Floridapastorn, politikerkontakter m.m.

Är nöjd med samtalet och utfrågningen med miljöminister Carlgren i går kväll. Tycker att vi hittade ett bra tonläge och hade ett seriöst samtal, kryddat med bra publikfrågor. Tycker dock att responsen över mitt politikerutfrågninginitiativ har minst sagt varit svalt bland Evangeliska Frikyrkans församlingar och Stockholms kristna i allmänhet. Tydligen tycker inte kristna alls i min region att det är viktigt att möta regeringsföreträdare och partiledare, både för kontakt och för att ställa frågor utifrån ett kristet perspektiv. Är minst sagt avundsjuk på Missionskyrkans samhällstillvända kultur och tradition, där man samlar tusentals personer i ett Vårgårdatält. Jag hör till dem som tycker att frikyrkorna inte ska vara isolerade ghetton, gömda i källare, långt från verklighetskontakten, och inte minst i kontakten med politiska ledningen i vårt land. Men uppenbarligen har jag en begränsad grupp med likasinnande i de kristna kretsar där jag lever.

Som bloggare blottar man ju dagsformen och vissa dar gnäller jag. Så är det ju även när man läser Pauli brev eller Psaltaren. Erbjöd i varje fall Andreas Carlgren att som pastor bli bollplank och rådgivare om han blir omvald, och han lät intresserad över förslaget. Jag tycker att pastorer också ska syssla med sådant men jag är uppenbarligen en udda person.

Till sist, pastorn i USA som ska bränna Koranen. Ett ytterst korkat initiativ. Jag som läser i min Bibel att Gud älskar världen, inklusive alla muslimer, och vårt uppdrag som kristna är väl knappast att åka runt och provocera folk. Vårt uppdrag är att vinna deras förtroende så att vi får kontakt så att vi kan dela med oss av vår tro på Jesus. I denna mediafokuserade och globaliserade tid, en liten kyrka i Florida kan väcka global uppmärksamhet och skapa en global kris. Märkliga tider.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulf Stenlund

  I Pingst Västerås har vi haft politikerutfrågningar efter två söndagförmiddagsmöten i vår cafélokal. Att njuta av kyrkfika och lyssna till en politikerpanel har intresserat folk. Det har nog varit 100 per gång som lyssnat till kommunal- respektive landstingspolitiker. På söndag blir det rikspolitiker. En intressant reaktion har varit vissa politikers. Några hade aldrig varit på en ungdomlig gudstjänst av vårt snitt. Att kunna visa upp vår kosmopolitiska församlingen i välbesökta gudstjänster för våra politiker har varit extra roligt. Om någon av politikerna trott att den kristna gudstjänsten håller på att dö ut har de fått se på motsatsen.

 • Pingback: Vad är frälsning? Vad är vi frälsta ifrån? Och varför behöver vi ens frälsning över huvud taget?- av R.J. Vincent | Erevna - Blogg & Tankesmedja()

 • Evelina Lundkvist

  Klart kristna ska ha inflytande bland politiker och alla slags makthavare. High five på det! Det enda sättet att få det är genom att Gud öppnar dörrar och att vi vårdar de relationer och förtroenden vi får från människor som sitter i styret. Gillar att du erbjöd vad du har att ge! Tänk att få va med, bry sig om, välsigna och ge profetisk ledning och visdom från Gud till ministrarna.

  Började bara nyligen följa din blogg efter att jag och min man valt att gå med i Elim (om vi inte får eldskrift på någon väg som visar i någon annan riktning). Är glad att jag har en församlingsledare med så mycket vettiga tankar. Och humor. Hahaha. Har en del tankar och tips på undervisning vad gäller apostlar, profeter och de fem tjänstegåvorna i funktion med tanke på dina nyliga inlägg.

  Lycka till med halvmaran!

  /Evelina

  Ps. Vilken fantastiskt varm och välkomnande församling!!

 • Bo Westin

  Stefan, På tal om ”gnäll” så bör man kanske fråga sig om man gnäller i anden eller i köttet. (Men det som beskrivs som gnäll brukar per definition uppfattas som något negativt och okonstruktivt). Men vad har du för grund för att tro att du är en udda person som tycker att pastorer ska/borde vara bollplank och rådgivare åt t.ex. politiker? Är inte problemet snarare att få personer har den kontaktyta som du har gentemot politiker och makthavare, mycket pga. ditt konsultarbete. Jag tror nog att fler pastorer skulle vilja tjäna Gud i detta. Redan i GT kan vi läsa om hur Gud upphöjde sina tjänare till ”högre” tjänst i detta jordelivet, t.ex. Josef i Egypten och Daniel hos kung Nebukadnessar och i USA har Billy Graham m.fl. haft nära kontakt med presidenter och politiker.

  Även om vi nu inte blir inbjudna till maktens boningar så kommer snart den dagen då vi får möjlighet att träda fram slagna i bojor inför makthavare och vittna i andens kraft. Då om inte tidigare, hoppas jag att vi är frimodiga och oförfärade och säger det Gud vill, och om Gud vill tillåter lejonet av Juda stam att ryta lite grann.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Vad i all världen ska Obama göra med Floridapastorn som tänker bränna Koranen? Att bränna böcker lär vara en del av yttrandefriheten i ett demokratiskt land. Och om Floridapastorn verkligen genomför denna galenskap kan nästan vad som helst hända.

 • Carl Lindahl

  Du skriver att intresset var svalt, men vad försöker du säga? Var det få som kom?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Carl Lindahl,
  Jag hade ju två kvällar, den ena kvällen i Elimkyrkan med Göran Hägglund, då var Elim i varje fall halvfylld. I Söderhöjd med miljöministern var det betydligt färre än så, det var första gången miljöministern besökte en frikyrka. När jag nämner om svalt intresse, menar jag också allmänna intresset för detta evenemang bland engerade kristna i Stockholm, med tanke på att det var enda evenemanget på regerings- och partiledarnivå bland Stockholms kyrkor – i varje fall vad jag känner till. Jag är avundsjuk på vad Missionskyrkan lyckas åstadkomma när det gäller samhällskontakt och samhällsintresse – men det är klart, det har utvecklats under många år. EFK spelar i det avseendet fyra divisioner under SMK.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.clementsen.org/blog/ C.I. Tat

  Kanske det är mot reglementet men Arnfinn Clementsens rader om bokbålet den 11:e
  är värt att läsa även för en svensk

  ”…..en annen sak er at for en kristen er ikke Bibelen en relikvie eller “hellig gjenstand”. Det er innholdet som er hellig, ikke permer og trykksverte. Man kan brenne Bibler, men innholdet lever! Men det forsvarer selvsagt ikke å brenne verken Bibler eller andre “hellige bøker”. Jeg tror at Bibelen er Guds Ord til alle mennesker, men jeg har ingen problemer med på vise respekt for de bøker som regnes som hellige i andre religioner. Paulus viste respekt for de religiøse og deres gudstro da han besøkte Areopagos, selv om han ikke var enig med dem. Og Jesus sa tydelig at slik vi vil at andre skal være og gjøre mot oss, slik skal vi være mot dem”

 • Rikard

  Vardagar jobbar man ju, så det är anledningen till att jag inte ens funderade på att komma till utfrågningarna. (Fast hade jag varit ledig i onsdags kväll, hade jag kanske valt Sting i Globen istället.)

 • Olov

  Samhällsintresse är inte synonymt med partipolitik och statlig makt.

 • Bo Westin

  Du skriver om att ”ställa frågor utifrån ett ’kristet’ perspektiv”. Det skulle vara intressant att få exempel på t.ex. miljöfrågor som du menar har ett specifikt kristet perspektiv. Alla partier har värdegrunds- och förvaltarskapstankar som är i linje med kristen etik även om medlen för att nå dit inte alltid är särskilt kristna. Till exempel vänsterpartiet som talar om rättvisa och solidaritet. Frågor utifrån ett specifikt kristet perspektiv borde stå ut ifrån mängden annars blir talet om ”kristet perspektiv” mest en vacker fras.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Bo Westin,
  Vad är kristet perspektiv? I min text ska nog inte ordvalet övertolkas? Det jag helt enkelt menar är att i Torsten Åhmans utfrågningar i Vårgårdatältet av partiledarna, ställs delvis en annan typ av frågor än i allmänna politiska utfrågningar som t.ex. i TV. Man kommer t.ex. mer in på livsåskådning, värderingar och kanske även livsstil i en utfrågning med kristen profil. I en diskussion kring en politisk sakfråga kanske inte skillnaderna är så stora.
  hälsn
  Stefan Swärd