Bröllop på gång hos familjen Swärd

Jag har en härlig dotter som heter Deborah och som bor i Oslo, hon är chef för ett modevaruhus i centrala Oslo. Pratade ikväll med hennes norske pojkvän som heter Simon som frågade om han fick gifta sig med henne. Han hade friat till henne ikväll. Jag svarade ja. Nu blir det bröllop framöver hos familjen Swärd. En ny fas i livet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sward_b

  Hallå update please! /Benjamin

 • Sofia

  Kul för Deborah och Simon, och er förstås, men kunde du inte låta ens hennes frieri vara fritt från din egen inblandning… narcissism vadå liksom.

 • Ulf Stenlund

  Kul att ni håller på traditionen. Det tycker jag man kan kosta på sig när vi äntligen fått jämställdhet i våra led.

 • http://erevna.nu Rcm57

  Det var väl roligt! När ska bröllopet stånda?

 • Sward

  Så mycket vet jag inte än

 • Sward

  Jag kan inte rå för att de ringde mig.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Sofia

  Yeah right… ”våra led”, är det verklighetens folk som avses då eller?

 • Sofia

  Löjligt. Betänk följande scenario: din dotter frågar sin killes mamma om hon får gifta sig med honom och ingen frågar dig. Dessutom är det inte tradition, det är en tacky sed hämtad från amerikanska filmer, som brudöverlämning.

  Allt detta principiellt sagt, jättegrattis och lyckönskningar förstås åt de lyckliga tu.

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Snarare en sed från gamla europeiska/mellanösten tider då fadern försörjde sin dotter fram tills hon fick en man.

 • Sofia

  Ja självklart är rötterna äldre än Hollywood, men det är ju från filmerna svenska bröllopspar blir påverkade idag.

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Vet inte om jag är så säker på att man kan säga att det är så svartvitt…

  Jag frågade min svärfar om jag fick gifta mig med hans dotter. Hade inte haft något emot om min fru frågade min mor eller far om hon fick gifta sig med mig. Handlar lite artighet enligt mig.

 • Anonym

  Tror ni att berättelsen om hur Adam mötte sin fru Eva kan ha något med det att göra eller är det för långsökt? Citerar lite för att det ska va lite lättare ”Då lät HERREN Gud en tung sömn falla över mannen, och när han hade somnat tog han ut ett av hans revben och fyllde dess plats med kött. 22 Och HERREN Gud formade en kvinna av revbenet som han tagit av mannen och förde henne fram till honom. 23 Mannen sade:”Denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött Hon skall heta kvinna, ty av man* har hon tagits.” (! Mos.2)Väldigt vackert tycker jag! :)

 • Anonym

  Nu en ärlig fråga till dig Stefan! Hur viktigt är det (att berätta) att din dotter är chef för något modehus? Det är bara en tanke…. Det är inte meningen att du svarar! :)

 • Medvandrare i tron

  Kommentar till Theodor även om frågan är till Stefan, Självklart skall Stefan berätta att dottern är chef på ett modehus i Oslo, man kan vara hur stolt som helst över sina barn och basunera ut deras framgångar….

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Det finns med på ett hörn även de beärettelsen… Men jag tror du hittar mer i Moselagarna.

 • Anonym

  Observera att jag bara ställde frågan. Jag har knappast lagt någon värdering i det men ville bara få fram tanken… Dessutom får vi ju tycka olika… :)

 • Anonym

  Men skapelseberättelsen här ju ändå grunden? Det är mycket som gått snett men även Jesus hänvisar till skapelseordningen när han får frågan om det är tillåtet att skilja sig!
  Citerar Matt 19:
  ”Är det tillåtet att skilja sig från sin hustru av någon anledning?” 4 Han svarade: ”Har ni inte läst att Skaparen från begynnelsen gjorde dem till man och kvinna* 5 och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött?* 6 Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt.” 7 De sade till honom: ”Varför har då Mose befallt att mannen skall ge hustrun ett skilsmässobrev* och skicka bort henne?” 8 Han svarade: ”Därför att era hjärtan är så hårda tillät Mose er att skiljas från era hustrur, men från början var det inte så. Se även 1 Mos.2:24

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Det är helt rätt. Men jag tror du hittar mer om varför man ska gifta sig och varför endast (?) en man och kvinna ska få ingå förbund än vad du finner att en kvinna ska ”tas över” av sin make från sin far.

 • Sofia

  Ja och Sharialagarna.

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Jag har väldigt dålig koll på Sharialagarna. Men det finns säkert även där.

 • Anonym

  Okay, nyfiken på vad du har att komma med då :)

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Mer i Moselagarna alltså… Tyvärr har jag inte tid att göra efterforskningar i vart det står eller några kontexuella sammanhang. Fråga Swärd. Han har säkert bra koll på det där… Iaf bättre än en glad amatörteolog som mig själv.
  Vill, som avslut, säga att jag ser inget fel i att fråga någon förälder om lov att få gifta sig med deras barn… Iaf så länge man inte betraktar den blivande maken, eller makan, som en ägodel eller som något man ”tar över” utan att man gör det av god sed.

 • Anonym

  Helt överens på den punkten! 😉

 • Anonym

  Grattis Stefan!
  Roligt när barnen gifter sig och barnbarnen kommer. Verkligen en ny och härlig fas i livet!!

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Utan att man gör det ”av dålig sed”, menar du väl, Samuel? Att man bör träffa sina svärföräldrar före bröllopet tycker jag verkligen, men jag skulle ha skämts ögonen ur mej (och förmodligen fått en örfil av min fru) om jag frågat svärfar om LOV att gifta mej med ”hans” dotter. Den sed du Samuel kallar god innebär ju i sej själv att fästmöns ”ja” inte räcker utan att även fadern måste ge sitt samtycke – det vill säga att kvinnan inte är fullt myndig. Så jag anser på fullt allvar att Stefan inte borde ha svarat på frågan (bara om den alldeles övertydligt framställdes på skämt och dröp av ironi över unken patriarkalism).

 • Theodor56

  Håller inte med! :)
  Man visar med en sådan fråga att man förstår hur viktig dottern är för en far och det är klart att pappan formellt kanske inte har med att göra enligt lag men jag tror att det upplevs som väldigt positiv utifrån en pappas åsikt. Detta har alltså inget med det formella att göra men är ett erkännande för pappan hur viktigt det är för honom att hans dotter får en bra äkta make! Så det finns ingen anledning att gå FI’s ärenden i detta fall! :)
  Och du kan dessutom vara ganska så säker på att om en kille ställer en sådan fråga att han känner sig riktigt säker på att han ska få höra ett ”ja”, var så säker!!

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Jag hade gift mig med min fru även om min svärfar och svärmor sagt nej. Det handlar lite om ett bekräftande om att de anser mig vara en god make åt deras dotter.

 • Sofia

  Att ni män, när jag som kvinna påpekar det osmakliga i detta, sitter armkrok i förträfflighet över hur lite detta har med patriarkalitet att göra och att det skulle vara något bekymmer för oss kvinnor och män i Sverige i dag bevisar att det verkligen finns ett enormt problem med ojämställdhet nu, här, i dag, hos oss. Tacksam för att det finns män som inser detta själva (Andreas Holmberg), så att jag inte ska behöva bli galen.

  Men jag är säker på att mullorna i Iran inte heller ser problemet.

 • Mari

  Men hallå ! Jag undrar om det bara är människor utan ironi/humor som läser denna blogg ? Stefan skriver ju att pojkvännen friat till dottern under kvällen o sen pratar han med honom o han ”frågar” om han får gifta sig med henne…Nu svarade ju S ja , men är det verkligen någon som tror att de inte skulle gifta sig om han sagt nej ?? Har man en god relation till sina barn o deras respektive kan man faktiskt göra en sån här grej utan ”blodigt allvar”. Grattis till S o D som skall gifta sig =)

 • Maya

  Ska du lämna över dottern vid altaret också?