Nu kommer jag ut – och avslöjar sanningen

Vi som något problematiserar kring ståhejet kring princessbröllopet är tydligen trötta, griniga, bittra, gnälliga, sura. Jaha.

Men nu känner jag att jag inte orkar sopa det under mattan längre, eller gå som katten kring en het gröt. Nu kommer jag ut, jag lägger korten på bordet och säger som det verkligen är. Varför tissla och tassla, och säga saker och ting underförstått. Jag har aldrig avslöjat detta offentligt. Men nu orkar jag inte vara tyst längre, och säga som det är, jag är sådan.

Jag är republikan.

Jag har nog alltid varit det, det är inget jag har kommit på nu. Jag vet inte om det beror på gener, arv, personligt ställningstagande, men jag är det. Och jag tycker framförallt att det är ingen teologisk-kristen fråga, utan en fråga som handlar om politisk övertygelse.

När detta väl är sagt, lovar jag att vara tyst i denna fråga, jag ska inte gnälla något mer på kungahus och prinsessbröllop. Det finns oändligt mycket viktigare frågor att skriva om.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • wildwest

    Tja, det var ingen nyhet efter alla inlägg om monarki och prinsessbröllop. Återigen vill jag ha en komplett genomgång av den republikanska idén innan jag tar ställning om republik ens är nåt att ägna en sekunds tankemöda åt. Tills dess försvarar jag det statsskick vi har och det som riksdag efter riksdag stadfäst.

  • http://efkungblogg.wordpress.com Christian Svahn

    Gott. Välkommen.

  • Anna-Karin

    Och….

    Och om nu ni som uppfattas som trötta, griniga, gnälliga, bittra, sura kring prinsessbröllopet ( princess är engelska ) tänker efter VARFÖR ni uppfattas så kanske det vore lättare för er.

    Som sagt, köp lite bröllopskonfekt och titta på bröllopet. Kanske Åke Bonnier tappar ringen eller nå’t. Då får du gotta dig lite…;-)

    I övrigt delar jag helt wildwests åsikter.

  • http://petersvanberg.wordpress.com Peter Svanberg

    Å andra sidan är det till den republikanska ståndpunkten man måste komma om man ska ta bekänelsen att Jesus Kristus är Herre på allvar. Då finns det inte utrymme att hylla andra kungar eller krypa för överheten – vad de än heter eller kallas. Vi tillhör ett annat rike, osynligt men detso mer verkligt, som växer fram i den här världen.

    Det är Guds rike vi ska ge vårt hjärta till. Det är kungen Jesus som vi ska upphöja. Det är detta som ligger i evangeliets kärna och på Guds agenda.

    Så, precis som Christian, välkommen!

  • Olof

    Wildwest: det behöver man inte vara särskilt påläst för att själv kunna räkna ut, alltså varför republik är att föredra famför monarki.

  • Broder Roger

    Vad skönt med klarspråk, Stefan! Jag är nog också på väg att komma ut som republikan. Jag får ta dig till föredöme.

  • BW

    Från 1100- talets mitt till 1400 talets början uppstod i Västeuropa den världsliga staten. Uppkomsten av starka centrala regeringar härrörde från ”curia regis”, kungens domstol. Utan en samlande monark hade inte nationalstaterna uppkommit, han var sas en historisk nödvändighet. Nu har vi fått olika mer eller mindre demokratiska institutioner för att styra våra länder och kungahuset fyller ingen egentlig funktion utom vad gäller representativa uppdrag och som samlande nationell symbol. Och dessa funktioner är ingalunda att förakta. I många av världens länder har en kung mycket högre status än en president. Trots att jag inte är bjuden till bröllopet önskar jag Victoria och Daniel allt gott!

  • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

    Eftersom du verkar vara för ödmjuk för att säga det uppenbara säger jag det: jag tror din ståndpunkt beror på ditt tidiga intresse för statsskick och senare studier i statsvetenskap. Sie wissen besser :)

    Rent faktiskt påminner äkta monarki (delvis till skillnad ifrån den svenska symbolmonarkin), om de spår av fascism man kan se i det kanariska samhället trots att det gått två generationer. De älskar onödiga regler, onödiga chefer, onödiga hierarkier etc. Men jag är beredd att offra lite svensk personlig frihet emot solen här på Grand Canaria 😉

  • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

    ps. Viva la republica!

  • Mattias

    Det var inte direkt oväntat.

  • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

    Victoria råkar vara en kompetent tronföljare. Men om man ser frågan principiellt och i ett längre perspektiv – fundera! Att ärva ett jobb som statschef. Ett jobb man kanske inte vill ha och/eller är direkt olämplig för. Att dra med sig hela familjen i de förmåner och arbetsuppgifter som jobbet innefattar..

    Det behövs inte mycket analys för att komma fram till att monarkin är orimlig i en modern demokratisk stat. Och jag tror Stefan Swärd med lätthet hade kommit fram till sin republikanska övertygelse utan att ha doktorerat i statsvetenskap.

    Ändå tror jag det är lugnast för Sverige om det får vara som det är ett tag till.

  • Richard

    Betänk alternativet lite grann, Göran Persson, Mona Sahlin, Carl Bildt, jag ser inte att de skulle vara bättre att ha någon av dessa som president. Troligtvis skulle det bara leda till splittring i landet.

  • urban

    Problemet är att alternativet förskräcker. En president blir antagligen dyrare och betydligt mindre ”värd” för Sverige i världen. Vem vill se våra utnötta politiker som ”kungar”? Tänk dig själv – Mona Sahlin, Tomas Östros el Reinfeldt i den rollen?

  • Jonny

    Fel dag att tillkännage det på. Man kan visa respekt för kungahuset en dag som denna. Provokationer är inte bra. Överheten är insatt av Gud för att tjäna folket. Det gör dom bra i Sverige. Vår uppgift är att be för överheten.

  • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

    urban: priset i kronor är inte så relevant när man diskuterar demokrati och frihetsfrågor. Bra monarker har varit mkt få och sällsynta, till och med i Gamla testamentets Israel under Gud.

  • Karin

    Nu ska jag säga vad jag från djupet av mitt hjärta känner när jag läser detta blogginlägg: Jag tycker du upp uppför dig som en liten fjantig skitunge!

  • Johan C

    ”Nu kommer jag ut – och avslöjar sanningen”
    Vem är Stefan Svärd?

  • http:/erevna.nu Christian

    Tragiskt att höra. Du gör mig besviken Stefan. Det trodde jag inte om dig…
    Men å andra sidan kanske man inte kan förvänta sig mer av en en bajare…..

  • http:/erevna.nu Christian

    Stefan vad är alternativet, Mona Sahlin som president eller?

  • http://stenberg.wordpress.com JS

    Nej, den som inte gillar kyrklig kontinuitet gillar inte heller konstitutionell kontinuitet. Varför ha kvar en 1000 år gammal Monarki och en 2000 år gammal kyrka när man kan få något mer modernt?

  • Richard

    Att glädjas med de glada eller att sörja med de sörjande är helt ok men att sura med de sura känns bara surt.

  • Anna-Karin

    Nu tog du i Karin no. 16 men jag tror jag förstår vad du menar :-/ Jag tror att Stefan gärna velat vara med! 😀

  • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

    Christian,
    Jag hade ungefär samma ståndpunkt när jag diskuterade frågan med min moster och kusin för 41 år sedan, så det är ingen radikal nyhet för de närmast sörjande.
    hälsn
    Stefan Swärd

  • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

    Inlägg 19, Christian,
    Tänk lite vidare än så. Tror att en person som Alf Svensson skulle kunna vara konkurrenskraftig i ett svenskt presidentval om det var ett sådant idag.
    Inlägg 16 – ”fjantig skitunge” – ni rojalister och kungakramare visar verkligen stor respekt för meningsmotståndare.
    hälsn
    Stefan Swärd

  • Staffanw

    Peter S skriver: Jesus Kristus är Herre på allvar. Då finns det inte utrymme att hylla andra kungar eller krypa för överheten – vad de än heter eller kallas. Alltså, sanna troende kan inte vara monarkister. Vilket egendomligt resonemang. Kan man ha president, då?

    Så tröttsamt, visst kan man av olika skäl vara republikaner, men detta misstänkliggörande av alla royalister, som John N’s fascismsnack, eller Lena Anderssons drapa i DN, kan man komma lägre i sin argumentation. Nu är det ju så att våra tre nordiska monarkier förmodligen tillhör de mest demokratiska, mest jämlika och minst undertrycka länder i världen. Alltså, vad är problemet?

  • Anna-Karin

    Vilka ni…..?

  • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

    Vilket avslöjande – återkom när du ”kommer ut” som ateist eller något sådant.

    Japp, du resonerar till stor del som en sådan…

  • Maja

    Först: det är en utbredd missuppfattning att en republik måste ha en president. Så är det INTE. Riksdagens talman kan gott inneha precis samma uppgift som nuvarande statschef har nämligen att öppna riksdagen. That’s it.

    Sedan: Om det är så att din ståndpunkt grundar sig i politisk övertygelse och inte en religiös så förstår jag inte varför du blandar ihop argumenten när du kritiserar monarkin, Stefan? Blir inte det lite grumlig retorik (retorisk fråga)?

  • Johan C

    Jag skäms å dina vägnar att du som kristen och pastor på denna dag kan komma med så mycket dravel. Stackars EFK!

  • Tobias Fritzon

    Intressant att frågan väcker så heta känslor hos många. Vad speglar det???

  • http://www.avemarisstella.blogspot.com Anders Gunnarsson

    Är man fri i tron, kan det vara nödvändigt att visa att man inte är bunden till några traditioner. Oftast kastar man då ut barn med barnvattnet. I detta fall de kungliga. I andra fall kyrkans arv.

    Tänk vad viktigt det kan vara att bli fri! Frihet blir ofta bojor om foten och konsekventa fritänkare blir inte fria, de slutar bara tänka… Ps 53:2

    Leve Kungen och låt Gud vara Gud i Kristi Kyrka; även i Svedala!

  • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

    Staffan, jag tror du missförstod mig alternativt var jag oklar. Jag ämnade bara påpeka att det sent faktiskt finns värdemässiga kärnvärderingar i fascismen som kommer till realitet i en reell monarki. Makttänket, hierarkier där de ej behövs etc är samma. Sen finns det förstås flera avgörande skillnader. Rojalister som sådana är varken mer goda eller ondare än vi hemska republikaner. Men en sak talar för vår sak; vi har till skillnad ifrån rojalismen – demokratiskt gångbara argument.

  • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

    Var litet snälla nu mot broder Stefan.

    Sök på ordet ”president” i en konkordans och se vad Bibeln har att säga om statsskick.

    Sök sedan på ordet ”kung” och jämför……

    Det är ju tydligt att Jesus Kristus kommer att återvända och bli Israels president. Eller hur?

    Men, cynism åsido, skulle jag råda närvarande republikaner att studera historien, vetenskapen och filosofin från 17-hundratalets början tills nu.

    Kolla framför allt hur just monarkins avskaffande var en nödvändighet för humanismen och evolutionsläran.

    Och tror ni mej inte hotar jag att skriva en bloggpost om det. :-)

    Men studera själv först.

    Det stora avfallet i vår tid började med revolutioner och humanism och avskaffandet av Moses.

  • Broder Roger

    Den stora kompromissen i Israels historia om vem som skulle ha makten uppstod då folket ville ha en kung. Herren skulle ju vara folkets enda kung. Det var långt före 1700-talet; faktiskt hundratals år dessförinnan.

  • Ulf Stenlund

    Käre broder Kamau
    När Israel ville ha en kung som alla andra folk gick det snett. Att land ska styras av kungar verkar inte vara nått som Gud gillar a priore.

  • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

    Du är rolig du Stefan. Man vet inte alltid vad man har dig (positivt!, tror jag), och du vågar verkligen säga vad dom tycker, vilket är mer än vad som kan sägas om många andra. Gött att någon säger ifrån lite mot rojalist-äcklandet (skrev lite om detta igår).

  • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

    Kamau Mweru: ja, fri vilja får den effekten. Men är det äkta lärjungaskap om man blir tvingad av kung och falsk kyrka?

  • Karin

    Jag skrev: ”Nu ska jag säga vad jag från djupet av mitt hjärta känner när jag läser detta blogginlägg: Jag tycker du upp uppför dig som en liten fjantig skitunge!”
    Stefan Swärds svar: ”Inlägg 16 – “fjantig skitunge” – ni rojalister och kungakramare visar verkligen stor respekt för meningsmotståndare.”
    Kan du svara på varför det är okej att du skriver ut dina åsikter och tyckanden i det ena inlägget efter det andra, medan vi som inte delar det du tycker inte ska få skriva det?
    Jag vidhåller det jag skrev och tycker Johan C formulerar sig väldigt bra när han skriver: ”Jag skäms å dina vägnar att du som kristen och pastor på denna dag kan komma med så mycket dravel. Stackars EFK!”

    För mig ska en pastor och präst skapa förtroende och visa kärlek, inte ”härja runt” i bloggar på nätet.

  • Anna-Karin

    @Karin: Jag skulle tro att det känns OK för Stefan att skriva precis vad han vill på denna, hans egen, blogg. Vi är trots allt gäster här. Jag delar din åsikt då jag upplever en del av hans inlägg som ”fjantiga”, jag kan tycka att det luktar lite avund men att kalla honom ”skitunge” slår tillbaks på dig. Stefan Swärd må vara mycket men en ”skitunge” tror jag inte han är…. 😉

    Jag kan inte se att just Stefan härjar runt i bloggar på nätet särskilt mycket, det finns definitivt de som är värre. Att han skriver sin egen blogg må vara honom förunnat. Jag är också glad att jag kan lägga in mina synpunkter även om han i stort sett aldrig bemöter dem och, verkar det som, struntar högaktningsfullt i dem. Diskussionerna som uppstår utspelas mellan ”tyckare” som jag och du, Karin. Många börjar stänga sina kommentatorsfunktioner och då blir det monolog, i mitt tycke trist. Att Stefan inte bemöter mina kommentarer är lite tråkigt men jag är faktiskt rätt van. Då jag går till kyrkor, vilket slag det vara månde, är jag inte den som blir hälsad på efter gudtjänsten. Jag tillhör inte de charmigas skara precis….. :-/

    Kungakramare och rojalist – nja, det vet jag inte om jag är men jag försöker vara artig. Till och med mot kungahuset. Vi har det statsskick vi har och så länge det består är kungen statsöverhuvud. För övrigt tror jag att man kommer längst om man uppför sig som folk…… Nu ska jag baka bullar, degen jäser. Åke Bonnier predikar i radion, det blir en fin kombo 😀

  • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

    Broder Roger #34 och Ulf Stenlund #35

    Nja, Bibeln anger inte att problemet började just där, men snarare när folket blivit befriade från träldomen i Egypten.

    1 Sam. 8:7 Då sade HERREN till Samuel »Lyssna till folkets ord, och gör allt vad de begära av dig; ty det är icke dig de hava förkastat, nej, mig hava de förkastat, i det de icke vilja att jag skall vara konung över dem. 8 Såsom de alltid hava gjort, från den dag då jag förde dem upp ur Egypten ända till denna dag, i det att de hava övergivit mig och tjänat andra gudar, så göra de nu ock mot dig.

    Herren ville vara deras president, eh, jag menar kung. :-) Men vi vet ju alla hur petnoga Han är med saker som rättfärdighet och sån’t. Så vill man kunna synda litet ibland är det bekvämare med en jordisk kung som inte ser allt som sker. Herren säger: ”mej hava de förkastat”.

    Tänk om de hade velat ha demokrati!

    John Nilsson #37

    Tvingas man mindre med en president? I Kenya (där jag bor) har det varit en ”president” sedan 1964. Diktaturen har avtagit sedan 2003 men inte har man någon vidare frihet.

  • Jonathan M

    oj, det var starka reaktioner från ett håll jag inte hade väntat mig.

    Håller med dig Stefan, och tycker tvärtom vad någon skrev ovan att det är exakt rätt dag att skriva ett blogginlägg om det.

  • Karin

    Sista läsningen och inlägget ever från mig. Simma ni i er lilla frikyrkoankdamm!!!!!!!

  • Juha

    # 42
    Samma här, även om jag praktiskt taget aldrig delat dina åsikter i övrigt, så är denna blogg historia för mig.

  • Per-Erik Johansson

    Myntet hade två sidor, giv Konungen vad konungen tillhör osv. kom ur de Jesus orden.
    Intressant skeende med ord om överklass när en svenks kulturhsitorisk kyrkobyggnad renoveras vid ett tillfälle i tiden som inte passar alla för enligt uppgift ca 14 000 000 kr, samtidigt så behöver pastorn i Göteborg nytt kontor för 8 000 000 kr med en slutprognos på 40 000 000 kr, ca 400 000 kr/ medlem i den församlingen, enligt uppgift beslutat på ett möte med 200 av 1200 medlemmar närvarande. Eftersom det sparkas på smalbenen hos kollegorna i Kristenheten så kan det väl ligga en poäng i att analysera de egna leden i någon liten mån någon gång?
    Här på lilal landsorten kämpar vi i föräldraråden på skolan förgäves för att barnen ska få avsluta inför sommaren i kyekan, att det ska vara tillåtet att fortsätta ett luciafirande med samling i kyrkan och luciatåg, förgäves. Det är inte muslimska eller andra trosriktningar som uppvakatat skolledning utan din kompis Sturmarks lokala representanter som rider på skollagens yttersta bokstav och lyckas, våra muslimska vänner undrar varför vi ger upp det lilla som påminner om vår tro i skolan och kan mycket väl tänka sig ett luciafirande.
    Hoppas att det kan förstås att det inte är helt självklart att samtidigt en så pass känd företrädare för kristenheten går i par på riksnivå i så att säga klassen över oss (överklassen) med föeträdaren för den organisation som stoppar kristna skolgruppen på skolan.

    Vi, en klass under, undrar bara lite om du kan förstå att det ser/känns lite märkligt. Är det så viktigt att påtala vilken kyrkohistorisk riktning av bekännelser som Viktoria av något skäl tillhör i jämförelse med annat?

  • Broder Roger

    #42 och #43

    Varför ger ni upp så lätt? Stefan kommer säkert att presentera bloggposter som passar era åsikter bättre. Man kan ju manövrera ut sig från en blogg på eget bevåg genom att sänka debattnivån till att kalla bloggansvarig för ”skitunge”. Betydligt bättre än så är Stefan värd. Han har kämpat på barrikaderna i många år och ger inte upp i första taget. Kanske tar ni båda bloggandet alltför allvarligt. Jag kan tycka att det är kul att inte alla kommentatorer har samma uppfattning. Frikyrkoankdammen rymmer människor med mängder av åsikter. Något åsiktsmonopol existerar rakt inte. Vilket århundrade tror ni att vi lever i? Postmodernismen märker man av även i ”ankdammen”. Åsikterna är snart lika många som frikyrkomedlemmarna.

  • http://erevna.nu Christian

    Stefan
    Som två av de ”närmast sörjande” låter din moster och kusin d y hälsa att de ser detta ditt avslöjande som en mycket chockerande nyhet som de som sagt sörjer djupt över… 😉

  • Richard

    Man skall kanske inte gå i par med vem som helst Stefan, bara för att de står för samma åsikt i en fråga. Och man kanske skall fråga sig varför den man går ihop med har samma åsikt och vad dennes mål är med sitt utspel. Om det är helt ok att liera sig med vem som helst bara för att man delar uppfattning i en fråga skulle du ju kunna gå ihop med vilken dåre som helst. Tex en främlingsfientlig abort motståndare.

  • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

    K M: Språket är en social konstruktion, så om Kenya ljuger för sig självt och kallar sin kung för president, så har de ändrat orden så de blir likställiga. Ett kungahus behöver inte ha anor eller kontinuitet för att vara kungahus. Jag anser att Nordkorea är en kommunistisk monarki vad de än själva påstår.

  • Mats

    #47

    Ja, hellre går i alla fall jag tillsammans med en främlingvänlig abortmotståndare, så sant det kan bli sagt!

    Stefan Swärds ut-kommande som republikan är väl inte så mkt att gnälla över, det är väl bra det blev sagt rakt ut, och när Stefan kände det var tillfälle! (?)

    Sen kan han, som han ju samtidigt(!) lovade, lägga sin energi och möda på viktigare saker!!!
    Något iaf jag tycker är bra, för SS brukar komma med bra tankar!

  • Gäst

    Det var ett vackert bröllop men jag håller på franska revolutionen -frihet, jämlikhet, broderskap- leve den. Föreslår att kungahuset befrias från sin fångenskap och får vara vanliga mänskliga människor. Att kungliga slottet blir museum och ett vaxkabinett om Sveriges kungliga historia. Att främsta skälet för republik är sista meningen i Stefans inlägg ”Det finns oändligt mycket viktigare frågor att skriva om.” Med tillägget att tala om och fokusera på i en värld med massor av uppgifter. Håller också med Stefan om ”att en person som Alf Svensson skulle kunna vara konkurrenskraftig i ett svenskt presidentval om det var ett sådant idag.” Men istället för president skulle man kunna ha en ambassadör för Sverige. Eller möjligen nåt liknande som Svenska akademiens ständige sekreterare. Talet om att hålla på kungahuset som en tradition håller inte. Kungen är ju maktlös så den traditionen är redan bruten. Kvar finns bara ett spektakel och en maskerad.