Församlingstukts-debatten

Noterar att ”församlingstukts-debatten” har tagit fart, tagits upp av tidningen Dagen, och kommenterats på ett antal bloggar, bland annat Carl-Henric Jaktlund, Mikael Karlendal, Götabrobloggen, notera gärna bloggen om klassiska baptismens bekännelser. Jag laddar nu om för ett nytt inlägg. Hoppas hinna skriva innan onsdagens slut.

Har tittat igenom kommentarerna på min egen blogg. En varning, S-E Sköld skriver för ofta. Jag har sagt tidigare att tre inlägg per dag från samma person är max, det är inte trevligt för någon om några enstaka personer skriver för många kommentarer på en blogg. Skärpning Sköld, annars tillämpar jag ”blogg-församlingstukt”, och plockar bort dina inlägg.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • S-E Sköld

  Tack för påminnelsen!

 • kjell

  Stefan det är ju din blogg så du gör ju som du vill men varför ger du dig på Sven-Erik han har ju bara fyra inlägg av 125 dom är dessutom bra.Mycket av det han skriver borde ligga på ditt ansvar/Jag har dessutom skrivit många fler än honom men Mikael vinner (20) men till honom säger du inget.Är det så tukt kommer att användas i våra församlingar,att man ställer olika krav på oss.

 • Nils

  Enklaste medlet mot skrivklåda, är väl om skribenten startar en egen blogg.
  Har man kontinuerliga vettigheter att förmedla så finns det alla möjligher till utlopp för skrivandet…
  Att blockera & fylla andras blogg bör man ha respekt för blogginnehavarens intentioner.
  Rätt av Stefan att sätta ned foten.
  Värre med ledare som bloggar en gång per månad & säger lite samt dessutom inte har kommentatorssträng – likt Pelle Hörnmark exempelvis…

 • O.P

  Jag håller med men då skall kraven vara lika mot oss alla men att peka ut en som bara har 4 inlägg av 125 som är skrivna på olika dagar så han kanske uppfyllde vilkoren.Stefan blir ju lite extra glad när han ser att det blir över 300 inlägg men det blev det inte om alla höll sig till reglerna.

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Jag tror att Stefan syftar på kommentarerna på den första bloggposten i ämnet. Själv vill jag inte ge mig på att räkna hur många kommentarer det finns där.

 • S-E Sköld

  Amos 7:1-16

 • S-E Sköld

  Det skall vara Amos 7:10-16

 • S-E Sköld

  Det skall vara Amos 7:10-16

 • Thommy

  Stefan kör på…..Bra saker tål att upprepas. v v Thommy Bergenwall…..

 • Mikael

  Hej S-E Sköld!
  Intressant undra om Stefan Svärd bara ger dig en kommentar på denna omgång till, själv så med att vara anonym fattar jag hans kommentar genom Matt. 7:12!
  Så jag tar reda på Kristi lära och grundar mina kommentarer på det.

  Det är Gott S-E Sköld, du ger ett jättebra angagemang och stimulerar andra att tänka Hoppas Stefan har överseende med dina kommentarer de får många att tänka på ett bättre sätt!

 • Cooderize

  Ur Den Kristne nr 11, 1946
  Fråga: Är ”hej” lämpligt hälsningsord för frälsta människor?
  Svar: Nej, detta fula hälsningsord borde absolut icke användas av de frälsta (Kol 4:6, Ef 5:6,7)

  Det var 1946 års offentliga församlingstukt. Hur ser den ut 2011?

 • Richard Hultmar

  Har kollat lite på debatten och tycker att man blandar ihop begreppen. Var inte det historiska problemet (fram tom -60-talet) med församlingstukt och uteslutningar baserad mer på moralism och ett försök att förändra människor utifrån och in, både i församlingen och i samhället? Församlingstukt i NT:s tappning bygger som jag uppfattar det, på att i kärlek i en tydlig process försöka återföra människor som lämnat vägen in i gemenskap med Gud och människor, vilket i sista hand kan leda till uteslutning om viljan att omvända sig saknas. Tyvärr uppfattar jag Pelle Hörnmarks linje och många av förespråkarna av ”belong, believe, behave” som en reaktion mot moralismen, där man är farligt nära det dike där allt är ok i kärlekens och gemenskapens namn. Låt oss hjälpas åt att gå mitt på den smala vägen!

 • Läsare

  Kan för skojs skull medela att herr Sköld hade 47 kommentarer av 171 på den första tråden i detta ämne.
  Starkt jobbar Sköld 😉

 • Johannes Sköldengen

  Stefan,
  känns det inte problematiskt att vara positiv gentemot församlingstukten och samtidigt medge att du har mycket begränsad kunskap om församlingstuktens historia i Sverige? Det är ju inte okänt att den frikyrkliga församlingstukten varit synnerligen destruktiv i många fall. Lättillgängliga exempel återfinns ju bland annat i Joel Halldorfs bok Lewis brev, men ännu hellre i Owe Kennerbergs avhandling som Jaktlund också påpekat. Utifrån exempel i båda dessa böcker bör man utifrån en själavårdande aspekt passa sig noga innan man tar församlingstukten i försvar, eftersom associationerna i allra högsta grad är negativa.

 • O.P

  Hur många av dom var svar på en direkt fråga (många av oss tar hjälp av S-E) Titta på den 11e Där uppstår en liten debatt som S-E inte kan fullfölja om det skall vara knivskarpa regler,jag tror också han har rekord i gillamarkeringar.

 • kjell

  Då får jag ge mig Sköld vinner om vi räknar samman bägge tuktbloggarna så leder han med 51 st inlägg mot 43 st inlägg Mikael.

 • Mikael

  Hej kjell!
  Ligger Jag efter med 8 och efter denna kommentaren bara med 7!
  Men märk jag fick vänta till efter midnatt för att hålla mig till reglerna för att svara.

  Kan vi säga att nu diskuterar vi utvecklad Församlingstukt.
  Förvirrad försakning för Bloggtukt!
  Detta tycker jag åskådliggör bra hur lätt det är att gå fel om vi inte är fokuserade.

  /Mikael

 • S-E Sköld

  Gud är ensam ägare av Guds församling på jorden. Han har köpt den åt Sig själv med Sin ende Sons Jesu blod. Därför är det rimligt – för att inte säga självklart – att fråga Honom hur Han vill ha det i den, i Sitt eget hus: ””hur man bör förhålla sig i Guds hus, som är den levande Gudens församling”. Och för att få reda på det, måste man gå till Guds eget Ord.

  Den unga pingströrelsen ägnade sig därför mycket åt att bedja och rannsaka Skrifterna, för att få veta hur den unga väckelserörelsen. skulle utvecklas, inte bara i den här frågan, utan i alla! Och så länge man gör det, rannsakar Guds Ord och beder, så hålls bl.a. köttet på plats, och när man upphör med det; får köttet tillfälle, såväl bland ledarna som bland Guds folk i övrigt. Och att handha Guds Ord, utan Andens hjälp, t.ex. i samband med ”församlingstukt”, är inte att rekommendera. Ordet är nämligen Andens svärd, och inte en köttyxa!

 • S-E Sköld

  Och jag skäms inte för det! Vi skall alla en gång, utan undantag, få göra räkenskaper för våra ord; både för dem vi sagt eller skrivit, och för dem vi underlåtit att säga eller skriva.

  Hes. 33.

 • Pingback: Församlingstukt och exkommunicering. - Bengts Blogg()

 • Mikael

  Hej S-E Sköld!
  Jag tycker faktiskt att jag är lite Hes men att gradera till 33 har jag aldrig gjort!

  När man ger Guds ord anser jag man ger det. Ser hur orden landar avvaktar.
  Avvaktar, landar det rätt. Då gläds jag och går vidare.

  Hoppas att människor som har ansvaret i frågan tar med sig den, och gör det bästa av det med hjälp av Den Helige Andens kraft.

  Behöver jag sedan skrika mig Hes för att vara säker på att orden nått fram, så tror jag mer att jag förstör än bygger upp.

  Så för sakens skull Skrik dig inte Hes S-E Sköld du behövs.

  Hes. 33. 22 ”Och se, du är för dem lik den som sjunger kärleksvisor med vacker röst och spelar väl. De hör dina ord men gör inte efter dem. Men när det kommer – och se, det kommer – då skall de inse att en profet varit ibland dem.”

  Jag tror ingen som varit på denna blogg ifrågasätter att S-E Sköld arbetar för sin övertygelse som är kommen från vår Herre och har i det de allra bästa avsikter!

  Men om vi otrogna nu tar ditt ord vi uppfattar din kraftiga frustration på att vi inte lyssnar.
  Och vi märker du har rätt.

  Du vandrar med oss vi lyssnar noterar och försöker bli mer rättfärdiga.

  Är det inte precis det som du hoppas på.
  Men när det händer, så hur reagerar du.

  Det finns ingen skatt att ta emot för dig nu den kommer någon annanstans.

  Och skulle du inte kunna glädjas bara med att du har verkat för Herrens rike.

  När vi läser de gamla Profeterna så får vi inte glömma att i Jesu Krist lära har vi fått allt vi behöver för att förstå hur vi gör för att vandra i Himmelen.

  Du S-E skrev läs 2 Joh. 8-9 (Joh 2 brev)
  Men läs även 3 Joh. 8-9 (Joh 3 brev)
  Det är några rader som påminner oss om varför vi alltid måste ödmjukt tjäna varrandra!

  /Mikael

 • S-E Sköld

  ”Träd upp i tid och otid, predika Ordet..” ”Alltså kommer det inte an på den som planterar, och inte heller på den som vattnar, utan på Gud, som ger växten” ”Ordet är sådden..” ”Ordet som utgår ur min mun. Det skall inte återvända fåfängt, utan att ha verkat vad jag vill och utfört det som jag sänt ut det till”

 • S-E Sköld

  Många – inte minst inom kristenheten i vår tid – blandar ihop det själiska med Anden; och därmed också kärleksbegreppet; den själiska kärleken med Sanningens Andes kärlek till oss människor. Han döljer nämligen inte sanningen för oss. Det är ju den som skall rädda oss, våra själar; göra oss fria. JESUS var ”full av nåd och sanning”. Utan sanning, behövs inte nåden.

 • Ps23enkristens

  Stefan Jag gillar också det Sven-Erik Sköld skriver …När jag läst en del av det han skrivit på olika bloggar hemsiddor igenom åren och hans dickter har jag hört Herden röst…Och den har ofta varit mycket mild och kärleksfull…Och så uppfattar jag dig med … Däremot kanske man inte ska skriva för mycket men en sån som Sven-Erik sköld kan få skriva tycker jag för det är bra det han skriver …Men reglerna ska väl vara licka för alla.Och ibland är vår insikt och vår liv och våra sammanhang och reggler fel …Och måst ändras och förnyas och förklaras för att så är , och vi vill lära och tro då och hur vi ska avsluta det som är fel och påbörja det som vore bättre … Eller återgår till tidigare och bättre regler eller helt nya …Och allt sån tar tid … Det tar tid att kast bort stennar och sammla in stenar säger predikaren 3…Och två av de preikanter jag håller på i Sverige är du Stefan och Sven -Erik sköld facktiskt och väldigt mycke med… Och bådde ni i ledarskapet och vi i församlingarna gör vår synder och misstag i tro lära liv och handel och vandel…Så vi behöver visa omvärlden och varandra vi kristna och oss själva mycket mycket nåd och kärlek och omsorg och förståelse i Gud .Och minnas att kärleken överskyller en myckenhet av synd …Kärleken alltså inte principen ….Jag levde som frälst 21 år innan jag såg dett för ca 4 år sen …Då jag såg filmen Korset och stillleten Med …David Wilkersson och Nicky crucce för första gången …Och som fd ungdoms värtsing, med två unga sönner i den åldern som ungdomarna i filmen . Så grepp mig verkligen filmen som är ju en sann skildring och myckeet bra ur sitt perspektiv … Och då började jag förstå vad jag missat under mitt då 21 år långa kristna liv jag är för övrigt 52 år i fysiks ålder… Och det var kärleken i Gud jag missat…För skådespelaren som spelade David wilkersson förmannade inte Nicky Cruce och det ungdomsgäng han representerade som var 5o -talets värsta i New yourk på sin tid …De var yrkeskriminela och inga brott skydde de att göra mord som våld och rån var deras vardag och gänguppgör och tjejerna var prostituerade och de höll på med droghandel etz.. Men David Wilkersson, dömde dem inte utan vädjade till dem på Jesus Herrens vägar som älskade dem att vända om till honom mannen på Korset som givit sitt liv för deras skull för att de skulle få nåd av Gud och ett bättre liv med Gud …Och det var den kärleken som Fick Nicky Cruce att vända om och gänget på 200 kriminela ungdomar …Även om inte alla blev frälsta av dem så blev ju en del det…Och en tid innan han vittnade för dem detta budskapet mötte han Nicky Cruce på Gatan och vädjade till honom att vända om …Och då drog Nicky Cruce sin stilet och sa om du inte sticker ska jag skära dig i tusen bitar …Och då svarade Dawid wilkersson pastorn Gud sänt till detta ungdomsgäng …Om du gör det ska varje bit säga jag älskar dig…Och det var hans äckta kärlek till Nicky Crucce och gänget som van dem … Det var vad jag missat i mitt kristna liv 21 år..Och jag lär och vänjer mig till att tro på Gud som en novis om numera och följa Jesus vår Herre i fostpåren om nu för tiden… Att vandra i Guds kärlek med Gud och minna med människor och kristna syskon och mig själv igenom Guds nåd i Gud efter Guds Ord och och får om jag vill lära mig så länge jag lever…Och det är här som jag tror Svensk Kristenhet i stort om inte alla behöver omvända oss till Gud …För om vi älskar Jesus så kommer vi att håll hans bud med ..Och älska vår nästa som oss själva och lär oss med tiden …Och när vi nu talar om församlingstuckt…Så tror de som läs och hört nåt och församlings histioren att det ska bygga …Församlingar och kristnas och leddares missbruck av det bibliska budskapet om tron . men det .. Synder som försgått och okunnighet om vem Herren är och vad Bibeln handlar om…Men om vi visar Samma kärlek som förekommit i Dawid wilkersons tjänst när det var som det skulle …För även han som vi andra har väl gjort och gör sinna felsteg …För om det inte vore så behövde ju ingen tro på Gud och Guds nåd och frälsning och fortsatta dagliga behova av syndernas förlåtelse av Gud och igenom tro på Gud och Guds Ord och Nåd …Och nåd igenom Guds nåd till vår nästa och alla och varandra och oss själva vi kristna …Och alla Guds församlingar och alla våra leddare och medarbetare för alla Guds församlingar varje dag …Och desutom är Ju det Kristan livet då det är på riktigt ett Nytt liv i Gud och av Gud bara Gud …På andra vilkor än det utan Gud … På Guds vilkor enligt Bibeln …Och det kan ju även innebära förföljelse för Guds Namn och ord …Då de som ännu inte tror ogillar delarav dekristna buskapet… Därför kommer reaktioner från de som inte tror på Gud och de som inte ännu känner honom så väl när vi predikar hela evangeliet och tror och eftefröljer som församlingstuckt…Och det får vi leva med som Gud vill…skrev lite mycket ber om ursäkt för det …hinner inte redigera det men jag tror det finns gudlkorn i min kommentar …Frid Ronny

 • Ps23enkristens

  Det jag skrev ovan är ett kärleksbudskap och ingen anklagelseakt om nån uppfattar det så…Ber om ursäkt för det isåfall ,och det som kan vara oriktigt i det, och med det också om det skulle var så.. Frid Ronny

 • S-E Sköld

  Varmt tack, Ronny, för Dina värmade ord!

  Jag håller med Dig ang Stefan Swärd, han är en profetgestalt i ett mörkt rum: ”i en dyster vildmark” och han behöver därför allt det mod och all den frimodighet och allt det stöd han kan få, för striden är hård om själarna. Vår -och Guds avsvurne fiende vill att Guds folk skall sova; inbäddade i människotankar! Då räddar de varken sig själva eller sin omgivning!

 • Ps23enkristens

  Ursäkta alla skrivfelen det jag vill säga är att Jesus älskar alla och församlingstuckt är en del av hans kärlek ….För den man älskar agar man ,och det är facktisk från Guds Ord i Ordspråksboken tror jag det står …Och att vi människor och kristna gör fel och även om församlingstuckt …Det utesluter inte behovet på rätt sätt i Gud … Eller att det inte skulle vara en gåva av nåd igenom Guds kärlek och omsorg om alla det med .. Men ser vi bara på människor och samfunds brister i frågan..Då kan vi ju inte se Hur Gud vill enligt sitt Ord om saken …Och hans fostran är en del av Guds verklig kärlek och nåd Frid Ronny

 • Ps23enkristens

  Tack Sven-Erik frid Ronny

 • Läsare

  Hej O.P
  Jag har bara på skojs skull räknat dom och då har jag inte brytt mig om vad, när, om, hur, eller till vem ofta svarar han ju sig själv ?
  Detta var bara på skoj och jag bryr mig inte ett dugg om än han skriver 10000 inlägg.
  Ha det bra
  /läsare

 • Misve

  Ronny! Appropå följande. Lär dig att stava och att hålla dig något kortare:

  Ps23enkristens 9 timmar sedan

  Stefan Jag gillar också det Sven-Erik Sköld skriver …När jag läst en del av det han skrivit på olika bloggar hemsiddor igenom åren och hans dickter har jag hört Herden röst…Och den har ofta varit mycket mild och kärleksfull…Och så uppfattar jag dig med … Däremot kanske man inte ska skriva för mycket men en sån som Sven-Erik sköld kan få skriva tycker jag för det är bra det han skriver …Men reglerna ska väl vara licka för alla.Och ibland är vår insikt och vår liv och våra sammanhang och reggler fel …Och måst ändras och förnyas och förklaras för att så är , och vi vill lära och tro då och hur vi ska avsluta det som är fel och påbörja det som vore bättre … Eller återgår till tidigare och bättre regler eller helt nya …Och allt sån tar tid … Det tar tid att kast bort stennar och sammla in stenar säger predikaren 3…Och två av de preikanter jag håller på i Sverige är du Stefan och Sven -Erik sköld facktiskt och väldigt mycke med… Och bådde ni i ledarskapet och vi i församlingarna gör vår synder och misstag i tro lära liv och handel och vandel…Så vi behöver visa omvärlden och varandra vi kristna och oss själva mycket mycket nåd och kärlek och omsorg och förståelse i Gud .Och minnas att kärleken överskyller en myckenhet av synd …Kärleken alltså inte principen ….Jag levde som frälst 21 år innan jag såg dett för ca 4 år sen …Då jag såg filmen Korset och stillleten Med …David Wilkersson och Nicky crucce för första gången …Och som fd ungdoms värtsing, med två unga sönner i den åldern som ungdomarna i filmen . Så grepp mig verkligen filmen som är ju en sann skildring och myckeet bra ur sitt perspektiv … Och då började jag förstå vad jag missat under mitt då 21 år långa kristna liv jag är för övrigt 52 år i fysiks ålder… Och det var kärleken i Gud jag missat…För skådespelaren som spelade David wilkersson förmannade inte Nicky Cruce och det ungdomsgäng han representerade som var 5o -talets värsta i New yourk på sin tid …De var yrkeskriminela och inga brott skydde de att göra mord som våld och rån var deras vardag och gänguppgör och tjejerna var prostituerade och de höll på med droghandel etz.. Men David Wilkersson, dömde dem inte utan vädjade till dem på Jesus Herrens vägar som älskade dem att vända om till honom mannen på Korset som givit sitt liv för deras skull för att de skulle få nåd av Gud och ett bättre liv med Gud …Och det var den kärleken som Fick Nicky Cruce att vända om och gänget på 200 kriminela ungdomar …Även om inte alla blev frälsta av dem så blev ju en del det…Och en tid innan han vittnade för dem detta budskapet mötte han Nicky Cruce på Gatan och vädjade till honom att vända om …Och då drog Nicky Cruce sin stilet och sa om du inte sticker ska jag skära dig i tusen bitar …Och då svarade Dawid wilkersson pastorn Gud sänt till detta ungdomsgäng …Om du gör det ska varje bit säga jag älskar dig…Och det var hans äckta kärlek till Nicky Crucce och gänget som van dem … Det var vad jag missat i mitt kristna liv 21 år..Och jag lär och vänjer mig till att tro på Gud som en novis om numera och följa Jesus vår Herre i fostpåren om nu för tiden… Att vandra i Guds kärlek med Gud och minna med människor och kristna syskon och mig själv igenom Guds nåd i Gud efter Guds Ord och och får om jag vill lära mig så länge jag lever…Och det är här som jag tror Svensk Kristenhet i stort om inte alla behöver omvända oss till Gud …För om vi älskar Jesus så kommer vi att håll hans bud med ..Och älska vår nästa som oss själva och lär oss med tiden …Och när vi nu talar om församlingstuckt…Så tror de som läs och hört nåt och församlings histioren att det ska bygga …Församlingar och kristnas och leddares missbruck av det bibliska budskapet om tron . men det .. Synder som försgått och okunnighet om vem Herren är och vad Bibeln handlar om…Men om vi visar Samma kärlek som förekommit i Dawid wilkersons tjänst när det var som det skulle …För även han som vi andra har väl gjort och gör sinna felsteg …För om det inte vore så behövde ju ingen tro på Gud och Guds nåd och frälsning och fortsatta dagliga behova av syndernas förlåtelse av Gud och igenom tro på Gud och Guds Ord och Nåd …Och nåd igenom Guds nåd till vår nästa och alla och varandra och oss själva vi kristna …Och alla Guds församlingar och alla våra leddare och medarbetare för alla Guds församlingar varje dag …Och desutom är Ju det Kristan livet då det är på riktigt ett Nytt liv i Gud och av Gud bara Gud …På andra vilkor än det utan Gud … På Guds vilkor enligt Bibeln …Och det kan ju även innebära förföljelse för Guds Namn och ord …Då de som ännu inte tror ogillar delarav dekristna buskapet… Därför kommer reaktioner från de som inte tror på Gud och de som inte ännu känner honom så väl när vi predikar hela evangeliet och tror och eftefröljer som församlingstuckt…Och det får vi leva med som Gud vill…skrev lite mycket ber om ursäkt för det …hinner inte redigera det men jag tror det finns gudlkorn i min kommentar …Frid Ronny

 • Kamau Mweru

  Misve, om jag vore bloggägare skulle jag utöva församlingstukt på dej.

  Skäms! för ditt inlägg.

 • Ps23enkristens

  Ok frid Ronny

 • Anonym

  Bibeln beskriver via två bibelställen hur vi ska hantera frågan…

  Liknelsen om ogräset
  MATT 13:24 En annan liknelse framställde han för dem: ”Himmelriket är likt en man som sådde god säd i sin åker. 25 Men då folket sov, kom hans ovän och sådde ogräs mitt ibland vetet och gick sedan sin väg. 26 När nu säden sköt upp och gick i ax, visade sig också ogräset. 27 Då gick tjänarna till sin herre och sade: Herre, visst sådde du god säd i din åker? Varifrån har då ogräset kommit? 28 Han svarade: En ovän har gjort det. Tjänarna frågade honom: Vill du att vi skall gå och samla ihop det? 29 Nej, svarade han, om ni rensar bort ogräset, kan ni på samma gång rycka upp vetet. 30 Låt båda växa tillsammans fram till skörden. Och när skördetiden är inne, skall jag säga till skördemännen: Samla först ihop ogräset och bind det i knippen som skall brännas upp, men vetet skall ni samla in i min loge.”

  Mark 2:17 Jesus hörde det och sade till dem: ”Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga utan syndare.”

  Utifrån detta är det ganska solklart att ingen ska rensas ut ur församlingen….