Intressant i tidningen Dagen idag

Jag vet inte om den kategori människor som ägnar sig åt att läsa kristna bloggar och kristna tidningar intresserar sig för  någon annan fråga än att diskutera Benny Hinn för närvarande. Det verkar inte så. De fyra mest lästa artiklarna på www.dagen.se handlar om Benny Hinn.

Om det finns någon som intresserar sig för något annat tar tidningen Dagen idag upp frågan om det behövs ett nytt kristet parti. Jag är en av de intervjuade vilket man hittar här. Det är kul att jag presenteras som statsvetare, i kristna sfären har man fortfarande inte begripit att det faktiskt är mitt basyrke, trots att jag är pastor och en del annat.

Tidningen Dagens grepp idag att följa upp och granska kollekttal är klart intressant. Jag är inte förvånad över resultatet. Kristen journalistik kan utföra ett bra städarbete mot överdrifter, jag har hävdat senaste 23 åren att vi har för mycket överdrifter från predikstolar och andra plattformar, som i värsta fallen kan bli lögner. Sanning och trovärdighet är nyckelfrågor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulf Stenlund

  Principen att ge tionde ger stadga åt en församlings ekonomi. Visst behövs ibland påminnelser om välsignelsen i detta men långa kollekttal motiverar åtminstone inte mig att ge mer.

 • Mattias

  Jag tror som du att det är bättre att fokusera på sakfrågor istället för att skapa en hel blockpolitik..

 • Mattias

  Jag hoppas folk öppnar ögonen för vem Benny Hinn egentligen är. En man som medvetet ljugit och fortfarande ljuger om sina möten, under, helanden och hans ekonomiska tillgångar. Att använda Guds ord för att tjäna otroligt mycket pengar på handikappade och sjuka som tror de skall bli helade om det ”sår pengar” i Hinns verksamhet. Bad Jesus om pengar innan han valde att hela de sjuka? Nej..

  Hur har man mage att lägga upp en video på sin hemsida där man tigger pengar för att ha råd att resa runt och predika. Han tigger av troende godtrogna människor som villigt skänker pengarna för att få välsignelserna som Hinn utlovat. Sen visar det sig att han med tillhörande hov bor på Grand Hotel i Stockholm. Duger inte Scandic i Uppsala? Borde vara mer praktiskt.

  Folk måste öppna ögonen runt om i världen, den här mannen som drar Guds ord i smutset, kan inte få fortsätta på samma sätt!

  Gud är rättvis, och domen kommer..

 • http://avemarisstella.blogspot.com/ Anders Gunnarsson

  Bengt Malmgrens analys av Hinn-läget är fantastiskt, se http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx för flera artiklar (även av Anders Gerdmar).

  Vilken soppa; som kokats på en rostig spik… järnbrist kan inte botas med hjärnsläpp!

  Gud bevare svensk kristenhet. Kyrie eleison!

 • wildwest

  Det är bra med alla kristna i alla rumsrena partier (har förfärligt svårt att räkna med Vänsterpartiet där). Det enda som betyder något är att man också törs argumentera utifrån sin kristna tro. Detta görs på partimöten, utskottsmöten och kommer ofta inte till allmänhetens kännedom. Men det är där man kan påverka. Och jag har varit med och sett att en respekterad person kan driva sina frågor långt. Vi ska inte vara återhållsamma i dom sammanhangen.

  Dessvärre tycker jag nog annars att KD spelat ut sin roll. Regeringssamarbetet korrumperar och alla KD’s principer för varför man en gång startade partiet har fått stryka på foten i kompromisser. Det finns mycket större skillnader inom Moderaterna än mellan Moderaterna och KD.

 • Pingback: Teologin viktig i den pingstkarismatiska rörelsen. - Bengts Blogg()

 • Peter Gembäck

  Det säga att Peter Wagner räknade ihop siffrorna ifrån div olika nyhetsbrev och enligt dem så är hela världen frälst fem gånger. Inte illa!!!

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Stefan Swärd står bredbent och proklamerar sitt 20-åriga ledarskap när han ska leda oss andra i frågan om Benny Hinns trovärdighet.

  Hans skriftspråk är mättade med neutrala ord som ”saklighet, ”objektivitet”; ”det har jag aldrig sagt” och ”man måste se saker i sitt sammanhang”.

  Det är ord som jag dagligen använder i min sekulära vardag, men aldrig i bön eller då jag samtalar i Guds namn.

  Men Stefan Swärd har fått mig att tänka om.

  Ser jag sakligt (balanserat och objektivt) på Benny Hinn är han smord av Gud. Annars vore han stendöd i dag. Beviset återfinns i Bibeln.

  Ananias och hans hustru Safira dödades omedelbart av Gud när de försnillade Guds kapital. Jag läser Apostlagärningarna (lugnt och sansat utan att förivra mig) och inser att Benny Hinn är smord och använd av Gud.

  Gud vill att Benny Hinn lever i en 70-miljonersvilla (?) samtidigt som kristna småbarn dör av hunger med svällande magar och flugor i ögonen.
  Tyvärr har min känsla för rättvisa gjort att jag lätt blir aggressiv: jag ser hellre att Gud dödar Benny Hinn än ett enda litet barn.

  Men alla sakskäl i Bibeln talar för Benny Hinn och mot min uppfattning att han är en bedragare som försnillat Guds kapital.

  Hädanefter ska jag tänka på vilket språk jag använder på denna blogg.
  Stefan Swärd är saklig och jordnära. Därför har han Gud på sin sida.

  Det har inte jag.

 • Bo Westin

  Hur djupt har jag inte fallit! Jag läser inte mer Dagen. Och inga andra bloggar än Stefans. Här har jag fastnat men dock i sälllskap med många begåvade människor.

  Trevlig Helg! :/

 • Lars

  Bengt

  Du behöver inte känna dig platt, att bli förbannad ibland det blev även jesus. Men på sådana här kristna bloggar är det ett sätt att trycka ner meningsmotståndare man pekar på att personen beter sig ”oandligt” och därmed är man en oren person som inte fötjänas att lyssnas på.

  Jag tror inte att jesus mjäkat med människor som använder hans namn för att sko sig matriellt och utnytjar fattiga och sjuka som Hinn gör. Jesus säger att dom som förleder människor för dom vore det bättre att få en kvarnsten om halsen och bli kastade i havet. Penga kära människor som plundrar dom fattiga och lämnar kvar tårar och förrakt för gud bränner den jord där jesus ville så och dessa lögnare får sin domm en dag för sina ogärningar. att man inte beaktar fakta runt Hinn att han ljuger och manipulerar människor är det något att dra fram som en ursäkt den dagen man står inför gud att man ägnat sig åt flumm att man VILL att Hinn är en guds man ? knappast.

  För min del har många pastorer i detta samtal runt Hinn totalt förbrukat sitt förtroende kapital och jag tror inte dessa har något kallelse hos kristus för sin tjänst som pastorer. Det går aldeles utmärkt att klättra till toppen att vara en begåvad talare och slug strateg tror jag.

 • http:/erevna.nu Christian

  Bengt
  Jag fattar unte vad du vill säga med din kommentar?

 • Eric

  När jag läser kommentarerna ang. Hinn så undrar jag om han har en gedigen bibelkunskap, när han uttalar läror som inte stämmer överens med Bibeln. Och de lyssnare som accepterar Hinns förkunnelse har de någon djupare bibelkunskap?
  Låt Bibelm vara den norm som avgör vad som rätt förkunnelse. Skriv sedan och tala om vad ni har funnit.
  Skrift skall tolkas med skrift är en god regel.

 • Bo Westin

  Lars, när de kristna börjar leva i en solidaritet och inbördes gemenskap som liknar den man levde i Apostlagärningarnas kap. 4,5 kanske vi kan börja få se mer ”hända” ibland oss. Nu känns det ibland som om helande, under och tecken blivit förknippade med och belastade av allsköns ”köttslighet”. Vad beträffar de stora pengainsamlingar som diverse ministries ägnar sig åt så säger jag att det skulle vara ett trovärdigt uttryck för (större) tro om man istället hade tro på att Gud ska ombesörja inflödet av nödvändig valuta, utan att man ska behöva gå ut och tigga pengar och koppla ihop bönesvar med givande av pengar. Så gick det ofta till ”förr i tiden” bland Guds folk, alltså att ha tro på att Gud förser med det vi behöver. Vi ska kanske börja fundera på att hjälpa varandra inbördes i stället för att ge våra pengar till stora spektakulära ministries. Det kan vara värt att fråga Gud vad han tycker om saken.

  Det största undret måste vara när en kristen människa utvecklas till att bli lik Jesus i kärlek och andens frukt och när omgivningen börjar säga: se hur de älskar varandra! Vi ser så mycket orättvisor, lidande och ondska på vår jord och jag anar att tidens avslutning är mycket nära. Gud, hjälp oss att ta vår tro på allvar och göra din vilja.

 • Lars

  mycket bra sagt Bo Westin så känner jag också :)

 • http://www.manhattanwoulf.wordpress.com Woulf

  Diskussionen är förstås förvriden. Det är Benny Hill som är den största skurken i dramat.

  Skämt åsido, starta ett nytt kristet parti så ska jag stödja det, med bössa i hand.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Till Christian 10:
  Det finns alltid två perspektiv i alla tolkningsfrågor: mitt eget och Herrens.
  Då är det viktigt att alla läsare förstår när jag kommenterar i Guds namn och då jag spekulerar efter eget huvud.

  Jag och Gud är sällan överens. Vi har olika utgångspunkter. Jag är en syndare och det är inte Gud.

  Detta måste framgå tydligare i mina kommentarer framöver. Guds uppfattning är att Benny Hinn inte ska dö just nu, så det är bara för mig att gilla läget.

  Vilken uppfattning Stefan Swärd har om Benny Hinn vet jag inte – han frågar ju mest. Men för min del har Gud dödat debatten om Benny Hinns trovärdighet genom Apostlagärningarna. Han är smord för annars vore han stendöd. Och det är han inte.

  Det är min uppfattning.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Till Lars nr 9.

  Tack för din omtanke om min person Lars.
  Du blev värdefull i mina ögon då du osentimentalt berättade att du förlorade tron i sex månader men återfann den. (Visst var det du?)

  Så kan det gå när man älskar sanningen mer än lögnen. Det är en kamp att se sanningen i vitögat varje dag.

  Jag har ett muntligt avtal med Gud: ”Det enda villkor för en gemenskap i Jesu namn är en önskan att sluta ljuga.”

  Jag vill lära mig att tala och skriva sant. Ljuga kan jag redan.

  Mina viktigaste bibelord är: ”Ni ska förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria.” (Joh 8:32)

  Jag tvivlar inte på Gud eftersom jag grälar med honom varje dag. Men ibland glömmer jag bort honom.

  Hoppas jag inte låter för gravallvarlig och pretentiös…

 • Lars

  javisst var det jag :)

  Tack för att du förstår Bengt. jo jag har alltid haft en god portion idealism i mig tyvärr verkar mycket kyrkligt på nätet vara revir krig,kyrkopolitik.försäljnings argument och till sist undrar man då var finns gud i denna soppan om han nu finns. och då blir det deppression och att man lägger tron på hyllan för att tänka efter vad man vill göra med framtiden.

  För dom i kyrkan som har en mer slät profil och personlighet verkar det fungera bättre.

  Nejdå du låter inte allvarlig.du brottas med gud och visar att du är människa

 • Niklas

  Ett återkommande argument när det talas om pengar är apg. 4:32-37. Man menar att vi ska eftersträva detta och de ”kändisar” som inte lever så bör korrigeras. (lever de själva som de lär?)

  Nåväl, min poäng är att det står ingenstans i resten av NT att vi ska leva på ett sådant sätt. Lika lite som vi endast ska predika för judar, vilket de första lärjungarna faktiskt gjorde.

  20 % av budorden beskyddar privat äganderätt, Abraham, Job, David m.fl var offantligt rika. Jesu mantel var sydd i ett enda stycke (=dyr). Paulus kunde finna sig i fattigdom OCH RIKEDOM. Listan kan göras lång. Jag kan därför inte begripa hur man utifrån ett enda ställe i apg 4:32-37 kan förespråka en asketisk livsstil där man äger allting gemensamt.

 • Bo Westin

  #17, jag hänvisade till ett bibelsammanhang där kärleken tog sig tydliga praktiska yttryck. Men jag förespråkar inte en asketisk livsstil där man (alla) äger allting gemensamt. Jag känner till alla argument, jag har också läst många av trosrörelsens böcker om överflöd och välsignelse. Egoism och pengar är en dålig kombination. Generositet och pengar är en bra kombination. Det senare gav de Gudsmän du nämner många exempel på.

  Vid en genomläsning av bibeln från om med 1 Mosebok som jag inledde för ett tag sedan noterade jag att en stor del, om inte det mesta av Abrahams ackumulerade förmögenhet tillkom på grund av Abrahams rädsla för att bli dödad av Farao på grund av sin vackra hustrus skull. Han påstod att Sara var hans syster och Abraham blev väl behandlad för hennes skull så att han av Farao fick får, fäkreatur och åsnor, tjänare och tjänarinnor, åsninnor och kameler 1 Mos. 12:16. På grund av Abrahams fruktan och lögn blev han alltså ”välsignad” med mycket egendom av Farao.

 • Bo Westin

  Jag refererar i min kommentar till #19 och inte som tidigare till #17 (pga. omnumreringen).

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Inlägg 9 Bo Westin, är min blogg det enda du läser har du blivit för smalspårig. Bredda dig.
  kärlekshälsningar
  Stefan Swärd

 • Bo Westin

  Tack Stefan, men din blogg är inte det enda jag läser. Mitt inlägg nr.9 ska nog inte ses som ett objektivt sanningsvittne, snarare ett sorts halvt misslyckat försök till humor i kombination med ett spontant returnknapps-finger. Jag insåg dock ganska snart efter mitt inlägg att det här kommer nog somliga att ta på allvar. Det viktiga är dock huruvida det jag säger har någon relevans och inte är smalspårigt vilket jag inte hoppas du tycker att det är. Men jag är nog inte särskilt intresserad av att surfa runt på olika bloggar på det sätt som du och många andra verkar ha tid att göra. Det passar inte mitt temperament. Jag läser böcker, Dagens Nyheter och Corren. Tidningen Dagen är jag inte regelbunden läsare av vilket kanske gör mig till smalspårig. Och ja, jag umgås också med människor på dagarna då jag även ägnar mig åt fysiskt arbete. Annars är jag nog något av en eremit. Som ung tänkte jag gå i kloster men det blev aldrig av. Känn dig hedrad av att jag deltar i diskussionen på din blogg. Det kan ju också vara början på något nytt för alltid lär man sig mer om villkoren för effektiv kommunikation och att inte alltid ta sig själv på för stort allvar även om andra tycks göra det ibland.

  Kärlekshälsningar Bo Westin