Sen onsdag kväll

Det blev en omfattande debatt med anledning av mitt försvar för Elisabeth Sandlund. Det jag försökte säga var att beslutet var korrekt och logiskt utifrån den bibelsyn och hållning som finns till kristen tro som bl.a. uttrycks i Lausannedeklarationen och som blev teologiska riktmärket för tidningen Dagen när ägandet breddades för drygt 10 år sedan. Andra förhållningssätt är naturligtvis möjliga, Svenska kyrkan har ju en annan syn till exempel. Många präster och grupper i Svenska kyrkan, bland annat Oas-rörelsen, delar dock den teologiska grundsyn i denna typ av frågor som präglar tidningen Dagens ägarsamfund.

Mitt blogginlägg gav ingen heltäckande bild av en evangelikal äktenskapssyn och sexualsyn. Självklart talar nya testamentet om både celibat och om utvidgade hushåll och vad vi skulle kunna kalla för storfamiljer. Jag kan dock inte se att Nya testamentet talar om den äktenskapliga relationen som något annat än för en man och en kvinna.

För att byta ämne – det är spännande med fotbolls-VM. Och eftersom Sverige inte är med behöver det inte vara så ångestladdat att titta på matcherna. Kan ni gissa vad jag har för favoritlag. Brasilien. De har alltid spelat en fantastisk fotboll och får hela tiden fram nya världsstjärnor. Hoppas de vinner.

Både jag och hustrun jobbar denna vecka, så vi är inte på Torpkonferensen, eller någon annan EFK-konferens heller. Man behöver komma ihåg att Torpkonferensen är en av ett antal EFK-konferenser under midsommarveckan och midsommarhelgen. Torp är i det avseendet ingen samlande samfundskonferens, utan tanken är att det ska vara en öppen och allkristen konferens. Men Torp är den i särklass största EFK-konferensen under midsommarveckan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sefast Tronde

  – När du så allmänt filosoferar kan du väl hellre använda tiden till lite mer artigt besvarande av seriösa kommentarer på din blogg? Jag har en kommentar till din ännu omotiverade republikanska övertygelse… Eller brottas du med en skev självbild eller något annat som gör att du inte vill svara på seriösa frågeställningar?

  Men du behöver ju inte – ett uteblivet svar är också ett svar!

  Och, vi möts ju så småningom, kanske kvarstår frågan då.

  Med vänlig hälsning
  Sefast Tronde

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Sefast Tronde,
  Ska göra ett försök att svara, jag har ju gjort ett försök men du var inte nöjd med svaret.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Kerstin

  Visst är det märkligt att det i Svenska kyrkan kan finnas präster som har olika syn på homosexuellas möjlighet att få vara den de är medan det i t.ex EFK mig veterligen inte finns någon ledare eller pastor som avviker från den av Stefan Swärd ansedda som enda rätta enligt Bibeln. Ja det var väl någon i Göteborg för ett tag sedan men tillrättavisningen kom ju direkt här på bloggen då det blev mera känt.

 • Anna-Karin

  Kerstin, You got a point 😉

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Kerstin och Anna-Karin, det är väl inte konstigt?
  Det finns ju präster i Svenska kyrkan som inte tror att det finns någon Gud.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Kerstin (3), Anna-Karin (4),
  Inom Svenska Kyrkan har varje präst, så långt jag kan förstå, obegränsat svängrum när det gäller personlig tro och övertygelse bara han/hon tillämpar Kyrkans gudstjänstordning och för övrigt fullgör sitt ämbete enligt fastställda regler. En sådan diskrepens mellan ämbetets utövande och den personliga tron/övertygelsen är givetvis otänkbar inom ett trossamfund som EFK. Och det betyder att den jämförelse ni är så överens om haltar fullständigt.