Jag bor i en belägrad stad

Jag bor i en belägrad stad. Gata för gata spärras av. Kravallstaketen sätts upp här och där. Ett pansarfartyg åker fram och tillbaka på Nybroviken, medan polishelikoptrarna fyller luften. Kavalleriet marscherar taktfast på gatorna. Busstrafiken stängs av. Framkomsten mot Arlanda begränsas, när dignitärerna och  den hyperrojalistiska överklassen ska transporteras. Min svärmor som idag skulle ta sig hem till Skellefteå via Arlanda, hon kunde inte åka buss, den var inställd. Hon kunde inte åka vanlig taxi och färdtjänst, för den var öronmärkt för dignitärerna som väller in. Alla vi ”small people” (som BP-ordförande Svanberg kallar oss för) trängs tillbaka, trängs undan, vi ska vara bakom kravallstaketen, vi är förbjudna att köra bil i centrala Stockholm. Vi har till och med svårt att ta oss fram till fots. Aristokratin är på frammarsch, överklassen och de besuttna klasserna breder ut sig, avspärrningarna tilltar, medan vi bland den breda massan trängs undan och förväntas glatt stå och vinka bakom staketen, på behörigt avstånd, övervakade av poliserna, militären och helikopterna.

OBS! – detta var ironi, men innehåller ett korn av sanning, jag är ganska irriterad över den begränsade framkomligheten i mina drömmars stad. Jag nästan kan identifiera mig med Strindberg. Den marxistiska retoriken tycker jag är riktigt adekvat i dessa dagar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Broder Roger

  Klockren omvärldsanalys, pastor Stefan! Du, jag och hundratusentals andra som bor i Stockholms innerstad har samma elände under de dagar som Bröllopsspektaklet pågår. Kanske borde vi som ogillar borgerliga överdrifter vad gäller ”festivitas” ta en skärgårdstur i morgon eller ta SJ-tåg till exempelvis Uppsala eller Mariefred. Möjligen föreligger det även begränsningar i trafiken utanför SL:s domäner. I så fall får vi väl hålla oss inomhus och läsa god litteratur. Vi kan jämföra den nuvarande belägringen med den idylliska skildringen som Per Anders Fogelström nedtecknat i romansviten Mina drömmars stad. Utomhus dånar helikoptrarna redan i dag över bl.a. Kungsholmen. Sanslöst pådrag både på marken och i luftrummet!

  Din bloggpost är inte alls ironisk. Den speglar i allra högsta grad sanningen utifrån en inte helt balanserad, men nödvändig och sund bedömning av omvärlden!

 • urban

  Men hallå! Det var 34 år sen sist! Inte ens om det var ”belägring” en gång om året borde ni klaga! Ni har ju valt att bo i Stockholm!

 • Olof

  Heltigenom sant!

 • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

  Förbjud stockholm så blir nog allt bra.

  Enkel majoritet i sametinget borde räcka… 😉

 • Niklas

  Hur ofta är Stockholm ”belägrad”?

  Kan vi inte förbjuda sportevenemang (och evenemang överhuvudtaget) med tanke på framkomligheten för de som bor där?

  Svåra frågor, men Stefan kanske har svaren :-)

 • Richard

  När bajen svinen drar fram på Götgatan inför en match pissar i någon port kastar öl flaskor och beter sig som de svin de är tycker jag att en bajen supporter skall inte kasta sten i glashus.

 • Karin

  Tycker du låter alltmer som en gammal gnällspik i dina inlägg. Varför?

 • http:/erevna.nu Christian

  Lägg ned detta om bröllopet nu Stefan…!

  I morgon ska i a f större delen av min familj in till stan och fira brudparet…!

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Det är omöjligt att reagera konsekvent inför det kungliga bröllopet. Egentligen är det ett löjligt spektakel. Men samtidigt intressant och spännande. .

 • Juha

  Den här bloggen har verkligen störtdykt Stefan…………………………………………………………eller ja, bloggen och bloggen….snarare skribenten.

 • BW

  Vi slösar livet bort
  på stort och smått

  För de som söker Gud
  finns ännu hopp

  Att stå som Kristi brud
  i himmelsk helig skrud

 • Per-Erik Johansson

  Kära stadsbor, 2005-01-08, drabbades sydsverige av en omftatande storm, vägar var oframkomliga, såväl tele som el var utslaget i för tusentals personer i veckor, människor omkom i uppröjningsarbete, i trafikolyckor med fallande träd, i väntan på hemstjänst med mediciner, männsikor tog sina liv i åsynen av den förödelse som drabbade barnsdomshem etc.
  Jag har lite svårt att förstå det lidande som ni utsätts för i Stockholm, så synd om er att ni för några timmar behöver ta en omväg, dock ni kompenseras, uppmärksamhet riktas från alla håll till Stockholm vår fina huvudstad. Hotellen är fullbelagda, sannolikt så får mängder av ungdomar en sysselsättningskick och ett positivt minne, mängder av turister från landet kommer att handla mer eller mindre nyttiga effekter.
  Säkerligen kommer det en och annan extra besökare till den ytterst spartanskt inredda Elimkyrkan för att se och höra pastorn i kamelhårsmantel förkunna utan något vare sig visuellt eller ljudhjälpmedel, bänkarna av den gamla hederlig modellen utan stoppning i sitsen och glipor mellan brädorna såväl i sits som i rygg, som naturligtvis har vinkelrät anslutning mot varandra….för så är det väl?

 • Mattias

  Haha! Jag blev rätt trött när jag började läsa och tänkte; nu har han verkligen snöat in sig på det här, gringubben. Men tack för att du var ironisk, trots att det ligger en del sanning i det du skriver. :-)

 • Ulf Stenlund

  Många bloggar erbjuder läsning typ ”titta i min dagbok”. Klaga inte på den värderade skribenten som försöker skriva om ”allt mellan himmel och jord.” Både kravallstaket och svärmors resande passar in under den rubriken. Rätt vad det är kommer det något från ”mannen utan filttofflor” som är lite mer kontroversiellt och som ger oss alla med skrivklåda något att lägga ner lite av våra kommentatorssjälar i.

  Tack för en verkligt mångfasetterad blogg.

 • BW

  Min dator är
  en predator

  Den äter
  själen opp

  Och lämnar
  skalet kvar

 • BW

  Min dator är
  en predator

  Den äter
  själen opp

  Och lämnar
  skalet kvar

 • BW

  Way back

  Jag har svårt
  för sanningssägares
  hårda ord

  Och efterföljande
  uppmuntrande
  käcka tillrop

  För båda
  påminner mig
  om nederlaget

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Både kravallstaketet och svärmors resande passar utmärkt för att beskriva det spektakel som kronprinsessans bröllop egentligen är. Men vem orkar vara rationell en dag som denna? Halv fyra börjar vigseln i Storkyrkan!

 • http://p--o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Om man ska lyfta fram det positiva med bröllopet så tycker jag det vittnar om att folket fortfarande hoppas på äkta kärlek och livslång trohet. På de punkterna är hovet ett föredöme. Att bröllopet är en stor kristen fest är också väldigt skönt tycker jag.
  Tänk om de hade gift sig i en moské.

  Ovanstående punkter får mig att acceptera denna annars förlegade kvarleva från en svunnen tid.

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Råkade skriva fel länkadress i mitt namn. Nu ska det vara rätt.

 • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

  Du är rolig du Stefan. Man vet inte alltid vad man har dig (positivt!, tror jag), och du vågar verkligen säga vad dom tycker, vilket är mer än vad som kan sägas om många andra. Gött att någon säger ifrån lite mot rojalist-äcklandet (skrev lite om detta igår).

  Angående ironin; blir det verkligen ironi när det är heltigenom sant?

 • Pingback: Anarkism som likgiltighet för makterna? « Stigen()

 • Birgitta

  sossedravel