Vad var det jag sa?

I fredags hade jag en debattartikel införd i tidningen Dagen där jag försökte göra en genomarbetad kristen reflektion över miljöfrågorna och klimatfrågan i synnerhet. I måndags hade jag en krönika införd i Världen Idag om samlevnadsfrågor och abortfrågan. Vilken tror ni har blivit mest läst? Krönikan i Världen idag har rankats som den mest lästa artikeln i Världen Idag nu i två dagar, enligt ViD:s hemsida, min artikel i Dagen har hamnat långt ner på listorna över hur många som har läst den, enligt Dagens hemsida.

Skriver man om världsproblem tycks ingen vara intresserad. Skriver man om privatmoraliska problem är folk jätteintresserade. Det tycks vara så. Jag hör till dem som tycker att både världsproblem och privatmoraliska frågor är viktiga, och att de hänger ihop. Men det tycker uppenbarligen inte de som läser vad jag skriver.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Du vet Stefan… Folk är mycket mer intresserade av vem som får, eller inte får, hålla en penis i sin hand än om utlänningar dör av svält och översvämningar.

  Ursäkta det något vulgära språket men så ser jag på kyrkan idag… Sorgligt.

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Men, vad innebär det i rena siffror, vilken artikel är mest läst? Hur skiljer sig Dagen och Världen Idag ifrån varandra? Vilken har flest besökare. Det finns så mycket siffror som behöver gås igenom för att på rätt sätt jämföra äpplen och päron. Jag kan personligen inte minnas när jag senast var inne på Världen Idags sajt.

 • http://twitter.com/Pee_Dee_Jay Daniel Jernberg

  Det konstiga är att ingen ser kopplingen mellan mikro och makro. Att allt hänger ihop.

 • http://www.facebook.com/people/Goran-Walter/1654711928 Göran Walter

  Hmm, vem ska lära sig av detta? Du, tidningarna, läsarna … Kanske sexigare text om klimathotet är ett svar.

 • kjell

  Om din länk inte fungerar på en gång så lägger många ner det,och så var det från min dator.Däremot fungerade länken till världen i dag.

 • Joni7229

  Nu svär jag kanske i kyrkan, men jag tror många är utmattade och utledsna av klimatpratet. Det kan nog delvis bero på den maktlöshet man känner. Man vet att det lilla man själv kan göra är så lite i relation till vad som släpps ut i USA, Kina och Indien. Dessutom ska man ha dåligt samvete för en process som pågått i över 200 år när industrialiseringen påbörjades. Inga hurtfriska fraser hjälper. Vi är i detta fall systemets fånge.

 • Nils

  men Stefan !
  Spegla dig något….
  – Du kanske har något att tillföra i ena debatten, där det saknas kompetenta skribenter.
  – I den andra debattsträngen kanhända du har en översvallande konkurrens av fler duktigt insatta skribenter & du hamnar längre ned på listan över vad du tillför ?

 • Bo Westin

  För mig känns det mera akut att åtgärda den andliga och moraliska miljöförstöringen och nedsmutsningen. Därefter kanske vi kan klara att leva mer klimatvänligt. Världen befolkas än så länge av både onda och goda och jorden kommer en dag att födas på nytt vid Jesu tillkommelse. Visst ska vi ta ett helhetsansvar för hela Guds skapelse men inte prioriteter jag de planetariska miljöfrågorna och att detta skulle vara en prioriterad fråga för församlingen har svårt att se. Jag syndar ibland med att slänga våtservetter i toaletten (inte bra för reningsverket) vilket ger mig dåligt samvete, där borde jag skärpa mig. :) Men om man som jag ändå hänger med debatten och inser hur sammansatta miljöproblemen är och hur allvarliga problemen är, att inga stater och civilisationer är villiga att göra de stora uppoffringar som krävs för att t.ex. minska koldioxidutsläppen, att kortsiktiga tillväxtmål och girighet spelar in och att vi redan har passerat point of no return. Världen lägger allt mer pengar på att förnya och utveckla sin krigsarsenal, torka, jordbövningar och översvämningar av aldrig tidigare slag drabbar planeten och tonfalleet stater emellan hårdnar. Beror alla naturkatastrofer bara på naturliga, om än komplexa och obegripliga kausala samband? Nej, skriften har förutsagt att jorden kommer att drabba av allt detta och att Gud själv kommer att ha ett finger med i spelet. Om någon känner sig kallad att ägna sig åt miljöfrågor respekterar jag detta men det innebär inte att det stora flertalet kristna ska göra det.

 • Fredrik

  Stefan; jag har svårt att tro att du ser på abort som privatmoral. Den rådande synen på abort ÄR ett världsproblem.

 • JB

  Det speglar väl den läsekrets dessa två tidningar har. Det är lätt att oja sig över underlivsfrågor som ofta inte berör publiken direkt längre, men att ta ställning för en fråga som kan tvinga fram eftergifter i sitt egna liv är jobbigt.

 • Wildwest

  Jag upprepar det jag skrev tidigare: klimatproblemet är FÖR stort, FÖR ohanterligt för vanligt folk, FÖR långt ifrån dom flestas vardag. Vad ska man tillägga som icke-initierad svensk? Är man engagerad i Cancun och i sitt yrke håller på med detta tema, som Stefan, så är det självklart att man tycker det är viktigt. För övrigt: om 1,3 miljarder kineser inte vill göra nånting så kan vi avskaffa Sverige tio gånger om, det spelar ingen som helst roll. Krasst uttryckt: vad rör alltså detta tema mej som miljöbeskattad svensk i det stora hela taget?

  Jag håller på med makroekonomi och tycker det är väldigt intressant att runt middagsbordet diskutera EURons eventuella upplösning, statsfinansiella problem och nya sätt att tjäna pengar på stigande räntor och en starkare krona. Hur många tror ni är intresserade av det? Syskon o föräldrar säger, hmm, jaja, och pratar sen om sillinläggningar och knasiga dagisfröknar och mammas kusin i Tyskland som fått slaganfall. Vem bryr sej om grekiska statstjänstemäns pensioner?

  Det är därför det blir så här, Stefan. Ett för alla läsare näraliggande problem blir uppmärksammat, det andra är för svårt att ta till sej. Skriv en artikel om dålig snöröjning hos Banverket eller vad dom heter numera så ska Du få se vad som händer i rankingen…

 • Sward

  Samul,
  Det där tyckte jag var en osaklig släng åt kristna och kyrkan. Alla mätningar visar att kristna är betydligt mer engagerade i biståndsfrågor och fattigdomsbekämpning än folk i genomsnitt, både i hur man ger pengar och aktivt engagerar sig och i politiska ställningstaganden. Sedan kan det naturligtvis vara bättre, men ska man klaga på folks bristande engagemang för fattigdomsbekämpning m.m. bör man hellre kritisera överklassen, näringslivet, och LO-medlemmarna, hellre än kyrkengagerade.
  hälsn
  Stefan SWärd

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Swärd: Jag sa ”folk” inte ”kyrkliga”. 😉 Jag menade inte bara de kristna här. För faktum är ju att skvaller om hur folks sexliv är, vilka partner de har, osv faktiskt verkar intressera såväl kristna som icke troende mer än hur vi kan förbättra vår miljö.
  Och om man kikar på vad kristna skriver om på internet och när folk inom kyrkan pratar om den moderna kristenhetens förfall så är det sexuell omoral och ljumhet man oftast tar upp – inte vårt bristande miljöengagemang.

 • Nils

  Såväl världsproblem som privatmoraliska problem intresserar många tror jag. Jag läste Swärds båda artiklar, välskrivet, kunnigt och balanserat som vanligt som det allra mesta är av honom. Att den privatmoraliska artikeln blir mest läst beror väl på att den är mest unik och mest kontroversiell. Jag skulle tro att det råder en andlig förvirring och då är det självklart att en artikel som handlar om ”Gud ändrat uppfattning?” läses med stort intresse. Allt som kan bidra till det lägga det omtalade ”livspusslet” är högaktuellt och intressant. Det känns verkligen fel att avfärda detta som ett överdrivet intresse för underlivsfrågor. Att förstå världsliga och andliga sammanhang är mer omfattande än att förstå klimatfrågan som det ju ständigt skrivs om och engagerar hela världen. De flesta försöker nog bidra mer eller mindre till att förbättra miljön.

  Gud har nog inte ändrat uppfattning även om det sägs att Han kan ångra sig. Att Katolska kyrkan mer tydligt tar ställning i vissa moralfrågor betyder kanske inte nödvändigtvis att katoliker lever mer moraliskt än protestanter. Att leva i världen men inte av världen betyder kanske i praktiken att man bör leva som amishfolket?

 • Anonym

  Jaha, du syftar alltså inte på kyrkfolk när du skriver ”så ser jag på kyrkan idag… Sorgligt.”

 • wildwest

  Varvid amishfolket möjligen, säger möjligen, har färre sexualmoraliska synder för sej, men för övrigt knappast är syndfria på något sätt (=lagiskhet, kvinnoförtryck, misshandel osv). Det jag kan vända mej emot är att sexsynder alltid spelar i en högre division än alla andra synder. Absolut, allt är synd, men jag har aldrig fattat att förtal, hyckleri, smussel, lögner osv aldrig påtalas särskilt allvarligt som synd i en församling, men sexsynder, ajaj, det är stort det! Samtidigt håller jag självfallet med om att hela spektrat glidit utför, man ligger friskt med varann i kompisgängen i kyrkan och sambo är det ingen som höjer ett halvt ögonbryn inför.

 • ThW

  Finns ingen anledning att läsa Dagens netupplaga på fredagar om man som abonent får fredagstidningen som pappersupplaga.

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Ah.. ursäkta. Jag missade att sätta in ett ”även” där. Mitt misstag. Förstår varför det blev så otydligt.
  Men jag menade inte heller engagemangsmässigt från vår sida (dvs vi kristna) utan vad vi faktiskt lägger vårt krut på i mångt och mycket. Jag är mycket medveten om att vi i kyrkan är väldigt bra på att engagera oss ideellt och i humanitära åtgärder… Men faktum är att vi också är experter på att just tala om vilka som gör rätt och fel i mångt och mycket. Och de som gör fel är oftast inte vi själva utan ”de där andra”.

 • Staffan

  Svenska folket har lämnat kristendomen efter sig — och nu dör man ut. Survival of the fittest, och allt det där. Vart fjärde litet barn avlivas. Det är ganska intressant — men nämns aldrig.
  Klimatet däremot… (Har vi haft en tidigare, snöigare och kallare vinter än i år? Inte på 100 år, eller hur?)

 • Anonym

  Intressant iaktagelse jag tycker moral frågor såväl som miljöfrågor är intressanta och berör den kristna tron så väl vad som händer inom astronomi eller partikel fysik, på CERN menar man att det ev kan finnas fler dimensioner än vi ser och hoppas kunna bevisa det på sikt. väldigt spännande ämne ifall man är troende. Tror det är väldigt viktigt att ha ”utåt perspektiv” på sin guds tro för mycket internt navelskådande kan inte vara bra för någon kyrka på sikt och inte heller för den personliga guds tron.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallstrom

  Stefan,
  Ja, vad var det du sa? Men det är ju inget nytt att konkreta, jordnära frågor drar till sig ett helt annat intresse än det som är avlägset och svårgripbart. Och nog är det lättare att ha en uppfattning om svenska folkets sexualvanor än att redovisa synpunkter på isar som smälter långt borta någonstans – med eller utan vår påverkan.

 • PeJ

  SVT du är på spåret och det är inte så säkert att du egentligen är särskilt otydlig. All föreningsverksamhet har sitt signum, det ger bra poäng att visa en publik medkänsla typ väldigt många sekiner till bistånd (långt bort)om man är engagerad i frikyrkosverigestrukturen, det skapar status i detta sammanhang- Är man engagerad i RFSL så ger det säkert väldigt många poäng att ha den mest utmamande stilen i Pride tåget. Det som inte ger poäng i frikyrkostrukturen är när någon vill rikta upp liv och leverne nära i exempelvis församlingen/klubben, att tillämpa ett heredeskap där företeelser ifrågasätts på ett sätt så att maktmänniskor (som inte sällan representerar kollektmedel) blir av med sin makt, teologin blir lite mindre medstrykande med dragning åt det tveegagde svärdet, när det blir en predikan mot förövares tilltag och till stöd för utsatta. Bo Westin nämner den andliga miljöförstöringen och en av anledningarna till att en artikel om levnadssätt får flets röster är naturligtvis att människor längta efter sanning och renlighet på det andliga/krustna planet före tugget om källsortering efter åratal av teologisk inflation på diverse lärosäten.

 • PeJ

  Andlig miljöförstöring/teoligisk inflation. För ett tag sedan så blev en pastor i frikyrkan kritiserad för att inte ha ingripit i en familj i försmalingen där mannen missbrukade pornografi, hade frekvent umgänge med telefonhoror, mamman hade bett denna pastor om hjälp under flera år –det slutade med att pastorn lämnade frikyrkan för att läsa till präst i den mer toleranta statskyrkomiljön. Hade varit bra om det varit lika intressanta att i det aktuella samfundet engagera sig i andlig miljöförstöring som i intenationell miljöpolitik

 • Roland Gustafsson

  Frankly speaking – Din artikel i VÄRLDEN IDAG var utomordentligt bra! Jag länkade till den i min blogg: http://missionsprovinsen.se/blog/?p=187
  Din artikel i DAGEN var medioker, vilket jag också påpekade.
  Pennan fungerar olika bra, från dag till dag. Jag vet hur det är …

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Du har helt korrekt iaktagelse!

  Om jag frågar dig, om församlingens utrymme för att diskutera har många anstälda din församling har nu, eller om ni vill ha förslag på hur på någon nyinköpt detalj för kyrkotummet!

  Vilket angarerar! och vad anser du vara viktigast?

  Det ena konkret och lättbegripligt det andra känsligt och kompliserat!

  Att få flera 100-tals länder säga ”ja vi vill värna om vår jord!”.
  Eller diskutera moralfrågor, När alla våra ungdoms snesteg är glömda och vi anser oss själva som de mest moraliska föredöme en ungdom kan få: ”För se när vi var unga, då….”.

  Och det som är lite snaskigt det retar vår nyfikenhet: Det kallas för klickjournalestik!

  Jag tror att även det faktumet att COP15 i Köpenhamn visar var frågan håller hus!

  Där förhandlade man hela sista natten fick ett färdigt matrial, som tydligen inte passa ett land i Väster, kom ut med helt nya direktiv och med en Ordförande som avgick innan skandalen var fulländad!

  Efter det tar det flera år att våga börja tro att det över huvudtaget finns en framtid för mänskligheten här på Jorden.

  Och finns inget hopp, är det lika bra att försöka glömma och gå vidare, och vi som är frälsta kommer att få möta Herren snabbare.
  En sådan inställning är egoistisk och väldigt fel! Då vi Förvägrar vår kommande barns barn att nå Himmelen!

  Men Stefan går det att hitta någon sliskig historia om mötet i Cancun eller blev det som det brukar ”Inte ens en tummetott, det blev inget kvar!”

  För kan du vinkla det med sliskit så tittar alltid någon mer på det!

  /Mikael

 • kop

  Hej P-E.J
  Det finns mycket ”miljö” förstöring i våra kyrkor som gör att många av oss äldre stannar hemma,om vi reagerar emot så får vi till svar passar det inte så gå.
  Gud vill att jag skall visa kärlek till mina medmänniskor och då kommer jag automatiskt att handla miljömässigt bra,men idag blir miljötänket som en egen religion jag tror inte att vi kan påverka om det inte är Guds vilja,det rök nog rätt så mycket från Sodom och Jesus lät massa grisar trilla ner och dö det hade nog i dag kallats att dumpa slaktavfall.

 • PeJ

  Om det är så att församlingsherden lyckas få 100 % av sina församlingsmedlemmar att källsortera och gå med i Svenska Naturskyddsföreningen då har han lyckats sprida evangelium men skulle en av de viktigare kollektbidragen försvinna därför att församlingshereden inte längre har tålamod med misshandeln av hustrun inom den höginkomstfamiljen, mannens upprepade kontakter med prostituerade, etc. då har man blivit intolerant och hedning, ja då tycker jag gottt man kan stana hemma från cancun och ägna sin tid åt en fundering vad som kan vara viktigt i förberedelsen för det liv som kommer efter detta

 • Bo Westin

  Om ett annat sorts klimat ..

  Bänkade

  Bänkar står i rad på rad
  Men står de som murar?
  Eller som dukade bord?
  I dem sitter du och jag

 • Ulf Stenlund

  Om man ser ditt bloggande och artikelskrivande som den kristna församlingens förlängda arm, tycker jag man kan konstatera att i båda debattfrågorna är den kristna världen i behov av korrigering. I miljöfrågan finns många positiva sekulära krafter samtidigt som de flesta svenskar, sekulär eller inte, håller med dig. Vi behöver som goda samhällsmedborgare värna miljön. Att rädda världen från miljöförstöring är viktigt men miljösynder räknar vi väl inte att de skiljer oss från Gud. Alltså måste evangelisation prioriteras framför miljöpredikningar.
  I de sk underlivsfrågorna skiljer sig den kristna synen radikalt från den sekulära. Speciellt gäller detta det ofödda livet. Att kalla sig kristen och slå sin fru eller bruka pornografi visar att man inte inte tillhör Guds rike. Responsen på dessa debattfrågor visar att det finns ett uppdämt behov att samtala om detta. Numera begränsas dessa frågor till själavårdssamtal (med all rätt när en enskild hamnat fel) men undervisning verkar missas. Hur ska församlingen få klart för sig att äktenskap och inte samboskap gäller om detta inte predikas.

 • Bo Westin

  Det smög sig in ett pinsamt syftningsfel vilket jag måste rätta till.

  Bänkade

  Bänkar står i rad på rad
  Men står de som murar?
  Eller vid ett dukat bord?
  I dem sitter du och jag

 • Per Hallstrom

  Ulf Stenlund,
  Jag instämmer helt i det du skriver och speciellt i slutklämmen (=sista meningen). Vårt kristna ställningstagande till äktenskap-/sambofrågan måste till stor del komma genom predikan. Men den situation i församlingarna som Stefan Swärd beskriver i sin krönika har i huvudsak skapats genom en tystnadens strategi – att vi har gjort äktenskap/sambo till en icke-fråga. På detta kan vi reagera olika. Men förvånad bör ingen vara.

 • Mikael

  ”I måndags hade jag en krönika införd i Världen Idag om samlevnadsfrågor och abortfrågan. Vilken tror ni har blivit mest läst?”

  Vilken som har blivit mest läst förstår nog alla som vet något om ”kristna” frågor!

  Vad alla de aborthatande vulgärväckelsekristna borde göra är att ta sig en allvarlig funderare över hur många foster (ev. blivande människor) som i ”evighetens ljus” välsignades genom att undgå existtensen och där med lyckades förbli ”syndfria” och slapp brinna i det eviga helvete som enl. kristen +muhammedansk tro annars är sutdestinationen för majoriteten av mänskligheten.

  Fatta konsekvenserna av vad ni tror på och världen skall se att mången religiös blir så mycket ödmjukare och nyanserad.

  MS

 • CG

  Ok. Det verkar iofs inte ha funkat på dig. Om du inte har en ny def. av ödmjuk och nyanserad förstås.

 • kjell

  Stefan

  När du skriver om världsproblem så är vi inte intresserade säger du men vad är då Israel och mellanöstern om inte det är ett världsproblem,och det har varit den största bloggen som du någonsin har haft och antagligen kommer att få.Därefter kommer väl församlingsblogg (saron)som god tvåa.Det är väl ett bra sätt för att se vad som intresserar människor.Men pratet om miljö har vi gräsrötter svårt att ta till oss,eftersom det mest handlar om svångremmar för oss,men dom som bestämmer höjer bara sina egna löner så att dom klarar av fördyringarna,samtidigt som dom sänker pensionerna. I våras fick statsministern 5000 kr mer per månad och ett statsråd 4000 kr,men jag som pensionär fick sänkt.Nu talas det om en skattesänkning för oss samtidigt som dom har bestämt att återigen sänka pensionerna till våren,och miljön den struntar dom fullständigt i för egen del,se bara på miljökonferenserna så många som flyger dit,då är det inte så noga med miljön.För egen del lutar jag starkt mot Per-Olof Eriksson tankar om miljön,eftersom jag är helt övertygad om att vi inte kan påverka globalt om inte Gud vill,och dom ”krafter som Han själv har till sitt förfogande Jordbävningar/vulkaner o dyl övergår vad vi kan åstadkomma,däremot har jag full förståelse för att det kan bli lite nedsmutsning lokalt när många människor gör något på en liten yta.(T.e.x om alla stockholmare skakar mattor samtidigt)

 • S-E Sköld

  Stefan, hur kan Du tro att världsfrågorna skall vara viktigare för den förgängliga Människan, än evighetsfrågorna? det som har med hennes eviga väl att göra. Det verkar, på denna Din reflektion, som predikanterna behöver en verklig och djupgående väckelse!

  JESUS kom inte som världsförbättrare, utan som männsiskofiskare, och sände Sina tjänare och tjänarinnor i samma viktiga uppdrag. För vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen – eller räddar den – men förlorar sin själ?!

 • wildwest

  För att tackla klimathotet som det presenteras krävs stora ingrepp i den personliga integriteten, det krävs starka kontrollmekanismer som inte var möjliga för bara 30 år sen, men som finns idag: satellitövervakning, internetövervakning, spärrande av handlares möjligheter att få betalt för sina varor. Detta leder otvivelaktigt tankarna till Uppenbarelseboken. Jag blir lätt nipprig av att alla välmenande kristna klimathotsprofeter inte ägnar denna bit en tanke. Det går bra att skrika att vargen är på väg, men hur undviker vi då vargen???

  En annan irritation utgör tanken om Sveriges förmenta betydelse i världen. Vi är högt beskattade, högt reglerade och vår tradition av en stark stat gör att vi dessutom följer alla påbud. Vilket inte är ett fel i sej. Men så länge 300 miljoner amerikaner, 1,3 miljarder kineser, 1,1 miljarder indier inte bryr sej om detta hot, dessutom miljöförstör på ett mera synbart sätt genom illegal skogsavverkning, rövarkapitalistiska kolgruvor osv, så spelar det absolut ingen som helst roll vad vi svenskar pålägger oss för begränsningar. Vi kan avskaffa oss själva några tusen gånger om, det spelar ingen roll för det globala klimatet! Och ingen ska inbilla mej (även om det också är en naiv svensk tradition) att lokala industriidkare i Kerala, Shanxi eller för den delen Kentucky eller Texas bryr sej uns eller ens vet om vad Sverige är och därför ödmjukt följer vår uppfattning.

  Vi får faktiskt också ta och bli realistiska i den här debatten, inte tro att ett problem som plötsligt dykt upp ur tomma intet och blivit FN-konferensfähigt omedelbart innebär att varenda kotte på jordklotet ändrar sitt liv. Det tar tid – om inte maktmedel ska brukas. Men dessvärre anar man här en utmärkt vinkling på en världshärskares möjliga framträdande som dom flesta regeringar skulle kunna ställa upp på.

 • Joni7229

  Kyrkans undervisning om hur människan skall och bör leva är på ett sätt lagens predikan. Utan evangelium blir det en tung börda. Det är ju det som har hänt inom Svenska kyrkan de senaste årtiondena. Man är duktig på att tala om hur människor skall leva vad gäller visa kärlek och ta hand om miljön, men samtidigt har evangeliet fördunklats. Ska vi nu få se samma utveckling inom frikyrkorna, eller kommer man där att bättre lyckas kombinera det med evangeliet. Att undervisa om klimat och sexualmoral utan evangelium slår fel.

 • Anonym

  Nej men! Är sex numera mer spännande än koldioxiden över Beijing? Vem skulle ha gissat. Konstigt att Kungarna av Tylesand inte handlade om koldioxiden. De skulle säkert fått ungdomen att titta ännu flitigare då!

  /ironi över

 • Mikael

  Hej S-E Sköld!

  Om Jesu Missionsbefallning skall tas på allvar! Då kräver Jesus att vi alla kristna tar våra medmänniskor med full respekt, för att göra det krävs att jag älskar min nästa så som mig själv.

  Då förklarar Jesus att till och med en Samarier är viktig för en Jude.

  En nutida översättning av dåtidens situation skulle vara att säga Det är folket på Gaza och på Västbanken som är Judarnas nästa till och med de kristna araberna där.

  Så om Vi skall ta och följa vad vi lär ut, ja då påverkas allt.
  Om vi sedan anser att Jesus hade rätt i allt, så genomsyrar vårt sätt att vara hela tillvaron och vi alla vandrar saliga här!

  Detta är skrivet på Internet, Hela Jordens invånare kan läsa detta samtidigt, om detta är sättet Jesus (ordet) åter kommer till oss Från Himmelen Vet jag inte!
  Men tanken är kittlande!

  /Mikael

 • Ove

  Du får nog läsa en gång till Luk.10:27-37 (vem var den mannens nästa Jo det var han som visade barmhärtighet) Du kan väl inte påstå att det är det Gasabon gör,när dom skickar raketer mot Israel.Däremot hörde jag att Gasabor som skadats vid gränsen hamnar på israeliska sjukhus,och det var likadant efter att Israel bordade ett fartyg och alla skadade hamnade på Israeliska sjukhus.

 • Mikael

  Hej Ove!
  Om du anser att de 1,5 miljoner människorna som bor i Gaza, som inte får använda cement eller gödsel för de kan säkert göra bomber av det, och man kan inte lämna Gaza som man själv önskar eller åka dit.

  Om du anser att dessa människorna blir behandlade som medmänniskor så undrar jag hur din tro på Jesus ser ut!

  Vi i Västvärlden krävde Gazaborna skulle genom Allmänna val välja en riktig regering men vi ansåg att de valde fel, detta betyder att vi civilicerade demokrater anser att vår demokrati är fel och med det skall vi föra in våra favoriter i de nya demokratirörelserna runt om i Världen.

  På Västbanken Fick Bara Abbas tillgång att fritt åka runt i landet alla andra kandidater blev stoppade vid muren.

  Detta är Västvärldens syn på demokrati! Om alla demokratiska krafter som inte passar oss anses vara terrorister så blir det till slut en självuppfylld profetia!

  När du eventuellt känner för att skänka stöd till människor i Gaza, så stoppas din båt på Internationellt vatten av Israel. När Somalier gör så åker EU ner och bevakar transporten.

  /Mikael

 • PeJ

  Det är helt ute att ställa några som helst krav på vad som får förekomma eller inte förekoma i församlingsförstöring eller förstöring människor emellan, herdeskapet ska nu ägna sig åt källsortering och antikampanjer mot vargjakt, det är mer inne och kan också befrämja framtida karriärsteg.