Två heta diskussionsfrågor senaste veckan har handlat om Benny Hinn som kommer till Livets ord, och Israels agerande i Gaza. Här är Dagens senaste Gaza-nyhet.
Tycker att det också vore intressant att diskutera vilka som kallas till de andra kristna konferenserna. Vilka kriterier ska man utgå ifrån? Vad kvalificerar en person till att bli kristen konferenstalare i Sverige? Har det en koppling till vad man har uträttat och vilken nivå av ledarskap man fungerar i, inom kristna sektorn? Har det att göra med talekonst, och en känsla av att en person är unikt smord att tala till en stor grupp människor? Eller handlar det om att man har ett unikt vittnesbörd och trovärdighet som kristen? Eller har det att göra med att man är kändis? Min känsla är att Ulf Ekman har ambitionen att ha en hög nivå på sina inbjudna gäster vid Livets Ords konferenser, det är oftast internationellt respekterade kristna ledare med mycket gott anseende i breda kretsar, och det är personer som har uträttat en hel del. Men hur som helst, Benny Hinn är kontroversiell, man bör dock komma ihåg att han är en mycket respekterad person i breda pingst-karismatiska kretsar i den internationella kristenheten. Det är lätt att vi småpredikanter sitter hemma och tycker en massa saker om predikanter som kan samla upp till en miljon personer på sina möten.
Men om jag nu ska vara en tyckande småpredikant, är jag mycket kritisk till när familjeliv, äktenskap och offentlig tjänst inte hänger ihop. Och jag är inte särskilt tilltalad av att helandet görs till show och kopplas för mycket till spektakulära plattforms-ministries. Men jag tycker också det finns skäl att kritisera de konferenstalare som inte ber för de sjuka. Man kan ju knappast anklaga Hinn för att vara kritisk till det karismatiska. När det gäller kritiken mot Hinn angående ekonomi och teologi, är jag inte insatt, så jag kan inte bedöma detta. Kristendom är dock mångmiljardverksamhet i USA, ska man kritisera kristna amerikanska ledare för att ta ut för hög lön, bör nog den kritiken riktas mot betydligt fler än Benny Hinn.
Och vad ska man tycka om Israels agerande i Gaza? När man sitter och tycker hemma i sin fåtölj, så förundras man ibland över att Israel inte mer väger in PR-strategiska överväganden i sin militära ledning. Jag kan inte begripa vad man har vunnit militärt med sitt agerande i detta fall.
Samtidigt förundras man över ensididigheten och perspektivlösheten i debatten om Israel. Jag tycker att det är både hyckleri och dubbelmoral hos västvärldens ledare kring denna fråga. Samtliga västvärldens länder anser sig ha rätt att mycket strikt värna om sitt försvar och att ha enorma resurser för att skydda sina länder och invånare mot militära angrepp och hot mot ländernas medborgare. Det är dessutom ganska enkelt, som i Sveriges fall, eftersom vi inte är utsatta för några militära hot, och har inte varit det under många år. Israel är utsatt för hot och attacker ständigt, som är ljusår från vad de trygga och välmående västländerna lever med. Jag är övertygad om att om Sverige, eller Norge, eller England eller vilket land som helst i väst, utsattes för liknande hot, så skulle det krävas militära insatser, mobilisering, försvar, för att skydda de egna medborgarna. Tydligen har inte Israel den rätten.
Landet är utsatt för dubbla hot, dels Iran som upprustar på distans, dels Hamas, Hizbollah m.fl. som hotar Israel vid egna gränserna, och bland annat utsätter Israelerna för dagliga raketangrepp. Självklart kan man ha synpunkter på hur Israel försvarar sig, men det blir ju helt fel diskussion om man inte tar med i beräkningen hur totala hotbilden mot Israel ser ut.
Turkiet har gått hårt ut mot Israel. Hur har Turkiet själva behandlat kurderna, som egentligen är i liknande situation som palestinierna. Har Turkiet visat någon vilja att diskutera en självständig stat för kurderna? De hot Turkiet har varit utsatta för i kurd-konflikten är ju marginellt i jämförelse med de hot Israel har varit utsatta för. Jag tycker det är ett bra exempel på hyckleriet bland västländerna (inkl. Turkiet) i bedömningen av mellanösternskonflikten.
Pingback: Twitter Trackbacks for Stefan Swärd » Blog Archive » Kommentarer om Benny Hinn och Gaza - Allt mellan himmel och jord [stefansward.se] on Topsy.com()