Fyrkedebatten – sista rundan?

Denna Fyrkedebatt tycks aldrig ta slut. Har egentligen tröttnat på den för länge sedan. Jag vet att min blogg har många läsare men jag begriper tydligen inte genomslagskraften i saker jag skriver ibland. Ibland kan en halv mening i förbigående skapa stora problem för enskilda personer.

Jag vill bara informera om att jag har haft ett bra och längre samtal med Josefine Arenius ikväll. Jag nämnde ju i något av mina Fyrkeinlägg i förbigående att några ledande EFK-are skrev gillande om Jonas Lundström första inlägg i Fyrkedebatten, bland annat Josefine. Jag lade ingen särskild bedömning i detta utan det var bara en information och notering från min sida för att visa att Jonas Lundström har ett inflytande inom EFK. Nu kan en sådan enstaka mening tolkas av mina läsare på olika sätt, och ges en större innebörd än det jag menade. Det finns tydligen personer som har tolkat detta som att Josefine delar Jonas Lundströms teologi, vilket hon tydligt dementerar ikväll genom ett inlägg på sin blogg. Det finns därmed inga oklarheter mellan mig och Josefine, och beklagar att mitt omnämnande av henne har skapat problem.

Mitt utnämnande av Jonas Lundström som sektledare är nog mer genomtänkt än vad det verkar. Har länge tyckt att han står för extrema sektåsikter men den senaste debatten har gjort detta klart med all tydlighet. Och när han nu skriver att ”99% av alla kristna är okunniga om Jesu budskap eller helt ointresserade (ofta både och) av att göra som Jesus säger och ändra sina liv”, har han gått över alla gränser man kan. Det han säger är att alla andra har fel och han själv har rätt, han hör naturligtvis till den 1% för annars skulle han inte kunna fälla detta omdöme. Jag tycker att det är solklart, och denna exklusive och översittande besserwisserattityd har i alla tider kännetecknat extrema sekter i kristendomens utkanter.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Herr_Gusstafson

  Du påstår ju att du och Jonas är ”De vittnen som det står om i biblens upperbarelsebok…. Är det riktigt sunt?

 • Anonym

  Så tänker en sekteristisk kristen. Alla andra innan dig har haft fel! Jag tror också tiden går mot sitt slut. När, vet ingen! Kristenheten har dock inte avfallit (visa mig när i historien och var i NT, det sägs att Kyrkan kunde totalt avfalla)!

 • Anonym

  Hans första mässa, verkade väldigt ”kristen/katolsk” och det var på en Söndag i Luk 24:1, 13, 30f (hemska tanke)! Didache verka väldigt kristen (och det tidigaste vi har – utanför kanon – kanske på 50-talet, men senast 80-tal; hemska tanke) och NT verkar extremt kristet om man inte väljer skygglapsprydda solglasögon: 😎

  Jesus verkade grunda KK på Petrus (fullständigt hiskeliga hemska hädiska tanke). SvK, EFK, trosförstörare, Visionsvänner eller pingstvänner eller julvänner (då Yesua inCarne:rades) har alla sin koppling till denna Kyrka i dopet och i sina grundare:s grundare!

  Vad ni har för koppling till kristendom eller judendom, har jag hittills inte exakt förstått, då ingen verkar vilja besvara frågorna (det är en hemsk tanke för mig)!

  Allt gott i hemskheternas hemskhet! Amen!

 • Anonym

  Sandlådenivå på bloggandet och debatten i kommentarerna! Det är tragiskt att beskåda! Tänk er att ni skulle visa era kompisar utanför kyrkan, om ni nu har några sådana, ett utdrag från detta. Vad skulle de tänka? Tagga ner!

 • PeJ

  Måste säga att nu hänger jag inte riktigt med….igen.
  Är inte du och Lundström profeterkollegor inom samma lära?

 • Erik

  Broder Elof, hård kritik är inte härskarteknik, var har du läst på? Härskarteknik kännetecknas av manipulation, undanhållande av information, dubbelbestraffning mm. Stefan har argumenterat för varför han väljer ordet sektledare, och de argumenten har du inte bemött. Jag upplever att du kritiserar Stefan hårdare än Stefan kritiserar Jonas. Kanske för att du med all rätt förväntar dig mer av Stefan än av Jonas, men säg det då.

  Allt Gott!

 • Läsare

  Alla som kritiserar Stefan Swärd

  Så här började också tongångarna innom SvK för drygt 20 år sedan, man började ifrågasätta bibeln i olika frågor, sammtidigt fanns det biskopar, präster som inte gillade detta förfarande men man var alldeles för få och för fega att höja sin röst.
  Därför ser svenska kyrkan ut som den gör idag med några få undantag, tom på folk, urvattnat budskap, budskap utbytt mot violin eller orgelkonserter. eller som Jesus skulle ha uttrykt sig ”ni har förvandlat Guds hus till ett rövarnäste”

  Nu måste vi sluta stryka medhårs, vad än det gäller och stå upp för dom bibliska sanningar annars kan vi lika gärna slå igen alla kyrkor idag.

  Ett tips ni som inte gillar bibeln lämna allt som har med kristna församlingar att göra och starta eget, ni kommer säkert att få en hel del människor som vill ha lite helgmys med er. Detta på den väg som i bibeln kallas för bred.

  Stefan vik inte ner dig nu utan fortsätt din kamp mot ondskans inflytande över den svenska kristenheten idag, amen

  Sen kan vi som vill följa det som står ordagrant i bibeln fortsätta att kämpa den ytterst smala vägen.

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Hur var det med det som Stefan skrev om sekttendenser..? Alla andra har fel och vi har rätt.

 • Läsare

  NI har säkert rätt om ni vill hålla er utanför bibelns riktlinjer, det säger jag inte emot och skulle aldrig gå i polymik med tex humanisterna som inte tror på bibeln men ändå skall pracka på oss sin övertygelse.

  Men skall vi nu hålla bibeln högt måste vi väl likt Jesus säga ifrån när det barkar iväg.

  Skall vi ha förståelse för allt och alla kan vi som jag skrev lika gärna lägga ner all värksamhet.

  Uppmärksamma dock att jag inte påsår mig vara ensamm om min rätt ang 99% mot 1%

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Jag tror att jag, med många andra ifrågasättande kristna, håller Bibeln lika högt som ”ni andra” gör… Det vissa av oss ifrågasätter är inte Bibeln i sig utan vissa tolkningningar av den… För även den som som påstår sig ”följa Bibeln så som det står skrivet” gör inte detta då även denna person har en tolkning – oavsett om den vill eller inte…

 • Läsare

  Håller med dig till viss del, men någonstans måste man väl sätta gränsen för dessa tolkningar, när man ifrågasetter bibelns dess grundläggande läror.

  För du kan väl hålla med om att det finns mer eller mindre viktiga tolkningar man kan diskutera. Det är då dom större bibelfientliga sanningar jag tycker man måste sätta stopför, så att man med trovärdighet skall kunna säga att vi tror på bibeln Guds ord

  Vilken kyrka vill du ha är det svks du strävar efter där man idag nästan vägras prästvigas om man tror på bibeln

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Man kan inte sätta gränser för vad som får diskuteras men vi har ju Trosbekännelsen som ett väldigt bra mått för vad som är klassisk kristen tro…
  Men det finns ju så mycket mer än den… Hur är det med Jesu budskap om fred? Det är inget som tas upp i trosbekännelsen men ändå anser många, mig själv inräknad, att krig är något bland det mest fruktansvärda en kristen kan delta i…

  Om vilken kyrka jag vill ha kan läsa om här:
  http://www.trolleritider.se/blogg/2010/10/08/syndaprioritering-inom-kyrkan/
  http://www.trolleritider.se/blogg/2010/09/30/ut-med-kyrkan-fran-politiken%E2%80%A6/
  http://www.trolleritider.se/blogg/2010/10/19/jag-tror-inte-pa-bibeln/

 • Ludvig Hoffman

  Kanske inte den smartaste bloggposten att vifta med ”mammon” i om man så säger…

 • Tom

  Tyvärr är ju det en del av härskartekniken. Man kör på hårt och sen tar man tillbaka. Men jag vill nu ge Stefan en chans till. Det skall man alltid göra.

 • Tom

  Erik!
  Tycker du faktiskt att Stefan har visat att Jonas är en sektledare, inkluderar det också att Jonas har en grupp runt sig som lyder honom i allt?

 • http://twitter.com/Elofioikos Elof i Oikos

  (ja vill du ha källor kan du väll få det?) Hårdkritik är mycket riktigt inte härskarteknik. Men det är inte hårdkritik mot Jonas argument eller teologi han framförde när han kallade honom sektledare. Jag har visst bemött hans argument genom att fråga hur han tänkte kring var jonas sekt i sådana fall finns. Eller finns det mer argumentation kring detta som jag missat?

 • Anonym

  Jag tycker Jonas uttalande var mer dömande. Stefan Swärd ”dömer” ut en person. Jonas dömde ut 99 % av Sveriges kristna.
  Om man är kristen så bör man reagera mer mot Jonas heresi och kritiska attityd mot kyrkan (som är Kristi kropp som Jesus älskar). Sedan måste man inte tycka att Swärd gör allting rätt.

 • Erik

  Broder Elof, vad hände med brodershälsningen? Ja du får gärna hjälpa mig med varför sektanklagelsen är en härskarteknik, men mer intresserad är jag av hur du ser på bloggande och teologiska fokus, samt hur du bemöter Stefans kritik om Jonas exklusivitet. (kan du bemöta ”sekt” istället för ”ledare”)

  Allt Gott!

 • kjell

  Han skriver, innan Jesus ”avslöjas” det liknar mer antikrist (se här är han se där är han)

 • PeJ

  Är inte vilkoret för att tjäna Mammon och få examensrätt av högskoleverket med dess finansiering att undervisningen bedrivs på ett ickekonfessionellt sätt/upplägg? Kanske det var kursen om andra religioner man läste det året?

 • Bibeltroende

  Nej, det var det inte, utan pastorsutbildnigen.

 • Andreas Bernberg

  Som sagt, både PeJ och Bibeltroende//

  Ni är väldigt välkomna till Missionsskolan för en pratstund.

 • Bibeltroende

  Tack för den vänliga inbjudan, jag har rätt så långt till Örebro så jag kanske inte dyker upp.
  Jag har egenligen ingen anledning att betvivla de vittnesmål från de jag refererar till och som är bekyrmrade över utbildning på Örebro Mission skola. Tyvärr hittar jag inte de insändare som jag tänkte på, hittade en anna som jag ger en länk till:
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=175266
  Jag ifrågasätter inte att du uppskatatr skolan och jag tror att ni har en bra gemenskap där också, det är inte det som är problemet, utan de liberalteologiska tankar och tvivel som man kan bli besmittad med på skolan. Man kan komma dit full av tro, men gå stukade från skolan i tro, Det finsn ju i den debatt som pågår här exempel på de som gått skolan, som visar själva fruken va det jag vill varna för. Det är i omsorg om er som skall bli och har blivit pastorer som jag skriver detta. Ni skall vara Guds redskap och predika i Andens smörjelse och inte problematisera bibeltexterna och skap frågor hos åhörarna, uatan atts kap tro i deras hjärtan.Jag önskar er Guds välsignelse för detta viktiga uppdrag!

 • Kalle Spetz

  Jag vill förtydliga att mitt inlägg inte är ett försvar av Jonas Lundströms villolära! Självklart ska vi tydligt ta avstånd från sådana läror Jonas beskriver på sin blogg den 23 februari! Det var inte det min kommentar handlade om.

  Det jag reagerade mot var att Stefan två ggr på kort tid istället för att prata direkt med personer inom den egna rörelsen hängde ut dem, eller misstänkliggjorde dem, på sin blogg som läses av en mängd människor. För att därefter prata med dem på tfn och reda ut missförstånd och be om förlåtelse/ursäkt.

  Stefan skriver själv den 18 februari, ”Jag blev rejält förolämpad av Elsanders text, som jag tolkade den, men vill be om förlåtelse för att jag onödigt spetsade till, och ifrågasatte hans lämplighet som EFK-pastor. Det var en tolkning och tillspetsning, som inte blev bra.”

  Därför skrev jag uppmaningen, gör tvärtom! Ring först – skriv sen!

  Då skulle ville slippa en hel del skriverier, misstänkliggöranden och utfall.

  mvh
  Kalle

 • PeJ

  Gärna, ska bara få några små saker utredda och tillrättalagda först av en av dina kollegor, tyvärr verkar det som det dröjer. (och jag väntar)

 • WO

  Hehe…en människa består också till långt mer än hälften av vatten, (är väl 75-85% eller nåt sånt vatten vi består av) ändå är hon en människa…med evighetsvärde dessutom…

  Men visst, när JL menar 99% krsitna fattat fel/är ointresserade av Jesu egentlioga och verkliga budskap då tar det fyr…men nog har han mer rätt där än vad ”fyrkar” som jag själv skulle vilja erkänna…

  Finns ju de pastorer som menar att 70-80% av kyrkornas medlemmar inte är kristna, i meningen ”omvända syndare”…de får inte stor publicitet men har de helt fel? …eller är de bara ”jobbiga” och pekar på våra samveten?

  Jonas L har en del ”poäng” när han menar att kristenheten snöat in i materialism och så, det har han ju väldigt rätt i tycker iaf jag!

  Men resten av hans teologi, ja där är jag ju inte med…

 • PeJ

  Klarsynt!