Hälsningar från Mexiko

Under torsdagen är jag helt och hållet på FN-konferensen. Har bland annat lyssnat på ledarna för de världsvida miljöorganisationerna Greenpeace, Världsnaturfonden, Climate Action Network och Oxfam.  Deras moraliska patos för rättvisa, värnandet om naturen och att värna om världens fattiga imponerar på mig. Det är också mycket bra att FN-systemet skapar öppenhet för sådana organisationer att vara med vid dessa tillställningar. Kristna sfären finns också med genom Kyrkornas Världsråd, Christian Aid, katolska hjälporganisationen Caritas, och brittiska biståndsorganisationen Tearfund. Träffade idag Henrik Grape som jobbar med klimat- och miljöfrågor i Svenska kyrkans kansli. Miljöminister Andreas Carlgren leder den svenska delegationen. Fick en pratstund idag med Socialdemokraternas tidigare minister och partisekreterare Marita Ulvskog som är här och representerar Europaparlamentet.

Förhoppningen är att förhandlingarna, där alla världens länder ska försöka komma överens, ska komma i mål under fredagskvällen och att man ska nå en uppgörelse. Det finns en viss optimism här, så det är troligt. För mig som pastor är detta en spännande miljö att vara i. En FN-konferens på denna nivå samlar nyckelpersoner från hela världen, och inte bara från politiska eliten. Utan många forskare är på plats, liksom journalister från hela världen, företrädare för miljö- och sociala organisationer m.m. Vill man få en känsla för vad som händer runt om i världen och hur de globala trenderna ser ut när det gäller värderingar, vetenskap m.m. är det en perfekt plats för att granska detta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Det där med miljöfrågan är ju en spännande grej inom (fri)kyrkan… Allt för ofta har jag stött på, och stöter på, kristna som på fullaste allvar menar att vi inte behöver bry oss om miljön. Antingen är det hela bara en bluff, rejält överdrivet, ”att Gud kommer fixa det” eller att Bibeln inte nämner någon miljökatastrof och därför kommer det aldrig att inträffa…
  Hur ser du på det här Stefan? Har vi ett ansvar? Existerar miljöproblem? Vad kan vi göra åt saken?

 • Kolodina

  Klimatkatastrofen är demokratisk.Den kan döda oss alla, oavsett förmögenhet och makt.
  Hur kan man då vara så oense, i en överlevnadsfråga?
  Hälsningar
  Lage

 • Sward

  Samuel Varg Thunberg,
  kommer att skriva ett blogginlägg om detta endera dagen, och det blir nog också en Dagenartikel också. Återkommer.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Sward

  Lage – Kolodina
  Man är nog överens om frågans allvar, men man är inte överens om vad som ska göras.
  hälsn
  Stefan

 • Ulf Stenlund

  För oss som tror på att den sista tiden är inne och ser det som en möjlig deltolkning av Uppenbarelseboken att människan kan bidra till vedermödans hemskheter är det märkligt att många kristna snabbt hakar på när FN’s klimatpanel kritiseras. Av någon anledning verkar vissa kristna tro att Gud kommer att bevara denna jord. Visst, tron på en vedermöda ska inte hindra oss kristna att göra vad vi kan för att bevara Guds skapelse. Att skynda på Jesu återkomst gör vi bäst genom att evangelisera globen.