Nu spekulerar jag om valutgången

Det närmar sig det dramatiska slutet av valrörelsen. Opinionsmätningarna brukar ge en bra bild av hur valvindarna blåser. Det är uppenbart att det blåser rejäl motvind för socialdemokraterna och medvind för moderaterna. Miljöpartiets starka medvind har mojnat betänktligt. Centerpartiet har det mycket motigt, kristdemokraterna har börjat få viss medvind i de allra senaste mätningarna, och måttlig medvind är det även för folkpartiet.

För socialdemokraterna tycks valet bli ett katastrofval om nuvarande opinionssiffror håller i sig. Det kan bli förändringar under sista veckan, det är många osäkra väljare, men det är troligt att nuvarande trender håller i sig.

Det man kan hoppas på är att Sverigedemokraterna inte kommer in i riksdagen och framförallt inte blir vågmästare. Det kommer att skapa en stor politisk oro, som drabbar Sverige. Regeringen Reinfeldt kan då sitta kvar men har ingen egen majoritet i riksdagen.

Nu ska jag tippa utgången av valet:

Moderaterna 29,7%, Socialdemokraterna 29,5%, Folkpartiet 8,5%, Miljöpartiet 7,2%, Kristdemokraterna 6,7%, Vänsterpartiet 5,8%, Centerpartiet 5,3%, Sverigedemokraterna 4,1%.

Jag gissar alltså på att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, även om jag inte önskar det. Det finns så mycket folk som är kritiska till allt politiskt etablissemang, och som missnöjesröstar, sådana väljare kommer att dras till SD, förutom alla svenskar med rasistiska tendenser. Men jag tippar att de inte får en vågmästarroll.

Jag tippar också att Socialdemokraterna gör ett katastrofval, även om siffrorna något kan rättas till i slutspurten. Moderaterna tror jag tappar något i slutspurten, men allt tyder på att det kommer att göra ett mycket bra val. Jag tippar också att Kristdemokraterna gör en bra slutspurt, och att nuvarande bra valvind håller i sig.

Om en vecka får vi ser hur rätt eller fel jag hade.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonny Nilsson

  Tror du gissar i stort sett rätt. De små kosmetiska skillnader som finns mellan blocken gynnar SD. Socialdemokraterna faller på några saker: 1. Långsiktigt för att man har anpassat sig till marknadskrafterna. 2. Motståndet mot Rut-avdraget, en av få vettiga saker som alliansen infört. 3. Höjd bensinskatt som är ett avskytt förslag här på landsbygden. 4. Samarbetet med kommunisterna. Många sossar känner mycket väl till att kommunismen har 94 miljoner offer.

  Vad gäller KD så förtjänar dom inte att sitta kvar i riksdagen eftersom de förskingrat det kristdemokratiska arvet till en menlös sörja. Om KD hade fortsatt vara en genuint konservativt parti (dock ej invandrarfientliga) så tror jag att de hade kunnat ta en del röster som nu tyvärr går till SD.

 • kjell

  Jag har alldrig röstat på sossarna men efter denna valperioden med sänkta pensioner samtidigt som jag ser att dom höjer sina egna löner så är jag tveksam.Har dessutom varit tvungen att byta bostadsort och lämna min gamla villa för att skaffa en ny (nån lägenhet gick inte att få) Med en påstådd vinst i bagaget har jag fått en ”faktisk” skuld till staten som jag får betala ränta för. Men den nya mindre villan blev mycket dyrare och jag och min fru har hamnat i en skuldfälla om någon av oss blir ensammen
  Sossarnas ide var att när jag lämnar min villa för gott så blev det ingen skatt om det då blev förlust och därmed ingen ränta

  Har dessutom en bil som rullar ca 300 mil om året men skatten höjde denna regeringen från 1500 till 5000 kr genom det är den svår att sälja

 • Ulf Stenlund

  Bäste Kjell
  Passa dig bara så du inte hoppar från askan rakt in i den rödgröna elden. Att pensionerna sänkts är resultatet av en överenskommelse sossar/borgare.

 • Tomas Ander

  Förhoppningsvis blir det som du tror. Med undantag för SD som jag hoppas får 3,9%.

 • kjell

  Ulf

  Realisationsvinst fanns innan men denna regeringen gjorde en faktisk skuld utav den dessutom retroaktivt för dom som hade en äldre så kallad vinst med räntekostnad som följd så för mig ökade priset efter jag satt mig på ”tåget”

  Jag antar att alla partier gör ”upp” för om sossarna var måna om att vinna så hade dom inte satsat på Mona

 • Bo Westin

  Jag är riktigt imponerad av Göran Hägglunds insatser hittils under denna valrörelse i allehanda debatter. Hans debattartikel (DN 12/9) var en riktig fullträff, http://www.dn.se/debatt/i-en-overpolitiserad-miljo-fortvinar-den-goda-etiken-1.1169072. Han skriver bl.a. att ”goda dygder som arbetsmoral, solidaritet och hederlighet existerade redan före trettiotalet och utgjorde grunden för den resursbas som socialdemokraterna tog över”.

  Det tror jag att han har rätt i. Sedan dess har ett fjärmande från kristen etik och människosyn, inte minst från socialdemokratiskt håll, undergrävt denna resursbas. Det är sant och riktigt det Göran Hägglund skriver, problemet är bara att den proportionellt representativa demokratin sätter vissa begränsningar för vad ett litet parti som KD kan åstadkomma. Och ju trognare KD är mot kristen etik desto mindre röster får dom av en sekulariserad svensk allmänhet. Om de goda dygder som Göran Hägglund talar om i sin artikel åter ska sitta i högsätet i vårt land behöver vi en väckelse från Gud som återuppväcker respekten för Guds bud och kristen etik. Men diskrepansen mellan Hägglunds (alliansens) vackra ord, och ett samhälle där svaga grupper drabbats allt hårdare av avhumanisering och tondöva lagtexter urholkar trovärdigheten. Låt oss tro, be och hoppas att alla goda krafter kan åstadkomma en förändring för vårt land i den riktning som Hägglund skissar i sin artikel.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Jag tror Stefan Swärds gissningar ligger nära det kommande valresultatet. Intressant är att Lars Ohly spelar en huvudroll för den borgerliga alliansens framgångar. Samverkan med enbart miljöpartiet – det som Mona Sahlin ville ha – hade mjukat upp det gamla betongpartiet, Socialdemokraterna. Och i regeringställning kunde dessa två partier lugnt ha räknat med troget stöd från Vänsterpartiet. Men Mona Sahlin blev överkörd av sitt parti och tvingades ta med Vänsterpartiet och Lars Ohly i båten. Detta var troligen den mest ödesdigra styrning Mona Sahlin kunde utsättas för av sina partivänner. Ohlys prat om USA:s trupper utomlands – och om bröstpumpar! – har varit katastrofalt för de rödgrönas trovärdighet.

 • Pingback: Gissningar inför valet « METANOIA()

 • http://metanoiablog.wordpress.com/ David Nyström

  Mina fem cent får du här: http://bit.ly/91LeNV

 • anders

  En bra analys men jag tror att missnöjet med de etablerade partierna framförallt på landsbygden gör att SD får närmare 6%.

 • Pingback: Om skilsmässa och omgifte « Mikael Karlendal()

 • Roger of Hisingen

  När Mona Sahlin av partikamrater styrdes att sopa igen rågången mot kommunisterna så var det förmodligen ödesdigert, som påpekats ovan. Men styrningen berodde på socialdemokraternas starka koppling till facket. Det var från fackligt håll kraven kom att Ohly skulle med i den rödgröna regeringsskutan.

  För övrigt, när man ser hur SD blir behandlat på gatorna, bland annat av syndikalister här i Göteborg, så väcker det, kontraproduktivt, en otillbörlig sympati för det invandrarfientliga partiet. Jag är rädd att SD kan få fler röster än Stefan kalkylerar med.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Roger of Hisiningen (12): Du har säkert rätt i att det var socialdemokrater i de fackliga organisationerna som tvingade fram samverkan med Vänsterpartiet. Och detta har sin naturliga förklaring. Ute på arbetsplatserna har den rågång mot kommunisterna som du nämner om inte varit någon dramatisk fråga. Socialdemokrater och kommunister/vänsterpartister har samverkat både på jobbet och i det fackliga arbetet. Två arbetarpartier – det ena bara lite rödare än det andra.

 • anders

  Per Hallström :rågången var stor ända fram till 80-talet inom LO. Kommunisterna ansgs inte demokratikt trovärdiga av fack-ledningen så de fick inte sitta i styrelser. Under kolektiv anslutningens tid var det bara sossar.Nu har kommunisterna nästlats sig ini facket ocg bytt namn men samma ideologi -Om de rödgröna vinner så får kommunister ministerposter. En omöjlighet för några år sedan,Kommunismen står för krigsförbrytelser,(sovjet)folkmord (Kambodja)Galenskaper (rumänien )Förtryck o svält (Nordkorea).Spåren föskräcker.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  anders (14): Vi är helt överens om Nordkorea, Kambodja, Rumänien och andra hemskheter. – Det är naturligtvis ingen tillfällighet att viss harmonisering mot Vänsterpartiet skedde inom LO. Det ganska odramatiska umgänget på arbetsplatserna bäddade för detta. Jag tycker du är onyanserad! Åtskilliga kända socialdemokrater är också före detta vänsterpartister. Inom Vänsterpartiet finns förvisso gamla riktiga kommunister men också mycket folk med ett hyfsat demokratiskt sinnelag.

 • http://http//avemarisstella.blogspot.com Anders Gunnarsson

  #15

  Svårt att skilja fåren från getterna i vänsterfållorna.
  Det finns högerfållor också, så slipper du det odemokratiska packet!
  Kommunistrar förena eder i Kina och Nordkorea! Där demokrati stavas m a s s a k e r!

  Den röda ideologin har så mycket blod på fingrarna att jag inte skulle vilja komma i närheten av att få mina fingrar klämda där. Kyrie eleison!

 • Bo Westin

  Homo Politicus

  En rödgrön röra blir brun
  som uniformer

  Åtminstone enligt gängse
  gällande normer

  Måste vi ställa oss
  i likformiga led?

  Då försvinner vi
  i massans väldighet

  Låt oss bygga ett hus,
  ett folkhem åt Svea!

  Murbruk till teglet
  kommer från Hägglunds

  SD vill bygga palats
  företrädesvis för vita

  Själv är jag nöjd
  med en liten stuga

 • Niklas

  Min gissning är att många som röstar på SD inte är rasister utan helt enkelt ”vanligt folk” som dels är rädda för vad som händer i exempelvis Rosengård, där brandkår och ambulans måste ha poliseskort, dels är missnöjda med att etablerade partier inte tar tag i invandringsfrågorna.

  Med tanke på frikyrkans missionsarbete över hela världen finns det troligtvis en uppsjö med kompetens om andra kulturer och hur man bemöter dessa människor. Rollen som konsult borde vara given för frikyrkan, eller?

 • anders

  Landbyggsfrågorna har lyst med sin frånvaro i årets valrörelse.Många människor på landsbygden känner sig överkörda .Klyftan storstad- landbyggd vidgas fortlöpande i Sverige.
  Rovdjursfrågan,mackdöden, miljökrav som är bra istorstad ex.dubbdäck är en katastrof för landsbygden , oplogade vägar , varken sand el salt.är mångas erfarenhet på landsbygden.
  Här kommer många att rösta på SD av missnöje.

 • Kalle

  Tyvärr är vi i denna skendemokrati i handen på vänsterstyrda journalister, och då kvittar det om många media bolag äga av kapitalister. Det färskaste exemplet är den stackars 55 åriga kvinnan som på ett ofattbart sätt kommit i kläm i systemet. Att hon helt plötsligt lyfts fram 4 dagar innan valet måste ju va ett beställningsjobb från de rödgröna till TV4. Om Mona och gänget i debatten hade pratat om just den kvinnan hade inte så många brytt sig. Men nu fick de pga av journalisternas lägliga reportage ett ansikte att relatera till i debatten.
  I Sverige klagas på Berlusconi och hans media makt i Italien. Men situationen är ju likadan i Sverige. Förutom media så har sossarna även i princip hela ledningen för fackföreningsrörelsen bakom sig. LO gav drygt 90 milj ensidigt till SAP. Pengar som tas av de anslutnas fickor oavsett var de har sina sympatier. VAKNA SVENSKAR !!!!!!!!/Kalle

 • http://http//avemarisstella.blogspot.com Anders Gunnarsson

  Bra gissat!

  Du tog det mesta utom att de främlingsfientliga fick vågmästarrollen…:-(

  Sverige bör skämmas och klä sig i säck och aska

 • anders

  Intresant valvaka med mycket intresanta inslag.När Orly kom till studion och informerades om av den briljante herr Luuk(som för övrigt var den ende som visade medmänsklighet under kvällen)
  att Åkesson höll på att bli sminkan, vägrade Orly att gå in. Ett exempel på utstuderad mobbing.
  Detta tilltag apploderades vi kristdemokraternas valvaka . Frågan är vad har man för människosyn hos krist demokraterna !!?.Hela kvällen fortsatte med buarop och personliga an grepp på Åkesson.Åkesson behöll sitt lugn.Kvällen var ett skolexempel på utfrysning och mobbing av journalister och politiker.Samma politiker snackar om nolltolerans mot mobbing i skolorna.Det finns självfallet ingen trovärdighet i det när man beter sig som småbarn och man får hoppas att inte allt för många barn o undomar såg detta ömkliga spektakel som valvakan visade upp.Vet hut poitiker o journalister.

 • Pingback: Stefan Swärd » Blog Archive » Kommentar över valutgången - Allt mellan himmel och jord()