Församlingsplantering handlar om kristna kyrkans överlevnad i Sverige

Den svenska kristenheten har oavbrutet gått tillbaka sedan fyrtiotalet. De flesta frikyrkor klarar i bästa fall av att ta hand om sina befintliga medlemmar och deras närmaste kontaktnät. En del klarar inte ens av det. En liten minoritet av dagens frikyrkoförsamlingar klarar av att bedriva evangelisation och mission i sitt närområde i egentlig mening, en mission som verkligen utbreder Guds rike och för nya människor till tro på Kristus. Svenska kyrkan är ett sjunkande skepp. I stora delar av Sverige existerar knappt någon gudstjänstfirande församling längre, och om den finns har den mycket hög medelålder. Det jag säger är inget löst tyckande, utan basfakta, jag brukar nämligen analysera kyrkstatistiken, och Evangeliska Frikyrkans statistik har jag mycket ingående kunskaper om.

Om vårt uppdrag bara handlade om att ta hand om befintliga kristna och skapa en verksamhet som håller deras tro vid liv, då hade vi inte behövt ägna oss åt församlingsplantering. Men om uppdraget är att nå hela svenska folket med evangeliet, från Treriksröset till Smygehuk, då är församlingsplantering en nödvändighet. Eftersom majoriteten av befintliga församlingar inte alls tar missionsuppdraget på allvar, så är det nödvändigt med nya församlingar som tar missionsuppdraget på allvar. Tror dessutom att många av befintliga församlingar saknar förmågan att kommunicera evangeliet till vanligt folk på ett begripligt och relevant sätt, och har en stil och ett tonläge som når fram till vår tids människor. Då handlar kyrkans överlevnad om att det skapas nya aktörer, nya kristna gemenskaper och församlingar som tar missionsuppdraget på allvar.

Församlingsplantering är också en nyckel för gåvoupptäckande och ledarutveckling. I Elimkyrkan i Stockholm grundande vi för några år sedan en etiopisk-eritreansk dotterförsamling som efter några år nu har 45 medlemmar. Den församlingen planerar nu att grunda två dotterförsamlingar, en i Addis Abeba, och en i Sundsvall. De tar missionsuppdraget på allvar. De söker nu ekonomiska understödjare för dessa projekt, det handlar bl.a. om att anställa pastorer att leda dessa två satsningar, du kan maila ybcstk@yahoo.com om du vill ha mer information och bli en månatlig understödjare.

Min pastor under senare delen av sjuttiotalet och början av åttiotalet, Kjell Sjöberg, gick då ut med en vision om att det behövs 20 nya församlingar i Stor-Stockholm. Idag är Stockholms folkmängd mycket större, och visionen behöver justeras uppåt, 50 församlingar som vi har gått ut med. I Elimkyrkan är vårt mål att grunda 10 församlingar närmaste 10 åren.

Inom Evangeliska Frikyrkan har vi pratat en del om församlingsplantering, och vi har satt upp specifika mål, men sanningen är att det är en liten grupp av entusiaster som ägnar sig åt att stötta och i praktiken grunda nya församlingar – trots detta tycks EFK vara etta i svensk kristenhet på detta område under senaste 20 åren. Den breda majoriteten och inte minst den breda majoriteten av större och etablerade församlingar tycks i praktiken vara ganska ointresserade. Men man kommer ingen vart genom att gnälla på dem som inte gör något på församlingsplanteringsområdet, det avgörande är att vi själva tar Guds kallelse på allvar i detta uppdrag.

Istället för att ägna oss åt internt navelskåderi och kvasiintellektuella teologiska grubblerier och även teoretiserande om församlingsplantering, behöver vi ägna oss åt att i Andens kraft gå ut med evangeliet långt utanför kyrkdörrarna, och presentera Jesus för vanligt folk, på ett sätt som är relevant, utmanar och väcker intresse -och leder till frälsning och omvändelse – och bl.a. grunda församlingar med dem som kommer till tro.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Du skriver ”De flesta frikyrkor klarar i bästa fall av att ta hand om sina befintliga medlemmar och deras närmaste kontaktnät.”

  Det skulle vara intressant att veta vad du menar med att ta hand om.

  \P-O

 • markus

  Hej Stefan !
  Dina blogginlägg om porr, onani och samboskap fick hundratals kommentarer. Ditt blogginlägg om församlingsplantering har (hitills) fått en kommentar, förutom den som jag skriver just nu.

  Vad är läsarna av den här bloggen egentligen mest intresserade av ….?…..att sprida guds ord eller att älta porr, onani och utomäktenskaplig sex ?

  Är det kanske så att dina läsare och församlingsmedlemmar har riktat fokud mot ”under bältet” i st f att rikta fokus mot himlen ?

  Gör något Stefan !!!

 • Maria Johansson

  Gillar verkligen ditt sista stycke – om att verkligen gå ut i Andens kraft, långt utanför kyrkdörrarna och ägna mindre tid åt interna debatter.

 • Olof

  En fråga bara. ”Vanligt folk” nämns två gånger i ditt inlägg, vad är det för människor? Vilka är i så fall de ”ovanliga”?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Markus,
  Intressefokus är inget unikt för mina bloggläsare utan det speglar bara hur det ser ut i kristenheten. Jag tror att det är viktigt att ta upp personliga och känsliga frågor, som t.ex. sex. Det ena utesluter inte det andra. Men det är viktigt att ha fokus allra mest på det uppdrag Jesus har givit sina lärjungar, att ägna sig åt mission, i Sverige och i hela världen, och missionsuppdraget har som en kärna att plantera församlingar.
  Olof,
  Vanligt folk – bra fråga, jag menar nog genomsnittssvensken som inte alls är kristen eller finns i någon kyrka.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Olof

  Ok, ”genomsnittssvensken”. Det är någon statistisk figur du har i åtanke alltså? Räcker det inte med människor som inte delar den kristna tron? Och i den gruppen finns ju alla sorters människor, från alla samhällsgrupper och bakgrunder. Det är så tråkigt när kyrkan ska försöka nå någon sorts allmän människa, det blir lätt schabloner, Bingolotto, Allsång på Skansen, dansbandssverige osv. Förstår du vad jag menar? Lite som Hägglunds ”verklighetens folk”.

 • O

  Vem skall leda dessa församlingar Det hjäper inte med högskoleutbildning om man saknar gåvor Det blir bara massa nya föreningar
  Mark. 16:17-20 (dessa tecken skola åtfölja dem som tror >>>>

  markus

  Det är naturligt att reagera mot det som bryter ner många har stor sorg över utvecklingen i våra församlingar som har sin grund i dåligt ledarskap

  Stefan

  Har du läst på än som du lovade den 21/5 (28)

 • C

  Bra Stefan, har alltid tyckt att argumenten mot församlingsplantering varit dåliga. Synd bara att du avslutar med att polarisera mot teoretiserande. För mig är inte det en självklar motpol, men du har möjligen andra erfarenheter. Tvärt om behöver handling och eftertanke gå hand i hand. Men, med tanke på att du själv utbildat församlingsplanterare antar jag att du nog håller med mig där.

 • Anna

  Bra kommentar Marcus!
  När det det gäller församlingsplanering som var ämnet denna gång blir jag bara sååååååååååå trött. Orkar inte med tanken på att vara med i en frikyrkoförsamling längre. Finns säkert goda intentioner, men de dränks av alla krav på hur hur det ska vara och vad som är ”rätt” att tycka och tänka i olika frågor. Jag tycker att det är tråkigt att du Stefan ser Svenska kyrkan som ”ett sjunkande skepp”, eftersom min erfarenhet är den att det är där som jag och många fd. frikyrkliga numera känner oss hemma och har vår andliga hemvist.

 • Stefan A

  I dag råder det inte brist på välutbildade kristna ledare…. ändå haltar den kristna kyrkan i sverige därför att den som inte brinner kan inte tända en eld. Utan att möta Jesus personligen och bli fylld av Anden finns inte den elden. Det räcker inte med en bra ide kryddat med goda intentioner….. Det är bevisat nu i över 50 år. Det är ingen hysterisk ”pingstfantasi” utan en konkret vändpunkt genom ett genomgripande Gudsmöte i en människas liv som behövs. Abraham, Mose, Jakob, Petrus passerade där för att bara nämna några. Himlen måste läggas till i våra liv så att vi blir ett Kristusbrev på riktigt och inte bara bär ut kykran, teologin eller något annat som är perifert. Inte oviktigt men perifert. Människor hungrar efter liv. De känner igen livet om de får se och smaka. Därför krymper kyrkan…….

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Anna,
  99 procent av alla kristna i Sverige är totalt ointresserade av församlingsplantering, så när du är trött på ämnet, så hör du till majoriteten. Men vi 1 procenten som tror på detta, bör få göra det, jag tycker att det är jättespännande. När det gäller Svenska Kyrkan är det nog bara krassa fakta. All statistik visar att för varje år blir det allt färre som har Svenska Kyrkan som en gudstjänstfirande församling, och nedgången har varit dramatisk senaste 20 åren. Men det finns naturligtvis undantag, och det finns en del exempel på levande kristna gemenskaper i Svenska Kyrkan. I Stockholm är det KLara Kyrka, Katarina-Allhelgona, och Kummelby kyrka i Sollentuna som har utmärkt sig på ett positivt sätt.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Björn

  Tycker det är utmanande ”Tror dessutom att många av befintliga församlingar saknar förmågan att kommunicera evangeliet till vanligt folk …”.
  Även om jag uppfattar budskapet i apg som att det handlar mer om att kommunicera utifrån övertygelse(berörd av Anden) än vältalighet och retorik så kan jag ibland önska hitta bättre ”ton”. Många Stockholmare verkar nästan vara helt utan referensramar när det gäller kristendomen (kanske välfärdsstatens baksida?). Är det någon som har tankar kring att klä budskapet i en modernare språkdräkt utan att tappa budskapet?

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  -Jesus var ju fett nice alltså.
  -Jasså vadårå?
  -Jo men han dog ju istället för oss, så att vi får leva i evighet om vi tror på honom.
  -Coolt.

 • Stefan A

  #13
  ”Jo men han dog ju istället för oss, så att vi får leva i evighet om vi tror på honom.”
  Direkt kommer den färdiga teologin in. Min erfarenhet är att det är lika begripligt för en modern ung människa som tungotal. Det är få ickekristna vuxna som klarar av att förstå att någon måste dö. Det är en absurd tanke. Leva i evighet är så abstrakt att de flesta tror att de får de göra ändå via själavandring, tur, goda gärningar mm. Tro på honom är ett begrepp som saknar klangbotten om de inte vet det allra minsta om kristen tro. Risken med en floskelmening som denna är att den stöter bort människor pga obegriplighet. Nähä. Du tror inte det? När prövade du sist……..?

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Stefan A, det är klart vi måste ha en färdig teologi i den meningen att vi vet vad vi tror.
  Dessutom måste vi väl säga sanningen även om inte folk fattar vad vi pratar om.
  I stället för ”Coolt” i mitt exempel så skulle det förmodligen komma en fråga om vad jag menar, och sedan är diskussionen igång.

  I mitt exempel använde jag ett annat språk (ungdomarnas), men du kanske vill att vi ska komma med ett annat budskap i stället?

  Du kanske själv kan ge några bra exempel på hur en presentation av evangeliet skulle kunna se ut.

 • Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  Forsamlingsbildande blir en naturlig foljd av sjalavinnande.

 • Claudia

  Jag heter Claudia, bodde i Sverige, nu flyttade tillbaks till Brasilien. For tre år sedan vill jag lärar mig mera om Jesus och började går till kristen kyrkan, fast jag och hella min family va föds i Katolikas kyrka. Efter tre år i kyrka fick en känsla som aldrig har känt i hella mitt liv. Jag fick en anda av Jesus i mig, det känns jätte bra, känner mig berusad och känslan i mim kropp ock mage, Jag talar också på främmande språk och ibland det finns några som kan översäta. Att följa Jesus väg är en värld av galenskap, full av mysterier och förstår att bara fördjupar och söker Jesus anda. Med Jesus Jag reser längst ner under vattnet, behöver inte dricka vin eller använda droger… Jesus är allt i mitt liv, varje dag lär mig mera och mera av honom. Gud blees you!
  Claudia dos Santos Cramling