Satsa på församlingsplanteringar – nu

Idag hade vi gudstjänst i Elimkyrkan i Stockholm och det var jag som stod för predikan. Huvudbudskapet var att fortsätta satsa på församlingsplanteringar. Att en församling satsar på att grunda nya församlingar är lika naturligt som att föda barn. Predikan kan man lyssna på genom att klicka på www.elimkyrkan.org och sedan klicka till höger på nedladdningar och predikan 2010-05-30.

Ibland ställs frågan varför vi ska satsa på detta, det finns ju redan så många församlingar, varför inte satsa på dem. Men jag liknade församlingsplanterandet vid att skicka ut en fiskebåt till på havet, där det finns mycket fisk. Befintliga fiskebåtar täcker inte in alla delar av havet och alla sorts fiskar. Det behövs många fler fiskebåtar.

En annan bild, som jag inte använde i predikan, men som är relevant, det behövs många restauranger, när det finns mycket folk i en stad. Olika restauranger kan komplettera varandra, folk har olika smak och plånböcker.

De befintliga församlingar uppfyller oftast varken missions- eller evangelisationsuppdraget, de flesta människor får inte höra evangeliet om Jesus på ett trovärdigt och begripligt sätt – det visar all kyrkstatistik i Sverige. Då behövs nya initiativ.

Församlingsplanteringar frigör kreativitet, nytänkande, och gör människor engagerade. I församlingar med ett antal hundra medlemmar, är minst hälften mycket passiva medlemmar, i varje fall i statistiska genomsnitten. I ett litet församlingsgrundarteam är det omöjligt att vara passiv. I församlingsgrundande måste man också hitta vägar för mission och evangelisation och nå nya människor, annars fungerar det inte. En etablerad församling kan existera utan att man vinner några människor, men det kan inte en ny församlingsplantering.

I Elimkyrkan har vi startat upp tre församlingsplanteringar de senaste fem åren. Nu har vi idéer och delvis planer på 7-8 nya församlingsplanteringar. Två av dem är dotterförsamlingar till vår etiopiska och eritreanska församling på 45 medlemmar, de planerar för att starta församlingar i Addis Abeba och Sundsvall.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Richard

  En helt ärlig fråga, finns det inte en risk att man dränerar den gamla församlingen på kraft och framåt anda vid en församlings plantering. Jag menar det är väll inte de passiva medlemmarna som planterar utan det är väll från de aktiva som dessa församlings planterare kommer. Är det inte bättre att förnya den befintliga församlingen och få med fler på spåret av de passiva medlemmarna.
  Dessutom behöver inte Sverige några lite större församlingar på åtminstone 10000 medlemmar som kan sätta avtryck i opinionen och vara en maktfaktor i anden som i tex Sydkorea eller Colombia?

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Det skulle vara kul att höra vad du säger om dessa jätteförsamlingar som Richard nämner. Gör de fel eller?
  Jag tycker både du och Richard har bra argument, så jag vet inte var jag ska ställa mig.

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  Med risk att låta lite gnällig men borde vi inte utforska varför de församlingar vi redan har ofta står halvfulla eller saknar en hel generation?

  Drastiskt exempel: Pizzerian här i Skiftinge (Eskilstuna) har inga eller få besökare (sann historia). Om killen som driver pizzerian kom in till mitt företag som ligger brevid och började snacka expansion skulle jag föreslå att han lockar hit kock Ramsey och går igenom varför den pizzeria han har inte fungerar innan han öppnar upp på fler ställen. Personligen skulle jag föreslå mindre burkmat och mer färskvaror på pizzorna, samt att han ser över helhetsintrycket i resturangen som inte är bra, inklusive ägarens urbota dåliga humör.

  Jag har slutat att köpa mat i denna resturang på samma sätt som många svenskar slutat leta andlig spis i våra församlingar. Det ena utesluter givetvis inte det andra men innan vi ”kör järnet” med församlingsplanterande kanske man borde sluta med burkmaten och köra mer färskvara även i våra befintliga församlingar. New Life är givetvis ett bra exempel på en församling som vågar på lite nytänk.

  Lite funderingar från MTC på aletheia.

  var välsignad i allt + lycka till med satsningen!

  /Daniel

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  Richard och POS.

  När antalet församlingar i Sverige kraftigt krymper kan inte enstaka megakyrkor vara lösningen. Jag tror att många mindre församlingar skapar en större närhet och framför allt fler aktiva kristna med närhet till samhället omkring. Jag tycker United Öresundskyrkans beslut att dela sin blivande Megakyrka i många gudstjänstfirande mindre församlingar är ett spännande och viktigt steg av en församling som ligger i framkant av vad som händer på många sätt.

 • http://barnabasbloggen.blogspot.com Jonas Melin

  Jag håller med Stefan om att det behövs många nya församlingar i Sverige. Jag tror att vi behöver en församlingsplanterande rörelse som planterar hundratals nya församlingar för en ny tid. Fokus måste vara att nå nya människor.
  På Mariannelunds folkhögskola utbildar vi församlingsplanterare genom kortkurser och en distansutbildning. Se här http://barnabasbloggen.blogspot.com/2010/05/forsamlingsplanteringens-abc.html och här http://barnabasbloggen.blogspot.com/2010/05/forsamlingsplanteringens-abc.html

 • johnny lithell

  Också jag förespråkar församlingsplanering. Tyvärr får jag ofta höra att man istället för att plantera nya församlingar borde satsa på att fylla de församlingar som redan finns. Att en församlingsplantering snarare utarmar än utbreder Guds rike.

  Detta antagande utgår från en felaktig premiss, nämligen att den nya församlingen kommer att fungera precis som den gamla. Det stämmer inte. En ny församling är helt överlägsen i att attrahera icke kristna människor i förhållande till en etablerad församling. Faktum är att den nya församlingen snarare kommer att slussa in nya människor till den gamla, eftersom vissa kommer att upptäcka att de trivs bättre i en äldre etablerad församling med tydligare strukturer och kanske mindre omvälvande förändringar.

  Jag har fått samma typ av frågor så många gånger att jag till sist skrev ett litet PM som berör dessa frågeställningar. Det sprider jag gärna till den som är intresserad.

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Jag tror också att det finns stora fördelar med många småförsamlingar. Själv skulle jag gärna hålla möten för grannarna i kvarterslokalen om jag trodde att jag kunde klara av det.
  Kvartersförsamlingar som har möten flera gånger i veckan och tillsammans har ett jättemöte en gång i månaden vore väl härligt.

 • Andreas T

  Själv planterar vi just nu och har planer på fler församlingsplanteringar utifrån en frikyrka på ca 100 aktiva medlemmar på landsbygden och i en liten stad, där vi träffas till Celebration 1 ggn per månad. Förutom det har vi gemensam administration. Allt för att försöka nå nya människor på nya sätt, varför inte börja ha möten i hemmen igen, och träffas i Salomos pelarhall 1 ggn i månad. Då kan man hämta kraft i att man är flera och inte bara ca 20-30 st i ett hem. Statistiken säger precis som Stefan skriver att en församling på 50 st når och gör lika mycket som en församling på ca 200 st grovt förenklat.

  Starta fler kyrkor, om inte alla fungerar eller håller hela vägen ut, spelar ingen roll, men vi måste ut ur dödläget som vi haft alltför länge i Sverige. Själv tror jag på en ny församlingsplanteringsrörelse, där inte de stora estradlejonen främst avgör framtiden, utan där den lilla medlemmen i den lilla gruppen gör skillnaden. Jag säger som Stefan, friska församlingar, planterar församlingar! //Andreas

 • Stefan A

  Jag tror man måste vara försiktig med att påstå att det är bra med ”olika smak”. Det finns bara en församling med ett uppdrag, där är vi alla lika. Sen ska vi vara ”jude för judarna och grek för grekerna” men det är inte samma sak. Annars är risken att vi rättfärdigar mänskliga synpunkter på hur Guds församling ska skötas.

  Vi har inte rätt att plocka ut en del och göra den till vår lilla grej. Vi måste ha hela det fulla evangeliet hela tiden.

 • Stefan A

  #7
  Är det möten vi ska ha för grannarna? Är det inte ett liv vi ska dela och bjuda in till…..? Detta är en anledning varför kristen tro stagnerar i sverige. Vi är så mötesfixerade att vi glömmer ibland att det är vid köksbordet livet gnuggas på allvar….. där blir vi ärliga och nakna och människor kan relatera och se det som är äkta.

 • Björn

  Det låter underbart med planer och visioner på församlingsplanteringar. Jag tror att det är viktigt för varje församling att visionera, planera och så småningom plantera församlingar. Utan ett sådant församlingshjärta går församlingen mot stagnation, där energin används allt mer internt (oj vad problem vi hittar då eller varför inte spetsa till planeringen) istället för att riktats mot de som verkligen behöver höra om evangeliet eller få vår hjälp på annat sätt.

  Jag tror dessutom församlingsplanteringar ger liv både till moder och barn då fler behöver ta ansvar och fler får en ny chans att byta roll(vilket kan vara så svårt efter några år i samma församling).

  Utmaningen kan jag tänka ligger ofta på att hitta en ledare och jag tycker det skulle vara så kul om en grupp av äldre mognare kristna skulle i sig ha en sådan ledarförmåga och driv att det kunde komma tillstånd en växande plantering.