Är det bra att vänta med sex till dess att man gift sig?

The Economist är en världsledande brittisk tidskrift som skildrar och analyserar vad som händer i världen, politiskt, ekonomiskt, vetenskapligt, sociologiskt, religiöst. Deras skribenter är ytterst kunniga och sakliga personer så det är intressant att läsa Economist, inte minst i ämnet religion. I det senaste numret har Economist lyft fram forskning om föräktenskaplig sex. The Economist skriver att hittills har tesen att vänta med sex till äktenskapet,varit något som prästerna och kyrkan förespråkat, men det har varit svårt att vetenskapligt bevisa att det har gett några direkta fördelar för övrigt.

Nu har det kommit en ny amerikansk omfattande studie som har undersökt 2035 gifta par och undersökt hur bra deras äktenskap är, och när de började sexlivet. Undersökningen visar tydliga skillnader, de par som väntade med sex tills de gift sig fick ett bättre äktenskap. Kommunikationen fungerar bättre, kvaliteten i sexlivet blir bättre, tillfredsställelse i relationen blir bättre, och även stabiliteten i förhållandet.

Vi som alltid har förespråkat att sex hör till äktenskap, vi har ju alltid talat om värdet att börja ett förhållande med att utveckla kommunikationen,  uttrycka kärlek på många andra sätt än sex, och sedan börja sexlivet när man har lovat varandra trohet och att älska varandra i nöd och lust, då kommer sexualiteten in på rätt plats. Den amerikanska studien tycks visa att vi har rätt.

Det intressanta med Economist är att de tycks ta för givet att kyrkan och präster förespråkar att sex hör till äktenskapet – som svensk nästan ler man. När man vet något om hur svenska präster och pastorer fungerar som samlevnadsrådgivare och undervisare på detta område, så visar Economist hur extrema vi är i Sverige i vissa frågor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Detta har ju onekligen också att göra med ”församlingstuktsdebatten”. Jag håller med dig om, att det är ett problem att samfundsledande personer och pastorer inte deltar i debatten. Men, det är kanske på punkter som dessa som det blir problematiskt, jag tänker t.ex. på ekumeniska relationer i Stockholm, vilket jag utvecklar något i http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=833

 • Pingback: Tweets that mention Är det bra att vänta med sex till dess att man gift sig? | Stefan Swärd -- Topsy.com()

 • O.P

  Sex hör helt självklart till äktenskapet, om alla höll det där så försvann alla sexuellt överförbara sjukdomar, Men skall vi som kristna hålla på oss så behövs också ”evangelisk” undervisning. Min svärmor fostrade sin dotter ”gammelkyrkligt” ,det var rätt vanligt ibland frikyrkliga på 40-50 talet + att akta dig för pojkar och kom inte hem och var med barn. Det satte spår i vårat äktenskap under många år.

 • wildwest

  Jag håller principiellt och självklart med Stefan. Men samtidigt är detta ett tungt och infekterat ämne för många konservativt uppfostrade kristna. Det har funnits ett annat dike vad gäller sex förr i tiden, nu har vi hamnat i motsatta diket.

  Jag blev så grundligt varnad för flickor från 13årsåldern och uppåt att jag intill denna dag varken orkar, vågar eller har lyckats ha en partner. Sex var i min uppväxt enbart fult, farligt och en automatisk inträdesbiljett till helvetet. Att hålla sej ifrån allt av kvinnligt kön var ett sätt att hålla sej syndfri. Nånstans i 30årsåldern började jag fundera över om det måste vara så, genom vänner både inom och utanför kyrkan lärde jag mej att detta att bli ihop med en tjej automatiskt innebär sex, kanske inte på första dejten, men senaste den tredje. Nu vågade jag istället inte närma mej en tjej eftersom jag var totalt oerfaren, tanken att bli ratad eftersom jag inte visste vad som är fram och bak på en kvinnokropp var ett skrämmande scenario och jag kastade allt överbord. Sex var ju dessutom fribiljetten till helvetet… Därvid har det blivit även om jag hade en fruktansvärt misslyckad första relation när jag var 41, då med en tjej som utsatte mej för psykisk misshandel – jag hade ju ingen erfarenhet att upptäcka sånt på ett tidigt stadium.

  Så visst håller jag mej egentligen till klassisk kristen tro i detta avseende, men det är inte med glädje, det innehåller bara kramp, ensamhet och skuldkänslor, absolut inget positivt. Alla som sedan decennier har en fru som väntar hemma för att få göra allt det som för mej som singel är totalförbjudet att ens tänka på kan nog inte längre föreställa sej hur det känns.

  Tilläggas kan att det under min kyrkliga uppväxt aldrig talades om sex i kyrkan heller. Jo, om att avstå detta hemska, men aldrig hur man gjorde för att bli ihop med nån så att det kunde ske legalt.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallstrom

  Stefan Swärd sticker än en gång ut hakan och säger obekväma sanningar. Och troligen blir det också nu en intressant och häftig uppgörelse mellan duktiga bloggdebatter. Men ”samfundsledande personer och pastorer” som Swärd speciellt pekar ut kommer sannolikt också denna gång att tala genom sin tystnad.

 • http://pulse.yahoo.com/_4CQF54K3CDY5XWEUXN2IWVQWUU Robert

  Var god och läs om RFSUs sexundervisningsmaterial i Världen idag eller på varldenidag.se. RFSU uppmanar som vanligt till tidig sexualdebut, till och med vid den första träffen. Till denna organisation betalar vi skattepengar, jag uppmanar till att lägga ned RFSU och RFSL som förstör ungdomars liv, organisationerna är från djävulen. Sverige börjar likna 1920-talet, med ingen moralisk agenda överhuvudtaget. Medan barnvåldtäkter ökar och flickor pressas till sex så går RFSU ut med sitt liberala sexmaterial och delar ut kondomer som aldrig förr. Var finns de som stärkta i den Helige Anden och kan reagera mot detta? Jag efterfrågar kristna lärare som kan arbeta för Jesus och mot sexliberalismen i Sverige.

  UR:s sexsatsning får kritik –
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9577&Itemid=98

  BRIS-jurist: ”Alldeles för otydlig info” –
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9579&Itemid=98

  Så vill RFSU och RFSL att barnen ska vara, ju mer sex desto bättre. RFSUs nya sexmaterial förklarar hur sexställningar och homosexualitet går till och hur sperma smakar.

  Det är tid för kyrkan och kristna att reagera, det har gott alldeles för långt redan. Kristna lärare i profana skolor vad är ni? Finns det någon som vågar påverka eller gömmer sig alla i friskolorna?

 • Alma mater

  Kyrkan är dålig på att prata om sex och jag tycker världen utanför är ännu sämre. Får man inte ångest av alla krav som ställs av olika sexualrådgivningsspalter så får man det av kyrkans sexualfientlighet. Endast några få har kunnat undervisa om detta ämne klokt och bejakande utan att moralisera och fördärva livslusten för människor. Jag talar om Margareta Melin och Ylva Eggehorn. Manliga frikyrkopastorer som varnar för sex verkar mest gå igång på att snacka sex med ungdomar-äckligt!

  Jag tycker vi skulle ha ett sexpratsmoratorium det är för mycket prat om intimiteter just nu. Får vi inte ha något privatliv? Ingen farstu i själen? Det räcker att man vet det biologiskt basala. Låt människor i lugn och ro upptäcka detta själva så slipper vi tragedier som Wildwest vittnar om.

  PS. Amerikanskt ”vänta tills ni gift er” resulterar i många lättvindiga äktenskap. Snabba giftermål som resulterar i skilsmässor-enligt min ringa erfarenhet. Samtliga snabba tonårsäktenskap i kristliga sammanhang jag varit i närheten av tog slut efter några år. Min mormor och morfar hade två barn när de gifte sig och de var gifta livet ut. Vad grundar the Economist sina påståenden på? Att kristna äktenskap håller längre? Men hur vet man att de inte ”fuskade” innan? Jag tycker nog som Oscar Wilde att det viktigaste inte är att vara någons första, utan att vara sin älskades sista.

 • Alma mater

  Stackars dig Jag hoppas och ber för att du till slut ska få din längtans svar.

 • wildwest

  Ja, nåt knas är det med sexupplysningen. Och jag håller helt och hållet med om att jag vill slippa bli dränkt i sexpropaganda, sexig reklam, sexig klädsel bland lovsångsteamet, ammande mammor med gungande bröst på sista bänken osv osv. Jag har fått många goda råd rent privat genom Katerina Janouch även om hon kanske inte precis är en kristen ikon. Men goda medmänniskor finns ibland där man minst anar det. Är det inte leviten så är det samariten.

  Det fanns ju fortfarande i början av 70talet pingspastorer som ansåg att under samlaget skulle man be i tungor för att slippa tänka på det läskiga man utsatte sej för. Det fanns många predikanter som under den tid jag fortfarande minns menade att sex enbart var till för barnalstrande, dvs sex hade man tre-fyra gånger under livet.

  Och alla känner vi s k pingstäktenskap där äldre tonåringar gifter sej för att kunna ha sex legalt och därefter spricker äktenskapen fort när första barnet kommit eftersom man rusat in i det. Är det bättre än att t ex ha ägnat sej åt ömsesidiga smekningar och kommit fram att kommunikationen för övrigt inte funkar? Genom mina egna erfarenheter suger jag förstås åt mej allt det jag hör om ärliga och uppriktiga frikyrkoungdomar som kraschar sina liv totalt bara för att dom vill vara äkta efterföljare på det område som kallas sex. Jag har flera exempel från min egen släkt. Det är därför inte totalt svart och vitt när det gäller sex före erhållande av vigselbevis. Dessutom finns ingen bra definition på vad sex är: en del jag läst om definierar det som en tungkyss, andra vill inte ens hålla varann i handen innan bröllopet är klart. Det blir totalt absurt och man förstår att en del då kastar allt överbord och kör på som man gör utanför kyrkdörrarna.

 • CG

  Som lärare verksam i kommunal skola undrar jag vad du ser framför dig.

  Ska en kristen lärare frångå kursplanerna och ge konservativ bibelundervisning till eleverna i stället? Gjorde alla så skulle det snart inte finnas kristna lärare alls på skolorna. Är det bättre?

  Gäller i sådant fall samma för lärare med andra åskådningar? I konsekvensens namn borde också marxisten, drogliberalen och muslimen åtnjuta samvetsfrihet att undervisa vad de tror på. Eller?

  Sedan kan man diskutera hur och i vilken omfattning det kristna uppdraget består i att överföra moraliska värderingar till de som inte delar tron, men det är en annan fråga.

 • wildwest

  Förlåt, men en alldeles makalös kommentar! Det är när jag läser sånt här som jag undrar om jag är utsatt för ett skämt av något slag, typ Blåsningen?

  Så Du menar att som kristen ska jag inte yttra mej, inte påverka någon, låta alla göra precis vadsomhelst utan att jag säger ett pip? Vilken bibel läser Du? Vad betyder kristendom då? Där står att jag ska gå ut och göra alla folk till lärjungar. Nåt alldeles fruktansvärt med påverkan, nåt alldeles fruktansvärt med inblandning i andras angelägenheter. Fyyyy vad hemskt och exkluderande! Nej, helst ska vi krypa baklänges in i grottan och låta världen utanför gå under.

  Självklart borde en kristen lärare tänja till max på kursplaner för att presentera det kristna budskapet. Man lär inte komma i fängelse för det.

 • Patric

  Det finns ju faktiskt ett litet dilemma här. Om jag tar ett jobb som lärare så måste jag ju göra det med intentionen att följa de läroplaner som finns, det ingår ju i själva paketet. Tänker jag inte följa läroplanerna känns det inte riktigt juste att ta ett jobb som lärare. Då får jag pyssla med något annat och eventuellt försöka jobba för en förändring vad gäller kursplanen. Man kan naturligtvis tycka att läroplanerna är fel och kritisera dem men som lärare måste man ju ge eleverna det som de har rätt till, eller?

 • O.P

  Som lärare måste du väl kunna motarbeta (hindra) RFSU att ta över skolans arbete.
  här på vår ort så går det till så att RFSU tar över lärarnas jobb.och då blir det i första hand samlagsteknisk undervisning, som Robert skriver. Jag har klarat att fortplanta mig med bara min medfödda kunskap. Men vad som saknas för våra kristna ungdomar som vill hålla på sig fram till äktenskapet, är kunskap om det ansvar vi har för varandra, och att vi har en skyldighet att ställa upp, som Paulus skriver 1 Kor 7: 4-5. Och den undervisningen är ju lämplig i kyrkan. Annars går det så att den ena parten gifter sig för att få sex men den andre utgår bara från att sex hör ihop med skaffa barn. Och då är det stor risk att det inte går att hålla ihop äktenskapet. Vi har ibland undrat vem det är som är skyldig om det blir en separation av en sådan orsak.

 • PeJ

  Wildwest, kan man som kristen jobba på systembolaget?

 • PeJ

  Wildwest, kan man som kristen jobba som systemtekniker på Bofors Industries med avancerad vapensystemutveckling, vapeningenjör?

 • Anders Gunnarsson

  Skojar du! Jesus hinkade i sig vin… Och gjorde 600 l vin till vatten; eller var det tvärt om…

 • Anders Gunnarsson

  Ja, frikyrkan har spräckt många äktenskap… Gift dig och allt blir bra! Visst idealet är fantastiskt och katolskt urkyrkligt, men vägen dit…

  Obligatorisk äktenskapskurs borde vara krav även i andra kyrkor som inte tro på oupplösliga äktenskap…

  Och Wildwest, jag gillar verkligen din ärliga stil. Det är så tragiskt, att man nästan spricker, men jag förstår precis vad du säger. Tänk om vi kristna kunde agera på detta plan så att de runt omkring kan återigen säga; se vad de älskar varandra.

  Att älska är oxå att vara superärliga och även låta kyskheten få naturlig plats och att äldre kyrkfolk vågar tala om äktenskapets höga och hemska och härrliga hemlighet…

  Innan dess blir bara hyckleriet kvävande och kräkframkallande… Och jag talar av egen erfarenhet. Tyvärr!

 • Lasse6611

  Wild…pröva att bjuda någon dam på middag eller fika så tror jag du upptäcker ”kemin” som finns med tiden och att det är något positivt och fantastiskt med kvinnor jag har alltid haft lätt för att få vänner ibland kvinnor men är singel jag med , som jag ser det vänder sig bibeln mot osunda rellationer. otrohet , sova i olika sängar var natt och så . Men inte sex i sig. i första moseboken säger gud till Adam och Eva att uppfylla jorden, människan är ju en av få varelser där båda könen kan trivas under sex akten och det måste väl gud vetat om…
  Jag tror att äldre tids kristendom gick till överdrifter och förbjöd saker utöver det skriften sa när man skuldbelagde och hämmade människor .Hoppas det löser sig för dig och ge inte upp, det gör inte jag :) det blir aldrig för sent att träffa någon man trivs med.

 • PeJ

  Ta den med vapensystemet i stället för det andra systemet om du inte är riktigt säker 😉

 • http://pulse.yahoo.com/_4CQF54K3CDY5XWEUXN2IWVQWUU Robert

  @CG. Tack för ditt svar. Jag tänkte skriva ned några rader som svar på ditt inlägg. Jag ser väldigt liten av offentlig debatt från kristna lärare i dessa frågor. Ibland får jag uppfattningen av att kristna lärare springer och gömmer sig för offentligheten och inte vågar ta debatten. Sedan finns det flera jättebra kristna lärare som vågar och gör ett bra jobb. Jag är övertygad att du är en av dem som är bra ”CG”, annars skulle du nog inte besöka denna blogg. Men oftast så stannar vi vid ett svenskt jantelagstänkande och inget annat. Jag efterfrågar lärare som frimodigt står upp för sin kristna tro. Men om man inte skulle våga göra det i skolan så kan man göra det utanför skolan, tyvärr är det inte så många som vågar sticka ut hakan utanför skolan heller. Vi lever i en sorts paradox i Sverige när det gäller vårt arbetsliv och privatliv. Det anses till exempel helt normalt att lärare åker på otrohetsresor med arbetet men att vara kristen det anses suspekt inom vissa kretsar, i alla fall om man står upp för de klassikt kristna värderingarna. Att vara en New Ageande flumrpräst anses dock lite hippt, ungefär som prästen som hade en porrtext på sin tröja vid en ungdomsresa till Taize, http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=238934. Vi behöver mer av den Helige Anden för att kunna stå upp för vår kristna tro i offentliga sammanhang. Han ger även vishet så att vi blir förebilder för barn och ungdomar. Då skulle till exempelvis inte sekulariseringen kunna gå så långt som den har gjort i Sverige. Majoriteten av kristna tror innerst inne att vi inte kan påverka samhället, utan vi böjer oss mest för allt som kommer på oss. Det är tid att sluta gömma sig i kyrkan. Jag anser att man är en hycklare om man kallar sig för en kristen och inte försöker påverka samhället till det bättre. Här finns det inga ”men” eller ”bara jag hade…”. Vi har fått ett löfte från Gud att han ska vara med oss vad som än inträffar. Vi har tillgång till Hjälparen, Den Helige Anden, utan Honom är vi förlorade. Tänk på Jesus död på korset och alla martyrer i Kina. Då är vårt lidande här i Sverige ganska litet, än så länge. Även om jag har fått åka polisbil för att jag stått upp för min kristna tro i offentliga sammanhang, så är det väldigt lite om man genomför med dem som fröföljs i Kina, Iran, Irak och Egypten, för att ta några exempel. Läs på dessa länkar http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173954 och http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=2984987.
  Som lärare kan jag ge dig rådet att slå följe med nätverket och organisationen Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), http://www.sea.nu. SEA gör ett jättejobb och påverkar samhället med klassiska kristna värderingar. Om man inte vågar säga vad man tänker så kan alltid ge en slant ekonomsikt till de organisationer som gör det. Om man läser SEAs nyhetsbrev och böcker så kan man förr eller senare inte vara en tyst jantelagskristen längre. Man vill inget hellre än att komma ut ur bubblan.
  Vi har fortfarande yttrandefrihet i Sverige, ta vara på den. Jag är övertygad om att det kommer bli svårare att leva som kristen de kommande åren, och att vi behöver mer av den Helige Anden för att klara av det. Jesus tillkommelse är nära och många känner sig oroliga inför framtiden. Hur ska det gå för mina barn? Kommer min familj att klara sig ekonomsikt? Kommer räntan att gå upp? Varför har grannen en snyggare bil än oss? Gud är alltid med sitt folk, så om vi litar på Honom så litar Han på oss.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Jojo, allt är inte guld som glimmar och äktenskapet är inte alltid bara en hamn i stormen utan lika ofta en storm i hamnen, MEN:

  1) Är det inte – även ur rent sekulär synpunkt – ganska vettigt att, trots preventivmedlens intåg, vänta med sex tills man är mogen att bli förälder? Det biologiska sambandet finns ju där fortfarande, och att bara ha en kådis mellan sej och en abort känns lite… ja…

  2) Är det inte – även ur rent sekulär synpunkt – ganska vettigt att bara ha samlag med någon man kan tänka sej som mamma/pappa till ev. barn? (Därmed inte sagt att enda vitsen med sex är att få barn eller att preventivmedel är fel).

  3) Är det inte ganska vettigt även ur rent allmänmänskligt perspektiv att man, innan man inleder ett intimt samliv med allt vad det kan innebära, gör upp något slags gemensamt kontrakt, typ det som traditionellt kallas äktenskap. Så att man också inför omvärlden verkligen kan presentera varandra som ”min man” och ”min fru” och slipper påstå att man bara bor ihop (sam-bo??? om sin hjärtans älskade??? om sina barns mamma/pappa???).

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Wildwest, jag tycker du ska låta mammor amma på sista bänken och slippa gömma sej. SÅ eggande är det väl inte med sugande ungar heller och där har den upplösta klädseln en uppenbart praktisk funktion (i motsats till en del annat ”gung”).

  Sen känns det som att du skruvar till t.o.m. det som även jag tror var en alltför strikt sexualsyn. Jag menar: har du verkligen BELÄGG för att frikyrkopastorer tyckte att man skulle be i tungor ”för att slippa tänka på det läskiga”? Det kanske – om man nu faktiskt rekommenderade tungotal – var för att markera gudsnärvaron även då? Jag vet att den kanske lite överfromme psykologen Erik Ewalds tyckte att man kunde ha påskpsalmer på stereon under samlaget, för att inte frestas se det som snuskigt utan som den underbara livsfest det är.

  Och ska jag verkligen tro på att det fanns ”många predikanter” som påstod att det inte fanns någon vits med sex utöver barnen och att man därför bara borde ha sex 3-4 gånger under livet? Att alltså par som gifte sej efter 50-årsåldern ö.h.t. inte borde få fullborda äktenskapet? (Inte ens romerska kyrkan med sitt extrema barnalstringsfokus hävdar ju att man måste upphöra med samlag under ex.vis graviditeter eller efter den fertila perioden).

  I övrigt ifrågasätter jag inte att du fått en i detta avseende olycklig uppfostran. Men jag kan också fundera på om inte somligt beror på att du – som så många andra oavsett bakgrund – haft svårt att hitta en livspartner, känt dej otillräcklig och delvis ”efterrationaliserar”: mina föräldrar skrämde mej för flickor, typ, och pastorerna sa att sex är läskigt. När det egentligen bara varnades för missbruk av sex men – det ifrågasätter jag inte – blev för mycket fokus på det farliga och för lite på det härliga?

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Ja, jag tror att du har rätt, Robert – viker vi undan måste vi snart hålla med om att även män kan föda barn (vilket Folkpartiet nu försöker övertyga Kristdemokraterna om). Det håller på att bli kejsarens nya kläder över queertänkeriet, ungefär som när alla skulle bli mer eller mindre marxist-leninister på 70-talet och t.o.m. FPU började prata om ”frihetlig socialism”.

  Som lärare i en kommunal skola har man ett övergripande ansvar när det gäller kritiskt tänkande, och det är ju horribelt att jaga kristna friskolor som undervisar om jungfrufödelsen (som unikum och mirakel!) på lektionstid, men samtidigt låta den kommunala skolan hävda att män tämligen regelbundet föder barn!!! (Mitt Folkparti som ju ville att skolan skulle stå för sunt förnuft och beprövad erfarenhet, ha ha ha!). Och att det är ”tvångssterilisering” att kräva att den som vill hävda sej vara man och registrera sej som en sådan inte ska kunna föda barn och bli mamma helt plötsligt.

  Man bör nog inte bara överlåta åt barnen att säga att kejsaren är naken!

 • kjell

  Det kanske är bra att gå en kurs först. Men allvarligt talat tror jag inte det vore bra. Men Petrus bar ju svärd som han högg av ett öra med, och Jesus drack ju vin! Jag fick erbjudande om ett jobb en gång att köra ut öl. Men jag fick lägga ner det för att jag blev ”påhoppad” av människor i kyrkan. Men det var många år sedan.

 • CG

  Hej Robert!

  Tack för ett genomtänkt svar. Pga tidsbrist får jag fatta mig kort. Jag håller helt med om att man även som kristen måste kunna stå för sina åsikter även i yrkeslivet. Likaså ska man vara med och påverka sin omgivning. För en lärare kan det innebära att man deltar i diskussionen omkring läroplanen på olika nivåer, dvs allt ifrån beslutsfattare till sina närmaste kollegor. Jag är glad åt åsikts- och yttrandefrihet och använder mig emellanåt (kanske för sällan dock) av den.

  Min poäng rör sig helt omkring relationen till eleverna. Det jag ställer mig skeptisk till är att lärare fritt predikar sina åskådning för eleverna utan att ta hänsyn till kursplanerna. Jag tror inte att många på denna sajt skulle uppskatta om ”åsiktsfiender” gjorde så; notera ramaskriet mot RFSU:s inblandning i skolan. Om man tar sig tid att läsa läro- och kursplaner ser man att de inte är så hårresande egentligen. Det mesta är ganska allmänmänskliga förhållningssätt till lärande faktiskt. Varför ska man behandla andra på ett annat sätt än man själv vill behandlas i denna fråga? Om man dessutom tar sig tid att läsa läro- och kursplaner ser man att de inte är så hårresande egentligen. Det mesta tror jag är allmänmänskliga förhållningssätt till lärande faktiskt. I de fall man inte skulle klara att redogöra för innehållet i dem får man antingen be en kollega ta den delen eller helt enkelt byta jobb.

  Avslutningsvis, för att inte bli miss-/övertolkad igen; Jag säger inte att lärare inte ska stå för sina åsikter, bara att de måste ha ett professionellt förhållningssätt till när och hur man står för dem. Det handlar i grund och botten om respekt för andra människor, i detta fall om uppväxande sådana.

 • CG

  wildwest: Du kommenterar ju inte vad jag har skrivit utan vad du tror att jag menar. Läs en gång till, även mitt svar till Robert. Fattar du inte ändå kan jag nog inte hjälpa dig.

 • PeJ

  Wildwest hur ser du på att en del av våra medmänniskor tänjer på skattelagstiftningen till bristningsgränsen för att kunna ge mer i kollekten?alternativt inte ge i kollekten utan att byta bil? Kan man inte uppträda yrkesmässigt korrekt kan man sannolikt inte vinna andra för Herren på ett långsiktigt och varaktigt sätt, eller?

 • PeJ

  Helt ok CG

 • O.P

  Jag håller med Wildwest, när det finns män i våra församlingar som är satta på ”tork” utav deras äkta hälft då kan det bli lite för mycket av det goda,eller före detta sexmissbrukare,sådana finns också, men det talas det inte öppet om. När flickorna står där som sexbomber, samtidigt som det sägs att du få inte nämna ordet vin, eller ha alkohol i nattvardsvinet för att vi har före detta alkoholmissbrukare ibland oss.

 • PeJ

  En människa var ute och körde på en smal, krokig och i bland rent livsfarlig väg, så småningom efter ca 80 år så var hon framme vid målet på en höjd och kunde blicka tillbaka på vägen med dess hålor och diken, höjder och dalar, stup med serpentinsektioner. Trött men glad att vara vid målet konstaterade han/hon att det fanns passager som nästan kostade livet, andra som kunde gått bättre men det funkade efter lite tid, i något ställe var det att vända om och ta en annan sträcka, men människan kom fram.

 • Torbjörn S Larsson >

  DET ÄR JU SJÄLVKLART

  Det är ju självklart att den amerikanska underskningen bekräftar det som Bibeln säger.

  Att dom som väntar med SEX till efter vigseln får ett mycket lyckligare äktenskap.
  Sällskapstiden och förlovningstiden är ENDA chansen att lära känna den motsatta personen UTAN att sex är inblandat.

  Detta ger oändliga fördelar i ett framtida äktenskap. Man lär sig tala och uppskatta varandra som personer. Inte bara en fysisk kontakt. Den verbala kommuntikationen förbättras.
  Sexlivet blir bra för sexlivets bas är trygghet.

  Om en man åker bort i tex affärer eller andra orsaker typ idrott så kommer hustrun att lita 100 % på mannen.
  Hon vet att om han kunde vara återhållsam mot henne under sällskapstiden fast han kanske var upptänd så kommer han också att klara frestelsen då han är långt borta. Motsasten gäller.
  Förlovningstiden är ett test för ett framtida gott förhållande. Att lita på varandra.

  I själva verket tror jag att börja med sex före äktenskapet kan trasa sönder gudagivna relationer. Förstöra tilliten och skapa blockeringar i den vardagliga kommuntikationen.

  Att det sedan genererar indivder som har lätt till svartsjuka om någon visar den ena partnen något intresse är väl närmast en självklarhet…

  Nej, det är för tidigt att skrota Bibelns utsagor.

 • Anders Gunnarsson

  Jag tror du ha helt rätt.

  Jag själv tror att samlivet bara får sin verkliga plats innanför äktenskapet. Men, då måste man också kunna visa detta konstruktivt. Sexualnevroser är inte en bra förebild. Min frikyrkliga uppväxt, var sexualnevrotisk. Jag lider av det än idag (och min fallna natur).

  Att djävulen är en usel sexolog, betyder ju inte att vi kristna måste bli sämre… 😉
  Likaså har djävulen dålig humor, men då måste vi inte som Emil Gustafsson syndstämpla skrattet. :-(

 • Anders Gunnarsson

  Många var de soldater som gick i urKyrkans livsskola. Att arbeta för vapenindustrin går säkert med eftertanke om man är djupt troende. För mig personligen skulle jag tveka… Jag skulle (nog) tveka inför mkt som du kan köpa. Jag är bara ytterst kräsen med vad jag vill jobba för.

  Jag vill jobba med det goda (inte enkom bromsa det onda). Därför gör jag en stor insats för hälsa, fattigdom och människors förverkligande i sitt värv. Det kan fler göra, och jag söker aktivt sådana personer. Så skicka gärna intresseanmälan (mailadress på hemsidan). De stora multinationella företagens tid med megafabriker och ekorrhjul för de anställda håller inte 100 år till. Inte ens vapenindustri… :-)

 • O.P

  Jag håller med dig, men om den ena parten är nöjd med som det var under förlovningstiden och bara accepterar sex för att skaffa barn, men den andre parten vill ha mer sex då är det inte heller så lyckat. Jag efterlyser en riktig äktenskapsskola med undervisning på bibelns grund. 1 Kor 7 är en start.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma mater

  Tycker som sagt var det pratas för mycket om sex men ser att jag är ensam kvinna här och måste få försvara vår rätt att klä oss eller amma som vi vill. Håller med Andreas om ammande kvinnor. Man bör nog rannsaka sitt hjärta, inte mammornas, om man finner det sexigt.

  Skrev om det här http://barockbloggen.blogg.se/category/barockens-litteratur.html med utgångspunkt från Tamar och Juda i Mosebok 1 och Jesu stamtavla.

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Joel Osteen har nu offentligt (i en CNN-intervju) uttalat att homosexuellt leverne är en synd, enligt Bibeln. Om en sådan predikant, en som gärna vill framstå som ”positiv och uppmuntrande”, som gärna använder moderna kommunikationsmedel, ändå vågar säga vad han tror i sitt hjärta, så borde väl även vi svenska predikanter kunna våga göra samma sak. Jag har skrivit om det på min blogg: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=837

 • Roland

  CG
  Du har väl som lärare ett uppdrag att ge en allsidig information. Då har du ju full möjlighet att bredda informationen och tala om det problematiska med tidigt sex i relationen. Du har ju nu en vetenskaplig grund för detta. Referensen till studien är Dean M. Busby, Jason S. Carroll, and Brian J. Willoughby. Compatibility or Restraint? The Effects of Sexual Timing on Marriage Relationships, Journal of Family Psychology 2010, Vol. 24, No. 6, 766–774. Jag är rädd att många kristna lärare gömmer sig bakom läroplaner, som egentligen ger dem större utrymme än de vill erkänna.

 • Christian

  Joel Osteen om homosex. Hör CNN-intervjun på http://erevna.nu/?p=3220

 • Maja

  Eller hur. Annars har ju muslimerna funnit på jättebra lösningar för att täcka in det täcka könet. Så att flickorna inte ”står där som sexbomber”, menar jag. Nåt för hämmade svenska frikyrkopojkar att föreslå församlingen kanske.

 • Staffan

  Sex leder ofta till barn, som bekant. Hur hindrar man det? Kondom är ju otillförlitligt; 15 av 100 kvinnor blir gravida inom ett år. Eller 25, som en fransk tidskrift sade. Och det visste man.
  – Men p-piller är rätt säkra! 1964 började de säljas i Sverige. Och det fick konsekvenser.
  – 1960 hade 2.6% av alla graviditeter avslutats med abort. 1979 var det 26.4%. Det blev lite lägre: 22.0% år 1992, kanske p.g.a. invandringen. Men fr.o.m. 1996 har det varit över 25,0% alla år. Vart fjärde litet barn avlivas.
  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2010/2010-5-12

 • Anders Gunnarsson

  Kanske Kyrkans uramla syn (med naturliga preventivmedel, typ NFP) har något att säga dagens sexliberala urspårning.

  Give me that old time religion!

 • Peder Teglund

  Hej Stefan
  Jag blev så glad när jag läste ditt inlägg och undersökningsresultatet. Som kristen vistte vi ju att detta är riktigt men det är alltid intressant att få det bekräftat. När man i samhället tittar på och undersöker vad Guds
  Ord alltid hävdat så bekräftas alltid Guds Ord,

 • CG

  Jag har som uppgift att ge allsidig undervisning. Likaså ska jag diskutera och problematisera i samlevnadsundervisningen, liksom i övriga ämnen, så att eleverna får redskap att fatta välgrundade beslut. Däremot är det inte min uppgift att ge mer detaljerat normerande riktlinjer om när (hur och med vem) människor har ska sex (förutom lagar såsom åldersgränser). Detta gäller givetvis åt ”båda hållen”, skolan ska t.ex. inte heller verka för en tidig sexdebut.

  Det säger jag inte för att jag ”gömmer [mig] bakom läroplaner” utan för att jag håller med dem i det. För mig är en skola som dikterar hur eleverna ska tänka, tycka och agera mer skrämmande än dess motsats. Det betyder inte att skolan aldrig ska vara normerande, men att den inte får mista respekten för individens egna val. Det betyder inte heller att jag inte har egna ståndpunkter, däremot att jag får hitta andra arenor än skolans undervisning att torgföra dem på.

  Jag hade egentligen inte tänkt kommentera undersökningen som du (och Stefan) hänvisar till eftersom jag inte är insatt i den (har endast läst några positivt hållna referat), men, men. Generellt är jag avvaktande till studier där man där man jämför två parametrar (i detta fall sexualdebut och äktenskapskvalitet) och sedan redovisar slutsatser innan jag vet detaljer i studien. (Senaste året har exempelvis tidningarna basunerat ut att TV-tittande ger barn ADHD och att föräldrars löner är avgörande för barnens betyg). Problemet är att det kan finnas andra faktorer som är gemensamma för par med sen sexdebut, och att dessa är den egentliga kopplingen till god kvalitet i äktenskapet. Det är fullt möjligt att forskarna lyckats utesluta sådant, men innan jag vet det är jag avvaktande. I exemplen med ADHD och betyg hade det inte riktigt gjorts, vilket också kritiserats.

 • kjell

  Kan det vara så att föräldrarnas inteligens är avgörande för deras lön, och barn ärver ju oftast sina föräldrar. Du skriver att skolan inte skall verka för en tidig sexdebut, men det gör ju skolan i dom fall dom använder sig av RFSU, i stället för lärare.

 • CG

  Ja, ungefär så ang. lön och betyg. På motsvarande sätt kan sen sexdebut och upplevelse av positivt äktenskap båda grunda sig i ytterligare faktorer (kulturell kontext, socialgruppstillhörighet, uppfostran etc.) och i sådant fall finns inte en direkt relation mellan de båda. Men som sagt, jag är inte insatt i studien.

  Även om man använder sig av externa resurser (som RFSU) har man som lärare ansvar för undervisningen och att den blir allsidig. Min erfarenhet är inte att lärare lämnar över till RFSU utan att själv vara närvarande och följa upp. Det kanske förekommer, men jag tror inte att det är standard.

 • wildwest

  Man borde inte vara så upptagen som jag varit när jag startat diskussioner här. Nu har flera dagar gått så jag vet inte om nån läser denna tråd längre.

  Lasse6611: tack för råden, men tro inte att jag inte testat det mesta vid det här laget. Jag har väldigt lätt för att bli kompis med tjejer, jag har hjälpt många ur sina depressioner och varit en god samtalspartner med relationer på vänplanet som fortsätter i åratal, ibland decennier. Men att därifrån gå till att våga bli ett par, det funkar inte. Här sätter nämligen alla dom av mej beskrivna hämningarna in. Vad ska jag göra sen?

  Har t ex hört av många äldre kristna att när dom absolut velat ha en tjej (jag tror aldrig jag absolut velat ha nån!) så har det inte spelat dem nån roll att vederbörande redan var upptagen i en annan flirt. Är nån linkad redan så är hon tabu för min del och jag tappar omedelbart intresset.

 • wildwest

  Andreas: Det är inte ett DUGG eggande med mammor som ammar. Men jag förstår verkligen inte att allt privat ska göras offentligt precis överallt numera. När jag var aktiv i kommunalpolitiken så togs på allmän begäran och förekommen anledning ett beslut att mammor i kommunfullmäktige inte fick amma sina barn under pågående session. Jag är inte intresserad att se detta! Det är väl lika naturligt att kissa, så varför inte plocka bort dörrarna från toaletterna???

  Läs Tage Sjöbergs bok så ser Du vad han skriver. Jag har dessvärre glömt vad den heter, den fanns i min farfars bibliotek. Han menade att man skulle tungotala under samlaget för att inte behöva tänka på vad man sysslade med.

  Många, många predikanter sa att barnalstring var huvudsaken! Belägg är svårt att ge eftersom jag inte har rullbandsinspelningar från min barndoms gudstjänster. Här kontrade till och med min mor och tyckte det var helt absurt.

  Avseende Ditt sista stycke så är det ett ack så vanligt argument som jag hört tills öronen trillat av. Så enkelt är det faktiskt inte! Som jag skriver på annan plats (det är jobbigt när allt inte kommer kronologiskt i kommentarerna) så har jag absolut inga problem att få nära relationer med kvinnor. Jag jobbar i näringslivet och jag var senast ute med tre oerhört snygga kvinnor (på tjänsteärende!) i fredags eftermiddag och kväll, vi pratade allt från sex till religion och jag blir alltid omtyckt för att jag har förmågan att lyssna och respektera andras åsikter. Men därifrån till att hitta nån som jag verkligen vill dela ett liv med har det aldrig gått. Här sätter all osäkerhet och alla hämningar in. Det finns absolut ingen som inte känner mej sedan decennier som tror att jag aldrig haft en riktig relation förutom katastrofen 2004 (jag medverkar i en avhandling på Göteborgs universitet om kvinnors våld mot män pga den erfarenheten). Så jag förstår att Du frågar, men jag har fått frågan 2356 gånger och det är bara sorgligt att den hela tiden ställs.

 • wildwest

  Maja: Så kvinnor har absolut aldrig nånsin nån som helst skuld till nån som helst synd? Det retar mej fantastiskt att kvinnor numera är enbart offer, i övrigt syndfria varelser som aaaaldrig har en avsikt med sitt beteende!

  Om man nu råkar vara singel med ett i övrigt intakt sexuellt fantasiliv så har inte jag lust att under gudstjänsttid, där jag är med för att prisa Gud och höra en god predikan, låta min blick leta sej uppför benen på lovsångstjejerna och räkna ut om dom har stringtrosor eller inte. Jag fattar inte hur ni tänker, tjejer! Är det okay att killarna i lovsångsteamet knäpper upp skjortan hela vägen ned, lite guldkedjor, hår på bröstet och låter brandsoldatmusklerna spela? Gärna med så tighta läderbyxor så att hela paketet syns. Men jag kanske totalt har missuppfattat det här med en estrad i en kyrka…

 • wildwest

  Absolut kan man jobba på Bofors Industries! Var i Bibeln står det nånting om att man inte får försvara sej och sitt land? Hur kan man jobba på Scania eller Volvo då? Deras bilar används i krigiska sammanhang. Hur kan man jobba på Ekströms? Deras frystorkade pulversoppor finns i många arméers matlager.

 • Anonym

  Men nu gör du ju dig själv till ett offer lite grann. Någon som blir utsatt för att tvingas räkna ut om tjejerna har stringtrosor eller inte.

  Att ta hänsyn till varandra har aldrig skadat någon och viss återhållsamhet i klädsel och sexuell utstrålning både hos män och kvinnor är att föredra i det offentliga rummet.

  Vad gäller syndfullhet är män och kvinnor helt jämbördiga utan tvekan.