Jag funderar på att utmana Jimmie Åkesson till debatt

Detta är en extremt tung vecka för mig. Även om man är djupt övertygad om kristen uppståndelsetro, så är det ändå smärtsamt att ta farväl av anhöriga, och det är smärtsamt att se den förgängliga och skröpliga kroppen upphöra att fungera.

Men jag är inte helt däckad. Nu har jag fått en idé. Jag funderar på att utmana Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna till debatt. Det ideala vore att låta någon av EFK:s Stockholmskyrkor som är mångkulturella att vara värdar för tillställningen.

De etablerade politikernas bojkottpolitik och mobbningpolitik funkar ju inte. Vi måste ta debatten, vi måste utmana föreställningarna och visa på vikten av aktiv invandring och mångkulturellt samhälle. En radikal flyktingpolitik av etiska skäl, och en argumentation för ett mångkulturellt samhälle.

Som kristna har vi det i generna, Guds rike är inte bundet till strikta nationsgränser, och församlingen Kristi kropp är global. När kyrkan blir nations- och patriotkyrka blir den förkrympt. Den kristna ärkesvenska landsbygdskonservatismen som ibland märks, är en rent sorglig historia, och inte särskilt teologiskt genomtänkt.

Jag räknar med att kontakta Sverigedemokraterna kommande vecka och utmana Jimmie Åkesson till debatt. Eller vad tycker ni? Är det en bra idé?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.vetlandabc.com Pat Olofsson
 • Gustav H

  Mycket bra idé! Lycka till!

 • Pingback: Twitter Trackbacks for Stefan Swärd » Blog Archive » Jag funderar på att utmana Jimmie Åkesson till debatt - Allt mellan himmel och jord [stefansward.se] on Topsy.com()

 • BW

  Stefan: beklagar sorgen.

  Den kristna barmhärtighetstanken, att älska sin nästa som sig själv osv. verkar inte stå högt i kurs i vårt land. Du kan väl rikta några slängar mot alliansregeringen också när du ändå är igång. Med tanke på hur migrationsverket frånser humanitära skäl och barnkonventionen mm. måste man ifrågasätta vad det är för etik som regeringen tillämpar. Regeringen med moderaterna i spetsen har det största ansvaret, men allianskamraterna, t.ex. KD, borde ha visat civilkurage och rutit ifrån och ifrågasatt delar av migrationsverkets praxis. Att tala om etik och civilkurage som KD har gjort, men utan att göra några större avtryck i handling, urholkar förtroendet och tror jag har bidragit till mindre mandat i riksdagen.
  I vissa avseenden liknar tillämpad socialförsäkringspolitik, invandringspolitik, kriminalpolitik och barnuppfostran varandra. Trenden har vänt mot ”hårdare tag” och det är stora problem med att förena lag och nåd på ett konstruktivt sätt. Segregeringen har ökat och spänningarna mellan olika etniska grupper har ökat och samtidigt måste vi kunna adressera de problem som nuvarande invandringspolitik fört med sig.
  Nu mer än någonsin förut behövs en kyrka som visar att man tror på¨det man predikar. Det finns en dubbelhet i skeendet i dag. Vi behöver väckelse samtidigt som Guds ord talar om avfall och att det skall komma svåra och onda tider över världen på alla områden. Mitt i det negativa skeendet behöver vi mer än någonsin vara ljus och salt och i den mån vi lever i ljuset och sanningen kan vi få uppleva väckelseskeenden, kanske inte som en nationell stormflod, men som ett stilla flöde från Guds rike, som rinner upp på olika håll i vårt land. Det personliga initiativet är en kraft som kan förändra och som kan ge synergieffekter som märkts på nationell och global nivå. Vi behöver som kyrka vara flexibel och ständigt ompröva hur vi ”lever kyrka” för att kunna vara en motkraft i ett föränderligt samhälle och inspiratör för det goda livet som har sitt ursprung och kraftkälla hos Gud själv. Så låt oss börja med att se om vårt eget hus. Barmhärtigheten behöver inte frukta domens dag.

 • Olov

  Du borde nog ha någon klok och debattkunnig teolog med dig, som deltar i debatten. Åkesson kommer annars att sopa banan med dig, trots din goda intention och bibliska hållning.

 • Jonatan

  frågan är dock vad du vinner på det, vilket är syftet?
  Antar att du inte är politiker, och det är för mig osunt att blanda in för mkt politik i kyrkan..

 • Eric

  Ett bra initiativ. Jag hade önskat att de politiska partierna innan valet hade diskuterat med SD. Då tror jag att mycket kommit fram vad de står för. Att demonstrera mot dem är inget bra sätt att avslöja vad de står för. En demonstration, ibland med inslag av våld, får dem att ta på sig martyrstämplen och detta kan resulterar i att tveksamma väljare ”tycker synd” om dem.

 • Tomas Ander

  Come on, Stefan!!

 • http://http//avemarisstella.blogspot.com Anders Gunnarsson

  Ta med biskop Anders Arborelius och sopa mattan.
  Jimmie Å ska utmanas och låta honom klä av sig själv och stå där med rumpan bar och skägget i bref(k)lådan.

  PS! Beklagar sorgen. Döden är ALDRIG en kär gäst. Döden är dock med döden besegrad. Död var är din seger och udd. Kärleken övervinner allt! Men även Han grät vid lasarus grav… DS!

 • Anna-Karin

  Mobbningspolitik….? Detvill jag gärna ha förklarat – och kom inte dragande med Lars Ohly i sminket på valnatten.

 • http://Jagharingen Lage Swärd

  Hej Stefan !
  Jag vill bara informera Dig om, att jag är inne på Din Plogg. Det är mycket intressant.
  Lycka till !
  Låt Dina kristna åsikter, debateras med Sverigedemokraterna.
  Hälsningar
  Lage

 • http://www.albykollektivet.se Eke

  Beklagar sorgen!

  Problemet med att debattera med SD är att man kan vinna 96% av publiken och ändå förlora…
  Det är så lätt att predika för de redan frälsta (i det här fallet de 95% som inte röstade på dem). Jimmie fattar så klart det och skulle bara ställa upp på debatten om han tror att han kan tjäna på den…

  Ska vi då strunta i SD, låta dem hålla på utan att bry oss?
  Ja och nej…

  Kristen Underjord gör en jättebra poäng av att det inte är SD utan rasism (och egoism) som är vår fiende.
  Våga läsa och ta till er av inlägget oavsett vad ni tycker om KU i övrigt…

  http://kristenunderjord.wordpress.com/2010/09/20/rasister-i-regeringen-ar-inget-nytt/

  Men framför allt tror jag att vi bekämpar SD genom att leva Jesus.
  Öppna våra hem, flytta till förorten, visa konkret kärlek till människor (invandrare, rasister, soffliggare) och driv de frågor vi är kallade att kämpa för (miljö, rättvisa) och gör de frågorna relevanta på dagordningen.
  Då kommer SDs populistiska pseudopolitik att blekna bort och förhoppningsvis får Jesus kliva fram istället.

 • Ulf Stenlund

  Idén är bra men det kan ju rimligen inte bli en politisk debatt i meningen partipolitisk. Integration, bistånd, socialt arbete, allas lika värde. Kort sagt, de värderingar EFK och andra kristna kyrkor måste vara det debatten handlar om..

 • wildwest

  Tycker det är en bra idé. Att demonisera och ignorera partiet har ju inte precis lyckats. Att undertrycka debatter om integration och invandring och dess konsekvenser i alla år har gjort att vi fått detta parti i riksdagen. Vi har enbart oss själva och den svenska konflikträdslan att debattera det som inte är politiskt korrekt att skylla på att detta hänt. Kan man debattera med Jonas Gardell kan man definitivt debattera med Jimmie Åkesson. Vore faktiskt intressant att höra vad som kommer fram där.

 • patricia ask

  Så bra Stefan!
  Sista kvarten,öka takten…

 • Kalle

  Bra idé, detta borde alla etablerade partier samt tv-KANALER också gjort innan valet, det hade då blivit tydligt vad skillnaderna är mellan SD och de övriga partiernas hållning. Idag har det ju blivit parodi genom att man skriker rasism och främlingsfientlighet för att man vill ha en annan flyktingpolitik.jag tror att du Stefan kan möta Jimmy Å med värme och respekt och analytiskt gå igenom vad SD,s politik står för. Om det blir av, lägg gärna ut den på någon länk på internet så att man ta del av den även om man bor ute i landet/Kalle

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Mycket bra idé Stefan! Se till att klämma åt dom riktigt ordentligt också. Stort lycka till!

 • Nils

  Stefan !

  Ta med dessas vittnesbörd när du utvärderar strategin:
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=227129

  Intressant & tankeväckande…

  Kolla också hur KD lokalt agerat map. kristna skolavslutningar visavi SD, senast nu i Gävle
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=227887 (& mina efterföljande refl. kommentarer).

  Har SD en mer obefintlig kristen agenda än KD ?
  Det är en reflektion man faktiskt kan ställa sig efter denna mandatperiod.

  Schackrandet med profilerat evangeliskt kristna riksdagskandidater på KD:s valsedlar inger inte förtroende för KD:s valberedning & partiledning.

 • http://johnvandinther.org john van dinther

  Undrar om man ska debattera allt…. Kanske behöver vi framhäva alternativ i de olika media? Förebildsfunktionen talar alltid!

 • http://davidstankar.wordpress.com David Johansson

  Hallo Stefan!
  Tycker att det är ett bra drag. Jag är av den åsikten att yttrandefrihet i ett samhälle främjar mångfald av perspektiv. I denna mångfald av ideér och åsikter så utsätts vi ibland för oväntad, ogillad och inte självvald information. Så är det i en demokrati och det innebär att även ”farliga” eller ”obehagliga” åsikter får finnas med.

  Däremot är det viktigt att ta debatten och bemöta Sverigedemokraterna på allvar. Det är dags att skärskåda deras argument och låta dom visa sina rätta ansikten i den offentliga debatten. Det är väl det som demokrati handlar om. Då visar det sig vilken substans som finns i deras politik och retorik.

 • Robert

  Ha ha … och vad får dig att tro att du skulle vinna? Åkesson kommer att sopa banan med dig.

 • Torsten Åhman

  Ta debatten, Stefan!

 • Per-Erik Johansson

  Kanske bra att utrannsaka vem du då företräder och vilka åsikter som skall företrädas. Verkligheten ute i den ”ärkekonservativa landsorten” är kanske viktigt att ta del av innan någon sopar banan med någon, inte minst efter Nils inlägg i pkt 18 och de ”Gudsgemensamma” satsningarna i den ”toleranta Stockholmsmiljön” som Stefan Gustavsson nämner i SEA´s senaste nyhetsbrev. Lycka till i debatten.

 • Niklas

  Jag tycker att det låter som en bra idé.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Anna-Karin (10): Här håller jag med dig. Om privatpersonen JÅ vill lägga politiken på hyllan och börja ett nytt kristet liv, ska han förstås vara välkommen. Men JÅ kommer inte som privatperson, var så säker…

  Och sedan undrar jag vem som fixade valframången åt SD: Det var alla som tjoade om att de skulle ”ta debatten”, Som något slags nutida gladiotorspel,

  Det är dessutom en våldsam relativisering av ordet ”mobbning” att påstå att en person som står mitt i strålkastarglansen med ett nuvunnet riksdagsmannaarvode är mobbad bara för att han befinns inte ha något att säga den kristna församlingen.

  Det finns nog både mer uppbyggliga och mer intressanta personer att bjuda in. Varför inte en ny debattrunda med Jonas Gardell?

 • kjell

  Du kanske skall ta hjälp av Alf Svensson

 • Cajo

  Kör hårt!

 • Mikael

  Gärna en debatt!

  Debatter är oftast både intressanta och klargörande.
  Men något du bör hålla i åtanke är att väldigt många ( högerkristna= evangeliska = fundamentalistiskt troende) valde detta parti!!

  Jag gjorde det inte och tillhör heller ingen av ovanstående grupperingar.

  Om någon någon gång skulle ägna sig besväret att utreda vilka som röstade på SD så är jag helt säker (läser många ”kristna” bloggar) att resultatet skulle visa att det var de fundiskristna som med ”bravur” hjälpte till med valresultatet!!!!!

  Så då blir frågan Stefan: hur hårt vågar du slå mot dina likasinnade, de ”radikalt kristna” som röstade som de gjorde utifrån bibliska principer????

  Stefan du sitter i ett getingbo som du själv varit med om att bygga.

  MS

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Du ska absolut ta debatten. Men det är klokt att inte ha allt för hög svansföring . Självklart ska vi angripa Sverigedemokraternas öppna förakt och fientlighet mot invandrare. Men när det gäller allmänt förhållningssättet mot våra invandrade vänner sitter också många av oss kristna bekännare i glashus.

 • Josef

  Det vore intressant att utmana SD att förklara vad de menar med en kristen värdegrund… det är ju vad de säger att de har.
  I övrigt vet jag inte om det vore så intressant att debattera med dem… en debatt brukar säga mer om förmågan att vrida och vända på orden än om sakfrågorna.
  Jag tycker det låter som en läskig tanke att frikyrkan ska gå före i politiskt korrekta handlingar som att ställa SD mot väggen, jag tror att om vi är Jesu efterföljare är vår uppgift är att älska dem… om de kommer i vår väg.

 • Nils

  Kristna & andra !

  Ställ er frågan: Varför får man inte tycka att
  ”Vi tar emot för många flyktingar” ?

  Märkligt med det pk-korrekta Sverige, att man stämplas som främlingsfientlig när man uttrycker uppfattningen att vi istället bör satsa resurser på flyktingars närområden.

  Då kan man tala om effektiv integration & hjälp till återvändande.

  De åsikterna sammanfaller endast med Sverige-demokraterna, men borde givetvis ha fångats upp av de andra etablerade politiska partierna.

  Är det sunt att Somalier & Afghaner söker tillflyktsorter på andra sidan jordklotet ?
  Bevisligen klarar vi av integration sämre här än vad man skulle gjort i lämpliga närområden. Dessutom permanentar vi deras utanförskap, alt medans vi har hög svansföring att vi är behjälpliga – pyttsan vilken enfaldighet !

 • http://larjungabloggen.wordpress.com/ Henrik Steen

  Bra initiativ, Stefan! Ta debatten! / Henrik

 • Bo Westin

  Du skriver: ”Jag är ingen pingstvän i klassisk mening som tror på ett specifikt andedop åtskilt från frälsningen och med tungomålstalandet som ett specifikt tecken. Däremot tror jag på en ständig uppfyllelse av den Helige Ande, det är färskvara.”

  Att tungomålstalandet är ett specifikt tecken på andedopet är det väl inte många som hävdar i dag, i motsats till hur det var förr i tiden. Men att man efter frälsningen, (pånyttfödelsen, att bli född på nytt genom DHA; jämför när Jesus andades på lärjungarna efter sin uppståndelse och sa: ta emot helig ande!), kan få en speciell uppfyllelse av DHA är väl ändå något som är tydligt omvittnat i NT och i den kristna väckelsehistorien. Ibland verkar detta andens dop drabba människor samtidigt som de kommer till tro och ibland innan de blivit döpta i vatten. Jämför med att döpas i vatten, att helt sänkas ner i vattnet och Johannes döparens ord om att Jesus ska döpa i helig ande. Nu vet jag väl att du Stefan känner till detta och jag hoppas att du menar att du inte tror att andedopet måste åtföljas av tungotal som ett ”bevis” på denna upplevelse. Men det verkar av det du skriver som att du inte tror att denna andedopsupplevelse kan vara hänförd till ett speciellt tillfälle i tid och rum efter det att man kommit till tro, vilket i så fall förvånar mig. Jag ser det som ett sorts avfall från det bibliska vittnesbördet att vi så gott som aldrig får höra undervisning och uppmuntran till Guds folk att ta emot denna gåva. Bevisligen har det skett förr och det är inte rimligt att upphöra att leda människor in i denna erfarenhet av DHA pga. tidigare generationers ovislighet. Själv tog jag emot denna andeuppfyllelse efter att ha blivit uppmanad att i tro ta emot den, genom att tacka för gåvan. Vad hände? Jo, ingen speciell känslomässig upplevelse, med däremot började jag tala ”konstiga” ord vilka gav mig en speciell känsla av närhet till Gud. Detta övernaturliga bönespråk har jag levt med sedan jag som sextonåring i tro tog emot denna erfarenhet av uppfyllelse av den helige ande. Men jag påstår inte att enbart tungotalet skulle vara ett unikt tecken på detta, även om många har vittnat om detta samband. Jag tror dock att tungomålstalets gåva, detta bönespråk är av fundamental betydelse för den kristnes tillväxt och böneliv. Så jag anser att du har fel när du formulerar dig som du gör, men däremot håller jag med dig om att vi ständigt måste låta oss uppfyllas av anden. Allt som fäderna gjorde och upplevde är inte fel, vilket man skulle tro när man ser hur vi har förvaltat arvet efter dem som gått före. Ett annat exempel på detta fenomen är (frånvaron av) förkunnelse om Jesu tillkommelse osv. Vi tenderar att sätta människors negativa erfarenheter av dessa saker som måttstock för om vi överhuvudtaget ska tala om dem, istället för att lära av tidigare generationers misstag och gå vidare och få uppleva mer av det som Gud vill ge oss. Antingen befinner vi oss i det ena diket eller i det andra och i vilket dike som djävulen vill att vi ska befinna oss i tror jag mig veta ganska bra.

  Domine, quo vadis?

 • Bo Westin

  Sorry, denna min ovanstående kommentar hamnade på fel dag.

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Ta med dig Anders Arborelius och låt Cyndee Peters sjunga och ta debatten om SDs sk. kristna värdegrund. Det behövs. Men var påläst. Gudrun Schyman smulade sönder Åkesson genom att vara påläst.

  Men samtisigt har Sverige redan nu regler, genom EU, som gör det omöjligt för de flesta afrikaner att hälsa på hos oss medan vi svenskar reser fritt överallt utom till Nordkorea.

 • Roger of Hisingen

  1. SD kan växa ytterligare nu när de och en välartikulerad Åkesson fått sitt genombrott. Rödgröna drömmar om ett extraval riskerar ge helt fel effekt om de skulle förverkligas.

  2. Bloggtoppens politiska kategori toppas av två eller tre SD-vänliga bloggar. Visst behöver SD bemötas.

  3. Just nu flödar nätet över av kopplingar mellan invandring och kriminalitet. Ett exempel är när Marcus Birro på Newsmill skriver om ”det förbannade, avskyvärda, livsfarliga Hisingen” på tal om mordet på Elin. Han möts av en massiv rassefront i kommentarerna. Den häktade beskrivs ”komma från våldet och ta med det hit”.

  4. Även vi kristna behöver bli påminda om rågången mot främlingsfientligheten. I synnerhet då den uppträder som ett abort- och homosex-restriktivt parti som vill vara försvarare av ”fädernas kyrka”. Inte minst våra (kristna) ungdomar som lever i spänningsfältet av ungdomsvåld behöver bli väl motiverade för att inte svepas med av främlingsfientligheten.

  5. Jag tror att Stefan är väl skickad för en sådan debatt och för ett sådant tydliggörande.

  6. Niklas Orrenius bok om SD är en nyanserad och läsvärd introduktion till SD.

 • Kent

  Nu vill också Lars Ohly debattera med Jimmie Åkesson. Eftersom du själv och delar av kristenheten ingår i samma drev som världen mot Åkesson, så varför inte sätta dig tillsammans med Ohly mot Åkesson och förklara varför nationernas gränser ska suddas ut.

  Påminn dig då om att löftet till Abraham om Israels gränser för landet är väl angivna. En globaliserad värld är inte enligt Guds plan.

  Jimmie Åkesson är en ödmjuk man trots – eller tack vare – all förföljelse och smutskastning, men om du är stridslysten och vill framhäva dig som en hjälte bland dina medsyskon så har du redan förlorat, men det är din angelägenhet.

  MVH

 • Bo Westin

  Med anledning av denna diskussion vill jag rekommendera läsning av en artikel på DN debatt 3/10:

  http://www.dn.se/debatt/kontroll-over-kulturarvet-sds-medel-for-att-na-makt-1.1181748

  För alla människor är det ett fundamentalt behov att kunna definiera vilka ”vi” är. Detta är naturligtvis kopplat till individens behov av att kunna definiera vem ”jag” är. Därmed tangerar och kolliderar nationalistiska, (även kommunistiska) och fascistiska organisationer de frågor som religionen vill ge svar på. Att måla upp nationalromantiska dimridåer är att med hjälp av retrospektion kunna måla upp en utopisk föreställning om ett lyckorike på liknande sätt som nationalsocialisterna gjorde i Tyskland på 1930-talet, för att inte nämna Marx som utifrån postulatet om urkommunismen i rent religiösa termer förkunnade kommunismen,det framtida klasslösa samhället.