Nu laddar jag för rond 3 Hinndebatten – välkommen till Elimkyrkan på söndag

Nu är det sen onsdag kväll. Har man inget att göra kan man skriva ett blogginlägg om Benny Hinn, och så får man en del att göra. Noterar att det har blivit massor av kommentarer på mitt inlägg där jag försökte försvara mig efter att ha blivit bombarderad av kritik för mitt första inlägg om Benny Hinn. Så jag får nog ta det här en rond till, behöver dock hinna läsa igenom alla kommentarer först. Återkommer, förhoppningsvis under morgondagen.

Jag skiljer på kritik och kritik när det gäller denna debatt. Flera bloggare tycker jag har skrivit kunniga och seriösa Hinn-kritiska inlägg, jag tänker framförallt på David Nyström bloggen Metanoia, Bengt Malmgren på Bengts blogg och Jonas Melin, Barnasbasbloggen.  De håller en sakligt tonläge och respekterar dem som har andra ståndpunkter och även den person man kritiserar. Det har jag inga problem med. Jag har dock problem när kritiken blir cynisk, en besser-wisser-attityd, och osaklig, och där man inte mödar sig om att på ett korrekt sätt sätta sin in i hur den man kritiserar har tänkt och formulerat sig. En del av dem som kritiserar mig tycker jag också inte har bemödat sig om att sakligt läsa igenom det jag har skrivit utan man har tydligen en förutfattad mening som man utgår ifrån. Men jag återkommer till detta.

Nu laddar jag för Hinn-debatten rond tre. En del tycker nog att jag ska strunta i alltsammans och skriva om något annat. Jag försöker dock att besvara frågor som väcks här på bloggen, jag tycker att det är en nödvändig respekt mot mina bloggläsare.

Nu förbereder jag mig för min predikan i Elimkyrkan i Stockholm på söndag klockan 11.00. Jag kan garantera att den inte innehåller några gnostiska inslag, det skulle vi aldrig tolerera i Elim. Inte heller märkliga inslag om Kristologin eller änglaläran. Vi kommer också att erbjuda förbön för sjukdom och andra behov, dock utan någon show och ingen kommer att knuffas omkull. Det kan dock hända att någon blir så starkt berörd av Gud att man inte kan stå på benen – det kan jag inte garantera att det inte inträffar. Och jag kan garantera att predikanten inte har varit i Rom med Paula White (refererar till senaste ryktet i Hinn-härvan).

Välkommen till något som inte är ett dugg spektakulärt. Jag ber dock för att de som kommer till Elim på söndag ska få möta Gud, och att de ska bli berörda och utmanade av Guds ord.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Läsare

  Stefan skrev

  Nu förbereder jag mig för min predikan i Elimkyrkan i Stockholm på söndag klockan 11.00. Jag kan garantera att den inte innehåller några gnostiska inslag, det skulle vi aldrig tolerera i Elim. Inte heller märkliga inslag om Kristologin eller änglaläran. Vi kommer också att erbjuda förbön för sjukdom och andra behov, dock utan någon show och ingen kommer att knuffas omkull. Det kan dock hända att någon blir så starkt berörd av Gud att man inte kan stå på benen – det kan jag inte garantera att det inte inträffar. Och jag kan garantera att predikanten inte har varit i Rom med Paula White (refererar till senaste ryktet i Hinn-härvan).

  Härligt Stefan hoppas att ni får ett underbart möte, där Guds kraft får uppenbara sig starkt hos er.

  Ett är säkert, Gud behöver ingen show för att möta människor som i all enkelhet kommer till honom med uppriktiga hjärtan.

  Det du just tog upp här, hans show, liv och leverne, tycker jag är ett större problem än vad han sa i den omtalade predikningen hos LO.

 • http://farstaliv.blogspot.com Lina Nyman

  Ödmjukhet inför och respekt för människor är alltid viktigt – och det har du. Man bör nog inte ta sig själv på för stort allvar, vilket är lätt att göra, så även för en del av kommentatorerna. Det hedrar dig att du orkar bemöta kritiken, vill bara på detta enkla sätt skicka en uppmuntrande hälsning:)

  Btw – vill Gud använda Benny Hinn är det bra, jag är bara glad att jag inte behöver gå och lyssna på honom:) Vi har många bra talare och teologer i närmiljön som tilltalar mig mer än vilken amerikansk monster-predikant som helst. Valfrihet är inte så illa ändå! Tur att Gud har skapat oss olika och kan bemöta oss där vi är!

  Godnatt!

 • Soldat Ulf :-)

  Tack Stefan!,
  din ärlighet bör värderas högre, av kritiska röster som skriver på gränsen till elakhet och även över den! Jag tror du kommer att analysera dina iakttaganden och det du hört från LO I helgen! Jag ber om ursäkt för mina ord om din åsikt(som var lite för positiv för mig), för om mina ord var hårda, så var dom nog det för att jag tar ganska allvarligt på det här med predikanter som manipulerar och vilseleder sina lyssnare, men man kan inte lura Gud! Så detta kanske handlar mer om att ha undervisning om ämnet än att gå bärsärk på varandra verbalt, påtal om subtila synder!
  Gud välsigne dig! och i din predikan på söndag!
  Soldat Ulf :-)

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Många som famlar efter Gud vill nog mest skaffa sig en livsåskådning, en världsbild eller en livsberättelse.

  De flesta finner vad dom söker:
  De sakliga finner en saklig Gud.
  De ljumma upptäcker en medioker Gud och är nöjd med det.
  De ytliga letar upp en underhållande Gud.
  Ytterst få nöjer sig inte med mindre än en sann Gud.

  Vilken Gud möter man på söndag i din kyrka Stefan Swärd?

 • http://www.monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica

  Jag är fortfarande ganska besviken över Stefans oförmåga att ta kritik (eller snarare hans oförmåga att hantera kritiken många hade mot Hinns lördagsmöte).
  Att anklaga någon för besserwisserattityd är tråkigt.
  En annan attityd som jag har stött på i debatten (men jag minns inte om Stefan skrev det) är att fråga vad andra gör för evangelisation eller helande i kyrkorna (underförstått; gör något på det området innan ni kritiserar en predikant som Hinn).
  Måste man vara syndfri eller helt leva efter Bergspredikan innan man får kritisera en känd predikant? Jag förstår inte logiken.

  Själv har jag inte alls ägnat mig åt spekulation utan bara tagit upp det jag vet är sant. Fakta i målet alltså.
  http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2010/07/overdrifter.html
  Det har lett mig till slutsatsen att jag inte kan ta Benny Hinn på allvar. Men det får stå för mig.
  Men jag ska be för att Gud leder Benny Hinn på andra vägar.

 • wildwest

  Lina Nyman #2: Tänkte igår kväll på det Du skrev. Varför måste vi alltid dra hit folk från hela jordklotet, särskilt kändispredikanter från USA? Alla dessa kommer ändå från en annan kultur än vår, även om vi förleds att tro att vi förstår den amerikanska kulturen så bra genom alla filmer. Varför duger inte predikanter och pastorer från vårt eget land eller från vårt närområde? När jag var ung i kyrkan på 70- och 80-talen fanns en god mix med internationella gäster men också många besökande svenska pastorer. Det saknar jag.

 • Lars

  Oki då börjar vi närma oss sund kristendom Stefan i din slutklämm om elim.

  Du tycker inte man har rätt att ifråga sätta vad dom mer prominenta personerna inom frikyrkan sysslar med om man som jag står utanför men är intresserad ?

  Det är elakt att säga att tydligen både Ulf ekman, du och stanley sjöberg wurmar för Hinn och man får då inte ifråga sätta ifall det är en längtan efter kändisskap och karriär och pengar som fått grepp om era hjärtan, förhoppningsvis var detta tämligen o elakt men ändå klart nog att ni tar upp det för själv rannsakan.

  För min del som kämpat med låglöne yrken sjukdommar och fått gå på stöd av olika slag i omgångar tycker jag att solidaritet är väldigt viktiga frågor OM man ska bry sig om den kyrkliga sfären, ja ungefär som bibeln säger:

  Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: ”Gå i frid, håll er varma och ät er mätta”, men inte ger dem vad kroppen behöver? Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död.

  För mig är hinn något hemskt han är precis tvärt i mot ovan nämda skriftställe han berikar sig själv, och ni som är andliga ledare som tydligen beundrar denne Hinn är det fel att då få allvarliga tvivel om gud överhuvudtaget går att finna i fri kyrkan, eller om fri kyrkan är rätt plats för mig ?

  p.s som jag skrev innan varför gå till kyrkan och bli mött av en pastor som är rik som klappar mig på huvudet och säger ja i himlen fixar sig allt lille Lars. måste jag välja mellan en opium religion och sanning är nog sanning att föredra även om den vägen leder bort från kyrkan.

 • wildwest

  Lars: Man får inte hänga upp sin kristna tro på predikanter. Då blir man besviken efter en söndag. Man måste hålla sej till Jesus, annars vrids man som en vindflöjel av det som händer i kyrkornas värld. Vi är tyvärr alla bara människor och vi begår fel. Felfria blir vi först på andra sidan. Den enda sanningen är Jesus som säger att han är vägen, Sanningen och livet.

 • martinpurple

  tänkte bara passa på att informera michael helders och wildwest att de finns ett liv utanför datorn. det vore väl skönt att slippa tycka och tänka om allt. Mitt råd släng datorn och bjud någon fattig stackare på fika i sann Jesus anda.

 • Lars

  Sant wildwest men fri kyrkan som jag lärt känna den verkar bestå av ett virrvarv av förkunnare och pastorer med 1001 visioner och karrlärs strävande pastorer i all oändlighet. Jag har resonerat på många fri religösa bloggar och forum och berättat om mina personliga problem med fattigdom och knapphet med mat och pengar mellan varven men ALDRIG fått höra ja i vår församling hade du fått stöd och hjälp det här med girighet och osolidaritet verkar inte vara någon synd i fri kyrkan, det kan bli så mycket i samvetet till slut att man inte för sig själv längre kan försvara att frikyrka och gud hör ihop och livet bara kastas in i ett totalt kaos.

  Vi har resonerat innan som du säkert minns och det märkliga är att fri kyrkliga människor hos mig inte lyckas bygga uppskattning och guds längtan utan man öderlägger istället och det kan ju vara en kritik att framföra och ta vara på ,inte sant ?

  Förra gången gick jag rejält i väggen och var borta från tron i 6 månader och gick ner mig rejält i skorna. så jag får nog göra som jag skrev igår ta mig en allvarlig fundering på framtiden för så här ska det inte behöva vara.

 • wildwest

  Lars: Jo, jag kommer ihåg och jag kan inte ge Dej några råd så här på en allmän blogg heller, för det förutsätter att jag måste veta en hel del om Ditt liv. Men, hur ska jag säja så Du inte tar illa upp, man måste först och främst försöka klara sej själv – vet att det är enkelt att säja, men Du ser ju hur det blir om man förlitar sej på människor. Det funkar liksom inte. Jag har själv fått erfara detta bittra några gånger, säkert inte på samma nivå som Du, men jag vet ändå vad Du pratar om. Tänk bara den gång jag blev arbetslös en längre period och ingen längre hörde av sej! Är det konstigt att jag sen avskrev alla dessa ”vänner” med en gång?

  Det sämsta Du kan göra är att lämna Jesus och försöka Din lycka i nån anna religion. Livet är en vandring mot ett bättre mål. Och ingen kommer till himlen utom genom Jesus. Prata lite mer med honom och se vad som händer. Överger Dej gör han inte, det är bara människor som gör det!

 • Karin

  Du skiver ”Jag har dock problem när kritiken blir cynisk, en besser-wisser-attityd….” det är ju precis det jag tycker att du har!!!! Besserwisserattityd, alltså!
  Sen är inte jag rätt person att gå i teologisk diskussion med dig för jag har ingen sådan kunskap, men jag tycker att ditt sätt att uttrycka dina synpunkter i din blogg ofta andas just ”besserwisser-attityd”.

 • Niklasson

  Tycker inte att man ska utesluta amerikanska predikanter bara för att de har amerikansk kultur utan det viktiga är att man bjuder in dem som bär på stark smörjelse, varsig de är svenskar, asiater eller amerikanare. Benny Hinn är inbjuden mycket pga den starka smörjelse som han rör sig i.

  Vi har fått så mycket gott genom Benny Hinns ministry och är så glada att han kom hit och togs emot på LIvets Ord. Fint också att Ulf Ekman korrigerade honom i kärlek och inte kastade ut honom……det är ju ett fint exempel hur det ska gå till! Sen blev det också därefter starka och bra möten med Guds närvaro på många sätt. Det var verkligen en ljuvlig stund när Benny Hinn ledde oss alla in i lovsång till vår Fader, han gör det på ett väldigt andligt och starkt sätt.

 • Läsare

  Niklasson

  Läs gärna på Aletheia.se ang BHs knep och knåp.
  Nytt inlägg idag.

 • Läsare

  Niklasson

  Jag kan inte släppa din beundran av BHs ljuvliga närvaro, förstår bara inte hur du kan bara acceptera denn härliga stämmning, trots allt som verkar komma upp ang BH liv bakom estraden.

  Så bara en fråga, om allt det som skrivs ang BH skulle visa sig vara sannt, skulle du ändå envist fortsätta att bara gilla hans skapade stämmning och bara strunta i hur han lever.
  Det verkar ju inte ha någon betydelse för dig att man följer och lever efter bibeln bara man kan få fram denna vidunderliga stämmning.
  Jag kan dessutom lova att nästan vem som helst med en något sånär frigjord tunga och med så mycket pengar att man kan ha en hel stab av proffsmusiker fina instrument jättekörer bakom sig som följer minsta vinkning av BH mm mm runt omkring sig skulle fixa detta.

  Hoppas än en gång att du besökt bibelfocus.se och lyssnat och sett det stora avfallet, men även läst det senaste innlägget på aletheia.se

 • Läsare
 • Niklasson

  Läsare:
  Ja, du och jag har verkligen två helt skilda uppfattningar om Benny Hinn. Jag har tittat på Aletheia.se och för mig är det helt nonsens att Benny Hinn skulle använda sig av det som står där. Jag tror istället han får kunskapens ord av Herren och att han har äkta andliga gåvor i funktion.

  Jag anser också att det är så mycket som skrivs som inte stämmer om honom och det förvånar mig hur folk bara tar in det negativa i media utan vidare.

  Blev lite besviken när du inte heller tog emot det helandeexempel som jag nämnde för dig med namn, bild och ljud….det som var på livetsords hemsida och skett under Benny Hinns möte. Vad var det för fel på det helandet?? Och om det nu var ett riktigt helande. hur förklarar du då det? (Men du har nog något försvar där också….)Likaså när de faller utan Benny Hinns vidrörande, det är förstås då suggesion…..?? Tänk dig också nån gång om DU kanske är den som har missat en del?

  Om allt bevisades vara fel, så skulle jag förstås inte fortsätta gilla hans ministry. Men det är väl samma med dig om det var tvärtom?

  Det inte en skön stämning jag är efter, utan det är verkligen den Helige Andes verk jag är ute efter, Guds närvaro etc. och det har vi i vår familj fått så mycket utav, genom just Benny Hinns tjänst.

 • Läsare

  Niklasson

  Hej igen,ang helandeunder så var det ju faktiskt du som tog upp det först att du hade hört att så många hade uppleft ett under på BHs möten på senaste mötena,, när jag då ber om ett exempel så kommer du med ett äldre sådant.

  Vill bara avsluta denna diskution med att säga att vi är många som tyckt om och försvarat BH tidigare men vaknat upp och förstått att allt inte står rätt till och det måste man ju inte ha höga studielån för att förstå..

  Jag tror att även ni som verkar strunta i människan bakom dessa härliga samlingar kommer att vakna upp.
  Det största hindret för att det skall ske är ens egen rädsla för att inse att man delvis blivit lurad och bedragen, men det är ingen skam, vi är många som gjort det före dig och det kommer att vara fler efter dig också.
  Detta är med omtanke för er som jag skriver och orkar bry mig, ja jag är riktigt ledsen för eran skull och vill er väl.

  God natt

 • Läsare

  Förlåt jag glömde att svara på din fråga ang det under du dock hänvisade till och det känns tufft att säga det men när det just gäller Hinn så kan jag bara säga att det finns faktiskt en ond makt som också vill demonstrera sin styrka