Nu svarar jag Åke Bonnier

Käre Åke Bonnier!

Tack för att du tar dig tid med att kommentera både mitt blogginlägg och min och Sturmarks artikel i Svenska Dagbladet. Låt mig få kommentera dina synpunkter.

Min och Sturmarks artikel var framförallt en kritik mot grundlagens utformning och dess religionstvång. Du skriver att det var hovets önskan att behålla den gamla utformningen med kopplingen till den evangeliska lutherska tron. Men hovet bestämmer inte grundlagen, de kan möjligtvis vara en remissinstans i en sådan diskussion, det bör helt och hållet vara den folkvalda riksdagens avgörande.

Varken jag på min blogg eller vår SVD-artikel diskuterar kungafamiljens tro. Jag känner ingen av dem, och har inte träffat dem, så jag har ingen anledning att ha någon uppfattning i den frågan. Tycker dock att det är framförallt drottningen som har gett uttryck offentligt för en kristen tro.

Du tar också upp frågan om varför vi kallar vigselgudstjänsten i Storkyrkan för ”tillställning” och varför jag använder begreppet Statskyrkan om Svenska Kyrkan.

Jag tycker att det är viktigt att det även från kristet håll förs fram någon form av problematisering och diskussion av upplägget av kronprinsessans bröllop. Vi vet alla att den formella statskyrkan avskaffades för 10 år sedan, men upplägget av bröllopet uttrycker ändå en tydlig sammanblandning av officiell kyrka och statsmakt. Det känns nästan som att Svenska kyrkan aktivt använder den här typen av arrangemang för att förstärka sin särställning som Sveriges kyrka. Hade arrangemanget varit genuint ekumeniskt hade jag inte haft några invändningar. Och hade arrangemanget varit lokalt och de präster som faktiskt känner kungafamiljen varit involverade kunde man också förstå greppet. Men att vigselgudstjänsten leds av ärkebiskopen tycker jag ger en image av statskyrka, Svenska kyrkan visar här en unik särställning i förhållande till statsmakten. Men det är min personliga uppfattning, och man kan säkert uppfatta saken på andra sätt.

Att vi kallar vigselgudstjänsten för ”tillställning” – jag ser ordet tillställning som ett neutralt ord, inte negativt värdeladdat. Samtidigt markerat ordet en viss distans till upplägget av arrangemanget. För mig som frikyrkomänniska med rötter i den radikala baptismen och den radikala pingströrelsen, hela upplägget med glitter, prål, lyx, prakt, överklass, biskopsskrudar, – upplägget andas mycket mer av överklass, nykonservatism, personfixering, personglorifiering – än en äkta gudstjänst. På den punkten kan man uppenbarligen också ha olika uppfattningar, men för mig blir upplägget stötande och det känns som att det ligger ganska långt från den enkla typ av kristendom för vanliga svaga människor som jag lever i och står för.

Jag följer också media inför bröllopet och jag bor precis bredvid ett av stråken som brudparet ska passera på lördag. Den persondyrkan, lyxkonsumtion och överklassfixering – som exploderar vid denna typ av arrangemang, jag kan inte se det som annat än nykonservatismens frammarsch, och när Svenska kyrkan aktivt gör sig som ett centrum i hela arrangemanget, så kan jag inte tolka det på annat sätt än att de konservativa institutionerna är på frammarsch. Rejäl frammarsch. Jag är något bekymrad över att det knappt finns några i svensk kristenhet som vill problematisera detta.

Nu har visst mina filttofflor åkt av.

Åke, jag uppskattar dig och ditt tonfall. Låt oss följa honom. Men hade jag haft ditt jobb hade jag nog mer kritiskt reflekterat över helhetsarrangemanget kring vigselgudstjänsten på lördag.

Broderligen,

Stefan Swärd


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anna-Karin

  Du kanske tycker att du är radikal, Stefan, men tänk om du inte blir uppfattad så. Tänk om du mer låter…..avundsjuk…?

  Då man ändrade grundlagen verkar man ha tagit hänsyn till att hovet inte ville ändra just punkten med tro. De fick dock ändra en del annat. 3 av 4 präster verkar ha träffat brudparet, två är personligt bekanta med dem. Dessutom verkar brudparet själva haft et finger med i spelet vid valet av präster. Att de behövt 4 präster verkar dock lite ”overkill”. :-)

  Du bor på Östermalm. Där är Mammon mycket mer gud än Gud. Jag bor i skogen. ( Jag har inte alltid bott där, jag är välbekant med dina kvarter också.) Jag ser inget av allt du ”gnäller” om. Lägg din kraft på evangelisation i dina rikemanskvarter istället för artiklar med Sturmark. Att media fått hybris och fullständigt skrivit och visat sönder hela evenemanget kan knappast SvK lastas för.

  Upp med hakan, Stefan. Carola ska ju sjunga… 😉

 • Jonny

  Kristendomen brukar trivas bäst bland fattiga och utslagna, men om vi nu har en överhet som vill gifta sig på kristet sätt och bli välsignade av Gud, så är väl det bra. Kungahuset och kyrkan är det enda av kontinuitet vi har kvar i Sverige. Och kom ihåg att överheten är tillsatt av Gud och vår uppgift är enligt Guds Ord att be för överheten. I den mån överheten är ogudaktig får man förstås framföra profetiska varningsord.

 • Tomas Ander

  TACK Stefan. Du har en underbart skön approach till det som nu ske i Stockholm och som ”trollbinder” Sverige.

 • http://www.avemarisstella.blogspot.com Anders Gunnarsson

  Jag kan instämma i kritiken mot grundlagen. Den är helsjuk.

  Pompan och ståten har jag inget problem med. Varför kan det inte få firas, när det skall firas…
  Men det är klart att kan man inte fasta är det svårt att glädjas och festa… Pietister kan ha problem med glädje, humor, pompa och ståt. Men tvärt emot vad Emil Gustavsson skrev; att det är synd att skratta; så tror jag glädjen måste bubbla i en livsbejakande oändligt skön och pampig tro; Jesus är Herre över allt!

  Att ha en grundlag som säger vad regenten ska tro är en dammig ohelig relik från kgl salighetsverkets storhetstid; 1600-talet; som dock inte var så storartad. Fattigsverige var extremt isolerat och drottning Kristinas konversion gjorde ju inte saken lättare för de ärovärdiga ärkelutherska biskoparne…

  Grundlagen måste ändras och Anders Wejryds kritik mot kronprinsessans val av överlämning är smått komisk. Hur kan en kyrka som nyligen strykigt 2000-3000 år av teologisk tradtition; hänvisa till att så gör man inte i svensk tradition. Pinsamt!

  Men nu blir det fest. 1 Kor 7:38: ”…den som gifter bort sin ogifta dotter gör något bra, och den som inte gifter bort henne gör något ännu bättre.” Bra saker ska firas! :-)

  Ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande att prinsessan funnit sin man. Nu och alltid och i evigheters evighet. Amen!

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag ger ett kanske lite annorlunda perspektiv på detta i mitt blogginlägg: ”Stefan Swärd i blåsväder – kyrkan och staten.” http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=692

 • http://johnvandinther.org john van dinther

  Stefan! Ditt svar till Åke var jätte bra… jag håller med speciellt om att Svenska Kyrkan använder sådana tillfällen för att befäste sin särställning inom Svensk kristenhet. Samtidigt försöker jag uppmuntra kronprinsessa Victoria och Daniel att strunta i all diskussion omkring i denna blogg: http://www.johnvandinther.org/the-ministry-of-silly-walks-%E2%80%93-crown-princes-victoria-and-her-daniel-walking-the-fine-line#comments

 • http://adamdavidsson.blogspot.com adamD

  Bra talat Stefan! Du har uppenbarat en åsikt jag inte visste att jag hade.

 • Broder Roger

  Stockholm CIty kallar kronprincessbröllopet för ”spektakel” på löpsedeln den 17 juni. Ordet tillställning är avsevärt mycket mer positivt laddat.

  Att busstrafiken med SL i Stockholms innerstad till stora delar är inställd den 18-19 juni pga. kronprincessbröllopet medför att både tillställning och spektakel är alldeles för milda ord för att beskriva verkligheten. Trafikkaos blir kanske ett mer träffande ord för att beskriva tillståndet i huvudstaden fredag-lördag denna vecka.

 • Anna-Karin

  Broder Roger, det var inte trafiksituationen i Sthlm som diskuterades i Swärd/Sturmarks artikel, det var en vigselgudstjänst.

 • Nils

  Tramsigt, tramsigt…

  ”Skomakare förbli vid din läst”

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Håller med dig helt och hållet, Stefan.

 • Maja

  ”jag bor precis bredvid ett av stråken som brudparet ska passera på lördag” öh de passerar inte förbi Tensta va. Lätt att framhålla Rinkeby EFK eller vad det är när det passar, men isåfall, även SvK finns i Rinkeby. Hur förklarar du att DU, medelålders, etniskt svensk man, höginkomsttagare osv sitter där du sitter. Nu är jag ingen taliban på det viset utan tänker mig att du säkert gör ditt bästa och att folk uppskattar dig på ditt jobb men det är lite sten i glashus av dig att gnälla på överklassen. Det där med kyrka och stat i union är en annan sak, det är relevant kritik. Men så länge vi nu har monarki – och det är knappast SvK:s fel – så är det väl ingen konstigt att de hänger med överklassen. Det är ju deras plats i samhället, som folket fortfarande låter dem ha.

  Och så avslutar vi med ett fyrfaldigt: ockupera slottets åttahundra rum!

 • Olof

  Ok, men det heter Augsburgska bekännelsen, inte Augsburgiska.

 • Broder Roger

  Anna-Karin, du bor väl troligen i någon håla på vischan så du kanske inte kan överblicka de olika konsekvenserna av kronprincessbröllopet för oss som bor i Stockholms innerstad. Av ”tillställningen” i Storkyrkan blir det ringar på vattnet, som drabbar både rojalister och republikaner, kyrkfolk och helt sekulariserade. Till och med möjligheterna att ta sig fram i innerstaden blir starkt begränsade. Stockholm City kallar inte tillställningen endast för spektakel utan ”Bröllopsspektaklet”. Smaka på det starkt värdeladdade uttrycket och inse att Stefans tal om tillställning är en mycket modest kommentar i sammanhanget. Jag anser att Åke Bonnier givit Stefan ett väl underbyggt svar och Stefan har replikerat, så det är inte mycket mer att säga om denna och föregående bloggpost.

 • Anna-Karin

  Haha Broder Roger……jag bor i skogen men si, där har jag inte bott hela mitt liv 😀 den kungliga huvudstaden är jag väl förtrogen med, har bott ett tiotal år i dess innerstad! Och visst är allt kring bröllopet ett spektakel och en tillställning men gudstjänsten i Storkyrkan är just en Gudstjänst. Inte en tillställning.

 • Sefast Tronde

  Tänk vad många som skall lägga sin näsa i blöt beträffande kronprinsessans vigsel. Har ni så svårt att se att kungligheterna även är människor? De har rätten till sina egna val, och rätten att bedöma hur de vill ha sitt eget bröllopp – efter egna preferenser. Låt kungafamiljen vara i fred inom sin privata sfär, åtminstone så länge de är tydligt bättre föredömen än sina kritiker.

  Det här var en bottennivå, från en annars både ödmjuk och skarp analytisk tunga, i synnerhet beträffande kompanjonskapet med ateisten Sturemark. Det är sannerligen att gå i ok med omaka par.

  Ett tafatt svar till Åke Bonnier. Ett erkännande av fadäsen vore bättre. Att erkänna tramp i klaveret befrämjar gudsfruktan och ödmjukhet. Bättre kan du Stefan!

  MVH / Sefast Tronde

 • Fredrik

  Sefast, på vilka områden är kungafamiljen ’tydligt bättre föredömen än sina kritiker’? Vore väldigt intressant att höra. Handlar det t.ex. om förmågan att se väluppfostrade ut i tv-rutan?

  Eftersom vigseln INTE är en privat tillställning är det en självklarhet att man också kan ta sig rätten att problematisera upplägget. Som det är nu hade vigseln knappast kunnat göras mer offentlig! Ur kristen synvinkel tycker jag att det finns mycket som kan och bör anmärkas på i det här sammanhanget. Stefan har gjort en bra insats för att lyfta några av problemen.

 • Broder Roger

  Stefan, ursäkta att två likadana kommentarer kommit med från mig (#14 och 15). Jag har aldrig klantat mig så tidigare.

  Sefast, du brukar skriva bra kommentarer på diverse bloggar. Dina synpunkter om kronprincessbröllopet på Stefans blogg visar att du inte har så särskilt stor insikt i ”bröllopsspektaklet”. Inte är ett bröllop för cirka 100 Mkr – kanske mer – något som vanliga människor arrangerar. Till och med torghandlarna på Hötorget får hålla stängt i två dagar pga. kronprincessbröllopet. Stefans tal om tillställning är en rätt diskret kommentar. Han kunde ha tagit i mer för att påvisa hur absurt och överdrivet kronprincessbröllopet är. Enbart upprustningen av Storkyrkan har kostat 14 Mkr. Brudparets bostad Haga slott har kostat 45 Mkr att renovera. Enbart blomsterdekorationerna runtom i Stockholms innerstad kostar stockholmarna 2 Mkr. Litet perspektiv på absurditeterna ger Stefan genom sina två senaste bloggposter. Att han skulle uttryckt sig mer vördnadsfullt om vigselgudstjänsten i Storkyrkan kan dock vara rätt. Något tramp i klaveret rör det sig dock knappast om för Stefans del.

 • Per-Erik Johansson

  På 60-talet lär det ha varit en väckelsepredikat som kom i helikopter till cirkustält och lät sig firas ned, prakt och pengar är inget som frikyrkan tar avstånd i från i egna led, kyrkbyggen har knappast varit kända för sin enkelhet och sparsammhet i senare tid, spektakel och tillställningar går att finna även i spegeln.

 • wildwest

  Jag fattar fortfarande ingenting alls av allt det här! Låt kronprinsessan ha sitt bröllop, det är bra för Sveriges anseende i hela världen, vi är inget isolerat universum. Vill kronprinsessan besöka Elimkyrkan regelbundet så gör hon det ändå, hur mycket ansluten hon än är till Svenska kyrkan. Finns ju hundratusentals dubbelanslutna frikyrkliga, fattar liksom inte problemet?

  Finns väl tusentals mer viktiga fråga att diskutera än detta pseudoproblem! Eller ska vi ägna oss åt gränsdragningslek? Oxfilé en söndag måste kompenseras med 38 konsumsallader. En dyr bil får man bara ha om man bor i tält i ett naturreservat. Ha fina kläder är okay så länge man inte har bil och äter oxfilé. Kom igen!!!

  VAR TACKSAM FÖR DET VÄLSTÅND VI HAR!!!! Jag har en mor som förlorade allt två gånger om i kriget. Hon tar sej för pannan varje gång jag berättar hur många kristna som tycker vi ska gå i säck och aska för att vi tror att vi följer Bergspredikan bättre då. Jag är barn till en kung. Har aldrig sett prinsar gå omkring och slita kläderna av sej.

 • Anna-Karin

  Åh wildwest! Du är bäst! Och du fick mig att skratta efter en genomvidrig dag på jobbet 😀

  Nu är det helg – äntligen!! Köp lite bröllopskonfekt, låt oss fira! 😉

 • Jonny

  Noterar att ingen verkar hänvisa till Guds ord i denna fråga. Finns ingen anledning att slå an ett klassperspektiv just här. Överheten är tillsatt av Gud och vår uppgift är att be för den. Inte för att man skall acceptera sociala orättvisor, men aggressioner mot kungahus och aristokratin känns olustig.

 • http:/erevna.nu Christian

  Om jag ska vara riktigt ärlig, Stefan, så hade det nog varit bättre om du hade låtit bli att skriva både detta inlägg och det du skrev tillsammans med Sturmark.

 • Mats

  Dags lägga ner detta(?), låta helgen dra förbi oavsett engagemangsnivå för kungligfesten, och stilla hoppas denna eminenta blogg ”kommer igen” med skarpa(re) och viktiga(re) analyser och inpass relaterat till sånt vi kristna har att ”ta tag i”, något ju herr SS brukar göra så ”braigt” …gonatt, & en Trevlig Helg önskas alla.

 • Pingback: Stefan Swärd problematiserar Svenska kyrkans självpåtagna statskyrkoroll i samband med princessbröllopet. - Bengts Blogg()

 • Robert

  Frågan är ju om du har befogenhet att prata om överklass, har inte herr swärd det rejält gott ställt också?