Post-Mexiko

Nu är jag äntligen hemma i Sverige igen, efter nästa tre veckor i Mexiko. Vi upplevde en ganska dramatisk hemresa, eftersom vi flög hem via Detroit och Paris. I Detroit var det snöstorm och snökaos, och planet cirklade 1 timma innan det fick tillåtelse att gå ned, den mest obehagliga flyglandning jag någonsin upplevt, med starka kastvindar som ryckte i planet. Sedan tog det tid innan planet vi skulle flyga med från Detroit, fick gå upp i luften.

Noterar att självmordsbombningen har satt Sverige på världskartan. För att inte tala om Tranås. Detta är huvudnyhet i alla stora internationella medier. En gärning av en förrvirrad, person, men som har haft extrem islamism som inspirationskälla. Man bör vara medveten om att detta finns, och sprids, och berör en del unga muslimer i Sverige. Varning för naivitet. Men kritiken ska riktas mot denna variant av extrem islam, inte generaliseras mot muslimer i stort. Carl Bildt har fått kritik för att han twittra om detta, innan Sverige officiellt sade något. Twittrarna och bloggarna ligger i framkant, långt före alla dinosaurier. Det är bara att konstatera.

FN-konferensen gick så där. Man nådde en uppgörelse, men är fortfarande långt från en global överenskommelse där man tar gemensamma tag för att minska utsläppen av växthusgaser, och gemensamt hjälper de fattiga länderna att få ny teknik, och inte bli beroende av kol och olja. Men ett litet steg framåt, måste man ändå tolka Cancun som. Jag tror på klimatforskningen, vilket alla världens regeringar gör, och alla världens ledande vetenskapsakademier gör. Men även om det skulle visa sig i framtiden att klimatforskningen hade fel, så föreslår man helt rätt åtgärder ändå. Det är orimligt att bygga upp världsekonomin, som vi gör idag, att vi globalt är helt beroende av kol och olja för att hjulen ska snurra. Det skadar miljön, det är en exploatering av naturresurser, och det hindrar tekniskt och miljömässigt bättre alternativ att slå igenom.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulf Stenlund

  Obehagligt att du fick utstå klimatets nycker efter obehaget av sega förhandlingar.
  Visst, man kan kalla Tranåsmannen förvirrad, samtidigt visste han exakt vad han gjorde. Intelligent men indoktrinerad av extremislam.
  Tänk om Gud själv var den som ingrep för att skydda oskyldiga julhandlare. Tänk att bara en patron gick av i självmordsbältet. Vilket under att detta hände på en nästan öde gata. Den djävulska planen att låta spikar i en väska genomborra oskyldiga offer kom därmed också på skam.

 • Wildwest

  Tycker bombdådet visar på hur troende kristna och troende muslimer hanterar hädelse: medan muslimer spränger sej själv och helst hundra till i luften för att protestera mot Lars Vilks osmakliga s k konstverk, så får Elisabeth Ohlsson med sina vedervärdiga hädiska foton leva i högönsklig välmåga utan att ett hår kröks. Kanske nån så småningom, möjligtvis, till äventyrs kommer fram till att det finns viss skillnad i lära mellan kristendom o islam…

 • Anonym

  Man får komma ihåg att det finns många olika inriktingar inom islam , jag har läst ett par böcker om sufism och tycker nog att det är en ganska förstålig och älskvärd yttring av islam även för en kristen och nog är det bättre med snurrande dansande sufister som vill söka guds hjärta hellre det än dom som kommer med bomber och hat . Tror inte att någon kristen vill att korsriddarnas eller IRA:s bibeltolkning ska gälla för alla kristna. Självklart talar inte fanatiska människor inom islam för alla muslimer.

  Ska bli intressant och se din miljö artikel i dagen, något man undrar över är varför så många kristna fortfarande tycker att vad som händer jorden (guds skapelse) är ointressant jag menar ingen kristen resonerar att vad som sker dom fattiga kan man strunta i allt fixar sig i himlen men när det gäller att jorden förstörs av komersiell rovdrift och matrialism verkar det som att det spårar ur för en del kristna, man bryr sig inte.

 • Buffeln

  Jag skriver det rakt ut. Du har fel när du skriver att alla världsledande forskare tror på det här. Alla världsledande forskare tror verkligen inte alls på någon Global uppvärmning. Långt ifrån.
  Däremot, är det väldigt politiskt korrekt. Om jag säger att jag inte tror att koldioxiden påverkar vårt klimat. Då är jag lite udda. Trots att jag vet att det finns massor av världsledande forskare som stödjer mig. Liknar inte detta någon typ av religion?
  Jag tror, med många forskare i ryggen, att utan koldioxiden hade vi inte levt och koldioxidökningen som vi bidrar atmosfären med i mångt o mycket bara är positivt, då den är gynnsam för växtligheten. koldioxid + vatten + solljus = Syre + stärkelser. Inte är det vatten o solljus som begränsar…

  Jag läser för närvarande på Tekniskt Universitet. Vi läste en Kurs som heter Hållbar utveckling. På en föreläsning drog läraren upp ett diagram, den välkända hockystickan, som visar hur det mer eller mindre är kört för jorden. Trots att han som gjort den, ”Mann”, själv erkännt att han har manipulerat diagrammet. På föreläsningen räckte jag upp handen och frågade varför hon visade sådana gamla, falska och ovetenskapliga diagram. Svaret jag fick blev ett erkännande om att hon, alltså föreläsaren, inte varit källkritiskt. Senare i kursen fick vi i grupp möjligheten att skriva ett arbete. Jag och några kursare skrev då ett arbete om just detta. Den debatt som finns, på internet och inom vetenskapliga kretsar. Resultatet blev i stort sätt att gruppen fick en mer kritsik hållning till koldioxidens påverkan. Ingen förutom jag är kristen i gruppen eller bekänner sig till någon annan religion.