Kommentar över valutgången

För en dryg vecka sedan stack jag ut hakan gjorde en egen prognos över hur det skulle gå i valet, man hittar inlägget här. Det gjordes före alla opinionsmätningar som kom i slutspurten. Tycker att jag hamnade ganska rätt, räknade med att socialdemokraterna skulle göra ett katastrofval, men ta igen lite i slutspurten. Det blev 30,8 procent mot min prognos på 29,5 procent. Jag räknade också med ett succeval för moderaterna men att de kanske skulle tappa något i slutspurten, räknade med 29,7 procent och det blev 30 procent i det slutliga valresultatet. Räknade också med att de övriga allianspartierna skulle gå tillbaka i jämförelse med förra valet, men genom en bra spurt hamnade man ganska nära röstsiffrorna vid 2006 års val. Kristdemokraterna har varit uträknade och legat under 4 procent under långa perioder, men hamnade nu på 5,6 procent.

Miljöpartiet hamnar på 7,2 procent, jag gjorde prognosen 7,2 procent medan vänsterpartiet fick 5,6 procent mot min prognos på 5,8 procent.

Jag räknade med att sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen och nå 4,1 procent, men jag underskattade kraften i uppgången, de fick 5,6 procent.

Min gissning är att Fredrik Reinfeldt fortsätter att regera och att det blir en minoritetsregering. Det krävs att de rödgröna samarbetar med sverigedemokraterna för att fälla regeringen, och det är inte möjligt.

Det har varit ett historiskt val, moderaterna gör sitt bästa val sedan allmänna rösträttens införande medan socialdemokraterna gör sitt sämsta val på 100 år. Det är bra för demokratin och konkurrensen om den politiska makten att den socialdemokratiska hegemonin har brutits.

Tycker att kristdemokraterna har gjort ett bra val. Trots ett dåligt utgångsläge så spurtade man bra. Jag röstade på dem.

Det är sorgligt att sverigedemokraterna har nått in i riksdagen. Men det är helt fel metod att mobba dem vilket Lars Ohly går i spetsen för. Det handlar ju inte bara om Jimmie Åkesson, det handlar om en halv miljon sverigedemokratiska väljare runt om i hela Sverige. Ska vi alla göra som Ohly och inte prata med dem bland grannar och på arbetsplatser? Man måste skilja sak från person. Sverigedemokraterna ska bemötas med debatt, kritisk analys och att visa på goda alternativ. Mobbningen kommer bara att gynna sverigedemokraterna.

Det är bara att gratulera moderaterna till den stora framgången. Den är dock skör. Den beror i stor utsträckning på insatser från två personer, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har lyckats vinna väljarnas förtroende.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://http//avemarisstella.blogspot.com Anders Gunnarsson

  Bra skrivit! Låt oss göra nästa val till ett val som förintar främlingsfientlighet och kommunism. Två riktningar som inte ska, inte kan och inte bör ö h t existera seklet efter 1900-talet. Kyrie eleison!
  Sen om 30 år – när väckelsen slagit rot och gett frukt – så kan vi se om det inte blir en kristdemokratisk statsminister snart.

 • http://www.tommy.funebo.se/?cat=232 Tommy Funebo

  Ska det bli en kristdemokratisk statsminister någonsin så får nog en sådant pretendent först komma ut som värdekonservativ.

 • Anna-Karin

  Jag tycker att Ohly gjorde rätt. Jag kan inte se att det var mobbing, Jimmie Åkesson var inte i underläge – de har faktiskt aningen större procentsats än V! Jimmi Åkesson är inte inbjuden till SVT som privatperson utan som representant för ett parti som anser att utomeuropeer inte har här att göra, för ett parti som öppet erkänner att deras ideal är Sverige på 50-talet!!Jag kommer att ha svårt för de som stödde SD, så är det bara.

 • David Axelsson

  Håller helt med dig när det gäller SD. Gillar inte deras politik men Lars Ohlys uppträdande är helt fel. Saklig argumentation är bästa sättet att avslöja att kejsaren (Åkesson) saknar kläder. Ohly uppträder barnsligt.
  För övrigt är jag besviken på politikernas sätt att debattera och argumentera i valrörelsen. Ingen är inresserad av den andres åsikt. De är som argumentmaskiner som hela tiden ska leverera.
  Reinfeldt lyckades idag sätta ord på ett fenomen som jag menar präglar stora delar av den svenska politiska debatten: ”Allt som inte sägs av mig är fel”!

 • Gunnar i Stockholm

  Märkliga. och typiska kommentarer i det här tabubelagda ämnet. Vad är egentligen så sorgligt och hemskt med att kräva en ansvarsfull invandringspolitik?

  SD är varken rasistiskt eller ’flyktingfientligt’. Sådana tillmälen bygger bara på gamla fördomar eller bristande kunskaper om SD:s politik och partiprogram. En lögn blir inte sann för att den ständigt upprepas.

  För övrigt kan jag som kristen inte längre stödja KD:s kalla och cyniska behandling av långtidssjuka människor a la M. En sådan människofientlig politik är ovärdigt ett civiliserat samhälle.
  Läkaren Jenny Fjell har under de senaste två åren via nätverket Resurs skarpt kritiserat det nya sjukförsäkringssystemet, bland annat för att det gör tusentals människor ännu sjukare och ekonomiskt utblottade. Det har t.o.m. resulterat i självmord i många fall, enligt Jenny Fjell.

  SD:s kritiker i KD-lägret borde med andra ord sansa sig en smula.

 • Carl Lindahl

  Vadå mobba? Menar du att han inte ville sminkas samtidigt i samma loge? Skulle inte jag heller ha känt mig sugen på i det läget. En sminkloge är ju inte direkt bästa platsen för en saklig debatt. Eller har jag missat nån annan händelse i skvallerpressen?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Carl Lindahl,
  Med vuxenmobbning menar jag att inte hälsa på en person, att vända sig bort när man ser en person, att medveten sätta sig vid ett annat bord m.m. och Ohlys beteende var ett sådant. Det stärker bara Sverigedemokraterna som förföljda och utfrysna av etablissemanget. Alla människor ska behandlas med respekt oavsett åsikter, och man ska kunna prata med vem som helst. Om Ohlys beteende sedan ska genomföras i lunchrum, klassrum, arbetsplatser, bland grannar – då får vi ett förändrat Sverige.
  Ska vi behandla kommunister på samma sätt. I vilka avseenden har de ett bättre track record?
  hälsn
  Stefan Swärd

 • anders

  Anna-Karin: om någon blir mobbad på skolgården därför att han el.hon representerar en etnisk folkgrupp, så ska den personen inte tolka det personligt utan som representant för folkgruppen, vilket den personen får finna sig i..Detta blir den logiska konsekvensen av ditt håresande resonemang.

 • http://erevna.nu/ Christian

  Stefan
  Bra inlägg och kommentar. Ang mobbning; Jesus sa: älska din nästa som dig själv! Gäller inte det SD, Carl Lindahl.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Det är tragiskt för landet Sverige att Sverigedemokraterna (Sd) har kommit in i riksdagen. Men de rödgrönas försök att tala om ett parlamentariskt krisläget är grundlöst. (Sd) + de rödgröna kan visserligen fälla regeringen och tvinga fram ett nyval. Men då riskerar (Sd) att snabbt åka ur riksdagen – när de äntligen har kommit dit. Självklart aktar de sig noga! Och Socialdemokraterna (s) har – utan att vara allt för ironisk – för överskådlig framtid helt andra saker än nyval att tänka på.

  Rollen för (Sd) i riksdagen blir ungefär som Kommunisternas för flera årtionden sedan: De bara fanns där men utan möjlighet att ställa till så mycket ofog. Nu går det att se ett antal möjligheter då Alliansregeringen lägger sina förslag i den nya riksdagen: 1) (Sd) röstar med regeringen, 2) (Sd) lägger ner sina röster, 3) Minst ett av de rödgröna partierna lägger ner sina röster, 4) (Sd) börjar bli hotfulla mot Alliansregeringen i en enskild fråga och Fredrik Reinfeldt hämtar stöd genom en kompromiss hos något av de rödgröna partierna.

  Rent parlamentariskt kan det knappast bli några problem. Reinfeldt & Co kan tuta och köra som om inget har hänt.

 • http://erevna.nu/ Christian

  Givetvis gäller även följande ord
  ”Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud.” (3 Mos 19:33f).

 • http://metanoiablog.wordpress.com/ David Nyström

  Personligen tyckte jag Ohly’s markering var ok som en del av valnattens dramaturgi. Det var liksom väntat och verkade nästan lite regisserat av SVT.

  Om han dock framhärdar att även i fortsättningen vägra att tala med sverigedemokraternas representanter är det en annan sak. Dels vittnar det då om personlig omognad och dels är det mer än tveksamt ur ett demokratiskt perspektiv. SD är numera ett parti som genom folkets röster tagit del i den svenska riksdagen. Som sådant ska det och dess företrädare respekteras. De trakasserier och de hot som riktats mot SD och dess representanter på sistone kan inte accepteras.

 • Gunnar i Stockholm

  @Christian:
  Du kan inte ha läst SD:s partiprogram. Där finns inte ett spår av det som du anklagar SD för.
  Ditt inlägg bygger troligen på gamla och förlegade åsikter om SD, inte på fakta och dagens verklighet.
  Den här falska bilden är i sin tur följden av mediernas massiva hjärntvätt av svenska folket. Där har varje litet ifrågasättande av invandringspolitiken stämplats som ’främlingsfientlig’ och ’rasistisk’!

  SD står definitivt inte för ’förtryck’ av invandrarna, utan för en ansvarsfull invandringspolitik.
  SD-kritikernas förmenta försvarande av främlingarna rimmar dessutom illa med hur samma personer ofta försvarar M:s och Kd:s djupt orättfärdiga behandling av långtidssjuka människor (se mitt förra inlägg!).
  Är inte de sjuka och utsatta bland svenskarna värda lika mycket som ’främlingarna’? Eller gör 3:e Mosebok skillnad på människor?

 • http://erevna.nu/ Christian

  Gunnar i Stockholm
  Tydligen en öm tå där… Var i mitt inlägg läser du in något om SD eller att jag anklagar dem för något? Jag citerade endast 3 Mos 19:33.

  F ö om du även hade läst mitt förra inlägg så hade du sett att jag skrev, att när Jesus säger: älska din nästa som dig själv, så inkluderar det alla; invandrare, svenskar och t o m SD:are….

 • http://http//avemarisstella.blogspot.com Anders Gunnarsson

  Älska syndaren, men motarbeta det ruttna och bruna i missnöjespartierna och det blodsröda i kommunismen.

  http://www.sverigedemokraterna.de/tio-skal-att-inte-rosta-pa-sverigedemokraterna/
  (endast punkt 7 är ogiltig ur mitt ”uschliga” katolskt perspektiv)

 • Pingback: Valresultatet()

 • Kalle

  Det är de etablerade partierna som bäddat för SD,s existens. Att invandring de senaste årtionden skapar en massa problem är något som Svensken kan se och märka, men pratar man om det så blir man stämplad som rasist eller främlingsfientlig. Rosengård i Malmö är tydligaste exemplet. Dit vågar knappt ambulanser eller brandkår åka in eftersom dom blir angripna av stenkastare, dom kräver polisbeskydd. Det finns även många andra problem områden, brottslighet mm, mm Hur skulle det var om vi Svenskar skulle åka till annat land få allting serverat från ekonomi, gratis studier och boende, sjukvård mm och som tack för detta kasta sten och begå brott. Stödet till SD handlar inte om rasism eller om att befolkningen skall vara blonda i framtiden. Det handlar om de socialpolitiska problem invandringen ställt till. Sen säger inte jag att det är alla invandrare som orsakar problemen men tillräckligt många för att kunna generalisera.Tack för ordet./Kalle

 • Anna-Karin

  No. 8, Anders: Under valnatten, troligen ganska trött och en aning besviken vill inte Lars Ohly sitta i sminket med SD-s Jimmie Åkesson – som dessutom har fler röstande än Ohly….Det är inte mobbing, inte vuxenmobbing, kanske en markering, kanske en besviken mans reaktion på en segerrusig man med totalt motsatta värderingar.

  Om en person på en skolgård blir mobbad pga sin etniska tillhörighet är det ett lagbrott.
  Man kan anta att personen på skolgården är ung – de flesta på skolgårdar är det – och dessutomi underläge. Jag vill gärna se att Lars Ohly är överlägsen Jimmie Åkesson men har svårt att tro att JÅ går med på det……. 😛

 • anders

  Anna-Karin Han på skolgården kan ju ochså vara trött.Ditt svar tyder på att du godtar selektiv mobbing när gäller personer med icke korrekta åsikter.Förvirrat o inkonsekvent.

 • Pingback: Svenska folket behöver en läxa i demokrati()

 • Kent

  Hade man tagit debatten med SD, så hade förhoppningsvis man inte lyckats nå 4 %
  gränsen och svenska folket hade fått reda på vilka värderingar man står för. Nu försökte de etablerade partierna låtsas om som om dom inte fanns. Man valde helt fel taktik och nu ser vi resultatet.

 • Peter

  Tråkigt att SD kom in och att V inte åkte ur. Men det är bara att gilla läget.

  @Stefan Svärd. Ett förtydligande, det är inte en halv miljon som röstat på SD, snarare strax under en kvarts miljon, men det gör ju knappast någon större skillnad när det gäller ditt resonemang (som jag för övrigt håller med om) angående den politiska mobbningen.

  Jag tror att SD hade haft mycket svårare att ta sig in i Riksdagen om de övriga politiska partierna hade vågat ta debatten och inte som nu, gjort dem till martyrer i mångas ögon.

  Nu när de väl kommit in, bör övriga partier uppföra sig civiliserat och inte se till att SD får än mer martyrstämpel över sig. Kan övriga partier i enskild frågor samarbeta med V (trots deras fortfarande starka kopplingar till våldsideologin kommunismen), så bör de även kunna samarbeta med SD i enskilda frågor.

  Personligen skulle jag inte kunna rösta varken på SD eller V då de har alltför många lik i lasten (men det har förvisso även S om man ser till deras vurm för rasbiologin i början av förra seklet och C när det gällde deras kopplingar till Nazityskland).

 • anders

  Den viktigaste händelsen i valet var inte SD framgånger utan att den mentala sossestaten nu har gått i graven.En epok är till ända liksom värnplikten .2010 ett historiskt år.Nu kan den politiska mångfalden blomma.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  anders (23)
  Visst är det bra att den mentala sossestaten har gått i graven. Men jag är inte odelat förtjust i att tänka på den mentala moderatstaten. Moderaterna strävar efter att bli det nya statsbärande partiet. Den moderatdominerade alliansregeringens hantering av sjukförsäkringsfrågan indikerar för framtiden någonting tufft och hårt. Moderaterna är det gamla högerpartiets arvtagare, ett parti som aldrig har visat social medkänsla eller haft intresse för de svagaste i samhället. Det finns alltså god anledning att inte bara jubla över sossarnas ”fall” utan också fråga sig vart vi är på väg. Jag hoppas att det i Sverige ska finnas en politisk väg mitt emellan högerns hjärtlöshet och vänsterns bidragsflum.

 • Kalle

  Även under Sossarnas tid fanns det de som kom i kläm i sjukförsäkringssystemet, borgarna lyfte aldrig fram dom fallen för att vinna politiska poäng i valen 04 och 06. Att journalister 4 dagar före valet, på uppdrag av de rödgröna kan man misstänka, lyfter fram en 55 årig kvinna som blivit felbehandlad av några byråkrater på FK och låter Alliansen få skulden avgjorde troligtvis valet. Hade inte det skett så hade troligtvis Alliansen minst haft de 0,1 – 0,5 % som behövts för egen majoritet. Välkommen till skendemokratin Sverige./Kalle

 • Anna-Karin

  No. 19 Anders: Var så säker, jag godkänner ingen mobbing. Förvirrad och inkonsekvent kan du vara själv. Jag har på nära håll sett mobbingoffer, min dotter är ett av dem. Tro mig, att på nära håll få se en människa lida som hon gjort gör att ingen mobbing accepteras. Så det så! Att Lars Ohly på valnatten inte vill mingla med Jimmie Åkesson i sminket med Kristian Luuk fjantande runt innebär inte att han i längden MOBBAR starkars lille Jimmie. Han lär nog ta debatten för mycket kan man kalla Lars Ohly men FEG hör inte dit.

  Folkpartiets Bengt Westerberg vägrade på sin tid dela TV-soffa med Ny Demokratis ledare. Var det också vuxenmobbing?

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Kalle (25)
  Du tillhör uppenbarligen den minoritet som inte har uppfattat att de – nödvändiga! – förändringarna av sjukförsäkringen också har producerat ett ökat antal tragiska fall av utförsäkring. Alltså mer än ”under Sossarnas tid”! Mot slutet av valrörelsen förnekade inte heller Alliansregeringen att problemen fanns. Det så kallade Annika-fallet har blivit prövat igen och hon förblir utförsäkrad. Att då skylla på ”några byråkrater och FK” som du gör är naivt. Om det bevisar något så är det att att den bakomlliggande lagstiftningen är precis så tuff som de rödgröna påstod i valrörelsen.

 • anders

  Anna karin Vesterberg mobbade ny demokrati

 • Bo Westin

  Det är fruktansvärt att se hur sjuka människor blir behandlade. Men enbart det skälet är inte tillräckligt för att jag skulle ha röstat på de rödgröna. Jag hoppas att en situation där inte alliansen har egen majoritet kan leda till att de partierna börjar diskutera sakfrågor, kompromissa och ge och ta. Blockpolitik mot mitten i alla ära, men inte är det positivt för det parlamentariska systemet. Politikernas och medias utfrysning av SD ledde också till en mörkläggning av många av SD:s avsikter och programpunkter. Om dessa hade kommit fram så skulle inte SD ha fått så många röster. Deras valfilm om pensionärer som jagades av burkaklädda kvinnor säger ju allt, påminner om nazityskland judehatpropaganda.

  Fascistiska krafter brer återigen ut sig i Europa. Sarkozy, denne antikrist-arketyp, deporterar Romer, i ungern vinner fascism och antisemitism terräng, i Nederländerna har vi etniska motsättningar, i Italien är demokrati, etik och mänskliga rättigheter ett skämt. Nu har det väl tillräcklig lång tid för att minnet av förra seklets fascism, nationalism har förbleknat. Historien återupprepar sig. Kaos bereder vägen för totalitära och globala lösningar på världens akuta problem och människors beredvillighet att underordna sig sådana lösningar, om det så vore djävulen själv som bringar ordning i kaoset. (Läs antikrist)

 • Håkan Bjurström

  Problemet med att debattera med irrationalister är att de inte behöver ta ansvaret att förklara sig med logik. Detta gör att det aldrig kan bli balans i argumentationen. Det finns historiskt två typer av irrationellt gruppbeteende i var sin periferi: New Age och fascism – där den ena utrycker att ”allt är möjligt” och den andra att ”vad som helst är omöjligt”.

  Utifrån denna godtycklighet kan sedan vilken världsbild som helst utanför det rationella bli rimlig för den enskilde. Jag hävdar att det är en typ av fascism som SD står för, möjligen en lightvariant men helt klart irrationell. Därigenom är det inte heller orimligt att bemöta med sådant som ”om Jimmie Åkesson sitter i sminket tänker inte jag gå in”. Det är inget som helst uppgivande av demokratin. Det skapar istället balans i argumentationen. Politiken når inte närmare samförstånd än så.

  Jesus hade däremot i sin fullkomlighet kunnat förmanat utifrån mandat som helt övergriper politiken. Kanske det är den samlade kristenhetens uppgift i Sverige att stå upp mot den godtyckliga människofientligheten som ju tycks öka just nu. I Jesu namn!

 • C

  Per H: Håller med Kalle och har ett par funderingar omkring de sjukförsäkringsfall som togs upp i valspurten. De hårdare reglerna diskuterades redan inför valet 2006 så det kan inte kommit som en nyhet att många skulle kunna komma i kläm. Undrar därför varför ingen drive gjordes omkring detta tidigare, och kommer bara på två anledningar:
  1. Man väntade till valspurten av strategiska skäl. Cyniskt i sådant fall eftersom det resulterat i att tidigare öden inte tagits upp.
  2. Man kom inte på det förrän fyra dagar innan valet. Märkligt eftersom alliansen regerat i en hel mandatperiod nu.
  Möjligen finns det ett tredje mindre konspiratoriskt även om ja inte kommer på det.

  Kan tillägga att jag inte alls är en anhängare av de nya reglerna och röstade på alliansen med motvilja, bl.a. för den nämnda alltför strikta hållningen (och den obefintliga miljöpolitiken, men den hör ju inte hit). Hade välkomnat en offentlig debatt mkt tidigare.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  C (31)
  Värst av allt är ändå att Alliansregeringen först när det var för sent förstod sprängkraften i dessa tragiska sjukfall. Regeringens borde redan för fyra år sedan ha insett att de arrangerade en tidsinställd bomb och därför följt utvecklingen minutiöst. I den avslutande partiledardebatten sa Göran Hägglund att regeringen nu noga måste följa upp människor som råkar illa ut i sjukförsäkringen. D v s precis det som regeringen under fyra år hade struntat i. Att regeringen hela tiden har varit aningslös är uppenbart. Den rödgröna oppositionens agerande är mer svårtolkat men jag lutar åt att de först i valrörelsens slutskede insåg sjukfallens enorma propagandavärde.

 • Maja

  V och SD är som många registrerat varandras motsatser. Det gör det intressant med de som tycker att V borde åka ur riksdagen.

 • C

  Per: håller med dig helt i den inledande delen. Vad gäller oppositionen så hade de fyra år på sig att sätta press på regeringen. De använde de sista fyra dagarna av ngn anledning. Ingen av dem ska berömmas.

 • Gunnar Stockholmi

  @Kalle och C:
  Ni har båda missat ett viktigt faktum: Alliansen införde de nya och betydligt hårdare reglerna i sjukförsäkringen den 1 juli 2008. Följderna visade sig i januari i år, då närmare 15.000 människor utförsäkrades.
  Av dem har bara 2-3 procent lyckats få ett osubventionerat jobb. Desto fler mår nu ännu sämre pga den ekonomiska pressen och stressen.
  Många har dessutom blivit ekonomiskt utblottade och hänvisade till socialbidrag. Var fjärde utförsäkrad person drabbades av självmordstankar, varav ett antal har verkställts i form av självmord!

  Läs och begrunda mer på läkaren Jenny Fjells hemsida för nätverket Resurs. Där finns även hennes öppna brev med frågor till stadsministern. Läs det!

 • kalle

  Till Gunnar. Jag känner sådana som sett förtidspensionering som en förtidsdom, man har blivit placerad i ett fack av gamla sosse regimen, man ville inget hellre än att komma ut i arbete men det var svårt att bli av med förtidspensioneringen. Tanken var väl ändå att det var de som reformen skulle omfatta. Att ex cancer sjuka skall tvingas ut i arbete är ju fruktansvärt cyniskt. Kan det verkligen stämma?Kalle

 • Gunnar i Stockholm

  @Kalle:
  Jodå, det är lika sant som cyniskt. Alla fakta finns redovisade på hemsidan för nätverket Resurs.

  Alliansen mobbar och demoniserar SD, med hänvisning till partiets värderingar i flyktingfrågan. Men den bortser från dess egen cyniska behandling av långtidssjuka människor. Tala om hyckleri på hög nivå!

 • C

  Gunnar, visst, konsekvenserna har inte varit överblickbara förrän i vintras. Beklagar ändå att den massiva kritiken inte kom tidigare än fyra dagar innan valet. Hoppas att det inte är tyst nu fram till nästa val. Jag är som sagt ingen anhängare av den hårdare linjen.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com Per Hallström

  Gunnar Stockholm (35)
  Det är inte så intressant att det tog tid, fram till 1 juli 2008, innan de nya reglerna började gälla. Utgångspunkten är valsegern för alliansen 2006 då det var fullständigt klart att omfattande förändringar skulle göras både med sjukförsäkringen och a-kassan och med stora konsekvenser för många berörda människor. Men både regering och opposition sov sedan skönt fram till årets valrörelse då de vaknade och reagerade, var och en på sitt sätt.

 • Roger of Hisingen

  Många förfasar sig med rätta över SD. Ändå slår det mig att många av oss som gör det sällan själva gör något åt integrationen. Eller mer konkret, gör något för att lära känna, bli berikade men också stötta folk som är nya i Sverige (lyckligtvis finns det undantag).

  Om denna läpparnas bekännelse till främlingsvänlighet oftare tog sig mer handfasta uttryck än ett ”usch och fy” när SD kommer på tal så skulle många svennar såväl som nysvenskar må bättre. Främlingskap blir vänlingskap.

  Visst är politiken viktig. Det är t ex rätt att asylsökande nu kan söka jobb. Men samtidigt finns det en övertro på politikens makt. Politiska system anställer inte många, det gör enskilda människor på företagen. Politiska partier öppnar inte sina hem, det får ju var och en göra…

 • Bo Westin

  #40 skrev: ”Eller mer konkret, gör något för att lära känna, bli berikade men också stötta folk som är nya i Sverige”.

  Jag tror att det finns många som känner sig obekväma och frustrerade över situationen med främlingskap till grannar och medmänniskor. Jag vill ge ett litet konkret tips på en sak man kan göra. Inom exempelvis Folkuniversitetet (FU) som är ett studieförbund, finns en avdelning som heter ’studieservice’, som vänder sig till föreningar eller grupper av enskilda personer som har ett gemensamt intresse och som i studiecirkelform kan skaffa sig kunskap eller förbättra tidigare kunskaper. Inom denna ram kan man alltså bilda en bokcirkel för att studera kulturmöten och samtidigt lära känna invandrare som får möjlighet att möta svenskar och prata svenska. Det finns en del bra litteratur, t.ex. ”Likt och olikt”, (LT:s förlag. Om kulturmöten i Sverige). Kanske kan den lokala hyresvärden upplåta en lokal för ändamålet. Resten överlåter jag åt läsarens fantasi och initiativförmåga. Det behövs någon som påtar sig rollen som studiecirkelledare. Stöttning och redskap för detta får man om man vänder sig till FU:s närmaste lokalkontor.

 • Bo Westin

  Den lokala anordnaren av SFI-undervisning (svenska för invandrare) blir säkert glad för ett sådant initiativ och vill säkert förmedla kontakt med intresserade deltagare.

 • Roger of Hisingen

  Tack Bo Westin för en konkret respons på mitt inlägg!

 • Kalle

  Nu en dryg vecka senare börjar fakta komma fram i fallet kring den 55 åriga kvinna som skulle utförsäkras. FK hade erbjudit henne flera olika ersättnings alternativ, tydligen varit välvilliga och tillmötesgående. Detta fick vi inte veta av journalisterna eller dottern som också medverkade i reportaget, dottern var förövrigt vänsterpartist. Märkligt hur det kan vara i skendemokratin Sverige, för 8 år sedan avgjorde valstugundersökningarna av SVT till sossarnas fördel, i år var det troligtvis detta reportage som gjorde att många valde de rödgröna i de sista timmarna innan valet och därmed förhindrade majoriteten för alliansen./Kalle