Debatten om församlingstukt

Oj då, mina två inlägg om församlingstukt har genererat bortåt 300 kommentarer, och som vanligt har jag själv inte alls hängt med i debatten. Behöver läsa igenom kommentarerna och skriva någon form av slutkommentar i denna debatt ska försöka hinna göra det senare under tisdagen, absolut senast under onsdagen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • wildwest

  Jag har aldrig sett ämnet på tapeten nån gång, aldrig hört en predikan om det heller, så jag är inte förvånad över engagemanget. Stort tack att Du tog upp detta viktiga, känsliga, men bortglömda tema.

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag har skrivit en reaktion på denna diskussion på min blogg: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/

 • Nils

  Vill bara uttrycka mitt VARMA TACK – Stefan !

  Du är ett andningshål även för oss pingstvänner.
  Märkligt att känna mer släktskap med dina åsikter än bland företrädare från det egna samfundet.

  Vill återigen göra dig uppmärksam på, att Pelle Hörnmarks uttalande är en återspegling av vad som myntas i de större pingstförsamlingarna. Han återger enbart det som sagts på församlingsmöten & bland predikantkollegor.

  Än en gång – Tack Stefan att du ställer dig på muren med murslev & svärd likt Nehemja !

 • kjell

  Jag instämmer med övriga,tack Stefan.Men kan du göra något åt att bloggen blir trög och svår arbetad särskilt när det är många inlägg just nu skriver jag på halva kommentatorsfältet och då går det inte att rulla tillbaka och korrekturläsa.Jag saknar numreringen som du hade förut då var det lättare att hitta tillbaka.Det behöver bara vara numrerat på den som skriver först,Inte på dom som svarar.

 • S-E Sköld

  Tack Stefan! Din blogg är som sälarnas andningshål.. Tror att Gud skall löna Dig,
  för Din vilja, att vara öppen, mot Hans lärjungar.

  Respektera dem!

 • doff1416

  Jag tillhör inte de som vill välja bort den s.k. församlingstukten (o vet inte om Pelle egentligen heller vill göra det) Men det som förvånar mig i reaktionerna är att, som jag sett det, ingen tar upp alla de som p.g.a hård (ibland för hård) församlingstukt tvingats ut i kylan. Antingen p.g.a. församlingens beslut eller därför att man inte sett någon annan utväg eftersom man vet att man inte är önskad i sammanhanget. Tacksam om du reflekterar över det också. Gärna omkring hur Jesus gjorde med hans egen lärjunge som tog ur kassan men ändå fick vara kvar… och vilka hans församlingstukt skulle beröra idag med tanke på hur han bemöter/tuktar fariséerna….

 • Anonym

  Jag har svårt Stefan att förstå att du vill tillbaka till uteslutningar och liknande, jag såg konekvenserna av det under den tid jag var med i jehovas vittnen där praktiserades förhör av älste angående synder och utslutningar ungefär som hos pingströrelsen på 40-50 talet. Men jag har inget gott att säga om det för vissa fick hela sitt liv söndertrasat och många vänder aldrig tillbaka till samfundet efter den behandling dom fått. vissa tog sitt liv i förtvivlan.

  Jag och en forne äldste inom jehovas vittnen startade en hjälpgrupp som fortfarande finns för dom som sparkades ut i kylan vi ordnade med psykolog hjälp och stöd och det ska gud veta att dessa människor sannerligen behövde när deras församling vänt dom ryggen och i vissa fall släkten.vissa var totalt paj som människor

  Snart är det dags att öppna en sådan akut för ex EFK medlemmar uppenbart

 • S-E Sköld

  Att jämföra en villolära som Jehovas Vittnen med pingströrelsen eller EFK, oavsett årgång, är inte relevant. Det är som att jämföra giftig mat med olika kvalitéer – bättre och sämre – av annan mat.

 • Anonym

  Uteslutningsförfarandet med samma skriftställen till grund som resonerats här på bloggen som jehovas vittnen går efter, får samma mentala effekter på den som slängs ut från samfundet vare sig det heter jehovas vittnen pingst eller EFK, Så JO det är en högst rellevant jämnförelse. Jag har läst om gamla pingströrelsen på 1950-talet när man uteslöt folk och känner igen mönstret och skadorna från Jehovas vittnen i nu tid.

 • Ps23enkristens

  Tack Stefan vi som följer Ordet vet den församlingstuckt då åsyftar enbart bygger på nåd och kärlek…Och inte handlar om något förtryck,… Men kan förstås uppfattas så , pågrund av histioriska eller samtida mackt missbruk med bibeln som tillhygge ..Men det behöver ju inte bli så…Och i en öppen församling kan Ju pastorer och leddare tillrättavisas med …Och det är väl det visa fruktar för och upprörs över …Att macktmissbruk har förekommit bland enskilda och av kristna leddare …Att församlingstukt alltid kommer att ledda till sånt…Men bara för en hoppar i galen tunna eller någon församling ..Så måste de ju inte bli så med alla kristna och kristna församlingar …

 • Ps23enkristens

  Det är väldig svårt att skriva i kommentars rutan det blir bara på halva rutan …Och det hoppar och krånglar … Frid Ronny

 • Thommy

  Kör på,Swärd…

 • S-E Sköld

  Den kristna församlingen i allmänhet (dit ju inte Jehovas Vittnen hör) och pingstförsamlingarna i synnerhet, ville egentligen utesluta synden från församlingen; om då den berörde inte ville överge sin synd, blev personen i fråga utesluten. Sedan var ju syndabegreppet hanterat av vanliga människor med egna fel och brister, fariseism och lagiskhet ibland och kanske framförallt, brist på kärlek.

  Men det innebär ju inte, att deras strävan, att hålla församlingen ren, som ”en ren deg” och som en ”fläckfri jungfru”, som skulle kunna möta JESUS på skyn, felaktigt eller obibliskt.

  Det gjorde väl inte f.ö. heller, enbart fel.

 • Anonym

  Jag tror inte du har sett uteslutning i praktiken sköld och arbetat med människor som blev utsatta för den här förmen av utfrysning det gjorde jag i flera år och arbetade på ideell grund att hjälpa dom som blev utstötta från sina församlingar. Jag har suttit och hållt handen på en 20 åring med alkohol problem som blev utkastad från sin församling som blandade sprit /tabletter i hopp om att få slippa mer elände i livet och få somna in.

  Jehovas vittnen trodde inte på något helvete men däremot Gehenna och evig död för syndare
  denna grabb hoppades att han skulle få komma dit och slippa mer.

  När man ser religösa regler som ställer till med sådan här skit, då är det tid att börja vakna sköld och inse att något är VÄLDIGT fel.

 • PeJ

  Jag tror inte Swärd menar att ett missbruk med nödvändighet ska kastas ut men att ledarskapet i församlingen saka ha ett sådant kurage så att missbruket konfronteras, hjälp erbjuds för att missbrukaren ska bli befriad från detta. För örvrigt så har jag sett ett antal som fått detta erbjudande inom och utom församlingar där det gått lite olika till med ett fortsatt kontrollerande av de närmaste, lögner och bedrägerier, misshandel, alltså där erbjudandet inte antogs och omgivnigen fick fortsätta fara illa. I valet mellan att sätta en gräns för hur många som får bli skadade så av att en beter sig direkt illa och avböjer alla råd och erbjudanden om ändring så är ordet tydligt.