Hälsning från Almedalen

Det är full fart i Almedalen och Visby. En fascinerande tillställning. Förutom dagens politiska tal som är huvudattraktionen, är det cirka 1300 seminarier och minikonferenser som ordnas i Visby under dessa dagar. Alla seminarierna är öppna och gratis och vem som helst kan gå in och lyssna, och ministrar, företagsledare, organisationsproffs och en massa konsulter samsas med en massa vanligt folk. Söndagkvällen höll statsminister Reinfeldt talet och han var ovanligt uppslupen och ledig i sitt sätt för att vara han. Tyckte dock att han ägna för mycket tid åt att raljera över den politiska oppositionen. Och plånboksfrågorna dominerade helt i Reinfeldts tal, vi fick en grundlig genomgång i alla högre skatter vi får om socialdemokraterna med partners vinner valet i september. Ikväll blir det vänsterledaren Lars Ohly som håller talet. Vill man träffa en partiledare eller annan ledande politiker är Almedalsveckan årets bästa tillfälle.

Bland de 1300 seminarierna finns det ett visst kristet utbud, tidningen Dagen ordnar ett omfattande utbud i samarbete med Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan ordnar vissa aktiviteter, och Svenska Evangeliska Alliansen och Claphaminstitutet utmanar alltså Humanisterna till debatt på torsdag eftermiddag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Lars

  Ja när man läser här på nätet konstaterar man att Dagen och världen idag slår på stora trumman , alla kristna ur huse för att rösta och ge politikerna stöd, då blir man komfunderad en kyrka som blir politiserad är inte problem fri tror jag. kommer dom fattiga att finna sig att kyrkans rikare personer röstar i rent egoistiska själv intressen ? jag hade aldrig funnit mig i det om någon vill kalla mig broder sedan.

  Man läser i engelsktalande länder att det finns medelklass och arbetarklass kyrkor, kristi kropp spittrad på grund av politisk hemvist och hur mycket pengar/makt människor har .Det finns en gamal latisk sentens som lyder divide et impera = söndra och härska för så blir det väll, när kyrkan dras in i karusellen med denna världens herrar och politik får stor plats i det kristna.

 • Tea Gustavsson

  Hur avgör man om någon röstar i rent egoistiskt självintresse? Och är det bara rika som inte får göra det?

 • Lars

  Jag menar ungefär så Tea att dom som har det gott ställt i församlingen röstar på partier som ger rika mer pengar och förmåner och tar från dom fattigaste. det är politik men inte speciellt kristet. Om man tänker på att dom första kristna hade egendomsgemenskap och fördelade pengarna så att ingen broder/syster skulle behöva lida.

 • Tea Gustavsson

  Men ser du då inte själv på församlingen som helt politiserad? Att hjälpa sina kristna syskon behöver ju inte ske i statens regi, eller?

 • Lars

  Det beror sig nog på vad man menar med att hjälpa sina trossyskon Tea har man någon slags yrkesmässig diakon verksamhet kan jag förstå , som i usa har jag läst att vissa församlingar har stöd till äldre i församlingen, exempelvis som inte klarar sig på allt för små pension.

  Men om det ska genom personligt godtycke av privat personer tror jag inte är så lyckat.

  sen sammtidigt kan man problematisera varför rösta på ett parti som tar från dom fattiga och ger till dom rika, för min del som fått lida en hel del sista åren sjukdommar bidragsberoende ovisshet och dagar utan mat tycker jag det är ett slag i ansiktet när människor kallar sig brödrar och systrar som använder sin demokratiska frihet för att rösta på rikemans partier. Man får ha en gnutta självrespekt och rättfärdighetssträvan , sitta och sjunga Halleluja i en kyrka med ”brödrar” och ”systrar” som bryr sig mest om sin egen rikedom kan åtminstone jag vara utan och kanske finns det fler i kyrkorna som känner som jag.