Nu är jag i Almedalen

Nu har jag åkt till Almedalen på Gotland för att vara med i stort sett hela Almedalsveckan. Eftersom alla båtar och flyg till Gotland var fullbokat under söndag-måndag, var jag tvungen att ta båten från Nynäshamn klockan 04.50 söndag morgon, med tillhörande båtbuss klockan 03.05 från centrala Stockholm, så det blev en någon kort natt. Ikväll ska statsminister Reinfeldt hålla talet.

Jag kommer att som konsult och statsvetare bevaka och skriva om energi- och klimatpolitiska debatterna här. Jag kommer dessutom att vara moderator vid debatten mellan kristna organisationer och företrädare för humanisterna, den debatten blir på torsdag eftermiddag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://erevna.nu Christian

  Stefan
  Vad är syftet med dessa återkommande debatter med företrädare för s k humanister? Tycker det verkar som att det bara ger reklam för dem. Vinns människor för Kristus genom debatter eller genom en överbevisning i Ande och kraft?

 • Robert

  Ha de riktigt bra, nästa år planerar jag att åka. Och få betalt! Tyvärr ska man som studerande jobba under sommaren.. Förresten, sett tabellen för bajen på senaste?

 • Nils

  Almedalen kan man enkelt undvara,,,

  Att inte låta sig drivas av vart vindkast i lära, har sin sekulära motsvarighet av att hålla avstånd från Almedalen.

  Det har knappast något bestående värde, knappast ens på valdagen i höst.

  Möjligtvis kan det berika den egna supporterklubben att få bada i sin egen floskelretorik.

  Kanske ger det också en & annan skribent brödföda under magra sommarmånader, då andra lämnat sina skrivbord.

  Men som företeelse är det teatraliskt….

 • Anja

  Det verkar i och för sig ganska kul…som ett gigantiskt vuxendagis…eller som Livets Ords Europakonferens men ”utan” Gud…eller som nån så träffandre sa…där får gamla elevrådsordföranden gå runt och vara rockstjärnor i en vecka.

 • http://antonslaranton.bloggproffs.se Anton Fagerstedt

  Anja – vilken underbar kommentar: ”där får gamla elevrådsorföranden gå runt och vara rockstjärnor i en vecka”. Hahahahaha!!!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christian,
  Man bör inte överdriva omfånget av dessa debatter. Det har varit vid enstaka tillfällen, men får en viss uppmärksamhet. I jämförelse med alla vanliga möten och gudstjänster är det mycket marginellt. Tycker också att den typen av debatter förekommer i Nya Testamentet, Jesus hade ständigt debatter med meningsmotståndare, och även Paulus ägnade sig åt detta. Intelligenta diskussioner behöver inte vara alternativ till ande och kraft.

  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://erevna.nu Christian

  Stefan
  Är alltså en viss uppmärksamhet syftet med debatterna?

  Tycker inte att debatter med ateister, som förnekar Gud och hans ord, kan jämföras med de ”debatter” Jesus hade med judiska meningsmotståndare eller t ex Paulus tal på Aeropagen. Det senare var väl snarare en predikan. Bibeln kallar ateister för dårar och Jesus debatterade inte med hedningar.

  Ska jag tolka din sista mening som att du menar att människor kommer till tro även av ”intelligenta diskussioner”? Är det alltså det ni hoppas uppnå med debatten?

 • Nils

  #7
  Och ofta saknas ”intelligensen” i diskussionen också…
  – då bekräftas uppfattningen om de kristna som enfaldiga & trosnaiva, med en artig axelryckning.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christian,
  Vi ska berätta om vår tro och förkunna Kristus och evangeliet i alla tänkbara situationer och miljöer, även Almedalsveckan. I en debatt med ateister har man goda möjligheter att dela med sig av sin tro och varför man tror på Jesus. Det är syftet.
  hälsningar
  Stefan Swärd

 • Mattias Axelsson

  Christian,

  Du glömmer ju bort ”reklamen” som vi ger oss själva. Den kristna debattören syns ju lika mycket som ateisten. Varför är det då fel med sådana här debatter? Tycker att det är viktigt att vi syns även i sådana här sammanhang där vi kan förmedla det vi tror på i ett annorlunda forum än t ex kyrkan… Det handlar inte bara om att vinna människor. Det handlar om att synas, om att vara kristen mitt i samhället.

 • BW

  Det är sällan som intelligenta människor deltar i offentliga debatter vilka tyvärr alltfär ofta karakteriseras av korta och publikfriande repliker ungefär på samma populistiska nivå som politikerna befinner sig på. Dom är nämligen ganska sällsynta och inte så ”progressiva” till sin läggning. Men man får ta det för vad det är. Om vi förbereder oss i bön och stillhet kan Gud utrusta oss med vishet och kraft. Vi ska ju ta vara på varje tillfälle att tala och ge skäl för vår tro. Att kunna skapa tvivel kring de rationella och filosofiska argument som humanisterna använder sig av är inte att förakta. Men jag tycker inte att en diskussion med Sturmark ska innehålla för mycket ”Jesus” som blev fallet när Ulf Ekman diskuterade med Sturmark.

 • http:/erevna.nu Christian

  Stefan
  OK.