Mark Dupont i Stockholm

Den amerikanske profeten Mark Dupont är i Stockholm, idag och i morgon. Öppna kvällsmöten blir i Korskyrkan onsdag och torsdag klockan 19.00. Arrangör är Stockholms bönehus, ett allkristet bönenätverk i Stockholm, med bland annat David Åhlén som en av de drivande krafterna. Kan starkt rekommendera detta. Info hittar man här på Stockholms bönehus hemsida. Idag klockan 14.00 är det en samling för ledare då jag själv kommer att vara med.

Mark är baserad i Vineyardrörelsen i USA men har under många år varit en profetgestalt sammankopplad med förnyelse och andeutgjutelse.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Tack Stefan för Info: Jag antar att det finns möjlighet att beställa Cd eller Dvd från dessa möten? Återkom gärna med mer om info

 • Jonny

  Var det inte denne man som gissade fel om det mesta för några år sedan? Ingick han inte också i det gäng som tyckte att folk skulle skratta, skaka och krypa på alla fyra ”i anden”? Jag anklagar inte, utan bara frågar. Kan minnas fel och koppla till fel person.

 • C

  Jonny: Det var ingen som tyckte att någon skulle skratta, skaka osv. Folk gjorde det ändå. Sedan finns det säkert mkt att säga omkring det som då skedde, men lite känns det som att ämnet är avhandlat redan. Om Dupont ”gissade fel” kommer jag inte ihåg. Men ja, han var en av personerna i sammanhanget då, fast det visste du nog redan.

 • Anna-Karin

  Märkligt att USA har så många profetiska gåvor…….jag ser aldrig en karismatisk talare från Italien, en ödmjuk person från Österrike eller en engagera talare från Slovakien, för att bara ta Europa…….

 • Martin A

  Sist Marc Dupont var i Stockholm så talade han först om hur viktigt det är att det man gör kommer från hjärtat. Sen på slutet av mötet uppmanade han alla på mötet att skrika ut sin nöd för Stockholm. När vi samlade skrek lite sådär lagom svenskt, så sa han: ”That’s pathetic, not prophetic”. Detta hände två gånger under samma möte.

 • Jonny Nilsson

  C: Det var ju det jag inte var säker på, så nej, det visste jag inte. Men då kopplade jag rätt. Man vill ju kunna välja vad man utsätter sig för. Man ska väl rimligtvis pröva vilka man släpper in i församlingarna till att tala. När så inte sker, måste varje kristen själv lära sig urskiljningsförmåga.

  Det är väl så att man i USA och Kanada har skapat hysteri kring vissa tjänster och personer. Så funkar det där borta. Frågan är om det funkar i Sverige. Vi har importerat för mycket från fel håll. Lita på att Gud reser upp profeter här som förmår tala till svenskar på svenskars sätt.

 • Charles Kridiotis

  Möte med ledare i Stockholm på eftermiddag var en höjdare. Sunt biblisk undervisning och perspektiv om Guds Rike som livligt informerade, utmannade och uppmuntrade.

 • http://avemarisstella.blogspot.com/ Anders Gunnarsson

  Jag vill också bli profet. Finns det någon bra profetskola eller någon smord som jag kan ta lärdom av?

 • Evelina Lundkvist

  Anders Gunnarsson: Du kan inte välja att bli profet. Att vara profet är att fungera i en av de fem tjänstegåvorna (apostel, profet, lärare, herde, evangelist). Människorna som Gud ställer i en sådan tjänst är Jesu gåva till församlingen; för att vi som kropp ska växa upp, mogna och spegla Kristi fullhet.

  Du kan söka gåvan att profetera (vi uppmanas att söka den till uppmuntran för varandra) och ta emot den. Du kan växa, mogna och tränas i det profetiska. Men du kan inte ”bli profet” om inte Gud ställer dig i ett sådant ledarskap och du erkänns av människor du lever ansvarigt inför som en profet.

  Jonny Nilsson: Menar du också att det är dumt att Sverige sänt och sänder ut missionärer till andra länder?

 • Szögi

  Bäste Anders Gunnarsson:
  En smord lärare är t.ex. Paulus.
  Hans profetskola återfinns i 1 Kor. 14.
  Ta lärdom av honom och denna text.

 • http://avemarisstella.blogspot.com/ Anders Gunnarsson

  #9

  Vilken församling talar vi om och i vilken tradition då? Vem bekräftar mitt ledarskap? Låter minst sagt konstruerat och luddigt!

 • Jonny Nilsson

  Evelina: Om det redan finns kristna i ett land, så tror jag inte vi behöver skicka missionärer om de inte ber om vår hjälp. Men om de ber om vår hjälp så hjälper man förstås. Att USA skulle behöva skicka missionärer till Sverige är högst osannolikt. Det är svårt att mäta hur mycket skada onödig import har orsakat för kristenheten och missionsarbetet i Sverige, men sannolikt en hel del. Givetvis är församlingen global och ett utbyte behöver itne vara fel. Kanske borde dock USA lära av och låta sig korrigeras av oss.

 • http://avemarisstella.blogspot.com/ Anders Gunnarsson

  #10
  1 Kor 14
  Så Gud är ordningens Gud (och dämpa tungotalet och låt kvinnorna tiga), men vilken ordning? De flesta frifrälsarprofeter jag stött på har varit kaotiska och ovärdiga (speciellt enligt 1 Kor 14).

 • Tea Gustavsson

  Jag känner till flera stycken just amerikanska (och en del holländare) missionärer i Sverige och självklart gör de nytta! De flesta av dem är inte församlingsgrundare men hjälper till med undervisning, bön, ungdomsarbete osv. Det är Kristi kropp som poolar resurser om ni ursäktar det hopplöst moderna språkbruket.

  Ser man på de svenska missionärerna som är ute just nu tror jag (obs, vet inte) att majoriteten av dem är ute i länder där det redan finns hyfsat många kristna. Ser man på Paulus och hans medhjälpare så åkte de också runt bland de kristna församlingarna för att hjälpa till som ledarresurser snarare än att enbart grunda nya församlingar.

 • http://erevna,nu Christian

  Stefan skriver
  Mark är baserad i Vineyardrörelsen i USA men har under många år varit en profetgestalt sammankopplad med förnyelse och andeutgjutelse.

  Menar du att det står i ett motsatsförhållande… :-)

 • Jonny

  Tea: Ja, jag ville inte uttrycka mig kategoriskt eller nedlåtande mot USA, men jag tror inte det typiskt amerikanska passar den svenska mentaliteten som generellt är mer stillsam och eftertänksam och bygger på förtroenden i det lilla.

 • http://avemarisstella.blogspot.com/ Anders Gunnarsson

  Så det finns inga andra kriterier på profeter, annat än att de är självutnämnda (och då naturligtvis utvalda av Gud).

  Är det konstigt att karismatisk kristenhet har vissa auktoritetsproblem, för att uttrycka sig väldigt diplomatiskt…

  Se en rolig protestantisk amerikansk sida under http://asbojesus.wordpress.com/
  Tänk om Benny Hinn och Bentley och CO kunde yttre de orden i bild 951, då hade jag trott på att Sanningens Ande kan verka/värka även bland självutnämnda profetmångmiljonärer. :-)

 • Tea Gustavsson

  Jonny,

  amerikaner som väljer att komma till Sverige för en längre tid är naturligtvis precis som alla andra missionärer inställda på att lära känna och låta sig färgas av den inhemska kulturen. Vet inte om du tänkte på evangelister eller att vi svenskar tar inspiration från amerikanska koncept?

  Det finns amerikanska församlingar vi definitivt kan lära oss saker av, det finns amerikanska missionärer i Sverige som älskar det här landet och vill predika Jesus här och det finns delar av amerikansk mentalitet som svenskarna gott skulle kunna lära sig av. (det finns goda influenser från många andra håll också, precis som vi svenskar har något att bidra med till andra kulturer).

  Jag kan tipsa om Gateway church till exempel (www.gatewaychurch.com) som jag tycker är ett godare exempel än de flesta faktiskt. Lyssna på några av predikningarna därifrån. Ofta, ofta väldigt, väldigt bra. De har inte fastnat enbart i det självbekräftande men inte heller i det alltför fördömande.

 • http://Ovresalen.wordpress.com David Å

  Tack för att du uppmärksammade detta Stefan! Inspelningar från konferensen ligger uppe på http://sthlmsbonehus.wordpress.com/media/

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Jag märker att det är en del personer här som skriver negativt men helt utan erfarenhet om just Dupont. Man använder den fina kammen och drar alla över den. Vad tjänar det till?

  Jag är personligen väldigt misstänksam emot dem som människor kallar för profeter. Kallar de dessutom sig själva för profeter blir jag ännu mer misstänksam.

  Men Marc Dupont är en ödmjuk man samtidigt som han inte är rädd för att skarpt säga sånt man inte vill höra. Ibland missar han i krocken mellan den bräkiga kanadensiska kulturen och den mer slätstrukna svenska (han bor iofs i USA nu), men han ger ett exempel på en som valt att prioritera Gud.

  Två gånger har jag gått till hans möten hård som flinta, men inte kunnat värja mig för den syndanöd som just då behövts. Båda gångerna innan han ens börjat predika, utan bara lovprisat. Jag gillar inte heller att man måste importera amerikaner, men det heliga liv som skapar syndanöd hos andra är så sällsynt i Sverige att det kanske behövs.

  Dupont är en av de få som inte gått överstyr när nästan alla andra ”stjärnskott” gjort det. Han skulle gärna få vara pastor i min församling.

  Var hittar man en person som ska leda ett möte, som innan predikan sågar församlingens lovsång, just för att den bara är en religiös övning och inte en tillbedjan ifrån hjärtat? För att sen ändå nå många av dessas hjärtan med nåd. Han är inte en person att håna eller dra över den kam man använder för att kamma bort falska profeter.

 • Jonny

  Jag undrar vilken auktoritet John har att ge grönt ljus för herr Dupont? Det du skriver om honom att ta itu med vad han anser vara bristfällig lovsång etc tyder på en typ av maktfullkomlighet och stingslighet som inte alls stämmer med Guds Ord. Syndanöd kommer av att man drabbas av Guds Ord, inte av att en man ger dåligt samvete med hitte-på-kritik. Han kan ju inte gå in i människors hjärtan och veta om de sjunger lovsång från hjärtat. Just sådant beteende och manipulationssätt jag aldrig mer vill utsättas för.

 • Jonny

  Jag kan väl också förtydliga att jag under några år till och från vistades i kretsar inspirerade av Vineyard och avknoppare från den rörelsen. Jag fick splittrade erfarenheter. Dels fanns det en vänlighet och naturlig inställning till Gudsmötet. Ibland slog det dock över så att man i uttryckssätten inte kände någon respekt för den Helige. Det största problemet var dock en överdriven finkänslighet på det adliga planet. Istället för att hålla sig till Ordet och tillämpa nådegåvor med sans, så blev det överdrivet. Minsta lilla tecken, känsla eller dröm skulle tolkas andligt. Och så dessa importerade sk profeter från Kanada och USA som tog sig ton och hittade på allt möjligt, oerhört långt ifrån Guds Ord. Nä, jag har ganska mycket på fötterna när jag skriver som jag gör. Den sk svenska slätstrukenheten som många tycker om att dra fram, är ofta inget annat än en ytlig bedömning av vår kultur, och dessutom en förolämpning mot hur Gud har skapat oss.

 • Jonny

  Mitt sista inlägg i frågan: Till Marks försvar skall jag dock säga att han själv har tagit uti med de värsta underlighterna inom den sk profetiska rörelsen. Läs detta:
  http://marcdupontministries.org/three-dangerous-phenomena-within-the-current-prophetic-movement/

 • Bo Westin

  Jag har ett svagt minne av namnet du Pont. Var det inte han som för många år sedan var involverad inom den karismatiska väckelsen inom Katolska kyrkan? Vi fick höra om Katoliker som talade i tungor. I och för sig inget konstigt med det. Jag mötte en gång en man, i samband med gatuevangelisation i min hemstad, som var från ett spansktalande land. Han var väl insatt i katolicismen och ”gav” inte mycket för tungotalande katoliker eftersom andedopet inte medförde någon förändring vad gäller deras förhållningssätt till RKK och dess lärosystem. Och visst måste vi ställa oss frågan vad som är vitsen med att bli ”andedöpt” om det bara handlar om en upplevelse som inte får återverkningar i tro och lära. Skriften säger ju ändå att han, DHA, ska leda oss in i hela sanningen.

 • http://erevna.nu/ Christian

  John N
  Är inte Marc från Kalifornien?

  Bo
  MIg veterligt inte samme man. Han stavar f ö Dupont.

 • Bo Westin

  Jag tror han hette David du Plessis.

 • Hannu Ruokola

  Är det inte dags att sluta med svärmerier? Är det inte tiden att strunta i dessa ”profeter”? Den klassiska kristna tron är inte anabaptistiskt svärmeri. Vissst kan man få fram kristna ”effekter” och jaga efter upplevelser, men det kristna livet är helt annat. Synd att det finns sådana människor inom EFK, som håller på med svärmerier, annars kunde man bidragit till något konstruktivt i svensk kristenhet.

  Vi är många, som har gått genom svärmeriträsket och upplevet att det inte gav någon sund kristen tro. Satsa i stället på klassisk reformatorisk, luthersk tro, som är levande verklighet för flera kristna i detta land.

 • alert

  Ytterliggare en falska profet har besökt Sverige – Marc Dupont – som avslöjjar sig med sin upphöjelse av Todd Bentley. http://marcdupontministries.org/category/articles/

 • Samuel

  Enligt de kommentarer man kan läsa numera om ”tjänstegåvor” från USA och andra delar av världen så kan man uppfatta en tydlig ton av trötthet. Fotfolket verkar vara trötta på showandet, insamlande av pengar, profeterandet, den mekaniska förbönen med handpåläggningar/puttningar… Står vi förhoppningsvis inför en ny reformation där katoliker, protestanter och andra hittar tillbaka till den enkla tron på Jesu försoning?

 • Kjell_B

  Jag önskar verkligen att jag kunde ge mitt bifall till denne ”profet”. Tyvärr har jag för många erfarenheter av tokerier inom Stockholm Vineyard. Till hans fördel ska sägas att han inte är lika skruvad som t ex Mark Stibbe.