Skriver i Svenska Dagbladet idag

Jag skriver tillsammans med Christer Sturmark i Svenska Dagbladet idag igen. Det är slutrepliken i debatten om religionsfriheten och kungafamiljen. Vi för fram två synpunkter, dels att grundlagen ska vara neutral ur religiös synvinkel. Och sedan kritiserar vi upplägget av kronprinsessans bröllop vilket vi tyckte för mycket andades statskyrkans comeback.

Det anmärkningsvärda är att vi är helt överens om det vi skriver, fastän vi har olika skäl till detta.

En anledning till att jag är så emot statskyrkosystem och en officiell kyrka, är att ett sådant system uppenbarligen bidrar till snabb avkristning. I USA där man konsekvent tagit avstånd från statskyrkosystem och där man tydligt markerat religionsfrihet från statens bildande 1776, utan någon preferens för någon kyrka,  där blomstrar kristendomen, och 40-50 procent av alla amerikaner är med i och engagerade i en kyrka. I Sverige är det ett par procent.

Vi kristna kan aldrig uppträda trovärdigt i debatter om religionsfriheten om vi samtidigt vill främja Svenska Kyrkans särställning i utformningen av svensk grundlag.

Jag har självklart inget emot att kronprinsessan gifter sig i en kyrka, med en kristen vigselgudstjänst, men det är inte det debatten handlar om. Även om man kan uppskatta de kristna inslagen i denna typ av bröllop, så är jag inte säker på att kristna tron kommuniceras på ett bra sätt när det så starkt förknippas med överhet, stat, makt, elit, prål, lyx, det var ju endast en massa dignitärer som fyllde Storkyrkan vid denna gudstjänst, det är inte uttryck för kristen etik och kristendomens själ. Det var väl Daniel Westlings anhöriga som var det vanliga folket.

Jag hoppas att jag ska slippa säga något mer i denna fråga, då man bara får en massa skäll från alla håll. Men vi får se. Motvind inspirerar och brukar i regel stärka ens uppfattningar, det har det gjort i detta fall.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christian

  V g monarkin hänvisar jag till det utmärkta inlägget, Monarkin enar i ett mångkulturellt samhälle, som Clapham publicerat. Stefan lyssna och lär av dina bröder… :-)

  http://claphaminstitutet.se/2010/06/20/monarkin-enar-i-ett-mangkulturellt-samhalle/

 • Nils

  Att ”gå i ok med den som inte tror” är verkligen uppenbart med dessa tilltag.

  Om personen som strävar efter detta ok, reflekterat över vad andra kristna erhåller för smälek så kan man stilla undra över: – vilket läger främjar det gemensamma ok-bärandet ?

  – Ateistens skymfanden eller de häcklade kristna syskonen ?

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/07/varldskulturmuseet-ljuger-om-turerna-kring-wallins-utstallning

  http://www.smyrnakyrkan.se/centrum/verksamhet/media/blogg/111-smyrnabloggen/451-den-tabubelagda-tron

 • wildwest

  Så om en kunglighet gifter sej i en kyrka eller en rik industriledare så får inga bjudas in som kan verka lyxiga eller pråliga? Helst ska man visa upp kvitto på att bröllopskläderna är köpta på secondhand för 59,98. Skulle vara intressant att veta hur man ska vara bröllopsklädd för att inte verka lyxig o prålig. Tar man fram det finaste man har i klädväg brukar det vara bröllop, knappast jeansshortsen man använt i grönsakslandet. Som jag förstår det hade det alltså varit bäst om kronprinsessan inte alls gift sej i nån kyrka och helst inte i nån dyr brudklänning – sambo i jeans är okay!

  Och nu är faktiskt Svenska kyrkan inte längre statskyrka även om den är politikerstyrd. Och vad spelar förfall med statskyrka för roll när förfallet i Sverige redan är så långt det kan komma? Jag fattar fortfarande inte vitsen med dessa Sturmarkartiklar. Blir bara arg.

 • http://antonslaranton.bloggproffs.se Anton Fagerstedt

  Stefan!
  Jag blir så glad för den linje du driver i detta. Jag skulle ge ganska mycket för att få vara en fluga på väggen när du och Sturmark samtalar om det ni skriver om.

 • Olov

  Stefan! Bra skrivet. Och bra tänkt!

 • Tea Gustavsson

  Kärlek, glädje, frid, tacksamhet, ödmjukhet och självbehärskning är exempel på Andens frukter som jag tycker att bröllopet utstrålade. Det fanns inte ett uns av översitteri eller förakt för dem som har det sämre utan bara en stor tacksamhet över de förmåner de fått. Det här bröllopet var en injektion av glädje, tacksamhet och kärlek som det här landet så väl behöver. Ett motgift mot den cynism som liksom benröta sakta förstör svenska folkets förmåga att tro, hoppas och älska.

 • Tobias Fritzon

  Blomstrar verkligen kristendomen i USA? Personligen skulle jag i alla fall akta mig för att föra fram amerikansk andlighet som ett positivt exempel. Tycker nog att vi inom EFK har kört alltför mycket direktimport därifrån, när vi kanske istället skulle ha sneglat åt andra håll i världen där Kyrkan är vitalare?

 • Tea Gustavsson

  Tobias,

  helt rätt att vi bör rikta ögonen åt annat håll. Dock finns det ingen statskyrka i de länderna heller 😉

 • Olof

  Tea: Skriver du det där helt utan ironi? Fattas bara att de privilegierade överklassmänniskorna skulle utstråla översitteri och förakt för vanliga människor! Det är väl det minst man kan begära att de har vett att inte ge sken av något sådant? Och du menar alltså på fullt allvar att Andens frukter var manifesterade i den här rojalistiska yran? Jag hoppas ändå att du skojar.

 • Tea Gustavsson

  Olof, nej, jag skojar faktiskt inte ett enda dugg.

 • Olof

  Tea: Ok, då har du och jag förmodligen lite olika uppfattningar om saker och ting. Glad midsommar i alla fall!

 • wildwest

  Jag ser mest missunnsamhet och brist på tacksamhet i många inlägg mot kungliga, mot människor som dristar sej till att sätta på de finaste de har när det är bröllop. Det skrämmer mej verkligen! Och ni ska gå på gator av guld i himlen? Utan att gnälla över det onödiga i det, prålen, lyxen där? Jag tänker fråga er allihop när Sverige är i krig och ni flyr genom skogarna i det ni har på er, alla tillhörigheter brunnit upp, inga sociala förmåner mer finns om ni då äntligen tycker ni blivit riktigt bra kristna förebilder??? Med en sån fruktansvärd otacksamhet över det vi i Sverige har blivit välsignade med av Gud och genom generationer av hårt arbetande förfäder skulle inte jag våga irritera Gud med.

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Jag förstår inte varför någon har problem med det faktum att du skrev ihop med en ateist. Så har ju kristna gjort under väckelsehistorien gång på gång, ofta de stora vi idag hedrar, med goda resultat. Att inte gå i ok (förbund) med de som inte tror kan inte teologiskt förklaras handla om detta!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Tobias,
  Du har en poäng i vad du säger. Det jag syftar på är att i den sekulära internationella debatten jämför man ofta USA och Europa när det gäller Gudstro, kyrkbesök, församlingsmedlemskap – och försökt förstå varför man i USA är så väldigt mycket mer benägen att gå i kyrkan, ha en kristen tro, och vara engagerad i en församling – i jämförelse med Europa.
  En vanlig förklaringsmodell är det europeiska statskyrkosystemet, i kontrast mot den amerikanska religionsfriheten. Statskyrka skapar monopol och förkväver mångfald och kreativitet är en vanlig förklaringsmodell.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Tobias Fritzon

  Stefan.
  Tack för klargörandet! Är helt med dig angående statskyrkosystemet, etc, bra med ett förtydligande bara.

 • Broder Roger

  Stefan, du är nog en representant för NEW SCHOOL medan många andra bloggare och kommentatorer fortsätter i OLD SCHOOL. Även om jag hämtat begreppen från kulturvärlden – mer specifikt jazzmusik av yngre och äldre årgång – kan de förklara att du hamnar på kollisionskurs med en del andra kristna debattörer. Senast i dag läste jag i Hemmets Vän att du blir kritiserad av en respekterad kristen förkunnare, som tillhör generationen före dig. Eftersom jag inte vill vara fixerad vid kristna ”kändisar” undviker jag att skriva ut namnet. Sådant kan skapa onödig polarisering. Kanske kan man få representanter för OLD SCHOOL att successivt ta intryck av NEW SCHOOL.

  Sannolikt är du en föregångsman för ett paradigmskifte inom kristenheten genom din taktik att ingå oheliga allianser. Många kristna verkar ha väldigt svårt att skilja på sak och person. Inte är väl allt som Christer Sturmark tänker och säger helt fel enbart av den orsak att han är ledare för Humanisterna? Jag tror att du mycket väl vet vad du sysslar med. Din världsbild är kanske litet större än dina kritikers. Lycka till med alla artiklar och debatter framöver!

 • Robert

  Hej Stefan!
  Härligt att du är med i debatten som vanligt…

  Vi måste be för SvD, speciellt efter detta artikeln..
  http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/skrammande-inblick-i-sektlivet_4757489.svd

  Keep up the Go(o)d Work Steffe!
  Bless bless

 • Anna-Karin

  Du verkar mest ogin, missunsam och…avundsjuk :-(

 • Olof

  Verkar vara svårt att vara republikan bland alla konservativa rojalister på din blogg, Stefan! Symtomatiskt för denna konservatism är såklart att den inte bemöter argument med andra argument, utan försker skuldlägga genom att kalla dig ogin, avundsjuk, missunsam och så vidare. Istället bör man ju bemöta dina och Sturmarks argument mot rojalism i allians med statskyrka. Fast det är såklart mycket svårt att argumentera för dessa fördemokratiska och totalitära institutioner som lever på människors längtan efter färg, glädje och festligheter. Men bröd och skådespel för folket kan naturligtvis inte förespråkas av Jesu kyrka.

 • BW

  Stefan skrev: ”En anledning till att jag är så emot statskyrkosystem och en officiell kyrka, är att ett sådant system uppenbarligen bidrar till snabb avkristning. I USA där man konsekvent tagit avstånd från statskyrkosystem och där man tydligt markerat religionsfrihet från statens bildande 1776, utan någon preferens för någon kyrka, där blomstrar kristendomen, och 40-50 procent av alla amerikaner är med i och engagerade i en kyrka. I Sverige är det ett par procent.”

  Ord som ”uppenbarligen” och ”blomstrar” kan inte ersätta en sådan omfattande analys som skulle krävas för att kunna göra dessa påståenden. Jag tror nämligen att orsakssammanhangen är mer komplicerade än så. Referera gärna till relevant litteratur om du kan.

 • Rune Karlsson

  Den som unnar andra gott, blir själv välsignad.

  Vi borde verkligen vara tacksamma för vår kungafamilj.

  Dom behöver våra förböner, inte kritik. Vi skall inte stå på åklagaren sida.

  Så uppmanar jag nu framför allt därtill att man må bedja, åkalla, anropa och tacka Gud för alla människor,

  2. för konungar och all överhet, så att vi kunna föra ett lugnt och stilla liv, på ett i allo fromt och värdigt sätt.

  3. Sådant är gott och välbehagligt inför Gud, vår Frälsare,

  4. som vill att alla människor skola bliva frälsta och komma till kunskap om sanningen.

  Det är välbehagligt om vi tackar Gud för konung och överhet!

 • Markus

  Tja, tror nog du är vilse i pannkakan, Stefan

  Det är nog möjligt att hamra in lite överhetskristendom, även om man inte har statskyrka.
  använd statliga auktoriteter som presidenteder och sedlar istället

  Säger presidenten (och andra ämbetsmän i USA) ”……so help me god…..” när de svärs in ?

  Kan du se texten ”In god we trust” när du läser igenom en dollarsedel ?

 • Sefast Tronde

  Har läst artikeln i SVD. Ser inget kontroversiellt. Håller med i grundtanken, att när nu SVK skilts från staten – genom kyrkans och riksdagens beslut i största enighet – blir det en märklig omständighet att konstitutionen kräver att statschefen (kungen) skall tillhöra den svenska lutherska kyrkan. Detta författningstillägg är en kvardröjande rest av statskyrkosystemet som sägs avskaffats, stick i stäv med riksdagens beslut om kyrkans frigörande från staten. Alltså en uppenbar inkonsekvens i lagstiftningen.

  Dessutom är det naturligt att även kungahusets medlemmar får full frihet att tillhöra eller inte tillhöra vilken kyrka som helst.

  FÖR ÖVRIGT HAR ETT LÖFTE ÄNNU INTE INFRIATS, ANGÅENDE SVAR PÅ KOMMENTAR NR 60, ANG. MOTIVERING TILL REPUBLIKANSK ÅSIKT!

  Stefan Swärd: ”Sefast Tronde, Ska göra ett försök att svara, jag har ju gjort ett försök men du var inte nöjd med svaret.
  hälsn
  Stefan Swärd”

  – Uppfattade detta som ett löfte. Eller går det att tolka annorlunda?

  MVH / Sefast Tronde

 • Richard

  Hej Stefan vet Sturmark om att du och Gud anser att han är en dåre?

 • M

  Glad Midsommar till alla!

  (Sefast T: Ge SS den tid som behövs…svar lär komma om det utlovats…)

 • BW

  Historien har visat att den sprängkraft som uppstår när evangeliet, livets vatten, möter andligen uttorkade och längtande människohjärtan är starkare än alla totalitära krafter, vare sig sekulära eller kyrkliga. Det var tufft att vara kristen i gamla Sovjet men evangeliet fann nya vägar. När Katolska kyrkan (KK) bannlyste kungar och samregerade med aristokratin uppstod ibland folkliga resningar. Ta t.ex. John Wycliffe i England och Jan Hus i Böhmen som på 1300-talet angrep KK och framlade de flesta idéer som skulle återkomma i den protestantiska reformationen. Wycliffe översatte bibeln från latin till engelska och Wycliffes efterföljare ”lollarder” och omkringvandrande predikanter, predikade och läste bibeln för folket. Detta var den första större yttringen av frikyrklighet i England. Lollarderna började predika social revolution; om inte kyrkan hade rätt till egendom, hade då baroner och adelsmän större rätt till den? Angreppet mot kyrkan vändes till ett angrepp mot hela klassystemet och den privata egendomen. Naturligtvis förenade sig de besuttna klasserna med kungen för att undertrycka folk som ifrågasatte den sociala och ekonomiska ordningen. Lollardpredikanterna avrättades men lollardismen överlevde här och där bland massorna.

  Precis som öknen blommar när regntiden kommer så uppstår väckelse när människor som hungrar efter livet i Gud får höra Guds oförfalskade ord. I Sverige har vi bibeln på svenska men har vi en kyrka som går ut till folket och rent och klart predikar budskapet?

  Massmedia är känsliga för vad som rör sig i folksjälen. Kan det vara så att massmedias nästan totala uppslutning kring kungabröllopet rider på folkets längtan efter glädje, framtidstro, hopp, ordning och sammanhang? Där kan kungahuset och ”statskyrkan” bli ett samlande substitut och en positiv kraft för ett folk som håller på att gå under i materialismens och relativismens förlovade land. Men när festen är slut blir tomheten ännu större och folk börjar återigen fundera över orättvisorna och livets mening. (Utom möjligen de som låtit sig bedras av Mammon till att tro att de funnit lyckan.)

 • Anna-Karin

  BW, på din fråga om vi har en kyrka som klart och rent predikar budskapet….jag tror att alla kyrkor nog anser sig göra just detta. Jag tror faktiskt inte att det finns någon kyrka som INTE anser sig göra det! 😉 Sedan uppstår frågan om du och jag uppfattar att så sker i alla kyrkor. Jag är svenskkyrkling och det tror jag knappast att du är. Låt oss respektera skillnadena lite bättre än vi gjort hittills :-) ha en trevlig midsommar.

 • BW

  Anna-Karin, trevligt med lite smilys. Att predika rent och klart …. Jo, man kan lätt hemfalla till schabloner. Jag har väl någonstans i mitt inre en idealbild grundat på det jag själv fått uppleva under min vandring som kristen, då jag fått se hur Gud verkat genom sitt ord och hur människor fått möta Gud till frälsning och befrielse. Av frukten känner man trädet …

  Jag vill inte värdera andra kyrkor. Jag har nog med mig själv. Det som tar plats i mitt liv är bönen ”förbarma dig över mig, Gud! Jag har tappat gnistan”. Men jag är glad ändå över det som går att glädjas åt. Glad sommar!

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  BW och Anna-Karin: Gud välsigne er! Er fina samtalston är en prydnad för mamma kyrkan.

 • Pingback: En uniform tro för hela oikoumene()