Pingströrelsens tillväxt

Antalet pingstvänner har ökat 4 personer under år 2009. Nettotillväxten totalt för 475 församlingar. Att detta skapar en rubrik, säger en del om tillståndet i svensk kristenhet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Juha

  Kunde faktiskt inte låta bli att skratta även om det inte är något att skratta åt alls, snarare gråta. Fast jag vet inget om siffrorna åren innan. Var det minus 200 året innan och nu plus 4 kan man ju tycka att det är glädjande och ett trendbrott, men plus 4 i sig låter ju enbart tragikomiskt.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Jag tror inte det är så illa att det indikerar något tillstånd inom svensk kristenhet utan snarare det professionella tillståndet på redaktionen när rubriken gjordes.

 • Mattias

  Visst kan man skratta åt rubriken och så vidare, men tycker ändå vi skall vara glada att det går plus och inte minus.

 • http://johnvandinther.org john van dinther

  Bra Mattias, jag håller med dig och är glad att det blev positiva siffror ändå.

  När jag läste missionsvetenskap fick jag lära mig att någorlunda hälsosamma församlingar växer med 25% under en tio års period om de kan behålla barn och ungdomar i sina församlingarna. Om detta är sant är vi alla illa ute! Viktigt att behålla ödmjukheten och kasta sig på Gud och ber för förvandling av vårt land och våra församlingar!
  God bless, John

 • http://rogeressenqvist.blogspot.com Roger E

  Bibelns ansvarige utgivare nämnde det förlorade fåret. Det blir glädje i den himmelska världen för varje människa som tar emot Jesus som sin Herre. Hur många som tog emot Jesus som sin Herre totalt i Sverige vet endast Herren.

 • Ulf Stenlund

  Statistik är ett trubbigt instrument. Åtminstone de senaste tio åren har matrikelvården förbättrats. Det fanns en tid då många som inte ville vara med ändå stod kvar och räknades som församlingsmedlemmar. Detta i sin tur kontrasterande mot tiden då folk som egentligen ville vara kvar uteslöts. Låt oss be och arbeta för att Sverige blir ett nytt Korea/Brasilien där församlingarnas tillväxt märks i samhället. Bön förändrar förhållanden..

 • Pingback: Hittat, länkat och kommenterat – June 14, 2010 | Emanuels randanmärkningar()

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Hallå! Det döptes 1308 personer.
  Om 1304 dog av hög ålder så är avfallet noll. Det skulle väl vara revolutionerande, men är väl antagligen inte sant eller?
  Kan man inte få lite bättre redovisning när ni ändå är i farten.
  Om några flyttade till andra församlingar så är inte det heller något att sörja över, eftersom de fortfarande är frälsta. Det enda som är intressant, är hur många som kom till tro och blev frälsta för evigheten.

 • Tomas Ander

  Efter nio års tillbakagång rent statistiskt, är det verkligen roligt att det nu kan visas det motsatta. Tror att detta speglar den framtidstro, öppenhet och optimism som numera präglar svensk pingströrelse. Pelle Hörnmark har på kort tid lyckats med att ingjuta mod och tro i en åldrad rörelse. Föryngringen lär fortsätta och få fördjupat fäste. Det är nödvändigt. Sen gäller det att vårda det andliga arvet, inte genom att alltid göra som pionjärerna gjorde, men genom att söka det dom sökte!

 • BW

  Med tanke på att inte en enda människa har makt att frälsa någon annan människa är detta positivt. Det betyder att Gud är verksam ibland oss. Så tack till Gud för en genomsnittlig nettotillväxt på nästan 0,008 personer per församling! Sjjälv skulle jag bli väldigt glad om jag fick föra en person till tro på Kristus i år. Jag tror jag ska ha det som en trosmålsättning!

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Ja BW, tänk om alla kristna kunde föra en enda till tro per år. Då skulle vi fördubblas varje år. Hela Sverige skulle bli frälst på mellan fem och tio år beroende på hur många vi är nu. Sett på hela världen med 1 miljard kristna skulle det bli 2 -> 4 -> 8 miljarder på tre år, d.v.s. alla på hela jorden.
  Själv har jag mig veterligen inte fört någon till tro på tolv år, må Herren förlåta mig.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Hjälp! Pigströrelsen behöver verkligen skärpa sig och lyssna till Guds röst. 4 pers är inte acceptabelt.

  Läser om de tidiga pingstvännerna och de var på hugget, tändigt evaneliserande och totalt självutgivande för Herren. I samma bok redovisas nuvarande pingstvänners tankar och jag tyckr de är alldeles uppenbart att rörelse gått bakåt. Väckelse hör samman med bön och arbete till 100 % för Herren, något som fanns då, men inte idag. Vi måste förändra vår livsstil för att få väckelse.

 • Broder Roger

  Stefan Lundell har i senaste numret av Dagens Industri Weekend – utgiven den 18 juni -publicerat en omfattande artikel om de olika frikyrkorna. Om inte under och mirakel inträffar kommer frikyrkan inte att ha några medlemmar alls 2083. En hel del nyckeltal är redovisade i artikeln. Hoppas Stefans artikel blir uppmärksammad på denna blogg!