Kommentarer om Benny Hinn och Gaza

Två heta diskussionsfrågor senaste veckan har handlat om Benny Hinn som kommer till Livets ord, och Israels agerande i Gaza. Här är Dagens senaste Gaza-nyhet.

Tycker att det också vore intressant att diskutera vilka som kallas till de andra kristna konferenserna. Vilka kriterier ska man utgå ifrån? Vad kvalificerar en person till att bli kristen konferenstalare i Sverige? Har det en koppling till vad man har uträttat och vilken nivå av ledarskap man fungerar i, inom kristna sektorn? Har det att göra med talekonst, och en känsla av att en person är unikt smord att tala till en stor grupp människor? Eller handlar det om att man har ett unikt vittnesbörd och trovärdighet som kristen? Eller har det att göra med att man är kändis? Min känsla är att Ulf Ekman har ambitionen att ha en hög nivå på sina inbjudna gäster vid Livets Ords konferenser, det är oftast internationellt respekterade kristna ledare med mycket gott anseende i breda kretsar, och det är personer som har uträttat en hel del. Men hur som helst, Benny Hinn är kontroversiell, man bör dock komma ihåg att han är en mycket respekterad person i breda pingst-karismatiska kretsar i den internationella kristenheten. Det är lätt att vi småpredikanter sitter hemma och tycker en massa saker om predikanter som kan samla upp till en miljon personer på sina möten.

Men om jag nu ska vara en tyckande småpredikant, är jag mycket kritisk till när familjeliv, äktenskap och offentlig tjänst inte hänger ihop. Och jag är inte särskilt tilltalad av att helandet görs till show och kopplas för mycket till spektakulära plattforms-ministries. Men jag tycker också det finns skäl att kritisera de konferenstalare som inte ber för de sjuka. Man kan ju knappast anklaga Hinn för att vara kritisk till det karismatiska. När det gäller kritiken mot Hinn angående ekonomi och teologi, är jag inte insatt, så jag kan inte bedöma detta. Kristendom är dock mångmiljardverksamhet i USA, ska man kritisera kristna amerikanska ledare för att ta ut för hög lön, bör nog den kritiken riktas mot betydligt fler än  Benny Hinn.

Och vad ska man tycka om Israels agerande i Gaza? När man sitter och tycker hemma i sin fåtölj, så förundras man ibland över att Israel inte mer väger in PR-strategiska överväganden i sin militära ledning. Jag kan inte begripa vad man har vunnit militärt med sitt agerande i detta fall.

Samtidigt förundras man över ensididigheten och perspektivlösheten i debatten om Israel. Jag tycker att det är både hyckleri och dubbelmoral hos västvärldens ledare kring denna fråga. Samtliga västvärldens länder anser sig ha rätt att mycket strikt värna om sitt försvar och att ha enorma resurser för att skydda sina länder och invånare mot militära angrepp och hot mot ländernas medborgare. Det är dessutom ganska enkelt, som i Sveriges fall, eftersom vi inte är utsatta för några militära hot, och har inte varit det under många år. Israel är utsatt för hot och attacker ständigt, som är ljusår från vad de trygga och välmående västländerna lever med. Jag är övertygad om att om Sverige, eller Norge, eller England eller vilket land som helst i väst, utsattes för liknande hot, så skulle det krävas militära insatser, mobilisering, försvar, för att skydda de egna medborgarna. Tydligen har inte Israel den rätten.

Landet är utsatt för dubbla hot, dels Iran som upprustar på distans, dels Hamas, Hizbollah m.fl. som hotar Israel vid egna gränserna, och bland annat utsätter Israelerna för dagliga raketangrepp. Självklart kan man ha synpunkter på hur Israel försvarar sig, men det blir ju helt fel diskussion om man inte tar med i beräkningen hur totala hotbilden mot Israel ser ut.

Turkiet har gått hårt ut mot Israel. Hur har Turkiet själva behandlat kurderna, som egentligen är i liknande situation som palestinierna. Har Turkiet visat någon vilja att diskutera en självständig stat för kurderna? De hot Turkiet har varit utsatta för i kurd-konflikten är ju marginellt i jämförelse med de hot Israel har varit utsatta för. Jag tycker det är ett bra exempel på hyckleriet bland västländerna (inkl. Turkiet) i bedömningen av mellanösternskonflikten.

 • Anna-Karin

  Ibland inbillar jag mig att orsaken till brösttonerna är att man är besviken på Israel. Det ”utrotade” folket som bygger upp en egen stat med kibbutzer och Jaffa-apelsiner….och så har vi gjort oss en drömbild av det tålmodiga, godhjärtade Israelen och den svartmuskiga, lömska araben…..och så visar sig Israel vara ett vanligt land, ingen drömstat…..och alla araber är inte svartmuskiga och lömska….

  Alla vi som läste Leon Uris Exodus med tårarna rinnande har kanske en känsla av besvikelse idag.

  Turkarna var taskiga mot kurderna, amerikanarna slog ihjäl indianer och hade slavar, danskarna har grönländarna, svenskarna plågade Mienkelitalande ungar att prata svenska och hade samiska kranier i lådor på universiteten, japanerna ville helst slippa europeerna, ja listan på övergrepp, sekulära eller religiöst betingade kan göras hur lång som helst. Att inte få kritiser ett annat land bara därför att man inte har helt rent mjöl i påsen själv skulle döma världen till tystnad.

  Israel bör nog överväga att ”göra en pudel”.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  När det gäller ”ship to Gaza” vet vi inte än vilken part som har provocerat fram de tragiska händelserna. Detta ska faktiskt utredas. Men – det skulle ju kunna vara Israel, den enda demokratiska staten i området, som har gjort sig skyldig till oprovocerat våld. Och då är för mig följande fråga och reflektion rimlig: Om jag hade en rad ovänner och samtliga dessa ständigt försökte beröva mig livet – skulle jag då klara att alltid uppträda välövervägt och förnuftigt? Nej, självklart inte. Jag skulle skulle då och då i ren skräck göra mig skyldig till överilade handlingar. Israel har från 1948 och framåt varit ständigt hotat av aggressiva grannar som inte bara kräver en tvåstatslösning för palestinier och israeler utan som vill utplåna staten Israel. Hur kan någon då tro att Israel i alla lägen ska kunna agera klokt och med ”lagom” mycket våld?

 • Mats

  Det står (trots att ”utredning” inte gjorts) klart att det skeppet där folk dog var det skepp som var lastat med hundratals (varför det, på en lastbåt?) turkiska islamister som redan innan båten var framme sjäng ”döda judarna”-låtar och sa till journalister att de såg två möjliga och önskvärda utgångar av resan: Martyrdom eller att komma till Gazas hamn.

  De angrep soldaterna, inte med boxhandskar, utan med knivar, stålrör, YXOR, + ett eller ett par skjutvapen de tog från soldater de brottat ner.

  Inte kan en soldat klara av 10-20-30 aggresiva män som har såna tillhyggen…när det stod klart tillät befälet att de försvarade sej med sina pistoler…med fruktansvärt resultat.

  Detta var planerat i alla fall klart inräknat som en grym möjlighet av den turkiska delen av ”Ship to Gaza”s ledning.De hade inte bestämt sej för ickevåld till varje pris, så som övriga båtars folk gjorde.Och det VISSTE att skeppen skulle bli bordade!!!

  Vad kan en utredning göra när detta redan är uppenbart:

  Se filmerna.

  Israel är hatat, kommer att förbli så vad det verkar.

  Jag närvarade vid Ship to Gazas opinionsmöte på Våghustorget i Örebro under måndagskvällen.

  Hat, lögner och extrema påtåenden i långa rader kom från alla talare som fick ordet.
  Mycket mycket obehagligt kan jag säga.

  Som om de inte vet varför konflikten har rullat på år efter år…som om de trott båten var fredlig enbart…nej, HAT är osrasken, och de kommer inte av denna händelsen eller Gazablockaden!

  Det kommer av att Israel inte är en nation man accepterar, eller kommer att acceptera från det hållet (islamister, sossar, miljöpartister & vulgärvänstern)

 • Kjell Gustafsson

  Avfallet inom kristenheten accelererar liksom hatet mot Israel.
  Jesus återkomst är nära.

 • Mats

  Stavar visst (mer) illa när jag är lite lätt indignerad…verkar det som…sorry.

 • Mats

  Stefan:

  David Wilkerson har en del att säga om Benny Hinn…bara söka på youtube så finns flera långa och korta gluttar.

  Såg en där BH uttalar mkt kraftiga förbannelser (”I currsssssse…whoever that…”) över var och en som på minsta vis står för någon kritik, det klippet var lite mer än jag brukar stå ut med…på ett annat säger BH att Jesus kommer närvara FYSISKT vid något kommande möte, på scenen.Man kommer kunna se foton(!) av Jesus stående på scenen bredvid BH sade han…är inte sådan hädiskt eller har jag missat något…?

  En sak när jag ändå har ordet:
  Se gärna denna predikan av David Wilkerson med rubriken ”Satans final war plan exposed” (något liknande heter det iaf)

  http://www.youtube.com/watch?v=4WuPAOzkFBs
  (Predikan kommer ca 6.50 in i filmen)

  Jag har säkert missat en del, men bland annat nämner DW att ett kraftfullt angrepp kommer, under lång tid, smygande så det först inte märks alls, att ske mot de kristna församlingarna; deras pastorer och ledare kommer få ta stora ”andliga smällar”, inkl att tappa perspektivet och hamna i allt annat än evangelisk tro.

  Var och en som tar sej en lyssning till den prediko-filmen:
  Ta emot det du får klarhet över, om du inte tar in alltihop…jag får iaf uppfattnngen att DW har en del att komma med från Gud.

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Israel består av mer än 50% araber så den dagen Israel åtar sig att bli demokratiska så är det inte längre en Judisk stat.
  Denna kontrast gör att de måste skapa två mjuka koncentrationsläger ett på Västbanken och ett på Gaza.
  När eller om dessa skulle ingå i Israel upphör den Judiska staten, alltså vi pratar om en av de få länder som utvecklat en Apardheid.

  Detta är ett problem om drömmen om StorIsrael skall fortgå, så måste det bli skillnad på Kreti och Pleti.

  Nu konfiskeras hus i Östra Jesusalem. Betlehems Kristna flyr staden!

  När fridsfursten kommer, så tror jag att han sätter upp en spegel och visar och frågar:
  ”Om detta gäller er att ni får leva på Västbanken eller Gaza, hur är det då att vara Jude.”

  /Mikael

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  På frukten känner man trädet,citat Jesus Kristus.
  v v v v Thommy Bergenwall.

 • Pingback: Twitter Trackbacks for Stefan Swärd » Blog Archive » Kommentarer om Benny Hinn och Gaza - Allt mellan himmel och jord [stefansward.se] on Topsy.com()

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Du skriver: ”Benny Hinn är kontroversiell, man bör dock komma ihåg att han är en mycket respekterad person i breda pingst-karismatiska kretsar i den internationella kristenheten. /../ När det gäller kritiken mot Hinn angående ekonomi och teologi, är jag inte insatt, så jag kan inte bedöma detta.”

  En herde som bland annat har uppgiften att skydda fåren mot vargar borde sannerligen lära sig känna igen vargar.

  I det stora avfallets tid finns det all anledning att avslöja vilseledande teologi. Det borde höra till topp-prioriteterna.

  Här får du litet hjälp: http://www.bibelfokus.se/synkning

  Att ”Benny Hinn är en mycket respekterad person i breda pingst-karismatiska kretsar” säger en hel del om dessa kretsar.

  Det börjar bli riktigt otäckt.

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Stafan, jag är lite förvånad att du inte problematiserar personkulten kring Benny Hinn mer. Jag hade också för mig att du var lika skeptisk som jag när det gäller predikanter och ledare som tar till hot mot sina kritiker. Speciellt ”rör inte Herrens smorde” argumentet. Lägg sen till löften om mirakler kopplat till ekonomiskt givande…

 • Nils

  Men Stefan !
  Om du inte är insatt i Benny Hinns privata förhållanden – varför bör du då kommentera honom ?
  Det finns ju gott om människor som har en god inblick i hur hans levnadssätt präglar hans ministry.
  T.o.m. en senator har inför en hearing begärt in klarläggande, då organisationen ska vara icke vinstdrivande… vilket försätter hans privatliv i en uppenbar tveksam situation.
  Vidare så kan man väl åtminstone ta i beaktande pastor David Wilkersons flera ställningstaganden gentemot tv-kyrkans avarter.
  Det om något borde väl få svenskar som eftersträvar dragplåster att dra öronen å¨t sig – men icke ! affischnamnet ska marknadsföras & Dagen är en nyttig legoknekt till affischering.

  Eller sätter ryggdunkningarna avtryck ?

 • maja

  Angående Benny Hinn och David Wilkerssons ev. uttalanden om honom. David wilkersson är ju en respekterad person som uppenbarligen hör från gud i mycket och jag respekterar honom mycket oxå, men samtidigt får man ju komma ihåg att även han ju faktiskt bara är en mänska och kanske inte varje ord han säger alltid är från gud.
  Dessutom tror jag alla predikanter både stora o små säger och uttrycker känslor och ord ibland som inte är från Gud, inklusive Benny Hinn. Det betyder ju inte att de är falska profeter och predikanter för det.

 • Stefan A

  Varför anses allt som David Wilkersson säger vara korrekt? Ingen skugga över den mannen som har ett vad jag vet oklanderligt liv. Men han är fortfarande en människa och kan ha fel. Det är väldigt intressant att höra kritiken ( en del berättigad ) mot tex Benny Hinn medan man helt okritiskt sväljer allt vad DW säger. DW är inte ofelbar och även där ska allt prövas. Som profet han är kan jag tycka att han blir ”smal”, vilket är ett kännetecken för en profet. Risken är en spjutspets blir normgivande för kristen tro, när det egentligen är ett genombrottsverktyg…..

 • Stefan A

  Redan här har denna tråd gått i kapp församlingsgrundartråden som var loj från start och somnade snabbt in…… 😉

 • O

  Mikael (7)

  Enligt Wikipedia maj -07 har Israel 76,5% judar och 19,5% kristna och muslimer

 • Stefan A

  ”Jag är övertygad om att om Sverige, eller Norge, eller England eller vilket land som helst i väst, utsattes för liknande hot, så skulle det krävas militära insatser, mobilisering, försvar, för att skydda de egna medborgarna. Tydligen har inte Israel den rätten.”

  Frågan är väl inte om Israel har rätten utan hur man missbrukar den.

 • Broder Roger

  Stefan skriver: ”…han är en mycket respekterad person i breda pingst-karismatiska kretsar i den internationella kristenheten.”

  Jag tvivlar starkt på att du har full täckning för detta påstående. De flesta YouTube-klipp som jag sett hittills föranleder mig att förhålla mig mycket skeptisk till Benny Hinn.

  Du får nog fundera vidare kring vad Kamau Mweru skriver. En herde bör ju känna igen vargarna. Hur ska det annars gå för fåren?

  Fåren får nog vara sina egna herdar om herdarna inte kan orientera sig i det andliga landskapet.

 • http://spatsiba.blogspot.com/ Josef Bengtson

  Hej Stefan,

  Jag tycker det är djupt olyckligt att du helt duckar från att kommentera den centrala frågan rörande Hinn; nämligen hans teologi och förkunnelse avseende synen på relationen mellan tro och materiell framgång.

  Jag bryr mig inte nämnvärt om Hinns äktenskalpiga status. Jag blir dock, i likhet med Torsten Åhman, ”rasande när väckelsekristendomen exploateras och när gudslängtande människor manipuleras”.

  Problemet med Benny Hinn är inte att han inte lever som han lär, utan att han gör det, typ!

  Om detta bloggar jag här: http://spatsiba.blogspot.com/2010/06/men-bortsett-fran-det-fru-palme-var.html

 • Kalle

  Hej Stefan, jag har en fråga till dig eller någon annan bibel kunnig, den person som du nämner har ju gjort profetiska förutsägelser, bla om att Fidel Castro skall dö innan 2000 talet, att dom homosexuella i USA skall förgöras av Gud. Enligt GT så finns det ju ett tecken på hur man ser om en person är en falsk profet eller riktig och det är ju den enkla regeln att om det förutsagda inte inträffar är det en falsk profet men om det förutsagda inträffar så är det en som talar från Gud. Räcker den måttstocken i det nya förbundet för att göra en sådan bedömning, eller har man rätt att profetera fel några gånger men ändå ses som en sann broder i Herren. Eller bör man i ett läge där man profeterat fel kanske gå ut och förklara sig, kanske be om ursäkt eller något liknande? Vore roligt att höra din eller annans synpunkt på detta.

 • Jonas E

  Stefan

  Är det personliga hänsyn inom Clapham som kuvar din annars vassa penna? Plötsligt ter sig mystofflorna luddigare än aldrig förr. Vart tog den kritiska analysen av denna extrema framgångsteologi vägen?

 • Stefan A

  I det nya förbundet prövar vi allt och behåller det som är gott. Ingen ska stenas för att man profeterar fel. Men man bör nog tänka noga på hur man framför saker och ting. När den profetiska anden kommer över en människa kan det vara starkt, men man är likafullt felbar. Profetens ande kontrolleras ju av profeten så ingen kan säga att man inte hade koll.

  Det finns en enorm rädsla i kristenheten över det profetiska. Det är en del i helheten som inte ska dominera men inte heller hindras.

 • Per Kårhammer

  Ang. Benny Hinn sätter jag in detta inlägg som blev borttaget från Ulf Ekmans blogg 2/6. De här sakerna är allvarligare än att lägga fokus på hans kraschade äktenskap. Det är dags att nyktra till och vakna upp ur den andliga berusningen och förförelsen från den mannen!

  När det gäller Benny Hinn vill jag ställa en ärlig fråga till den som känner sig manad att svara:
  Anser ni det vara rätt och riktigt av en pastor att ägna sig åt andlig svartkonst genom att i media uttala förbannelser över människor? I det aktuella fallet reagerade pastor David Wilkerson med rätta kraftfullt mot Benny Hinn. Vi kan alla göra fel och reagera på fel sätt. Om Benny Hinn offentligt tagit tillbaka detta och bett om ursäkt är det gott och väl. Om inte, är det obegripligt att han är inbjuden till Europakonferensen. Det kan bara tolkas som att hans försvarare står bakom honom även om han går emot Skriften själv!

  http://www.youtube.com/watch?v=yN8y5o272zo

 • Nils

  Någon stördes över hyllandet av David Wilkerson som föredöme.

  Jag är själv inte för att hylla predikanter öht. Kristna hjältar finns det gott om som inte äntrar predikostolar & som sällan har skaror som lyssnar. Men likväl kan de mycket väll vara värdefullare ”vingårdsarbetare” för vår herres skörd än de publikt omtalade.

  Vad det gäller Wilkerson, så har nog de flesta av hans profetior varit svårsmälta. När boken Synen kom var det få som kunde ta till sig den som aktuell. Men med årten så har den uppfattats som profetiskt träffsäker.

  Wilkersons senaste besök bland pingstpredikanter i Sverige satte avtryck mer än de flesta. Hans hälsning till ledare & förkunnare etsade sig fast hors många även om det var obekväma sanningar.

  F.ö. så vittnar Wilkerson med sin livshistoria, när han som ung förkunnare tjänade i New Yorks stadsdelar, där inga andra predikanter vågade etablera sig.
  Det bestående verk han byggt med Teen Challenge & sedemera församlingen Times Square Church gör att man bör ha öppna öron för vad han säger – eller som Bibeln uppmanar ”den som har öra han höre”.

  Times Square Church var också den enda kyrkan som fick speciell nöd för New York & USA innan 11: september katastrofen.
  De hade utlyst flera dagar av bön & fasta. Det hade ingen av TV-pastorerna eller mega-kyrkorna gjort. Däremot vaknade de yrvaket efter katastrofen.

  Wilkertson är också kanske den ende förkunnaren som officiellt kritiserar sina ”välmående” predikatkollegor & säger att deras leverne är inte representativt för hur kristna förkunnare bör leva.

  mer kan sägas – men jag lyfter på ögonbrynen över det tassande av försiktighet inför Benny Hinns besök från företrädare i frikyrkligehen…

  Varför har INGEN ryggrad att säga att ”du är välommen Benny Hinn, men du ska inte beträda en predikostol med den vandel som är omvittnad om dig nu” ???!!!

 • O

  Kalle

  Läs Matt 24:11+24
  Läs 2 Petr 2:1-3 (Obs att girigheten är ett utmärkande drag)

 • Mikael

  Hej O!
  Motfrågan jag vill ställa är har man räknat med Gaza och Västbanken, man för ut Judiska bosättare i Västbanken och viljan till storIsrael innefattar dessa områden som varit under Judisk belägring sedan år 1967, trots att de vunnit marken förr 43 år sedan har de inte tagit ansvaret och inräkna områdena i Israel samtidigt som man politiskt visar att dessa områdena är under Israels ansvar.

  Man lovar dessa: Gaza och Västbanken egen suverenitet samtidigt som den Judiska expantionen bara fortsätter på Västbanken.

  Så budskapet är dubbelt både vi skall utöka till StorIsrael samtidigt som man lova självstyre på Västbanken och Gaza.

  Och varje gång Israel närmar sig beslut så återkallas den Palestinska statens bildande.

  Och du kan ha rätt att varje dag vänta upp till fem timmar för att gå ut till sina odlingar eller att jobba i Israel med ständig provokation gör att de 5 miljoner inte medräknade invånare i Israel kan du snart hälsa på om du går till flyktings intaget i något Europeisk land och vill du träffa några till kollar du in gästarbetande i mellanöstern.

  /Mikael

 • Läsare

  Nils

  Tack för vad du skrev, vi är nog många som känner precis som du.

 • Per-Erik Johansson

  Verkar som om Stefan fått väldigt många att skriva ”sanningar” om Benny Hinn som kanske inte tillät sig skrivas från början

 • Tobias Fritzon

  Att Benny Hinn kommer till Livets Ord är ett klart steg bakåt för LO. Stefan, jag tycker inte det är läge att vara diplomatisk inför detta!

 • O

  Mikael

  Gå in och läs själv sök på Israel där kan du hitta länkar till Gaza och Västbanken där finns en länk till bortglömda fakta om Västbanken som är intressant läs den
  Gaza var 2006 — 409680 invånare och det verkar som Israel räknar Västbanken som tillhörande Israel

 • Stefan A

  #21
  Jag störs inte alls.Jag kan bara konstatera att samma personer som är beredda att såga Hinn tar allt vad DW säger som om det kommer från himlen. Det är inte bra medtodik….

 • Niklasson

  Vi tycke det är jättebra att Benny Hinn kommer till Sverige och vi ser verkligen framemot att gå på hans möten! Vi ser honom som en stor gudsman och en enorm gåva till Kristi kropp!

 • Läsare

  Niklasson
  Hur kan man se detta som en gåva till kristi kropp.

  Människor samlas i hundratusental till Benny Hinns kampanjer världen över. Det sägs att en del blir helade, men alla undersökningar visar på motsatsen. En del åker hem i tron att de blivit helade, men upptäcker snart att det inte förhöll sig så (om de är ärliga). De flesta åker hem utan att ha fått något alls. Istället har man gett stora belopp till Benny Hinns fortsatta inkomstmaskineri. Och vem anklagas för uteblivet helande? Jo, alla hjälpsökande anklagar sig själva och att deras tro inte höll måttet – helt i linje med hur trosförkunnelsen undervisar. Tro skall bl.a. bevisas genom att man ”sår in” stora belopp till ”Guds verk”, men den som inte kan göra detta kan inte heller vänta någon välsignelse tillbaka. Sedan skall man vara medveten om att de som säger att de blivit helade, kanske inte alls blivit det, och de vet det själva också. För det djävulska i hela denna cirkus är deras lära om ”munnens bekännelse”; ”du får det du säger”, menar man. Därför vågar folk inte säga att de fortfarande är sjuka. De ”bekänner sitt helande” med munnen trots att det inte finns där. De lever i en lögn inför sig själva och andra. Därför kan vi aldrig lita på vad folk säger om helande i dessa sammanhang!

  Saxat från bibelfockus mer ang falska profeter kan läsas här

  http://www.bibelfokus.se/synkning

 • Ulf Stenlund

  Israels ambasadör hävdar bestämt att blockaden av Gaza är legitim eftersom Israel är i krig med Hamas. Utan blockad kommer Hamas att förses med raketer från Iran sjövägen. All sjötrafik är därför blockerad. Att motivet för konvojen inte var humanitär utan politisk visas med all tydlighet av att Hamas vägrar ta emot hjälpen om de inte får allt som var med på fartygen (inklusive stål som är lämpligt att göra raketer av). Ett annat sätt att använda järnrören var att slå mot soldaterna, som bordade för att hindra båten där folk blev dödade, att fortsätta på den otillåtna kursen. Övriga båtar gjorde endast passivt motstånd och där dödades ingen. Ett exempel på att det handlar om propaganda visar fejkade videofilmer tagna i dagsljus som enligt Världen Idag skulle föreställa skadade passagerare. Kommandosoldaterna kom när det var mörkt och ingen filmning kunde göras efter att båtarna övertagits.

  Propagandakriget vanns i ett första skede av aktivisterna men israelernas filmning med IR-kameror bör ha gett bevis nog att tillbakavisa propagandan.

 • Nils

  #31 Stefan A.

  Jag kan inte se att din tes stämmer över huvud taget.

  Den polarisering du målar upp främjar ingenting.

  Det kanske trots allt finns ”lekmannateologer” som har mer klart för sig vad ”etsradkristendomens avarter” är värt att varna för, än vad pastorala kollegor ger uttryck för.

 • Niklasson

  Läsare
  Vi tror att du har blivit ganska så felinformerad genom de undersökningar du läst. Media och internet är förstås inte den bästa informationskällan. (Det finns t ex internetsida vars uppgift är att enbart ljuga rätt ut om Benny Hinn). Det bästa är att själv gå på hans möten med ÖPPET hjärta, –så välkommen till hans tre möten på Livets Ord i slutet på juli!

  Benny Hinn har gjort en del fel i sin tjänst, men inte till den grad att bli utdömd totalt som vissa gör på denna bloggen. Vi respekterar David Wilkersson, men han kan också ha fel, precis som Stanley Sjöberg gjorde en gång i tiden, när han publicerade hemska saker emot Ulf Ekman, men idag har accepterat Ulf som en kär broder.

 • Nils

  #36 – men Niklasson !

  Jag har träffat Benny Hinn vid ett par tillfällen vid sina besök i Sverige.
  Jag har sett hans ”ministry-program” i TV.
  *Jag har hört hur han förvränger evangeliet tillsammans med många andra.
  *En domstol i USA har tagit emot skillsmässobegäran från hans hustru.
  *En senator & senatspanel vid amerikanska kongressen ( http://www.cbsnews.com/stories/2007/11/06/cbsnews_investigates/main3456977.shtml )har offentligt begärt in ekonomisk redovisning från Benny Hinns org. tillsammans med 5 andra tv-ministrys. Detta med anledning av deras stora privata tillgångar. Hinns organisation svarade, vi följer reglerna om ”icke vinstdrivande” organisation.

  Bar en enda punkt * av detta borde rendera ansvariga församlingsledare i Sverige till att vara restriktiva till att låna ut predikostol.

  Det är att ”vanhelga det som är avskilt” för Guds-tjänst !!!

 • Niklasson

  # 37 Nils
  Vi har också sett mängder av hans program och tycker inte att han förvränger evangeliet alls. Tvärtom han ger mycket bra undervisning! Sen kan man alltid hitta fel, men man får se till hans generella undervisning.

  Vad det gäller hans skillsmässa, så borde han gå ner från predikstolen ett tag anser vi, men skillsmässan gör inte honom till falsk profet eller att bli totalt sågad.

  Vidare, blir man falsk profet etc för man har stora privata tillgångar? Får man inte ta emot stora gåvor eller stor lön om man har en stor tjänst? Vad vet vi om allt det som han äger? Ännu är han inte dömd, så är det då rätt att dra förutfattade miéningar?

 • http://www.kolportoren.com Joachim Elsander

  Niklasson, bra att du tar dig tid och svarar oss skeptiker!

  Hur tänker du kring pastorer/ledare som hotar sina kritiker med ”smörjelse argumentet”. (Dvs ”Rör inte Herrens smorde”) Benny Hinn har gjort det.
  Vidare, ser du ingen risk med att kristna predikanter lever som rockstjärnor med livakter etc? För mig känns det långt från Jesus och Paulus.

  Jag har själv hjälpt människor avbeställa Hinns nyhetsbrev och i dem (också) finns det en tydlig koppling mellan mirakler och ekonomiskt givande. Hur tänker du kring det?

  Mvh
  Joachim Elsander
  Pastor i Korskyrkan
  Borlänge

 • wildwest

  Är inte Tjetjenien också en ockuperad bit mark som regeras av en grupp människor som är terroriststämplade? Varför har vi inga Ship To Chechnya, eller kanske Kameler till Tjetjenien, landet har ju ingen kust? Vad skiljer Tjetjenien från Gaza? Ingenting. Men så fort något har med Israel att göra tappar man totalt proportionerna. Sen kan man tycka att Israel borde gå en kurs i PR-teknik…

  Benny Hinn: Om jag varit tveksam till klarsynen på Livets Ord ett tag så blir jag ändå mera tveksam nu. Även Livets Ord borde gå en kurs i PR-teknik. Både Israel o Livets Ord klampar på i ullstrumporna och blir förvånade över reaktionerna.

 • Läsare

  Niklasson

  Jag har också sett mycket med Benny Hinn och förundrats över dessa korståg han har.

  Men när ögonen har öppnats lite mer och man förstår hur han går till väga så baxnar man
  Tvärtemot vad du skrev så kan jag hitta mycket som är totalt galet i hans möten och ibland något som är bra, men sett i det stora hela så är det ju så andligt tokigt ,ja det strider mot det mesta i bibeln.
  Läs gärna hela artikeln om BH och dom andra, tycker hans beskrivning av mötet på LO är ganska skrämmande.
  En sak håller jag med dig om, skillsmässan är nog det minsta problemet och gör han inte till en falsk profet, men det finns så mycket andra tecken som tyder på detta.
  Kan bara tänka mig hur många förblindade som skänkt sina sista slantar i hopp om helande bla, medans BH lever ett liv så fullt av lyx och överflöd så man nästan äcklas.

 • Läsare

  wildwest

  :-) både träffande och roligt.

 • Ulf Stenlund

  Bästa Anna-Karin #1
  Min uppfattning är att Israels folk är det av Gud utvalda folket. Detta innebär inte att detta folk är bättre än andra folk. Redan Bibelns berättelser vittnar om hur halsstarrigt de betedde sig. Att även andra folk beter sig illa har du rätt i, t.o.m. vi, i egna ögon perfekta svenskar, har felat allvarligt precis som du påpekar.! Att både kritisera och välsigna Israel går bra ihop. Däremot ser Gud själv till att ”Jerusalem blir en lyftesten” när någon ger sig på hans egendomsfolk. Ytterligare en annan sak är att vare sig jude eller svensk kan bli frälsta genom något annat än tron på Jesus/Messias.

  Hej /Mikael #7 och #26

  Det blir säkert Hamas och andra extremister med hjälp av sin antiisraeliska bundsförvant Iran, som ser till att det till slut blir ett Storisrael. Trots att Hizbolla och Hamas fått hur mycket stryk som helst är deras hat så stort att de aldrig ger sig förrän de själva och dessvärre det stackars palestinska folket måste fly.

  Att Betlehems kristna flyr bottnar i fiendskap från muslimska araber inte judiska ingripanden.

 • Niklasson

  #39 Joachim
  Tack för ditt ärliga intresse! Ska försöka svara på dina funderingar:

  Livvakter— I fredliga Sverige är vi väldigt främmande för det; men utomlands är det inte så konstigt. Vi själva samarbetade med en amerikansk pastor som ”bara”hade ca 3000 medlemmar. Han blev påhoppad och slagen på stan och hade sen dess livvakter. (Även praktiskt kan det vara bra för att överhuvudtaget få andrum från folk i dessa megamöten).

  Mirakler / ek.givande—Det blir så lätt missförstånd i allt detta. Benny Hinn har själv sagt att du behöver inte alls ge för att bli helad och det är hans generella grundinställning. Sen om han har uttryckt det fel, så måste man ändå se till hans grundinställning.
  Men givetvis uppmanar han till givande i alla sina möten, gör inte de flesta pastorer det? Säger inte NT det? Är det fel?? Benny Hinn har ofta helande som huvudämne och därför blir givandet kopplat med helande fast det eg. handlar bara om ett givande. Det blir lätt missförstått, men man måste höra på hans grundinställning. Sen håller jag med om att många amerikanska predikanter tar i mer i sitt ”offertal”än vad vi är vana med i Sverige, men kan man inte acceptera en sån kulturell skillnad utan att såga personen helt?
  Benny Hinn har talat om att namnge sitt givande/offer för en spec. situation för att sen förvänta sig helande (t ex med Oral Roberts när han var runt 90år och skulle blindtarm-opereras och blev helad genom det medan läkaren såg det minuten efter på sin röntgen!)En del är mystik för oss, men var Jesus lät hans eget spott komma i en blind mans ögon, tänk om någon predikant skulle göra det…..Det med ”namngivande” är emellertid inget stort avsnitt i hans undervisning.

  Rör inte Herrens Smorde—- Det är väl inte det smartaste att säga om sig själv precis, utan ska komma från nån annan. Det är ju att sätta upp sig själv på en pidestal och är en GT-ig term. Men ska detta då vara en sån bidragande faktor att han blir totalsågad och utdömd? Säg den predikant som inte gjort en del felaktiga uttalanden om han hållt på i tjänst i 20-30år?!

 • Nils

  men Niklasson & andra

  Varför behövs Benny Hinn i en svensk predikostol ?

  Svara på det mest fundamentala !

  Begriper inte dessa församlingsledare som lånar ut sina predikostolar att det fläckar deras egen tjänst pga förfaringssättet.

  Jag lånar knappast ut min bil till en olämplig bilförare, av omsorg om han själv & framför allt omgivningen & andra människor.
  Sedan är jag till syvende och sist även rädd om bilen.

  Hade församlingsledare som upplåter sina predikostolar till motsvarande förkunnare som Hinn haft ett uns av liknande sundhet, så skulle mycket besparas.

 • Läsare

  Niklasson

  Det var inte mycket till förklaringar snarare dåliga bortförklaringar, men har man bestämmt vad man tycker om en sak så hjälper det inte hur många exempel eller bevis vi lägger fram ang BH och hans ministry.
  Du har totalt missat detta om helande kopplat till givandet och bekännandet, även detta om livakterna är ju trams. Att sen tro att det enda som finns kvar att säga om BH är hans tokiga utalande om ”Herrens smorde” som du bara verkar göra en parentes av säger ju allt om din inställning.
  Titta bara på exempelvis inbjudningarna och det som händer på scen hur han går fram som ett ånglok och kastar folk i backen, och beter sig som besatt, riktigt obehagligt och så olikt det bibliska tillvägagångssättet att möta människor.
  Allt detta till en uppbyggd stämmning av en gigantisk jättekör.

  Ja det finn så mycket att skriva om denna man, har du hört om när han med sitt jettplan svängde av och damp ner i London för att gå på lyxr……nä förrästen orkar inte skriva mer om den mannen för då får man skriva en hel uppsatts.

 • O

  Ulf

  Israel har ett fantastiskt valspråk ”Uppståndelse”

  Ibland undrar jag vad som händer om Israel vänder andra kinden till Då måste Gud ingripa mera direkt mot angriparna

  Jag tror på Israel för Guds skull

 • Läsare

  Niklasson

  Vad man gör av sina pengar är ju upp till var och en, så om BH vill dimpa ner med sin lyxjett och gå på restaurang så är det ju upp till han. Men att samtidigt i TV och på sina jättemöten tigga pengar till sitt ministry blir ju ganska osmakligt.

  Det du skrev ang predikanten som var tvungen att ha livvakter på stan för att folk ville slå ner honom, säger väl en hel del om den predikanten.
  Verkar inte som att han har lyckats med att förmedla kärleksbudskapet om Jesus Kristus, men han har kanske också lutar till sig pengar.

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Nilklasson, tack för ditt svar!
  Jag tror nog du underskattar kombinationen desperata människor och löften om mirakler. Här tycker jag Hinn i bästa fall är oaktsamt aningslös (i värsta fall kallt beräknande). Jag har själv mött människor som känt sig tvingade att ge till Hinn för att bli välsignade.

  Han var en gång min favorit predikant. Jag läste ”Good morning Holy Spirit” innan den kom på svenska. Men jag tycker han står för något annat idag. Då visade han på att Gud genom sin ande än nära varje människa, idag är tendensen den att Gud är nära dig OM du tar dig till Hinns välredigerade kampanjer och ger till hans ministry. För mig är det en stor skillnad.

  EN annan fråga som är viktigt för mig är: Vilka ledare vill vi ha? Vill vi ha ”supermän” vars ”smörjelse” och ”kallelse” ger dem någons sorts andlig diplomatisk immunitet som vanliga dödliga saknar? De behöver inte ens stanna upp efter en skilsmässa (Hinn är inte ensam). De får säga och bete sig på ett sätt vi aldrig annars skulle tolerera bara för att de är så speciella.

  För mig är tiden för såna ledare över. Jag vill följa människor av kött och blod som brottas med sina liv och sin efterföljelse som inte lovar mer än de har täckning för och som aldrig hotar och förbannar utan tjänar och böjer sig ner. En sån ledare vill jag vara även om det inte är lika häftigt…

 • Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  Det som borjar i Anden kan sluta i kottet.