en teologi som du i stort delar med Stefan för dem som känner dig bättre och nu undrar och också ifrågasätter om du verkligen delar Stefans uppfattningar?

  • Josefine

    Mm, men kanske mest att jag måste förklara mig för människor jag aldrig mött och som inte vet nåt om mig alls! Typ så.
    Mejla mig gärna om du klurar mer, jag försöker släppa den här grejen här nu. Men eftersom frågan ställdes och jag är en av dem som ifrågasatt så ville jag ge en vinkel.
    Allt gott!

  • Tobias

    Ursäkta Bengt, men lever du kvar i nån slags Hedenius/Tingsten-bubbla a la 50/60-tal? Är du logisk positivist eller liknande? Inte särskilt många skulle nuförtiden skriva under på din schism mellan tro och vetande… Man kan exempelvis diskutera vetenskap osakligt och tro sakligt, det beror på andra saker, inte ämnet som sådant!

  • Tom

    Att Swärd är ”en bestämd företrädare för klassisk tro” tycker jag ger honom ännu större ansvar att föra samtalet på relevant sätt dvs att diskutera sakfrågorna och inte angripa människorna och kollegorna.

  • Bengt Wikstrom

    Nej, jag tillhör inte ”Wienkretsen” men jag tror på förnuftet som grund för tänkandet.

    Det gör att jag kan hävda en ljus människosyn där alla föds i grunden goda och att livet är förnuftigt och underbart.

    Nya testamentets utgår från att människan till sin natur är märkt av ondskan. Därför måste hon få hjälp med sin befrielse. Den kristna synen på människans natur är mörk och hopplös, och kyrkan är besatt av tanken på den syndiga människan.

    Den som kommer med häpnadsväckande påståenden måste vara beredd på att kunna stödja det han har sagt med hållbara fakta. Målet med alla sakliga debatter är att öka vårt vetande och söka naturliga förklaringar. Religiösa människor saknar intresse för en sådan strävan.

    Jag ville bara tipsa om att osakliga debatter kan vara ett alternativ för människor som vill stärka sina fördomar och tro. (Det är ju närmast självplågeri att göra vetenskap av Gud.)

    Till sist lite rent bondförnuft: ”Det är bättre att veta att man tror, än att tro att man vet.”

  • Per Hallstrom

    Principiellt förstår jag den synpunkten. Men jag menar att de aktuella frågorna har en sådan sprängkraft att de alldeles av sig själva skapar stark konfrontation. Som givetvis kan upplevas som väldigt otrevlig.

  • PeJ

    När svärdet skär och skiljer själ från ande lär det inte vara en lättsmält och behaglig process…

  • Staffan D

    Bengt Wikström har ”en ljus människosyn där alla föds i grunden goda och att livet är förnuftigt och underbart.” Nya testamentet utgår däremot från att ”människan till sin natur är märkt av ondskan.” ”Den kristna synen på människans natur är mörk och hopplös, och kyrkan är besatt av tanken på den syndiga människan.” Rätt rart.
    Som kristen är man i kontakt med den slutliga Makten i världen. Ett exempel: John Traynor var soldat — Royal Marines — i första världskriget. Han träffades i huvudet 1914 och var medvetslös fem veckor. Han träffades i benet i Egypten. Slutligen blev han beskjuten vid Dardanellerna, i huvud och bröstkorg. En kula gick in i högra armen och stannade under nyckelbenet. Armen paralyserades, benen var partiellt paralyserade, och han blev epileptiker, ibland med tre anfall om dagen. Fyra operationer försökte hjälpa honom, men nej. Han sjukpensionerades till 100%.
    1920 gjordes ett sista försök med en operation i huvudet för att få bort splitter. Det hjälpte inte, men nu hade han ett metallplatta över hålet i skallbenet. Han var helt hjälplös; lyftes på morgonen till rullstolen, och tillbaka till sängen på kvällen.
    1923 deltog han i en pilgrimsresa till Lourdes. Och där blev han plötsligt helad. Där gick han för första gången sedan 1915. Järnvägen stoppade tåget innan det kom tillbaka, in på stationen i Liverpool; det var för många som väntade där.
    Men myndigheterna ville inte dra in hans sjukpension. ”Vad vi har bestämt, det har vi bestämt.”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Traynor
    http://www.olrl.org/stories/lourdes.shtml

  • Tobias

    Fast fördomar kan alla människor ha, oavsett tro eller otro.
    1. Förnuftet som grund för tänkandet: Vilket förnuft menar du? Finns det ett neutralt förnuft som inte samtidigt förutsätter en viss livsåskådning?
    2. Kyrkans människosyn: Du målar upp en nidbild, kanske av dålig erfarenhet, vad vet jag. Men hur som helst en nidbild om vi ser på HELA kyrkans historia (vi talar om 2000 år och numera kanske en tredjedel av jordens befolkning).
    3. Häpnadsväckande påsåtenden: Vilka menar du? Mirakler? Jesu liv, död och uppståndelse? Man kan väl inte tala om naturliga förklaringar om vi rör oss inom genren häpnadsväckande? (Liksom en motsägelse…)
    Kristet bondförnuft a la Anselm av Cantrbury: ”Credo ut intelligam” (latin ”jag tror för att jag skall förstå”).

  • Herr_Gusstafson

    Givetvis gjorde Swärd rätt i det fallet… OM, jag skriver, OM Elsander står för åsikter som går emot Efk så ska han självfallet entledigas från en Efk-pastorstjänst…..

    Alldeles för få pastorer vågar stå emot andra förkunnare när de kommer snett…

    Hade fler gjort det så kanske vi inte haft en del avarter som vi haft ett tag i Sverige..

  • Bengt Wikstrom

    Att påstå att alla människor är syndare är en fördom. Det är att projicera negativa egenskaper på hela jordens befolkning utan några som helst stöd av hållbara fakta.

    1. Förnuftet stakar ut gränserna för vår kunskap om det meningsfulla.
    Förnuftet är inbyggt i våra gener och hjälper oss att göra verkligheten begriplig.
    Förnuftet gör oss medvetna om att människan kan lika gärna blir rädd av ingenting som att känna sig älskad av ingenting.

    Att ta sitt förnuft till fånga är att tänka rationellt i korrekt uppställda resonemang i stället för i religiösa vanföreställningar. Eller som det stod i min körkortsbok: Kör aldrig om förnuftet!

    2. Min framställning av kyrkan (i alla tider) är sakligt underbyggd och tål granskning.

    3. Dina egna exempel duger gott. Det går inte att föra en saklig debatt i dessa ämnen utan att hamna i ändlöst spekulerande. Men de inbjuder till känslomässiga och osakliga debatter!

    Tillåt mig runda av med en hypotes: Övernaturliga makter kan inte existera. Vore de verkliga, är de inom räckhåll för naturliga förklaringar och då vore den här brevväxlingen överflödig.

    Slutsats: Förnuftet är den enda ”högre makt” som bevisligen finns. Och det ska användas inte tillbedjas.

  • Anna-karin

    Men gossar, det var ju bara hans – Jonas – bedömning. Han har väl rätt till en åsikt. Var någonstans sa han att detta var en oomkullrunkelig sanning och det var det bara att rätta sig efter?
    I EFK får man tydligen inte tänka eller tala eller ta upp åsikter som inte är allmängiltigt EFK-gods. Snacka om fyrkantigt.
    Stefan Swärds blogg läses delvis av många därför att många debatterar där tror jag. Stefan själv kan vara jätteintressant men också pompös och besserwissrig. Han är van att ha stort inflytande. Lite pampfasonig ibland.

  • Anna-karin

    Hammar visste och vet att om man ifrågasätter gamla ”sanningar” i kristenheten är det kontroveriellt. Läs om och läs rätt.

    Att prata flumskola med Lars Ohly är ingen ide, han är ingen anhängare av sådant. Att prata kadaverdiciplin med gamle majoren kanske är lättare….

  • Per Hallstrom

    Anna-Karin,
    Du och jag värderar säkerligen Hammar, Ohly och Björklund helt olika . Men med mina värderingar som utgångspunkt var dessa exempel utmärkta för att få fram det som var min poäng – och som jag vet att du med lätthet förstår utan min hjälp.

  • Bo Westin

    Bengt:

    Jag har nyligen förberett en genomgång av Newtons kraftlagar som jag ska hålla för en klass. Jag har läst 140 poäng matte och fysik på universitetet och tycker att dessa ämnen är mycket stimulerande. Det finns inte nödvändigtvis någon konflikt mellan att tro på Gud och att betrakta världen med hjälp av vårt förnuft. Många vetenskapsmän är kristna och ser ingen motsättning mellan tro och ”vetande”. Det handlar bara om olika sorters vetande.

    Vi kan mycket väl tänka oss att det finns dimensioner av verkligheten som vi inte kan komma i kontakt med genom våra naturliga sinnen och genom enbart förnuftiga eller logiska resonemang. En del människor menar (kristna) att de fått möta Gud och vandrar i gemenskap med honom. Bibeln säger att Gud försöker nå fram till människan och få henne att bli medveten om den existentiella tomheten som finns i hennes liv och som bottnar i att hon är andligen död och inte är ”född på nytt” och fått del av andligt liv, den kristna pånyttfödelsen. Bibeln säger att vi inte kan komma till tro på Gud om inte han söker oss och på något sätt uppenbarar sig för oss. Relationen till Gud bygger på vår rättfärdiggörelse genom tro på Jesu verk på Golgata. Vi lever alltsedan syndafallet i uppror gentemot Gud och i ett tillstånd av andlig död. Genom att Gud söker oss och genom att vi ödmjukar oss inför Gud och tar emot honom som Herre och frälsare i tro på löftena kan vi uppleva frälsning, inte i första hand som en känsla, utan genom tro och bekännelse. Jag har själv under min vandring med Gud som en kristen fått uppleva mycket övernaturliga ingripanden, helanden och befrielse från mörka makter. Jo, onda andar existerar. Vetenskapen bygger på hypoteser som inte kunnat falsifierats, som blivit upphöjda till naturlagar. Och dessa så kallade naturlagar är giltiga tills något inträffar som motsäger dem. Men jag kan också berätta för dig att vi också kan få erfara att det finns en annan verklighet som inte är begränsad av positivismens slutna rum, som inte heller är begränsad av rent logiska och ”förnuftiga” resonemang. Och denna verklighet har sin grund i Gud som har skapat universum och vars intelligens avspeglas i skapelsen och dess fysikaliska lagar. Denna verklighets innersta väsen är inte heller det fysiska och det materiella eller det logiska. Dess innersta väsen är kopplat till Gud själv, den evige och helige och rättfärdige Guden. Det är du själv som väljer att definiera verkligheten som något som bara kan verifieras med naturliga förklaringar men även om du inte ”upplevt” övernaturliga saker så innebär inte det att det inte kan finnas en övernaturlig verklighet eller att inte andra kommit i kontakt med övernaturliga makter. Jag har själv fått lära mig att inte göra en sådan snäv indelning av vad som innefattas i begreppet verklighet. Och det tackar jag Gud för! Det är genom hans nåd och kärlek och ingripande i ”det naturliga” som jag har förstått detta.

  • Sward

    Nils,
    Bloggar gör jag med vänster lillfinger, har ganska lite tid för detta, och när debatterna skenar iväg har jag ingen chans att följa upp kommentarerna. Var det tre kommentarer per bloggpost, då skulle jag greja detta, nu blir det bara för mycket.
    hälsar
    Stefan Swärd

  • Sward

    Marcus,
    Det är ju samfundsledningen som har ansvaret att ordna samtal och debatter, sedan kan naturligtvis andra organisationer inom EFK-familjen ta egna initiativ.
    När det gäller helvetet, kan man nog tänka sig en omfattande debatt, när jag kommer ut med min bok. Jag får diskutera med berört förlag hur vi ordnar detta.
    hälsar
    Stefan Swärd

  • Sward

    Anna-karin,
    Var har du hållit hus? Du har inte skrivit på denna blogg på jättelänge? Jag har blivit orolig.
    hälsar
    Stefan Swärd

  • Mattias

    Allvarligt talat Stefan, är det böcker som ska ge väckelse i landet?

  • Tobias

    3. Du måste skilja mellan dels historiska frågor och dels filosofiska grundantaganden. T ex är en debatt kring metafysik (och därmed Guds existens) filosofi medan argument för uppståndelsen är historiska argument.

    Din avrundningshypotes är ju ett klassiskt cirkelresonemang! Hur skulle något naturligt kunna förklara något övernaturligt? Det är ju en motsägelse per se… Naturvetenskap = Sökandet efter regelbundenheter i naturen. Mirakel = En oregelbundenhet. Du finner det du söker, om du ställer upp en induktiv metod som förklarar regelbundenheter kan du ju aldrig med samma metod begära att den ska kunna handskas med något utanför dess område. Elementär vetenskapsfilosofi!

  • Sefast Tronde

    Citat från inlägget : ”Det finns en kritik mot mig som kommit fram att jag tystar debatten, och jag använder hot och maktspråk så att folk blir tysta. …Det är nog den mest obegripliga kritik jag någonsin har utsatts för.”

    – Ja detta måste onekligen tolkas som en blygsam kommentar.

    Jonas Lundström har fått oförkänt stort utrymme. Detta är onekligen en fjäder som förstorats upp till en väldigt stor höna. Men eftersom Lundströms kritik till viss del påhejats av några av dina pastorskollegor blir långvalsen begriplig. Även om du uppenbart tycker om att spegla upp dig själv i stundom Ekmanskt maner ser jag inte något av detta här. Men kanske lite känslighet för kritik av den fina fasaden, i vart fall om den kommer från viss riktning?

    Du får ha överseende med ironin, men ändå pröva den väl.

    MVH / Sefast Tronde

  • Sward

    nej, men bra böcker kan hjälpa till.
    hälsar
    Stefan Swärd

  • Karl

    Hej Bengt!

    Jag förstår dina tankar om fördomar och projicering mot syndare. Jag upplever den ofta själv och brottas ofta med frågan. Jag skulle hävda att det är tråkigt när det uppstår. Ur ren logik, måste Gud älskat människan mer än vad han hatat/hatar synden, annars hade han aldrig någonsin valt att ge sitt liv för oss pga av det vi gjort och gör.
    Utifrån det tror jag att synd är något destruktivt och nedbrytande för människan som inte ärar Gud. (kanske ju därför?) Det är i min mening en sådan människosyn(bla), jag tror vi ska eftersträva.

  • Mattias

    Ytterligare en bok, ytterligare en debatt….here we go again suck!

  • Bengt Wikstrom

    Jesus återuppståndelse är en bra historia men inte historia. Lika lite som du är pånyttfödd i historisk mening. Berättelsen är en religiös myt som talar till känslolivet snarare än till förnuftet.

    Den helige Ande är naturligtvis våra känslor som kommunicerar med förnuftet på det personliga planet. Det kan förklara vår benägenhet att tro på religiösa myter. (Av egen erfarenhet vet jag att känslorna kan vara djupt religiösa, samtidigt som förnuftet är ateistiskt.)

    3. Min pedagogiska (?) poäng är just att det är en motsägelse. Antingen eller gäller!

    Till sist vill jag tacka för att du granskar min text. Lycklig är jag när det visar sig att jag har fel men får en chans att rätta till det. Tro det eller ej!

  • R-O

    Men vem skall entlediga honom eller hagerius eller någon annan,när dom byggt upp en ”fan” klubb kring sig,+ alla ”snälla” medlemmar som gör det meningslöst att försöka åstadskomma något gott. Det enda som händer är att det flyttar medlemmar till andra församlingar, och kvar blir bara kungen och hans följe. Jag efterlyser en pastorslegitimation som gäller inom efk/pingst och liknande församlingar, där dom från början måste deklarera sin tro och sedan stå för den.

  • Bo Westin

    Om vi tog bibeln på allvar skulle vi komma långt! Detta säger jag även till mig själv. Jag läste på morgonen Jesu uppmaning i Lukas 14 om att bjuda fattiga, krymplingar, halta och blinda på gästabud.

  • Bengt Wikström

    Du kan vara en kristen mördare, bedriva avskyvärd slavhandel med trosbekännelsen på dina läppar eller vara en troende matematiker som John Lennox. Din CV avgör inte dessa frågor.

    Jag döptes som barn i den Svenska statskyrkan, är vuxendöpt i frikyrkan och blev andedöpt av den helig Ande i London.

    Jag har varit där du är. Men det är tomt. Det finns ingenting där. Och nu kan jag ägna mitt liv åt rättvisa, fred och glädje på lika villkor och i gemenskap med resten av mänskligheten.

    Javisst kan det finnas en högre makt. Genom vårt sjätte sinne (som jag valt att kalla förnuft) kan vi möjligen uppfatta en förnuftig ”Gud” där döden är vacker och en logisk följd av livet.

    Jag är trygg i känslan av att allt kommer att ordnas till det bästa den dagen jag lämnar detta liv. När jag är död släpper jag greppet om tillvaron.

  • PeJ

    Detta är en utbildningsfråga, där första utvärdringen av utbildningentorde vara om utbildningen ägnar sig år själavårdsutbildning eller andligvårds utbildning.

  • Anonym

    Jag för min del, skulle inte vilja chansa mig in i evigheten.

    Dock kan jag begripa hur du resonerar (utifrån att du gjort ett kanske nödvändigt uppror), förstå dig gör jag inte. (Upp)riktiga sökare finner. Häckel finner bara äckel!

    Allt gott och Vincit omnia Veritas!

  • R-O

    Många församlingar använder sig av bekännelse när dom tar in medlemmar men det gäller inte ”färdiga” pastorer, dom anses vara färdiga när dom gått ut högskolan.

  • Anonym

    Jesu uppståndelse är ingen skickligt ihopdiktad saga. Undersök ”hisStory” och se att den håller (Gustavssons bok: Kristen på goda grunder, kap 8 är en bra start på bibblan)! Övernaturliga mirakler sker och går f ö att undersöka. Kyrkans bekräftade dito är en bra start (se Hvidt, Mirakler)!

    Förnuftet är inte naturalistiskt/ateistiskt! Det var det dummaste jag någonsin läst. Jag har gjort några bredsidor mot naturalismen på min hemsida. Endast dårar är atiester (“Dårarna tänker: ’Det finns ingen Gud.’” Ps 14:1). Eftersom mer än 98 % av världens befolkning genom tiderna, i alla kulturer, i alla civilisationer, på alla kontinenter trott på någon form av Gud – måste det finnas någonting (eller någon) som orsakar den tron. Sen har vi minst 30 giltiga Gudsbevis (det finns bara ett emot: Teodiceproblemet. som dessutom är ett allmänmänskligt problem och har getts ett fantastiskt svar i just kristendomens korsmärkta sårmärkta Gud och i mässoffret finns t o m lösningen på lidandets problem, då även vårt lidande blir till offer).

    Kom ut ur din naturalistiska grotta. Ljuset skiner och mörkret har inte övervunnit det. Död var är din seger! Död var är din udd! Ljuset har besegrat allt mörker (mörker försvinner automatiskt i närvaro av ljus). Ateismens menings-löshet och värde-löshet förbleknar invid kors och altare! Välsignad vare Gud i evighet!