Himmel eller helvete?

Tack för kommentarer med anledning av att jag håller på att skriva en bok om det Bibeln kallar för ”den eviga domen”.  Enligt Heb. 6:2 hör det till första grunderna i den kristna tron, och bör ingå i elementär kristen undervisning.

Jag tycker att ämnet är mycket svårt, och jag har brottats med frågorna under många år. Både granskat Bibeltexterna och också tittat på hur kristna kyrkan har tolkat dessa bibeltexter och predikat om detta under historiens gång. Eftersom frågan om himmel eller helvete, evig dom eller evigt liv, handlar om framtiden och ligger utanför våra mänskliga erfarenhetsramar och kunskapsramar, så bygger vår kunskap och förståelse om detta, helt och hållet på vår tilltro till Guds uppenbarelse till oss, genom Guds ord, Bibeln. Utan den grunden blir det bara lösa spekulationer. Bibeln använder dock ofta ett symboliskt språk kring dessa frågor, så det är inte alltid jätteenkelt att förstå hur vi ska tolka och förstå Bibeln.

Det finns mycket att säga om detta, och jag har fortfarande inte satt ner foten i alla detaljer. Jag kommer att brottas med bibeltexterna intensivt i den kommande boken. Vill dock ge några tankar och perspektiv som kommer att prägla boken. Sammanfattar  några tankar i punktform.

1. Guds A-plan är att frälsa hela mänskligheten – ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” Joh. 3:16, Jesus gav sitt liv för hela världen och för hela mänskligheten. ”Herren inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig” 2 Petr. 3:9. Gud gör sitt yttersta för att frälsa varje människa, och han har kallat kristna kyrkan för att hjälpa till i det uppdraget. Vi läser om rövaren på korset, som halkade in i himlen under sista självande minuterna, på ett bananskal. Jag vill tro att alla på något sätt, och någon gång, ska få en rättvis chans att ta emot Jesus.

2. Bibeln säger att alla kommer inte att ta emot Guds nådeserbjudande och räddningsplan för mänskligheten. Tron på Jesus är avgörande för vår räddning och frälsning. Tron på Jesus är avgörande för att vi inte ska gå förlorade.  I Joh 5:21 kan vi läsa Jesusorden om att ”den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet.” I 1 Petr. 4:17, 18 läser vi: ”ty tiden är inne för domen, och den börjar med Guds hus. Men om den börjar med oss, vad skall då slutet bli för dem som inte lyder Guds evangelium? Och om den rättfärdige med knapp nöd blir frälst, vad blir det då av den ogudaktige och syndaren?”

3. Bibeln talar om en dubbel utgång, evigt liv eller evig död. Jesus säger i bergspredikan att ”den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den”. Matt. 7:13,14 ”De som har gjort gott skall uppstå till liv, och de som har gjort ont skall uppstå till dom”. Joh. 5:29. I slutet av Uppenbarelseboken läser vi om mänsklighetens slutpunkt, inför den stora vita tronen då vi alla ska möta Gud som domare. Och det blir en slutgiltig uppdelning.

4. Jag tolkar Guds eviga dom, och helvetestanken, som Guds slutgiltiga uppgörelse med ondskan. Det handlar om att skipa slutgiltig rättvisa. Det kommer en dag då ondskan ytterst ska besegras, och skiljas från mänskligheten. Då alla som utsatts för orättvisa ska få en rättvis behandling. Vi kan begå onda handlingar i smyg, och undvika denna världens rättvisa, men en dag ska vi få möta Gud. Nu lever vi ju i en halvmesyr, Guds rike lever parallellt med ondskans rike. Vid domen ska Gudsriket bli allenarådande. Det finns inget utrymme kvar för ondskan.

5. Jag tycker att Bibeln varnar för en självgod kristen attityd och en dömande kristen attityd. Domen ska börja på Guds hus. Vi ska alla ställas inför Kristi domstol och stå till svars för vad vi har gjort med våra liv. Läser man noggrannt genom bibeltexterna ser man en nyansering av den dubbla utgången. På domens dag ska det bli drägligare för vissa städer säger Jesus. Ondskan graderas, domen graderas. En del kristna kommer att bli frälsta som genom eld säger Paulus i 1 Kor. 3. Detta är inte helt svart och vitt.

6. Jag har problem med att stora delar av västvärldens kyrka så har skiftat i förkunnelse, tro och tänkande kring dessa frågor – framförallt under de senaste 40 åren. Om vi alla en dag ska möta Gud som domare, då är det väl en ytterst angelägen fråga att börja undervisa och prata om det. Om Jesus är Guds räddningsplan för världen, och att tro på Jesus är en förutsättning för att inte förgås, då är det väl ytterst angeläget att tala om det, och predika om det. Och om det finns en bred väg som leder till fördärvet och en smal väg som leder till himlen – måste inte kristna kyrkan tala om det, och predika om det?

7. Eller är det så att man inte alls tror på det? Men vad tror man på då – och på vilken grund? Finns det ingen bred väg som leder till fördärvet? Hade Jesus fel? Eller är det så att Gud med automatik plockar bort alla människor som går på den breda vägen, och för dem in på sin väg, men varför behövde Jesus varna för det, om det i slutändan blir någon form av tvångsfrälsning för alla. I slutändan ska både Hitler, Stalin, Mussolini, Mao och Pol Pot tvingas in på livets väg, bort från den breda vägen. Eller? Och hur kan vi bli befriade från ondskan? Är det inte en förutsättning för att i all evighet kunna umgås med Gud? Finns det någon annan väg än genom Jesu kors? Och förutsätter inte det att vi tror på Jesus?

8. Ja, det var några reflektioner. Men jag lovar att med intresse, ta del av olika reflektioner och bibeltolkningar, och tar till mig olika lästips.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anders Gunnarsson

  Om kristendomen inte är sann, varför har du då sån aversion mot det ”helvete/himmel” som ändå inte finns? Vad blir du hotad av (som inte finns)…

  Inte vräker jag ut mig över Elsa Beskows sagor, om jag inte gillar dem! :-)

  Allt gott

 • O.P

  Jag svarade Bengt Wikström kolla så får du se hur han hamnade när han svarade tillbaka, så jag håller med medvandraren. Dessutom är det inte möjligt att komma upp i 300 inlägg som har hänt förut för det klarar inte datorerna av det är trögt nu när det passerat 100 och jag har ändå bredband.

 • Stig-Melin.blogspot.com

  Den som är omvänd enligt Jesu ord och gärning, ord som också talar om varför man behöver omvända sig, har väl ingen anledning stanna där. Jesus talar ju också om alternativet. Hur alternativet ser ut vet ingen. Hur himlen ser ut vet ingen heller. Det finns nog ingen anledning att flirta med alternativet utan ta det på största allvar. Jag tycker att Stefan Swärd punktat upp problemet rätt tydligt.

 • Bo Westin

  Orden

  Orden talades
  i ordets tid,
  som guldäpplen
  i silverskålar,
  indrivna spikar,
  gnistor som
  tänder världen,
  ljuvliga var
  fotstegen,
  från ordets
  budbärare

  Talar dina ord
  i ordets tid,
  som guldäpplen
  i silverskålar,
  indrivna spikar,
  gnistor som
  tänder världen,
  är dina steg
  ljuvliga,
  som ordets
  budbärares?

 • medvandrare i tron

  Ooops, såg inte detta innan, tack läsare!!!! från en medvandrare i tron

 • mirre

  Jag har sorterat ”äldst först”, men det hjälper inte riktigt, får en del 14/2 tillsammans med 13/2. Det var mycket bättre tidigare i kronologisk ordning.

  Vore också bra med lite fetare stil, väldigt svårläst med den tunna stilen i kommentarerna.

 • Läsare

  Mirre
  Om du tittar vid namnet på den som skrivit så ser du också om det är ett svar just till den personen.

  Alltså du kan skriva ett vanligt inlägg som då kommer upp först om du väljer senast först, väljer du däremot ”svara” under ett inlägg så kommer det att komma just under det inlägget.

  Därför så stämmer inte alltid datumen i ordning om än man väljer senast först, hoppas att du förstod det där, :-)

  Precis som jag gjorde nu, jag valde att svara dig, då tryckte jag på svara och då kommer den automatiskt under din kommentar. Hade jag valt att gå längst ned på sidan och skrivit min kommentar där så hade den kommit först högst upp.

 • Läsare

  Mirre

  Titta under din kommentar längre ner så förklarar jag din fråga.

 • O.P

  Ser du också en sådan konstig datummarkering är det någon slags Svengelska ibland står det idag (som är ett svenskt ord) ibland yesterday och am och pm vad som är vad kan jag alldrig lära mig för mig är det svårt att se ordningen, jag förstår inte vad det skall vara bra för, vill Svärd att vi gamla skall sluta skriva, bloggen blir jobbigare.

 • Läsare

  Det är ju frågan vars han svarade dig tryckte han på ”svara” under din text eller gicka han längst ner i Kommentera fäldet.

 • Suzanne

  Suzanne

  Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer.och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner ur himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man. Och från tronen hörde jag en stark röst som sade: ” Se,Guds tält står bland människorna, och Han skall bo ibland dem, och de skall vara Hans folk, och Gud själv skall vara hos dem, och Han skall torka alla tårar från deras ögon.
  Döden skall inte finnas mer. Ty det som en gång var är borta. Och Han som satt på tronen sade: ”Se, jag gör allting nytt.” Och Han sade: #Skriv, ty dessa ord är trovärdiga och sanna.
  Och Han sade till mig: ”Det har skett. Jag är A och O, början och slutet.

 • Suzanne

  Rom. 10:9-13

  Efesierbrevet 2:3-6
  Sådana var vi alla en gång, då vi följde våra mänskliga begär och handlade som kroppen och våra egna tankar ville, och av födseln var vi vredens barn, vi som de andra.
  Men Gud, som är rik på barmhärtighet, har älskat oss med så stor kärlek att fast vi var döda
  genom våra överträdelser har Han gjort oss levande tillsammans med Kristus – av nåd är ni frälsta – och uppväckt oss med Honom och gett oss EN PLATS I HIMLEN genom Kristus Jesus.