Vad tycker kristenheten om EU?

I september 2003 genomförde Sverige en omröstning om euron. Vi röstade nej till euron och behöll kronan. Med tanke på att svensk ekonomi har skötts på ett bra sätt sedan dess har det varit en fördel att behålla svenska kronan. I samband med folkomröstningen var det också en intensiv debatt även i kristna sfären om EU. Har ägnat kvällen åt att granska EU-dokument. EU-kommissionen har nu ambitioner att utvidga EU:s inflytande på energiområdet. EU handlar ju om fri handel mellan EU-länderna, fri arbetsmarknad, en gemensam marknad vilket kräver samordning när det gäller olika regleringar och regelverk, inte minst när det gäller miljölagstiftningen. En mer samordnad energipolitik handlar om att bygga elledningar mellan länderna och att sälja el mellan länderna, vilket kräver samordning i regelsystemen och visst mått av gemensamt beslutsfattande.

Samtidigt fortsätter nationalstaterna att fungera oförändrat och bevarar sin nationella identitet. Trots en viss samordning av utrikespolitiken och ekonomiska politiken. Frankrike fortsätter att styras från Paris och Storbritannien från London.

Vart tog brösttonerna vägen? Alla som varnade för Antikrist? Alla kristna som svartmålade EU. Det vore intressant att veta i vilka avseenden EU är ett så dåligt projekt. Jag hör till dem som tycker att EU är ett av världshistoriens främsta fredsprojekt, dessa länder som ständigt har legat i fejd med varandra i mer än 1000 år, har nu haft fred sedan 1945, enligt min mening på grund av det utvecklade ekonomiska samarbetet. Är det fel? Är inte också det en väg för fred för mellanöstern?

Varför saknas helt intresset att diskutera EU i kristna sektorn? Varför tänker vi inte mer missionsstrategiskt när det gäller EU och bygger kristna församlingen från ett europeiskt perspektiv?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anders Gunnarsson

  Ja, vart tog Samuel Svensson vägen?

 • http://larjungabloggen.wordpress.com/ Henrik Steen

  Du är kul du Stefan! Vågar säga att EU är bra! Jag håller återigen med, även om jag nästan kissade i byxorna i början av 90-talet av en del predikningar: ”mörkret sänker sig över Europa”. Så har det ju inte riktigt blivit…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=518754745 Tea Gustavsson

  Nu är ju jag alltid lite skeptisk till ”fredsprojekt” som leds av människor. De brukar ha en ganska begränsad hållbarhetstid. I övrigt så är väl EU en logisk gruppering som världen ser ut just nu. Och så länge det styrs någotsånär rättfärdigt är det ju inga problem. Skulle det däremot bli mer av orättfärdig eller i värsta fall direkt ogudaktig lagstiftning får det såklart större effekt snabbare. Iof tror jag att även nationsstater påverkas av varandra och får liknande lagstiftning i vilket fall som helst alltefter opinionens svängningar.

  Och ska man tänka på Antikrist så tror jag inte att vi kristna någonstans i Bibeln uppmanas att försöka hindra Antikrists framträdande. Vi varnas bara för konsekvenserna och uppmanas att hålla oss vakna. Det är ju rätt futilt att försöka hindra något så förutbestämt som den sista tiden även om det finns alla skäl för kristna att hålla lite koll på åt vilket håll vindarna blåser i EU och aktivt påverka lagstiftning och opinion.

 • Confessos

  Ja, kära istanes! Jag kommer ihåg den tiden då EU utmålades som Satan själv och predikanter reste runt och pekade på Uppenbarelseboken om kvinnan som skulle föda, odjuret och allt det där.

  Det fanns bevis i Bibeln på att EU är det sataniska Rom återuppstått minnsann!

  Ytterligare ett exempel på vad dispensationalismen har ställt till med.

  Protestantisk kristenhet lider svårt av sola scriptura-dogmen (som inte är biblisk för övrigt) där vilken obildad tokstolle som helst kan säga vad som helst ”bara man har stöd i bibeln”.

  Protestantisk kristenhet har dessvärre kastat ut barnet med badvattnet när man förkastade 1500 års lärdom och utläggningar om skrifterna i och med reformationen.

  Den evangelikala kristenhetens arv sträcker sig maximalt i tiden till 1500-talet och den pentekostala maximalt till 19900-talets början.

 • Thomas Arvidsson

  Du ställer en bra fråga, Stefan. Hoppas några som då förfasade sig vill ge sin syn på saken.
  Ja, kanske EU skulle lägga sig i Mellanöstern-konflikten på något sätt(eller blir det världskrig då…). USA känns inte som den ”nyanserade allierade” som Israel skulle behöva.

 • Daniel Råsberg

  Den sista frågan är den viktigaste, Stefan. Varför tänker vi inte strategiskt gällande mission i Europa. Hör av dig så kan vi börja göra det.

 • Wildwest

  Det är lite sent påkommet att beskriva EU som en framgångssaga när många stora ekonomer varnar för att om 5-10 år finns ingen euro längre och därmed inget EU. Euron var ett politiskt projekt, inget som varken centralbankschefer eller bankekonomer ville ha. Här ska samordnas konjunkturer alltifrån finska renägare till portugisiska fiskare. Det är omöjligt. Ett Grekland med egen valuta hade klarat sej bättre än vad det gör nu när devalvering är omöjligt. EU i dess nuvarande form kommer försvinna. Tyska skattebetalare kommer inte stillatigande betala medelhavsländernas urspårade ekonomier hur länge som helst. Det går att hänvisa till europeisk gemenskap en gång men inte flera.

  Idag syns inga signaler om framtida krig mellan europeiska nationer. Så på det sättet har EU lyckats bra sedan 1945. Men man har ju inte begränsat sej enbart till en sån allians utan ger sej in i precis varenda detalj i människors liv. Antikrist? Måste han komma från EU? Är inte klimatalarmismen en utmärkt rörelse för honom? ”Vi måste rädda planeten med gemensamma krafter och det innebär att vi kommer inskränka människors frihet.” Jag som har 10 bankdosor och två A4-sidor lösenord kan rent praktiskt också se stora fördelar med inopererade chip så jag slipper nycklar, lösenord, id-nr, kodbrickor och allt möjligt sådant. På katter finns detta redan. Det är bara en tidsfråga och fördelarna är så stora att ingen kommer reagera.

 • Confessos

  Jag kan väl tillägga att jag inte är någon större vän av varken EU, FN eller andra värlsliga imperiebyggen.

  De är bara en del av livet här i jämmerdalen som kan vara svårt nog utan turnéer av tossiga predikanter som bara gör saken värre.

  Av lätt insedda skäl, alldeles utan protestantiska lekmannatolkningar av Bibeln, är EU och mycket annat i vår värld gungflyn som inte är att lita på.

 • Ulf Stenlund

  Visst var det bestickande att EU verkade bli ett tiostatsförbund och att Rom var en del av federationen. Vi ivriga tolkare av tidstecken får dessvärre ofta inse att vår mänskliga tolkning har sina begränsningar. Personligen tror jag att dispensationalismen inte alls kommit på skam. Man måste vara rätt blind för att inte uppmärksamma att tillståndet i världen blir sämre och sämre. Att de flesta stater numera har Israel som måltavla är också ett övertydligt tecken på att Bibelns profetior närmar sig sin fullbordan.

  Min personliga övertygelse är att Antikrists tiostatsförbund kommer att omfatta mäktiga stater från hela världen. EU kan mycket väl och t.o.m. troligen vara en av dessa. EU går ju allt mer mot något överordnat i vår del av världen. Detta gillar jag inte.

 • Confessos

  Gällande Antikrist är det tydligt att Skriften avser var och en som inte accepterar Kristus som då är en antikrist.

  Däremot talas det om ”Den Laglöse” och denna är den som brukar förväxlas med Antikrist.

  Att vi lever i Yttersta Tiden, eller Kali Yuga för att tala med hinduismen, råder det däremot ingen tvekan om.

  Dispensationalismens noga inrutade händelse- och tidschema är däremot något annat.

  Att vi kan konstatera att vi lever i Yttersta Tiden är inte detsamma som att det gör dispensationalismen en sann lära.

 • Wildwest

  Jag håller med Ulf Stenlund att ett tiostatsförbund kommer omfattar mer än bara dagens EU. Låt vara att någon stat inom EU kanske kommer vara med. Jag fick aldrig ihop den profetiska tolkningen mot EU då det begavs sej, den kändes långsökt och gick definitivt i sank när EU utvidgades till fler stater. Jag var emot EU av nationella skäl. Det finns många som tror på ett kärn-EU och ett perifer-EU. Men inte ens då får jag ihop det till 10 stater i varje. Varför skulle stora länder som USA, Kina, Brasilien och Indien vara utanför Antikrists välde?

  USA är i dom här sammanhangen snarare ett land att hålla ögonen på. Om många kristna ska falla för Antikrist så krävs att han kommer från förment kristna sammanhang, att han har världsinflytande och att han har backup att samla världen runt sej. Det handlar knappast om Maldiverna, Barbados eller Nauru. Ingen västerlänning kommer heller göra honnör för Kina eller Indien, Tyskland är rökt pga sin historia. Rysslands imperialistiska traditioner känner sej ingen bekväm inför. Men en amerikan? Det är knappast otroligt. OBS! Detta var ingen ny profetia, bara egen spekulation.

  Att vi i logikens namn inte kan slå oss till ro o

 • Confessos

  Wildwest:

  Om en förförare kommer så ligger det närma till hands att spekulera som du.

  Alla, inte minst kristna i Sverige, har ju USA som sitt totala idolland.

 • Wildwest

  Confessos: Och en förförare blir det självklart!

  Inte stiger det fram en blond och välkammad atletiskt byggd man i sina bästa år och säger till CNN, BBC, Al Jazira på Breaking News: ”Ladies and gentlemen, jag heter Charles Charleson och jag är Antikrist. Men ni ska inte tro att jag är det för jag kommer göra många bra saker, föra alla nationer samman om planetens överlevnad, fördela inkomsterna rättvist så att fattigdomen avskaffas, införa min demokrati överallt och allt detta lovar jag göra på mycket kort tid. Och jag vet att jag kommer lyckas tillsammans med mina vänner inom kristna, judiska, muslimska, hinduiska etc samfund. För vi tror ju alla på samma Gud och vi är alla bröder och systrar. Den ljusnande framtid är vår.”

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Ska man tänka missionsstrategiskt, att man vill vinna nationerna och länderna för Kristus, så ska man tänka på att vinna de största städerna för Kristus i första hand. Det är där det avgörs. Tänk på hur kristendomen spreds under de tre första århundradena runt medelhavet. Kolla gärna in Tim Kellers strategiska tänkande angående detta på min blogg. Hans ca 16 min långa tal på senaste Lausannekongressen är en god sammanfattning: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=757

 • Thommy

  På tal om fred så har det bara varit total fred på vår jord 12 dagar sammanlagt sedan 1945.
  EU är så vitt jag vet en del av vår värld.. v v v v Thommy Bergenwall….

 • Inge

  Stefan minnet är kort!
  De flesta verkar ha glömt att Ja sidan skrämde och lurade osäkra väljare över till Ja sidan med löften som idag är svikna! Jag tror att många som röstade Nej idag knyter näven i fickan. Många tveksamma som lurades att rösta Ja gör det samma. Många av oss som röstade Nej kunde se den dolda agendan, och påpekade det, men tystades och förnekades av Ja sidan.

  Några exempel på vad vad förnekades av Ja sidan vid valet för att lugna de osäkra:

  Neutraliteten skulle behållas: Som EU medlem har vi med automatik övergett detta.

  Om EU inte skulle funka kunde man gå ur! Att gå ur EU är i stort sätt omöjligt.

  De enskilda ländernas suveränitet skulle behållas och ha veto rätt i avgörande frågor!
  Vi kan se vad som händer om ett enskilt land försöker förhindra EUs agenda som exvis Irland där EU vägrar att acceptera en folkomröstning eller beslut som ej går EUs väg, man manipulerar resultaten men nya omröstningar tills man fått folket på knä. Nu är det landet konkursmässigt och har ingen talan längre så mycket var det löftet värt!

  Sverige skulle ej medverka i ett EU försvar! Facit värnplikten är avskaffad, och en EU arme håller på att byggas! Sverige är indraget i regelrätt krig utanför dess gränser.

  Gemensam ekonomi och valuta var otänkbart!
  Vad som hindrade Sverige att överge kronan var inte Ja sägarna utan ett sista försök från nej sidan att protestera mot EU. Att nu Ja sidan tar åt sig äran att det var bra att Sverige står utanför det är typiskt Ja sidan. Ja sida och EUs agenda är fortfarande att Sverige skall överge kronan till förmån för en gemensam valuta!

  EU president var otänkbart för Ja sidan att föra fram.
  Nu är han där visserligen ganska osynlig ännu men steget är taget i strid med vad Ja sidan sa då.

  En EU stat!
  Vi är ganska nära en sådan eller om vi redan är där? Även om Nej sidan fortfarande stretar emot i många länder är agendan klar. Ett EU gränserna utraderade.

  EUs jorbrukspolitik! De Svenska bönderna lurades in med stora bidrag som morot. Bidrag som nu efterhand kommer att försvinna när man gjort dem beroende. EUs jorbrukspollitik håller på att utarma och skuldsätta hela den Svenska bondekåren. Våra självägande bönder är snart uppköpta och helt i händerna på EUs byråkrati.

  EU som fredsprojekt? Ett farligt sådant, EU bygger murar som på sikt kan leda till ännu större spänningar än ett enskilt land kan orsaka. Vi kan invaggas i en falsk trygghet när hela världen stormar runt om.

  EU som missionsfält?
  Jag kan inte se vad EU har bidragit med som underlättar mission? Snarare passiviserar det med gemensamma dokument som Charta Oecumenica och liknande proklamationer. http://www.skr.org/download/18.a791285116833497ab800015122/charta_oecumenica.pdf som vill hindra mission där RKK kyrka redan är etablerad, om man studerar lite djupare uppkomsten av detta dokument som idag styr ecumeniken och sammanslagningar mellan samfunden så kan man hitta att ledande EU politiker med anknytning till Strassbour och Bryssel ligger bakom formuleringarna, detta dokument är helt i linje med EUs mål om en kyrka den RKK i EU. När det målet är uppfyllt behövs ingen mission längre? Då är apatin och likgiltigheten fullkomlig, när sedan problemen kommer och vi inser att denna enhet bygger på fel grund då är kristenheten så andligt försvagade att de med öppen famn välkomnar en stark ledare som kan fixa allt till rätta igen och de blir lurade än en gång!

  Stefan jag kan fortsätta att hitta flera argument som Ja sidan bestred när vi blev in lurade i EU och denna enhetstanke med sammanslagning av alla länder som jag inte kan hitta något stöd för i Bibeln som nu drivs på med en rasande fart, men det räcker kanske att börja med. Människan är lättlurad! Vad blir EUs nästa steg? Gemensam registrering av alla EU medborgare ett märke på kroppen så att vi kan köpa, sälja och förflytta oss på ett säkert sätt? Det låter ju logiskt?

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ egon berglund

  Jag röstade nej till euron orsak var att jag befarade att budgetdiciplinen inte skulle hållas av många Eu-länder, vi fick rätt.
  Men som kristen la jag aldrig in några tankar om några profetiska tolkningar/spekulationer om EU. Det är trist att kristna fortfarande ägnar sig åt dylika spekulationer. Kollar man vilka kristna bloggar som ligger i topp med största besöksantalet så är det de som sysslar med dessa spekulationer typ bloggen Aletheia

  J Lee Grady tidigare redaktör för och nu medarbetare i Charisma Magazine, skrev för ett tag sen en tänkvärd krönika ”Bli inte smittade av ”sista-dagars-febern” se länk.
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=179952

  Även pastorn Joachim Elsander skrev en bra krönika ” Kolportorens eskatologiska checklista”
  http://www.kolportoren.com/2010/03/kolportorens-eskatologiska-checklista.html

  Läs även vad jag skrivit om sund teologi :
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/04/sund-teologi-2.html

 • Niklas Sandlund

  ”Fredsprojekt”? Vad är det som säger att det skulle ha blivit krig mellan EU-länderna om inte EU hade funnits? Det går naturligtvis inte att bevisa eller motbevisa. På sin höjd spekulera om.

 • Fredde

  Intressant fråga! EU kan mycket väl bli eller vara en del av Antikrists rike eller tiostatsförbundet etc, men egentligen vet vi ju inte detta. Under de senaste femton åren har det funnits en massa domedags profetior bland kristna, och en del rena lögner. Självklart måste vi vara vakna och känna igen tidens tecken, men personligen tror jag att det bästa vi kan göra för att vara förberedda är att vinna så många som möjligt för Jesus innan det är för sent.

  Personligen är jag för Europeiskt samarbete, men jag kan tycka att EU blir lite väl överstatligt ibland. Min uppfattning är att beslut ska fattas så nära individen som möjligt, och jag tror att om alltför mycket bestäms i Bryssel kan en frustration bland Europeiska medborgare uppstå som i längden gör slut på freden. Vissa beslut måse fattas på mellanstatlig nivå, som t ex gällande miljö. T ex vad spelar det för roll om vi fattar beslut om utsläppsnivåer i Sverige, när ändå utsläpp från kontinenten kommer hit ändå?

  Jag tycker också att vi har gjort rätt i att stanna utanför Euron, eftersom vi då får mer inflytande över vår egen finanspolitik. För övrigt finns det ju många fördelar med EU också, som t ex den fria rörligheten, vilken har gynnat mig själv eftersom jag är utlandsboende. Man tycker ju att detta också skulle främja möjligheten till evangeliuation i andra europeiska länder.

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Lite kommentarer eurons värde 2008 aug ca. 9,40 och 2009 mars ca. 11,18 på ett drygt halvår sänktes alla våra inkomster på nästan 1 kr och åttio öre, sexton procent i minskad köpkraft.

  Tänk ett land som måste ta på sig ett sådant ansvar!

  Vi i Sverige med ekonomin i balans både för och nu i valutakrisen.
  För att bibehålla vår goda ekonomi var det stålbadet nog viktigt.

  Den så enormt duktiga Anders Borg får nog tacka det Svenska folkets envishet att avvakta den monetära utveklingen.

  Vår situation kunde lika gärna ha varit som Irlands nu Bankförlusten från något år sedan skulle nu vara katastrofal såvida ingen åtgärd gjorts för att få igång hjulen, att sänka svenskarnas köpkraft med 16 % var ett genidrag.

  Det finns orosmoln för oss också vår överkonsumtion och överbelånade hushåll kan ge en tråkig trend.

  Nu över till några andra kommentarer:
  Vi har sedan några år sedan brutit vår fred vi för krig i Afganistan och mot pirater utanför
  Afrikas Horn.

  När vi gick med i EU ändra sverige vår neutralitet den är borttagen.

  Man kan påstå att vi krigar med ett FN mandat, det är ett påtvingat mandat som har blivit ratifiserat i efterhand.

  I Irak ger Amrikanska armen Svenska raketvapen till den Irakiska armen.

  Vi har ingen ambasad i Irak, men under flera månader trots att FN uttalat det bryter mot mänskliga rättigheter att sända tillbaks Irakier har vi gjort det med chartrade plan fyllda med Irakiska flyktingar (många även Kristna irakier).

  Jag tror inte att vi hade ignorerat allt detta så lätt om vi inte kunde hävda att vi har EU bakom oss i vårt handlande.

  Så om man inte ser Mammons aktiviteter i EU. Då får vi nog blunda med både ögon och öron.

  /Mikael

 • http://twitter.com/anderslundblad Anders Lundblad

  Det är klart att medlemsländerna inte kommer starta krig med varandra när deras ledare har blivit bästa vänner under sina många toppmöten.

  Men risken för folkliga upplopp och uppror är desto större.

  EU är en i mina ögon mycket olycksalig organisation. Oöversiktlig, ogenomskinlig, korporativistisk, övervakande och definitivt odemokratisk. EU är inte speciellt frihandelsvänlig (bara inom unionen). EU stänger sina gränser för invandring. EU är helt enkelt som alliansregeringen – deltagarna förstärker varandras sämsta sidor.

  Antingen bör EU bli en riktig federation – då får vi iaf ett visst demokratiskt inflytande – eller (hellre) ersättas av ett frihandelsområde.

 • Wildwest

  Hela problemet med EU är att det är top-down-implementerat. Väldigt få medborgare ville ha ett EU som det nu ser ut. Politiker ville ha det. Det är alltid politikerperspektivet, det diffusa talet om värdegemenskap och samarbete, som tas fram när EU-medlemsskap propageras.

  Det är inte sannolikt att det blivit ett nytt krig i Europa efter WWII, Tyskland var sönderslaget. För att däremot förhindra samma typ av uteslutning av Tyskland som ägde rum efter Första Världskriget, som var en direkt orsak till det andra, så var Kol- och Stålunionen mellan Adenauer och Schuman viktig. Det band samman två för krig viktiga naturresurser i två sedan århundraden fientliga stater i en union. Ur detta utvecklades EU. Det är också riktigt att EUs krav har fått delvis rätsida på många ansökarstater i Europa. På tal om att hårda krav aldrig skulle vara en framkomlig uppfostringsväg…

  Införandet av EUR var dock en forcerad politisk idé på vilket folk inte var beredda. Säkerheten att sitta med en säker valuta med tillhörande lägre upplåningskostnader har dock varit orsaken till medelhavsländernas nuvarande kris. Förut kunde man inte låna på dom villkor man kunde låna på som EUR-stat. Man utnyttjade det. Idag sitter man där man sitter. Idag hade man varit betjänt av att ha sina egna valutor för att kunna devalvera sej ur sina kriser. Nu återstår bara det som så fint heter ”intern devalvering”, dvs drastiska nedskärningar av kostnadssidan vilket vi definitivt inte sett slutet på och vilket utan tvekan kan orsaka revolution och gatans parlament.

 • Läsare

  Henrik Steen skrev
  ”mörkret sänker sig över Europa”. Så har det ju inte riktigt blivit…

  Tycker att det är precis tvärt om, just nu ligger ett gigantiskt mörker och orosmoln över hela europa främst då den ekonomiska situationen men även flera saker som tex kristendommens bortplockande till förmån för Islam, invandringspolitiken mm mm

 • Andreas Bernberg

  Även om jag kan hålla med om att EU har den fördelen att det har fört forna fiender samman, så måste väl ändå en analys utav EU ta med följande:

  – Det demokratiska problemet. EU främjar direkt inte demokratin i medlemsländerna, även om man kanske gör det i länder som vill gå med i unionen. Valen till EU-parlamentet visar att EU-projektet inte är demokratiskt förankrat. Någon har sagt att om t.ex. en afrikansk union skulle ha val och mindre än 50% av medlemmarna röstade, så skulle vi anse att den inte hade demokratisk legitimitet.

  – Flyktingfrågan. EU har visserligen tagit bort interna murar. Men murarna mot omvärlden verkar ha blivit högre. Många flyktingar försöker ta sig till EU, men många dör på vägen hit och andra blir tillbakaskickade till t.ex. Libyen där de får en allt anant än human behandling.

  – Jordbrukssubventioner och handelstullar. I EU pratar vi oss varma om den fria marknaden. Samtidigt så sponsrar EU sina medlemsbönder med ansenliga summor, samtidigt som man har tullar på varor från t.ex. Afrika och Asien. Detta gör att bönder från dessa kontinenter har mycket svårt att konkurrera på den europeiska marknaden. Detta är djupt orättvist.

 • Guest

  Vill gärna höra om hur du tänker kring medlemsfrågan Stefan. Denna viktiga och komplicerade fråga.

 • Alma Mater

  Stefan, jag gillar inte EU men måste välja mina strider. det går ju faktiskt inte att gå ur. Så är det nog med många motståndare till EU. Man får hacka i sig det och göra det bästa av situationen.

  Som språklärare utnyttjar jag en del av de skattepengar vi skickar till EU och det är ju bra för mina elever tt dessa projekt finns.

  Men det ändrar inte att alla mina invändningar mot EU besannats; allt från alkoholpolitik till Eurons katastrofala inverkan på olika länders ekonomier och EUs hela ekonomi. Dessutom har fästning Europa blivit råare än rått. Italienska fiskare bötfälls om de hjälper flyktingar i sjönöd. SJUKT.

 • Bo Westin

  Gud vet nog

  Gud vet nog att handskas
  med sitt vrenskande barn

  Att bryta ner hegemonier
  av högmod i var frikyrkosal

  Blev forsens mäktiga ström
  som virvlade ren och stark

  En rännil och en liten bäck,
  ett offer för vår ingenialitet?

 • Nils

  Berättigade frågor Stefan !
  Bra också att du tittar i backspegeln, rannsakande över tidigare frekvent förkunnelse som ”kittlade skarorna under täckelse av profetiskt ljus”.

  Själv har jag svårt med den numera politiska ”heligheten med utvidgning”.
  Argumenten för påskyndning av EU-utvidgning är tveksamma…

  Men de kristna perspektiven som förträngs är som jag ser det är att ”rättsbegreppen” i EU-domstolen är högre & bygger på högre kristen etik än den svenska sekulära rättsordningen.

  Det har visat sig genom åren att Sverige fått ovanligt många överklaganden & rättsfall emot sig från EU:s rättsväsende.

  Ett litet dagsaktuellt tanke-experiment vore om t.ex. DO går på anmälaren av Smyrnakyrkan som diskriminerande av homosexuella som söker medlemskap.
  Om t.ex. mot förmodan DO skulle fälla Smyrna för diskriminering & Smyrna i sin tur anmäler Sverige till EU-domstolen för åsidosättande av Religionsfrihet, så skulle säkert det svenska rättssystemet få skämmas offentligt i EU, där tunga kristna företrädare från Polen, Italien & Irland skulle ställa Sverige vid skampålen.

  Jag ser EU som en livlina för Sverige ur kristen rättspraxis – vilket inte har (eller kunskap saknats) uppmärksammats tillräckligt av samfundsledare.

  I takt också med att nya generationer blir mer och mer rotlösa i en global värld, så byter folkhemmet skepnad till ”säsongsboende med släktgemenskap” till fasta punkter i tillvaron. Den kristna församlingsgemenskapen blir också mer av gemenskap-tillhörighet än klassiskt medlemskap för de som vill växa vidare i kristen livsstil.

 • Anonym

  Mökret har inte inträtt skrev någon…nej, kanske inte det.
  Men en del av sanningen finns som jag ser det i inlägget av ”inge”.

  EU fick min röst, även Euron, nu skulle jag röstat bort båda om jag fick chansen.

  En del bra har kommit ur EU, ska inte bortses ifrån.
  Rättsskipningen ang vissa frågor nämndes, där Sverige skulle få på foten i en del ärenden, säkert en bra sak.Vi har redan fått på skallen några gånger för övrigt.’

  Men sånt som vår alkoholpolitik som snart kommer att paja tack vare knäppa EU-regler är en dålig sak, och inte helt obetydlig för vårt land heller.

  Det med att många bra saker kommer ur EU…ja, ska inte vår fiende ofta och ständigt komma som en ljusets ängel, både i skepnaden av politiska löften om fördelar, och i kristna sammanhang via de otaliga villolärare som ploppat/ploppar fram och tar kristenheten med på diverse resor bort från sitt hem…?

  Jovisst ska han det, däri ligger problemet till stor del.Det som ska sänka oss människor är ofta nog det som säger sej vilja hjälpa oss.
  Urskiljning är inte helt lätt…oavsett man är EU-skeptiker eller stor EU-vän.

  Båda lägren har så mkt att ta in och tolka såhur man än vänder sej blir det svårt…

 • http://www.facebook.com/TommyGustavAxelsson Tommy Axelsson

  Öh, hela vår historia!! Man kopplade ihop Tyskland-Frankrike, gjorde dem beroende av varandra, sen kopplade man på UK. Urgamla fiender som hållit sams sen dess. Varför Sverige skall vara en del av den här vemodiga bakåtsträvande kolossen är en helt annan fråga…