Lågvattenmärke Elsander

Frågan om den eviga domen och evigheten är utmanande för oss alla. Och det gäller att inte trampa snett när man ska navigera mellan de olika bibeltexterna. Inom Evangeliska Frikyrkan med rötter i folkväckelserna har förkunnelsen om den dubbla utgången helt dominerat och så vitt jag vet har inte universalistiska tankegångar någon acceptans. Universalismen betyder ju att alla blir frälsta till slut. Dubbla utgången betyder att man kan få evigt liv eller gå evigt förlorad, även om jag hör till dem som tycker att den dubbla utgången behöver nyanseras, och att det finns täckning i Bibeln för detta, vilket jag kommer att skriva om i en kommande bok. Dubbel utgång inkluderar ju också tron att evig förtappelse efter den slutliga domen inte behöver innebära ett medvetet tillstånd, en hållning jag kommer att diskutera i min kommande bok.

Min pastorskollega Joachim Elsander som är en kreativ teologisk fritänkare tycker jag levererar ett riktigt lågvattenmärke idag, när han sammankopplar de som tror på evigt liv eller evig förtappelse med en kvinna som mördar sina fem barn för att de inte ska hamna i helvetet enligt detta blogginlägg. Elsander menar tydligen att Örebromissionens och Helgelseförbundets predikanter sedan 1890-talet och framåt har stått för en förkunnelse som i värsta fall kan inspirera människor till mord. Det var nog bland det värsta jag har hört av en EFK-pastor. Argumentet är så lågt att jag bemödar mig inte ens om att bemöta det, skulle det innehålla en uns av sanning borde det ha varit massor av mord i ÖM- och HF-sammanhang och i  våra missionsarbeten under 100 år.

Och han använder även ordet ”sjukt” för att beskriva dem som tror på himmel och helvete. Hur i hela världen kan man utbilda sig till pastor i ett sammanhang och tjäna som pastor i ett sammanhang och kalla det som har predikats i 100 år för sjukt, rimligtvis borde man väl syssla med något annat eller söka sig till något annat kristet sammanhang med en mer universalistisk grundsyn. Vi behöver naturligtvis föra ett ständigt teologiskt samtal, men det måste väl ändå finnas någon form av respekt för tidigare generationer och de som ser på saker på ett annat sätt än vad man själv gör. Och samme Elsander finns med i Frizons ledningsgrupp. Jag är uppenbart bekymrad. Vad tycker EFK:s ledning och de som sköter vår teologiska utbildning?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Michaelklas

  Elsander framstår, tyvärr, som en extremliberal, allternativt en ren villolärare. Hans åsikter skiljer så mycket från klassisk kristendom att jag är förvånad att han får vara pastor.

  Retoriken är, för att nvända hans ord, sjuk.

  Tack Stefan för att någon reagerar!

 • Anonym

  Med Joachim Elsander får man ju i alla fall känslan att han bryr sig om någon annan än sig själv vilket är mer än man kan säga om alla EFK-pastorer.

 • Michaelklas

  Så du känner alla EFK-pastorer? Bra gjort du…..

  Som vanligt kommer kören av liberalteologer och hbtivrare till Elsanders räddning…

 • Anonym

  Nä. Jag känner bara till en till.

 • Bengt Wikstrom

  Jag börjar nu förstå din känslokyla som du uppvisar för alla som kommer att gå ”förlorade” och förvisas till helvetet.

  Du ser Gud som ett axiom – en grundsats som kan accepteras utan bevis.
  Det spelar ingen som helst roll hur många människor som ska offras – Gud vilja är lag.

  Du reagerar inte ens och tänker: ”Borde jag inte bekämpa Guds planer på ett helvete?”
  Nej, så fungerar inte ditt själsliv. Du ger Gud rätt att plåga människor utan någon som helst rimlig anledning.

  Men låt mig hjälpa dig ur din kärlekslöshet och ditt barbari: Bara för att du tror på Gud måste du inte hålla med honom!

  Du kommer till himlen även om du protesterar högljutt mot helvetesprojektet.
  (Jag är uppvuxen i ett pingsthem, bodde och arbetade i Israel på 70-talet, var aktiv frikyrkligt kristen till för en tid sedan. Jag kan Bibeln precis lika bra som du.)

  Gud kan aldrig vara ett argument. För i så fall måste du mena att helvetet är ett argument för Guds existens.

  Men inte ens Hitler använde utrotningslägren som ett argument.

  Du kommer alltså att vara en stolt kristen den dag då enkla människor än en gång
  tvingas att ställas upp i tusenfaldiga led för att transporteras till ett helvete.

  Själv skakar jag i hela kroppen när jag tänker att människor utsorteras enbart för sin tros skull. Och denna gång i kristendomens namn.

  Lär sig aldrig människor som du någonting?

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Fast vi måste göra Joachim Elsander den rättvisan att det FINNS en del helvetesförkunnelse som definitivt är sjuk och kan göra andra sjuka. (När man t.ex. tror att man inte kan beskriva helvetet nog fasansfullt, utan att det alltid och för alla som inte kommer till himmelen blir 1000 gånger värre än man ens kan tänka sej). Både Elsander och Swärd verkar ju luta åt annihilationsläran (från var sitt håll s.a.s.) medan Elsander även öppnar för allas slutliga frälsning och Swärd för att även helvetet ev. kan vara ”medvetet”.

  ”O Gud, du som de världar ser…” sjunger jag. Men rena försiktighetsprincipen säger mej att även den som utlovar allas slutliga frälsning tar på sej ett mycket stort ansvar. Och det gör faktiskt även den som lovar att det inte finns något värre efter döden än vad ändå varje ateist väntar sej: utslocknandet. Med tanke på vad Jesus faktiskt säger – och utgående ifrån att han faktiskt inte var sadist – törs inte jag lova mer än: ”Tro på Jesus, så blir du räddad”. ”Den som tror på honom ska leva även om den dör.”

 • Bo Westin

  Det är med sorg i hjärtat, sorg å svensk kristenhets vägnar, jag måste konstatera att dina välsaltade ord är väldigt smakfullt tillredda. När jag tänker på Elsander så tänker jag på 1 Tim 3, emedan han på ett så frapperande sätt avviker från några av de kriterier som här uppställs: att skicka sig värdigt,
  vara hövisk i sitt sätt, väl skickad att undervisa och att inte vara stridslysten. Åtminstone är detta det intryck jag har fått av karl’n.

 • Anonym

  Sofia är solist här, så jag måste väl stämma in för att det ska bli hela kören av ”liberalteologer och hbt-ivrare”.

  Jag har inte läst just detta inlägg men kom att tänka på Toni Morrisons roman ”Beloved” som handlar om en kvinna som flyr från sydstaternas slaveri till en fristat norröver. Under flykten skiljs hon från sina tre små barn av vilka den lilla yngsta flickan är bara ett halvår. När hon sedan kommer till friheten och återförenas med sina små kommer till slut slavjägare till henne för att återföra henne till slaveriet. Hon springer ut ur huset med lillflickan påarmen och när slavägaren/jägaren kommer i närheten skär hon halsen av sin dotter frö att hon ska slippa slaveriet. Nu ska jag inte göra en spoiler här, men jag kom att tänka på denna desperata handling som ju skedde utifrån en förtvivlad situation och kärlek till barnet. Tar vi verkligen tron på eviga plågor på allvar borde vi väl alla reagera som Sithi gjorde när hon trodde att hennes dotter skulle bli slav?

  Jag kan tänka mig att Elsander försöker uppväcka samma allvar hos oss alla. Jag tror på Bibelns ord och jag tror att den är inspirerad av Gud. Men jag tror också att Gud är en Gud som älskar så mycket att han hellre sänder sin son i döden än låter oss förgås. Att offra sitt barn är inte lätt men Gud tog det steget för att vi alla ska kunna bli hans barn. Det känns verkligen orimligt att Gud planerat eviga plågor för den mänsklighet hans son dog för att rädda till evigt liv.

  Föreställningen om en evig själ hos människan är grekisk/hinduisk snarare än judisk-kristen. I Bibeln kan jag bara se att Gud avspärrat vägen till Livets träd och därefter måste vi uppväckas från de döda för att få liv. det finns alltså inget självständigt liv utan Gud, det är i honom vi lever och rör oss och är till.. Jag håller verkligen med om att det är sadistiskt att gotta sig åt att männskor går till eviga plågor, o det är det Elsander menar.

  Man är väldigt långt ifrån att bli lik Jesus som bad för sina bödlar, om man skadeglatt triumferande ser fram emot ”getternas” eviga plågor hos gudinnan Hel.

 • Michaelklas

  Nej du kan inte bibeln lika bra.

  Jesus själv säger att det finns dem som går evigt förlorade….

  Sådana som dig får mig att må illa… Du förleder människor som går förlorade pga sådana som dig och pastorer som elsander.

 • Catarina L

  Jag ver inte vad jag ska tro men i min ungdom funderade jag en hel del på detta och då blev Helge Åkessons översättning av ”evighet” som en ” tidsålder ” en tröst för mig då jag inte klarade av tanken på att männsikor för alltid skulle ångra sig. och lida. Fribaptisternas – idag finns väl inte många kvar i livet som är insatta i detta ämne – men ” fd. fribaptister finns ju inom EFK så du får väl ta en diskussion med dem.Jag är själv en fd. fribaptist men varken med i EFK eller mer insatt än att jag för många år sedan landade i tanken på att konsekvensen av det val man gorde på ett eller annat sätt skulle få ett slut ( kanske via att själva det andliga livet slocknade och/eller att det skulle bli en återställelse.) Fribaptisterna menade ju aldrig att det inte fanns ett helvete men att som alla straff så skulle det få ett slut i annat fall fanns ingen vits med ett straff. För den som tänker djupare på det hela blir det nästan outhärdligt .Men det är nog så att idag har många tappat bort att det ö.h.t finns en mycket allvarlig konsekvens med att inte säga sitt ja till Jesus.- i annat fall hade väl kristna varit ivrigare till att nå människor med evangelium än att få ett bra liv på jorden för egen del…..
  Har du läst de skrifter som Fribaptisterna hade kring dessa frågor ?
  Var F ribaptisterna i det fallet en villolära så var det så men jag tycker inte att de tog bort allvaret med att inte bli frälst utan det handlade mer om att tro att helvetet är ett tillstånd som pågår i eonernas eoner -tidsåldrarnas tidsåldrar ( knepigt med uttrycket evigheternas evigheter- en evighet kan aldrig bli mer en en evighet , pluralis blir litet märkligt eller hur ? ! ) med en avsikt. Jag uppfattade inte att fribaptisternas uppfattning om ett tidsbegränsat helvete tog bort allvaret i budskapet .

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Jag önskar ingen några plågor ö.h.t. Men Jesus talar om mörkret utanför, där ”man ska gråta och skära tänder”, och han talar om den rike mannen och Lasarus med skakande allvar. (Snacka om att kunna förena socialt engagemang med evighetsallvaret!!!). Vi får hoppas och be om vad vi vill, men vi skulle lura folk om vi sa att det värsta som kan hända efter döden är vad alla ateister ändå tror händer, nämligen – ett utslocknande.

  Ännu högre insatser är med i ”spelet” om vi som Verbums begravningsmagasin i 40000 ex (2009) utlovar att ”Det finns ingen död som ej bytes i glädje.” Utan alla efterföljande förtydliganden och dementier, trots att det rimligen var ett lika våghalsigt uttalande som om ett svampmagasin hävdat att man kan plocka och äta vilka svampar man vill – för ”det finns ingen svamp som till slut ej blir ätlig”.

 • Sofiaharrstrom

  Ni som kommenterar här… Egentligen borde bara de som är med i EFK göra detta…. Denna fråga är närmast att betrakta som en intern EFK-sak.

  Jag är djup besviken på att en pastor som Joakim Elsander får vara det i EFK.

  Han kan ju gå med i Svenska kyrkan eller något annat samfund som av och till avskaffar bibeln.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Intressant, Catarina – det här får Stefan gärna kommentera!. Fördes det några lärosamtal mellan Örebromissionen, Helgelseförbundet och Fribaptisterna i den här frågan inför samgåendet på 90-talet? Catarina har ju helt rätt i att Fribaptisterna hade en lite egen profilering (som du själv nu verkar luta åt, Stefan?).

 • Roger Gustavsson

  Jag vet inte hur den gode Elsander vågar säga att det är sjukt att tro på bibeltexterna om den dubbla utgången… Samtidigt är EFK en fusion av några gamla samfund, varav ett faktiskt var universalistiskt. Historien går igen.

 • Anonym

  Bra, jag avstår från att kommentera här om du och alla andra slutar skriva som du gör om SvK.

 • Anonym

  Ni uttrycker er inte särskilt höviskt här om Joachim Elsander. Han är faktiskt en människa som du och jag och blir förmodligen ledsen av att läsa en del av dessa kommentarer. Ifrågasätt gärna hans åsikter och debattera men sitt inte på ett öppet forum och skriv elakheter som skadar mer än de bygger upp.

 • Sofiaharrstrom

  Sanningen svider eller? Kommer ihåg när jag gick och pratade med prästen i Svk om vem Gud är, innan jag kom till tro, svaret jag fick: ”Gud är vad du vill att han ska vara…..Man kan vara Buddist, Muslim, Gud finns i det du vill”.

  Tyvärr är mina erfarenheter att Svk är en ren flumkyrka för det mesta… Och då har jag ändå en bror och en syster som är präster där… Så jag har, tillskillnad från en del frikyrkonissar, rejäl erfarenhet av det.

  Det är tyvärr så att mina erfarenheter från Svk fick mig att hålla mig borta från kristen tro i ett par år tills jag träffade en efk-pastor som inte var rädd för att säga sanningen. Hade jag träffat Elsander så tror jag fortfarande att jag varit ateist….

 • Sofiaharrstrom

  Gl;mde s’tta ut min Smile efter sanningen svider… förlåt om det verkade onödigt provocerande…

 • Anonym

  Jaha det gick ju inte så bra det där med att hålla sig till intern kritik inom sitt eget samfund.

 • Sofiaharrstrom

  Fast hanä’r ju en pastor… han har alltså ett mycket större ansvar än ”vanliga” kristna… Paulus ställer ju Petrus rejält emot väggen… dte har folk läst om i 2000 år nu…

 • Sofiaharrstrom

  Fast jag är ju iof medlem i Svk… är du medlem i Efk?

 • Anonym

  Likaså är sjuttio procent av landets befolkning. Men jag antar att det är en sorts medlemskap du inte godkänner som ett fullvärdigt medlemskap i en kristen församling?

 • Anonym

  Det är inte fel att vara oense. Jag vänder mig inte mot ifrågasättanden även om det finns betydligt lämpligare former för det än halvanonyma bloggkommentarer. Det jag vänder mig emot är folk sitter här och förfasar sig över hans person och helt uppenbart inte av omtanke eller kärlek utan av peka-finger-lusta. Jesus varnar för det kan jag säga.

 • Sofiaharrstrom

  Det är liksom inte upp till mig eller hur? Det är bara Gud som vet om det är det….

  Naturligtvis finns det jättebra Svk-försalmingar och de som suger, ungefär som i frikyrkovärlden alltså….

  Det finns frikyrkopastorer som flummar ut, präster som flummar ut. det finns pastorer som är superfundamentalister och det finns kvinnoprästmotståndare I svk..
  Men du menar alltså att min kusin, hon blev muslim för ett par år sedan och hon har inte gått ur Svk, är medlem i en kristen församling? Är hon kristen enligt dig?

  Dvs är det medlemskapet eller var hjärtat är som är viktigast? Är de inte tron och inte medlemskapet som är viktigast? Eller tror du på ”nöddop” osv fortfarande? ;.)

 • Sofiaharrstrom

  Fast ä’r det inte hans teologi som folk oroar sig över?

 • Anonym

  Jag vet inte Sofia men jag tycker det verkar som att det är du och inte jag och Gud som är väldigt upptagen med att sortera var människor hör hemma och vilka som får uttala sig om det vad och vad inte. Sammanfattningsvis får jag det till att i alla fall du får uttala dig om precis allt och alla, eftersom du har en bror och en syster som är präster och en kusin som är muslim i Svenska kyrkan? Är det korrekt uppfattat?

 • Anonym

  Det är möjligt men det är inte så de uttrycker sig. Sätt in ditt eget namn i Elsanders ställe i dessa kommentarer och fundera på om du skulle bli sårad eller inte. Skulle du kunna ta till dig kritik som framförs på det här sättet? Skulle du kalla det broderlig omtanke och tillrättavisning?

 • Sofiaharrstrom

  Fast nu är ju Elsander rätt så hård själv…. Hans sätt att tala om de som har motsatt teologisk ståndpunkt är rätt så rejält förolämpande…. Ger man så får man som vi säger i Norrland….

 • Anonym

  Det kanske är ett norrländskt tankesätt men särskilt kristet är det inte. Paulus skriver många kloka saker om hur man ska behandla sina syskon i tron och inga av dem innefattar tanken att ger man så får man.

 • Sofiaharrstrom

  Gillar ditt sätt att argumentera ”Jag och Gud”…. hehe… du säger alltså att Gud tycker precis som du? Kaxigt men tufft! Men det brukar iof vara så med de som jag känner i Svk…Lite försynt antyder man att alla som är lite ”konservativa”, ”bibeltrogna” är HELT fel ute…. Men VI som har RÄTT tro, vi har Gud på vår sida…

  Bra att du så öppet skriver det, det är få som så öppet erkänner sin fundamentalistiska ådra.

  Du totalt missförstod min fråga till dig…. Kan man vara muslim OCH medlem i en kristen församling? tar inte det ena ut det andra? Med andra ord: är det inte lite inskränkt att tvinga folk att vara medlem i en församling som man inte valt själv?

 • Sofiaharrstrom

  ”Behandla andra som ni vill bli behandlade”

  Har du läst det någongång?

  Elsander är en församlingsledare och som sådan SKA han tillrättavisas offentligt enligt NT modell…

 • CG

  Stefan: Om du bekymrar dig för lågvattenmärken skulle du ta tag i den mobb du göder i den här spalten. Tycker att du övertolkar Elsanders blogginlägg totalt, men dina anhängare lär väl gilla brösttonerna. Syns redan på kommentarerna. Trist.

 • http://bokskrivardagbok.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Måste säga att jag tycker det är lite egendomligt att läsare som aldrig varit inne på Elsanders blogg och kommenterat passar på här. Vågar ni inte ta striden på Joachims blogg? Vet ni verkligen vad han skriver om och står för?

  Själv tycker jag att Kolportören är en av de friskaste fläktarna i den ”kristna bloggosfären”. Han sväljer inte allt, vågar ifrågasätta och sätta ord på sina tvivel. Han svarar alltid på kommentarerna och överlåter inte diskussionen till läsarna, utan deltar aktivt. Få av de större kristna bloggarna gör det.
  Dessutom behandlar han alla med respekt.
  Jag önskar att fler pastorer vore som han.

 • Johannes F

  Denna bloggpost var ett verkligt lågvattenmärke. Illa, Swärd. Du gör allt för att misstolka och göder en märklig kultur på denna blogg. Det doftar sannerligen inte Jesus här. Du har inte tänkt på att du och Elsander verkar i samma firma, så att säga?

 • Bengt Wikstrom

  Det är fel att Gud förföljer och straffar människor för deras tros skull.
  Vi som har en annan tro (än den kristna tron) ska inte behöva acceptera Bibelns hetskampanjer mot oss.

  Det är bra att Joachim Elsander vågar ta upp kristendomens förföljelse av oliktänkande.

 • http://bokskrivardagbok.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Jaså, bara för att han är pastor ska man ha rätt att vara ohövlig mot honom??

 • O.P

  Stefan

  Varför skrivs tiden så annorlunda än förut jag kan inte förstå den. Vad var det för fel att skriva på svenska måste man vara språkkunnig för att skriva på en svensk blogg.

 • Anonym

  Upp med nivån på kommentarerna please!
  Elsander är en människa som vi bör bemöta med respekt
  även om vi inte alls håller med.
  Jag håller inte med Elsander i den här frågan, och det finns fler där
  vi tänker olika, men jag tar mer avstånd från dessa hårda kärlekslösa
  kommentarer, än jag tar avstånd från hans åsikter.
  Låt oss diskutera sakfrågan och inte personerna.

  Däremot tycker jag inte att Swärds inlägg ska tolkas som ett personangrepp.
  Eftersom han själv är en ledare i EFK, så har han full rätt att ställa frågan om
  Elsander är ”lämplig” som pastor.
  Men jag som inte är medlem i EFK, och inte någon ledare, väljer att inte kommentera.

 • Läsare

  Tack Syefan Swärd för att du törs säga ifrån trots att ni jobbar i samma ”firma”, detta är ett tecken på styrka att man törs säga ifrån när det barkar av.

  Så fungerar det väl i den stora ”firmavärlden” också, eller skall man tigandes titta på om man känner att firman går i kras (läs konkurs)

 • http://twitter.com/nomorenight Andreas Sundström

  Vill bara säga att jag håller med Viktor. Det är pinsamt låg nivå på kommentarerna. Är det verkligen så svårt att bemöta och omtala oliktänkande människor med respekt? Säg inget alls i så fall. (Nej, att jag säger att det är pinsamt låg nivå på kommentarerna betyder inte att jag håller med Elsander i sakfrågan.)

 • Teglund

  SofiaJ du skriver så bra vem är du egentligen? Har du någon blogg?

 • Sofiaharrstrom

  Jesus själv säger: ”INGEN kommer till Fadern utan att gå genom mig….”

  Om Gud säger det varför ska vi säga annat? Om du har en annan tro som är du på väg att gå förlorad. Det är fakta.

 • Sofiaharrstrom

  Nej som pastor MÅSTE Swärd stå upp emot sådana villolärare som Elsander. Att du inte ser att Elsander faktiskt sprider FALSKA läror är tragiskt. BRA SWÄRD!

 • Sofiaharrstrom

  Fast han ä’r ju rent oförskämd mot sina meningsmotståndare… Se hur han beskriver de som har en annan åsikt….

 • Anonym

  Jo, jag vet att Jesus talar om att vara utanför. Jag tror dock att det mer är varningar till oss kristna.Jag ser i Bibeln att det inte finns något liv utan Gud. Människan är inte odödlig i sig själv, vi är avstängda från livets träd, det är Jesus som uppväcker oss till dom.

  Jag ser det som att i Bibeln finns stöd för skärselden mer än för eviga plågor. Paulus talar om att bli räddad som genom eld. Paulus talar också om att Gud ska bli allt i alla=universialismen. GT verkar nästan bara tala om livet på jorden här och nu. Självklart vet jag inte vad som är rätt, antagligen vet jag mindre än de flesta om dessa frågor, jag är bara en som blivit överväldigad av Jesu kärlek. Jag har själv inte blivit skrämd till Guds rike utan gick frivilligt dit in när Jesus sa sitt ”följ mig” till mig.. Därför tror jag inte skrämselmetoden fungerar i evangelisationssyfte. Men jag kan ha fel.

 • Soffiaharrstrom

  Vilket tragiskt ilägg… Självklart tycker du som du gör då du inte har samm atro… Men bibeln, Guds ord och Gud tycker så. läs så får du se själv…. Bibelorden själva dömmer folk som har en annan tro…

  Du ska INGA andra gudar hava jämte mig… Ett budord…

  INGEN kommer till fadern utan att gå genom mig… Jesus egna ord…

 • http://bokskrivardagbok.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Inlägget är provocerande, tycker jag också. Men med rätta. Får en att tänka efter ordentligt- Däremot har jag aldrig sett Joachim Elsander vara oförskämd mot enskilda personer, aldrig. Snarare tvärtom.

  Har du någonsin läst något annat inlägg av honom? Deltagit i några diskussioner?
  Jag har följt hans blogg sedan han började.
  Att kalla honom oförskämd är rent ohövligt.

 • Confessos

  Till alla er som svänger er med begrepp som ”flummig” och ”liberal”, etc när ni vill dissa era meningsmotståndare.

  Ni är själva lika flummiga och liberala. Det är en precis lika liberal tolkning att dra slutsatsen om ett helvete för alltid bara för att det totalt sett i Bibeln som helhet står väldigt lite om helvetet.

  Ja, jag vet, Jesus talade om två utgångar men totalt sett var det inte Hans huvudbudskap och GT är också Guds ord, Logos. Huvudbudskapet var Guds kärlek och barmhärtighet.

  Man måste se till helheten av hela Skriften vilken Kristus själv är medveten om och inspiratör av, d v s alla andra ställen som inte handlar om helvetet – och det är merparten av Skriften det handlar om, hundratals sidor efter hundratals sidor.

  Tro inte att bara för att ni är helvetet-för-alltid-teologer därmed är friskrivna från att kunna vara flummiga och liberala.

  När ni sedan vevar på blir ni lika flummiga som en Svk-liberal med den skillnaden att Svk-liberaler ofta är bildade och belästa personer i allmänhet och om andra religioner och kristendomens bredd.

  Det enda som tycks fattas somliga frikyrkliga helvetet-för-alltid-teologer är en hagelbössa och utåtstående öron för att med sin look matcha den mentala inställningen.

 • Anonym

  Men alltså nu får väl du också skärpa dig. Är det så omöjligt att debattera och diskutera sakfrågor utan att förlöjliga sina meningsmotståndare? R.E.S.P.E.C.T….

 • Bengt Wikstrom

  Till Swärd,

  Du skriver på Joachim Elsanders blogg:
  ”Det var ju inte detta jag reagerade på, utan att koppla detta vansinnesdöd (vansinnesdåd? Min anm.) till tron på att det finns ett himmel och ett helvete.”

  Har inte kristendomen alltid varit en dödskult där fixeringen vid död, återfödelse, himmel och helvete är dess innersta väsen?

  Se Paulus som valde martyrdöden i Rom, en död som motiverades av hans tro på himmel och helvete. Är den berättelsen också ett exempel på ”vansinnesdöd”?

  Apostlarna led martyrdöden. De offrade sina liv för att nå människor med det ”glada budskapet” om himmel och helvete. Vansinnesdöd igen?

  Jesus ”självmord” på korset för din skull motiveras av himmel och helvete. Är inte detta en illustration på ”vansinnesdöd” Stefan Swärd?