Nu laddar jag för söndagens predikan – post-Hinn blog depression baksmälla

Det är nu sen lördagkväll och jag har ägnat kvällen åt att förbereda min predikan i morgon förmiddag i Elimkyrkan, på Östermalm i Stockholm. Vi har en predikoserie under sommaren, där vi går igenom Filipperbrevet vers för vers, och nu har vi kommit till avsnittet i kapitel 3, vers 12 till 21. Bibeltexten innehåller många lärdomar och utmaningar. Att inte bli uppslukade av det jordiska, utan ha ett himmelskt perspektiv, att inse av vi är himmelrikets medborgare. Paulus gör det sensationella utspelet, gör som jag. Men det är väl vad all modern managementteori och föräldraskapsteori handlar om, barnen, de anställda, eleverna, studenterna, gör som du gör, inte som du säger, din livsstil talar högre än dina ord.

Paulus ger också kängor åt villolärare, de som har buken till sin Gud, och som ska hamna i fördärvet. Troligen åsyftar han judaiserande kristna med strikta praxis kring judiska matregler, eller också åsyftar han kristna som utnyttjar Guds nåd för frosseri och lössläppthet. Eller både och.

Och så hoppet om uppståndelsen. Det är kristna budskapet i sin kärna. Kristus uppstod från det döda. Vi har blivit sammanvuxna med honom genom en lika uppståndelse, och upplevt en andlig förvandling, och gått från död till liv. Och en dag ska vi uppstå fysiskt och få en kropp lik Kristus. Svindlande, vilket framtidshopp.

Förresten. Jag har slängt ut frågan här på bloggen om jag ska börja twittra. Har funderat på det. Nu har även Benny Hinn börjat twittra avslöjar Emanuel Karlsten på sin blogg. Jag tror jag ska börja också. Ska bara hitta någon som kan tala om hur man gör, jag har inte en susning om det. Hinn twittrade och sade att han haft möten i Stockholm. Men det innebär att han stöder den teori som jag lanserade när jag för två år sedan blev intervjuad av Ulf Ekman på Livets ord, där jag lanserade tesen att Uppsala är en förort till Stockholm. Ulf började genast tala om något annat när jag nämnde tanken. Men Hinn stöder uppenbarligen min tes.

Alla vi kristna bloggare lever i post-Hinn-baksmällan-ångest, och Hinn poppar upp vad man än säger. Läste hans twitter och han är i Oakland och predikar, hoppas det går bra.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • John Nilsson

  Här har du en instruktionsvideo som jag tror kan hjälpa dig att komma igång med Twitter: http://blip.tv/file/685097

  Även om jag tycker att du bommade med Hinn så såg jag genom dina ögon att vi måste vara mer kärleksfulla när vi kritiserar eftersom du verkade bli ledsen, och det brydde jag mig ju om eftersom du är en av bloggarna som jag gillar. Hade det varit någon blogg-kuf hade jag kanske inte sett så långt. Jag kommenterade inte Hinn här, men även om jag inte förstår dig när det gäller dina åsikter i sakfrågan så illustrerade du ändå en lärdom för dem av oss som ibland är för hårdhudade.

 • Ulf Stenlund

  Käre bror
  Det låter långsökt att Paulus skulle mena att ”de som har buken till sin Gud” skulle avse ”judaiserande kristna”. Den predikan jag minns bäst på ”buken till sin gud” temat hölls av en pingstpredikant som jag glömt namnet på. Han predikade mot frosseri och gjorde en liten variant på temat. Han sa så här: ”Somliga har buken till sin gud och guden går framför dem”!

 • Bengt Wikström

  Nu ljög du Stefan Swärd :)

  Jag är bloggare och har inte det minsta baksmälla efter Benny Hinn.
  Men jag har sett nyktert på saken.
  Man ska inte syssla med saker som ger baksmälla.

 • Eivor Nilsson

  Bättre sent än aldrig.
  Nu vill jag sent omsider säga ett stort tack till dig Stefan Swärd, för den artikel du skrev om trosrörelsen hösten 2002 och som där väckte starka reaktioner.
  Den artikeln plus några andra saker som avslöjades gjorde att jag sakta kunde påbörja ett normalt ifrågasättande av UE:s auktoritära ledarstil.
  Dittills hade jag försvarat allt han och tillkallade predikanter stod för utan urskillnad.
  Med alla äggen i en korg så tog det lite tid, fyra år, innan jag och min man lämnade församlingen.
  Kan du tänka dig att lägga ut en länk till denna mycket välskrivna artikel här på din blogg?
  Jag tror den fortfarande kan hjälpa många människor till klarsyn, eftersom i allt väsentligt inget förändrats inom LO sedan du skrev den.
  Har med stort intresse följt din blogg sedan starten.
  När det gäller Benny Hinn hoppas jag sanningen om honom avslöjas, till hjälp för alla vilsna får.

 • Mattias

  Eivor Nilsson,
  Den artikeln skulle jag också vilja läsa!

  Får man fråga vilket samfund du och din har blivit medlemmar i istället?

 • Bengt Wikström

  Kan det ha varit den här?

  (Dagen 2002-11-29)
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=27887

 • Eivor Nilsson

  Bengt Wikström: Tack, det var den jag syftade på. Den efterföljande debatten blev också klargörande.
  Mattias: Katolska Kyrkan.

 • Stefan A

  ”Alla vi kristna bloggare lever i post-Hinn-baksmällan-ångest”
  Som sanning är en sådan mening illavarlsande. Som skämt ganska dåligt. Finns inte en enda anledning att deppa över Hinn! Kristus lever och gör under mitt ibland oss!

 • Bo Westin

  På tal om himlen och uppståndelsen vill jag ge vidare en dikt som kom till mig idag. Kanske kan den göra någon glad.

  Sensommar

  Det känns som
  i himlen jag var

  När luften är sval
  och solen ler

  Och blinkar mot
  ett litet barn

  Då sparven
  hoppar omkring

  Bland gröna
  nytvättade blad

 • Olov