Mitt i veckan

Nu är det torsdag mitt på dagen. Jag lovade hustrun att det lugnt en vecka efter min träningskollaps förra veckan. Och därför missar jag EFK:s medarbetardagar i Växjö. Idag jobbar jag med världsproblemen och förbereder mig för att åka till FN:s globala klimatkonferens i Cancun, Mexiko. Jag reser dit 24 november och kommer att vara borta i 19 dagar. Kommer att skriva en rapport om världsproblemen och hur de kan lösas. Ett bra extraknäck för en pastor.

Den här veckan kommer jag att predika i Elimkyrkan på söndag klockan 11.00 och i vår latinamerikanska församling, Iglesia Icthus klockan 16.00. På f redag kväll räknar jag med att följa med Ungdomskyrkan Konnekt ut på stan och prata med vanliga tonåringar om Jesus.

I den latinamerikanska församlingen kommer det att bli fullt drag, hög volym, lång predikan, tårar, massa förbön, folk kommer att möta Gud, flera kommer att gå fram till förbön för att ta emot Jesus m.m. Väckelsen är ju inte längre bort än bakom husknuten, det handlar bara om att titta på rätt ställe. Det är synd att så få av oss i etablerade församlingarna tittar på rätt ställe. Denna församling håller på att starta flera dotterförsamlingar. Medan samfunden mest pratar om församlingsplanteringar, men får väldigt lite gjort, så finns det andra som pratar mindre och gör desto mer. Mina sympatier ligger hos de sistnämnda. Iglesia Ichthus är ett sådant exempel.

Jag tror också på ett bra drag i gudstjänsten i Elim. Jag vägrar numera konsekvent att bara ha vanliga gudstjänster, med en predikan i föredragsform, lite stillsamma lovsånger, lite förbön för de som vill. Jag vill se den helige Andes påtagliga närvaro i gudstjänsten så att människor som kommer dit verkligen blir förvandlade och förändrade. Jag vill se de sjuka bli helade, torra och trötta kristna bli fyllda av Anden, jag vill se sökande och tvivlande komma till tro och se besvikna och modfällda kristna få nytt mod och ny glädje. Jag vill se det hända i varje gudstjänst i Elim.

Räknar också med att riva igång några till debatter här på  blocken. Israel och mellanöstern tog rejält skruv. Funderar också på att ta upp frågan om församlingsmedlemskap igen. Då kommer det att bli liv i luckan. Funderar också på att avsluta mina minimemoarer om tiden som EFK-ordförande, det skrivandet har lagts på is ett tag.

Till sist om Israel och mellanöstern. Ska inte yttersta syftet och vårt kristna engagemang handla om att främja fred. Hur kan det främja fred med utspel och iniativ som bara lägger all skuld på Israel för problemen. Måste inte en fredsuppgörelse bygga på villkor som är acceptabla både för Israel och palestinierna. De som bara talar om att bojkotta Israel, skuldbelägga Israel – jag har svårt att se hur de bidrar till freden, de skapar bara ytterligare låsningar från den israeliska sidan. Det är väl mer intressant att studera de fredsuppgörelser som faktiskt har blivit till i mellanöstern och som har visat sig vara hållbara. Jag tänker på freden mellan Israel och Egypten 1979 och Israel och Jordanien 1994. Där finns också grundstommen till en fred med palestinierna. Och Israel har ju konsekvent visat att man har velat gå med på fredsuppgörelser när villkoren har varit rimliga.

Och det går inte bara att skylla på Israels bosättningspolitik. Det fanns ingen bosättningspolitik före 1967 och då var konflikten ännu värre än vad den är idag. Israel upphörde med bosättningspolitiken på Gazaremsan för ett par år sedan, och drev ut egna bosättarna. Har det blivit mer fredligt på grund av det? Det har ju bara blivit värre. Bättre analys tack.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Thommy

  Härligt att läsa om den latinamerikanska församlingen dom verkar ha fokus på skörden,mycket gott, för väckelse är inget man får utan skapar.
  Israel, må vår fader rikligen beskydda och välsigna och denna fulla upprättelsen kommer en dag för denna nation och detta folk. Ha en skön dag… v v t.b. Ordsb 29:18..

 • Bo Westin

  Stefan, jag tror att du har rätt inställning. ”Ske dig som du tror” sa Jesus en gång. Jag tror att vi borde vara mer frimodiga. Faran är om vi på grund av rädsla för att hamna i en penibel situation med uteblivna resultat och bönesvar tappar vår frimodighet.

 • Andreas Bernberg

  Stefan//

  Givetvis uppnår vi inte fred i Mellanöstern genom att lägga all skuld på Israel. Tror väl knappast att det är någon som påstått detta.

  Du eftersträvar en bättre analys, men menar du verkligen att det går att jämföra 8500 bosättare i 23 bosättningar i Gaza med de ca 149 bosättningar, med runt 460.000 bosättare på Västbanken och Östra Jerusalem? Dessa bosättningar utgör ca 42% av Västbankens yta. Så nog utgör de ett problem, med tanke på att det är Västbanken och östra Jerusalem som antas utgöra huvuddelen av en framtida Palestinsk stat och huvudstad?

  Dessutom tycker jag din analys av Israels såkallade säkerhetsbarriär är tämligen ensidig. Du verkar köpa bilden av att det enbart handlar om en säkerhetsåtgärd från Israels sida. Det finns Israeliska organisationer som uttrycker tveksamhet på om minskandet av självmordsbombningar verkligen beror på muren.

  Dessutom tycker jag gott att man kan nämna att denna mur har förklarats illegal av internationell domstol eftersom den byggs på Palestinsk mark. FN räknar med att endast 11% av muren går längs den såkallade ”Green Line”.

  Harvard Program on Humanitarian Policy och Conflict Research International Humanitarian Law Research Initiative har gjort en utvärdering av Israels säkerhetsmur. Kan läsas på: http://www.diakonia.se/Documents/public/IHL/nonihlforum/harvardpolicybriefonmilitarynecessity.pdf.

  Muren verkar t.ex. vara en del av Israels strategi för att anektera ockuperad mark.

  Det handlar inte om att lägga all skuld på Israel. Självmordsbombningar och raketattacker är inte acceptabla, men önskar en bättre analys än den Israeliska ”standardversionen”

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Efter att personligen sett vad muren och bosättningarna ställer till med för vanliga människor så delar jag det Andreas skriver helt och fullt och skulle gärna vilja höra ditt svar.

 • Per Andersson

  Är Palestinierna ett eget folkslag Joachim?

 • Sward

  Jag försvarar inte muren. Det enda jag säger att man måste ha en viss förståelse för att Israel vill skydda sig mot självmordsbombare. Det var först efter omfattande självmordsbombningar den uppfördes, annars har jag svårt att tänka mig att Israel skulle komma på denna idé. Men visst är det bäst för palestinierna att den kan rivas i morgon. Vi ber till Gud om att de stridande parterna ska finna en fredlig lösning.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Andreas Bernberg

  Stefan//

  Absolut att Israel vill skydda sig mot självmordsbombare, men min poäng är att muren, för Israel, verkar handla om så mycket mer än så; Maximalt med land, men minimalt med araber.

  Om du nu inte försvarar muren eller Israels bosättarpolitik, vore inte det naturliga vara att t.ex. sätta press på Israel att stoppa bosättningar? Att försöka påverka med fredliga medel?

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ egon berglund

  Palestinas folk är säkert en blandning av alla de folkgrupper som erövrat Palestina under årtusenden.
  “Han berättade även om de kristnas historia och ursprung. De första kristna i Palestina var judar som blev kristna under det första århundradet. Många glömmer bort att Palestina en gång var en del av det kristna Bysantinska riket ” se länk http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/10/betlehem-del-1.html
  Men du Per Andersson oavsett om de är ett eget folkslag har de inte rätt att få en egen stat? The old lie that palestine was dry desert waiting for a people is just that–a lie. This clip for all people to see the Beauty of the Palestinian People before they were ethnically cleansed and murdered and made into refugees by the State of Israel
  http://www.youtube.com/watch?v=vjEBQ_bE7uA

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Jag tycker Egon svarar bra. Förresten, vad spelar det för roll?

  De är människor som bott i landet sen Jesu-tid. (Mycket längre än de judar som nu flyttar in från Östeuropa) Jag kan inte se något annat än att det är fel att tvinga dessa människor att flytta, vare sig det beror på muren eller bosättningarna.

  Eller hur tänker du?

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallstrom

  Ordet analys används rätt flitigt på den här bloggen när Israel och Mellanöstern diskuteras. För mig är analys något som bör göras av något så när avladdade människor, d v s sådana som har relativt god förmåga att närma sig ett problem objektivt. Men i Israelfrågan uppfattar jag inte någon debattör som avladdad eller objektiv. Själv är jag en vän till Israel och ger pengar regelbundet för att judar ska få komma hem till Israel. Självklart är inte jag objektiv vare sig om bosättningarna eller muren. Joachim Elsander har tydligen varit i Israel helt nyligen och identifierat sig starkt med palestinierna och deras problem med mur och bosättningar. Och jag tror inte ett ögonblick att Joachim är en objektiv sanningssägare i den här frågan. Och Helle Klein på Aftonbladet som frotterar sig med Hamas. Vem kan tro att hennes många artiklar om Israel och Mellanöstern är trovärdiga analyser. Stefan Swärd, blogginnehavaren, som själv efterfrågar bättre analys – hur är det med hans förmåga att se på Israel/Mellanöstern med ofärgade glasögon?

  Knappast någon internationell fråga är så känsloladdad som Israel-/Palestinafrågan. Och jag har ingen lösning på analysproblemet. Det tycks vara så att vi alla har en grundläggande syn på staten Israel, både politiskt och teologiskt. Med den utgångspunkten som styrmedel analyserar vi och kommer till våra respektive slutsatser.

  Inga jämförelser i övrigt men när det gäller analysproblemet påminner Israeldebatten mycket om de diskussioner som har förts på den här bloggen om Livets Ord och dess grundare.

 • kjell

  Stefan

  När kommer det att gå att hantera sidan,det bara hoppar stötvis,som det är nu tar det flera minuter att komma ner till kommentatorsfältet,och om jag vill gå tillbaka till t.e.x. dom 303 kommentarerna så går det inte att hantera.Jag antar att jag inte är ensam med dom problemen.

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ egon berglund

  Du Stefan Swärd citat ” Och det går inte bara att skylla på Israels bosättningspolitik. Det fanns ingen bosättningspolitik före 1967 och då var konflikten ännu värre än vad den är idag. Israel upphörde med bosättningspolitiken på Gazaremsan för ett par år sedan, och drev ut egna bosättarna. Har det blivit mer fredligt på grund av det? Det har ju bara blivit värre. Bättre analys tack.” Slut citat

  Det är riktigt att före 1967 fanns ingen ockupation, men då hade inte Israel någon fredsuppgörelse med Israel och Jordanien. Jag tror inte palestinierna upplever att konflikten var värre då , deras situation har gradvis försämras sen 1967, ockupationen har hela tiden blivit hårdare, alla intifador beror på att deras otålighet har ökat. Israel upphörde med bosättningspolitiken på Gazaremsan för ett par år sedan, men deras gränser är stängda. ”Ett år efter kriget lever Gazaborna fortfarande bland ruiner. Skulden är inte bara Israels utan även omvärldens som undlåtit att sätta press på Israel att upphäva blockaden.” http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/12/manniskor-i-gaza.html

  Jag tycker du köper Israels historieskrivning rakt av för att få en bättre historiekunskap läs boken ”Min fiende min vän” som handlar om två familjers levnadsöde i Palestina och Israel sen slutet av 1800-talet fram till 1970 talet . Palestinien Bassam Abu-Sharif och Israelern Uzi Mahnaimi. Och den palestinske prästen Elias Chacour böcker ex. ”Vi tillhör Landet”
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/p/kan-vi-fira-israel.htm

 • Oro

  Ja Egon är sig lik har förmodligen bara ett ögaq

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ egon berglund

  Sign Oro syftar på min artikel om Anders Sjöberg Bibellärare, präst och ordförande för Svenska evangeliska alliansen Och en flitig Israelresenär

  Han skriver regelbundet krönikor i den kristna tidningen Dagen, den 2010-11-10 En välsignelse att få leva mellan stjärnan och korset läs mer;
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/11/enogdhetens-resenar.html

  länken blev fel i min förra kommentar:”Inför Israels 60 årsdag ville 6 kristna ( en diakon, docent, professor i teologi , präst, ingenjör och kulturredaktör) flera av dem hade arbetat nere i Israel/Palestina ge sin syn på firandet.

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/08/debatt-i-dagen.html

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ egon berglund

  Du påstår att att ”muren skyddar mot självmordsbombare” Ansikten var nog goda men sträckningen ifrågasätter även jag. Dessutom har jag egen erfarenhet hur ”effektiv den är”

  Jag åkte genom checkpoints två gången ( okt. 2008) med Israel-skyltad turistbuss med palestinsk busschaufför som hade Jerusalem ID. När vi kom till checkpointen behövde bara busschauffören sticka ut huvudet och upplysa vaktsoldaten att han hade ett gäng svenskar ombord så var det bara att åka igenom, ingen kontroll av pass eller kontroll av bagare. (Jag frågade honom senare om vi hade varit palestinier? Jo alla hade får kliva ur visa pass och bagaget genomsökts.) En av dagarna stod bussen parkerad i en stad på Västbanken i flera timmar obevakad. Det hade varit lätt att dyrka upp bagareutrymmet och lägga in gods där.
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/10/betlehem-del-3.html

  15 sekunder tog det… Ibland är det svårt att förstå sig på den behårda tron på att muren/stängslet/barriären skulle skydda mot attentat inne i Israel. Försvåra kanske, men det såg inte så svårt ut när dessa män klättrade över.
  http://jerusalem.blogg.se/2008/may/skydd.html

  Dessutom finns det nu vägspärrar inte på Västbanken.
  Så här skriver prästen och SKR.s följeslagare Lars-Martin Nygren.”Vad är det som ligger bakom det faktum att den israeliska myndigheten har placerat ut 71 fasta och 17 tillfälliga vägspärrar, 84 vägbommar, 72 vägblockeringar i betong, 238 vägblockeringar av jord, 17 vägavgrävningar, 75 vägbarriärer och 33 jordvallar till den totala summan av 607 hinder, strategiskt utplacerade över hela Västbanken” läs hans svar http://www.skr.org/verksamhet/foljeslagarprogrammet/artiklarort/tulkarem/tulkaremartiklar/ljudgranatenibeitiba.5.87749a811cbd4c4fb480007817.html

  se även FN:s Rapporter http://www.ochaopt.org/fsonlinemaps.aspx

 • Ulf Stenlund

  I försöken att motivera det ena eller andra folket som rättmätiga innehavare av landet florerar konstiga argument. Något av de konstigare är Joachim Elsanders påstående att med syfte på dagens palestinier: ”De är människor som bott i landet sen Jesu-tid. (Mycket längre än de judar som nu flyttar in från Östeuropa)” Det bodde mängder av judar och få andra i det Heliga Landet under Jesu tid. Romarna körde ut många av dem och började kalla landet Palestina 134 e.kr. Det är väl rimligen högre sannolikhet för att en invandrad jude har så gamla genetiska rötter i landet än att någon palestinier har det. Högt räknat var den arabiska befolkningen 100000 i mitten av 1850-talet. Den judiska var ca 50000 då. Av dagens befolkning härstammar de flesta från andra länder. De judiska immigranterna köpte dessutom den jord de bosatte sig på. Att araberna skulle ha större rätt till landet än judarna är helt enkelt fel.

  I Jerusalem har det varit judisk majoritet från 1870. När FN ville att Jerusalem skulle vara tillgängligt för alla 1948 ockuperade Transjordanien Östra Jerusalem och körde ut judarna. Det är först efter 1967 som alla religioner haft tillträde till sina heliga platser. Det judiska styret av Jerusalem måste vara kvar om judar ska kunna behålla tilträdesrätten till sina heliga platser.

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ egon berglund

  Ulf S, När jag lyssnade på Sveriges Radio och Människor och tro den 29 okt. 2010, kom jag för första gången höra om Shlomo Sand, professor i historia vid Tel Avivs universitet. Shlomo Sand ifrågasätter om det judiska folket verkligen ska betrakta sig själva som genetiskt åtskilda och identifierbara genom årtusenden. Borde denna teori överges, för att istället lägga grunden till en mer inkluderande israelisk stat lyssna här:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=4138510

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/10/skapandet-av-det-judiska-folket.html

 • http://www.facebook.com/people/Andreas-Frost/686598444 Andreas Frost

  Detta lilla land, mitt på kartan, som ställer till det så för omvärlden. Visst är det underbart att se hur Herren givit landet till sitt folk nu i tidens ände! Människor klagar, diskuterar, tvistar, men vad bryr sig Gud? Han, vår älskade Gud, har sedan en lång lång tid tillbaka bestämt att samla sitt folk igen. Att landet Israel ens finns idag är ett Herrens under, inget annat.

  Gud välsigne Israel

 • Elsander_34

  Egon Berglund pratar avföring som vanligt….