Jesusmanifestationen och massmedia – förslag till åtgärder

Tycker inte att media har skärpt sig när det gäller att bevaka Jesusmanifestationen. Jag har bara tittat på SVT, DN och SVD och där var bevakningen mycket sparsam, och ytterst okunnig. Ett evenemang som samlar 25 000 personer är någon mycket stort i Sverige. Det enda som har publiksiffror på den nivån är viktiga landskamper i fotboll, storstadsderbyn i fotboll och extremt stora musikgalor och festivaler. Arrangemang som samlar 25 000 får med automatik omfattande mediauppvaktning, inklusive analys av kunniga journalister, båda dessa inslag saknades i fallet Jesusmanifestationen.

Jag tror inte att Jesusmanifestationen löser problemet med enkla PR-knep. Och det handlar inte bara om Jesusmanifestationen.

Istället för att bara gnälla över eländet har jag ett konstruktivt förslag. Att det tas initiativ till att en dag, två gånger per år, ordnas initierade seminarier om kristna kyrkan och kristna tron som syftar till att utbilda journalister och medierepresentanter. Enda syftet med seminariet är att öka kunskapen om kristna kyrkan och kristna tron. Seminariet ska vara på hög nivå, och föredragshållarna ska vara de mest kunniga personerna vi kan skaka fram i Sverige. För att göra det intressant kan man inte bara rada upp kyrko- och samfundsledarna, utan det behövs vassare lockbeten än så för att media ska komma.

Varför inte engagera personer i medieeliten som har förankring i kyrkans värld. Lars Adaktusson borde ställa upp gratis och leda seminariet. De kristna dagstidningarna Världen Idag och Dagen kunde arrangera det tillsammans, och engagera sina chefredaktörer Elisabeth Sandlund och Felicia Svaeren. Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, där jag är ordförande, ställer gärna upp som medarrangör, det är inte fel om Sveriges kristna råd blandas in också. Tomas Brunegård kan berätta om hur det är att vara pingstvän och leda en av Sveriges största mediekoncerner. Ett PR-proffs kan bjudas in för att berätta om hur Katolska kyrkan ska hantera sexskandalerna, och biskop Anders kan ge en respons. En intressant person är ju också Anders Mellbourn, som både är professor i Statskunskap, f.d. chefredaktör för DN och nu chefredaktör för Sändaren, som en nedtrappningspost i karriären, han kan ge intressanta perspektiv i ett anförande. Som barnbarnsbarn till första generationens baptister kan jag gärna hålla ett anförande och försöka lära media om svenska väckelse- och frikyrkotraditionen, och hur det har påverkat både demokratiutvecklingen och utvecklingen av mänskliga rättigheter i Sverige. Från EFK kan vi ge bidrag om de nya mångkulturella församlingarna som växer fram. Gärna lite glimtar från det senaste och trendigaste i kristna ungdomsvärlden, en mix av Hillsong, Frizon, Ny generation och Equemenia vore inte fel. Ska media uppfatta tillställningen som seriös bör vi nog visa upp en ganska enad front, trots alla skillnader som vi har bra koll på. Och kan inte Ulf Ekman prata om att vara kristenhetens Ingvar Kamprad, Livets ords missionsverksamhet har väl snart på några år fått lika bred internationell spridning som IKEA, svensk kristendom på export, det kanske skulle locka någon journalist att höra något mer om detta.

Ja, det var bara några lösa idéer, vi får se om någon nappar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • urban

  Det var konstruktivt! Lysande!

 • Maja

  Ja i Jesusmanifestationens lilla värld så vore ju det där en riktigt bred, ekumenisk uppslutning.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Vad skönt att Stefan Swärd väljer rätt tgångspunkt – att det är vi själva som har bollen. Att sitta och gnälla över att media har glömt oss är både dumt och meningslöst.

  Journalister är yrkesmässigt starkt konfliktdrivna. Och Jesusmanifestationen är ingen konflikt utan en stor manifestation av enighet. Detta är en komplikation när vi ska försöka väcka massmedias intresse. Och det gör utmaningen ännu större.

 • Anna-Karin

  Vart tog Svenska kyrkan vägen? Ska inte Svenska kyrkan vara med öht eller? Ska du få till en trovärdig ekumenisk bas för kristna seminarier kan du inte lämna folkkyrkan utanför.

 • L.E.

  Njaa, idéen om den där tilltänkta årliga mediadagen, verkar bli alldeles för stort och svullstigt. Vad säger att ”pressen” kommer till något som verkar bli ett kyrkligt Skansen.
  Hur skall då gubbar och gummor från mediavärlden orka dit, när inte ens 25.000 i Kungsträdgården tilltalar och lockar.
  Nej, lägg krutet på att ordna exellenta och härliga lokala årliga Jesusmanifestationer. Ni stockholmare får väl ordna något atraktivt (även för media) i Kungsträdgården i maj 2011 – firar ni sedan fem årsjubileum, 2016, kommer säkert även Uppdrag granskning och Kalla fakta att vara på plats.

  L.E.

 • L.E.

  attraktivt och inget annat

  L.E.

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Fick tips på en annan blogg om en mycket trevlig artikel om Jesusmanifestationen skriven på en profan sajt.
  http://www.friatider.se/tjugotusen-tagade-till-stod-for-kristendomen

 • Nils

  Dööö – det krockar i planeringen för Kändisdemokraterna på västkusten. (KD)

  De är tydligen fullt upptagna med att engagera sig i HBT-demonmstrationen igen – Liljestrand & David Lega har rekat detta…

  Altmedan Göteborgare ska åka spårvagn med regnbågsflaggan som banérförare på vagnen & betala kommunalt för detta.
  Sedan häcklas de evangeliska (Läs Annelie Enochson) på ledarplats i GP, där KD uppmanas klippa banden till de frikyrkliga konservativa.
  Tjaa denna blaska avlönar Brunegård för att föra fram dess profil….- jovisst han ekonomistyr visst endast & vem som skriver och vad som skrivs är egalt.

  Nej – Stefan !

  Kändisar främjar inte evangeliet heller. Risken är desto större att det skymmer dess renhet avsett CV-meriter från dessa.

  Däremot när en kändis avger vittnesmål vem de tjänar – mästaren Jesus så har det ett värde.
  —-
  Det var trots allt mer uppmärksamhet i år från profana media, så nästa år om 25.000 ställer upp eller ytterligare nästkommande år… trummar man på så …

 • Kjell Gustafsson

  Jesusmanifestation? Varför fick inte Jesus vara med?

 • Nils

  Kjell !

  Har du frågat någon av de 25.000 ?
  De är ju individer, så du kanske har hunnit fråga alla 25.000 !

  Har en enda av dessa Jesus med sig i sitt hjärta så var Jesus där !!!

  Vissa tror visst att Jesus endast uppehåller sig i Bällsta eller bistår motdemonstranter utanför kyrkor eller kristna konferenser.
  Det är inte ens enögt – det är att vara blind.

 • wildwest

  Tycker det var ett utmärkt förslag! Visst vill vi alla slippa ”kändisar” och få vanligt folks åsikter framförda, men det är bara naivt att tro att journalister på sekulära tidningar skulle vara villiga att komma til ett sånt seminarium. Det handlar inte om nån slags mesig jämlikhet, att alla är vi kristna bröder, blabla, det handlar om att få ett så stort genomslag i samhället som möjligt. Kunskaperna om kristen tro är lägre än lägst.

  Kommenterade häromdagen SvDs bokrecensent som skrev om Per Kornhalls bok om Livets Ord och där recensenten kallade det som händer på Livets Ord av t ex tungomålstalande för paranoida stollerier, det gör han just under pingsthelgen, det ”paranoida stolleriets” särskilda helg! Totalt off alltså.

  Vore också bra om det gick att få med någon från näringslivet. Efter en biografi blev jag fascinerad av hur genomsyrad av praktisk kristendom Wallenberg var på 1880talet, uppfostrad som han var på ett pietistiskt internat i Sydtyskland.

 • Markus

  Tja, var det så lite mediatäckning verkligen ?e fyra rikstäckande tidningarna hade alla rapportering på webben, kort beskrivning och bild(er) (Jag var utomlands och kunde inte läsa papperstidningarna). Det var dessutom en glimt i Rapport 18 som jag kunde se på.
  Jämför med Prideparaden med ungefär dubbla deltagarantalet och dessutom några hundratusen åskådare. Där blir det ocxkså vanligtvis en kort text och någon/några bilder på webben, samt en kort glimt i tv-nyheterna.
  Jag tror nog inte att JM var särskilt missgynnat. Jämförelsen med idrottsevenemang tror jag nog haltar lite, fotbollsmatcher o dyl brukar ju inte vara isolerade engångsföreteelser, utan del av en serie, cup eller liknande.

 • Pingback: Religionsfriheten « Mikael Karlendal()

 • Pingback: Är det kanske dags för en kristen regnbågsparad? « Mikael Karlendal()

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag har gett några tips till ökat genomslag för kommande manifestationer i ett nytt blogginlägg: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=657

  Det är för långt att skriva här i en kommentar.

 • John

  Ett forum för att diskutera Kristendomen!

  Den tafatta och okunniga bevakningen beror not inte bara på på ovilja eller liknande utan på okunskap om kristendomen som sådan och dess relevans för människor, samhälle och ekonomi idag – i Svergie, Europa och Världen.
  Det måste vara spännande och nyheter för att rapportera, något oväntat. Det är därför en bra idé, att i ett samhälle av idag kunna diskutera Kristendomens input och bidrag till samhället igår, idag och i framtiden. Den framtid som Kristendomen skapar är ju ett samhälle där fred, frihet och framgång ytterts råder på samhällets alla områden: ekonomiskt, politiskt och religiöst. Kristendomen har ett unikt bidrag i det att den är inkluderande. Ny form för denna nya folkbildning och mediabildning behöver skapas – denna gång i samverkan mellan alla församlingar, nu när Svenska kyrkan, som tidigare hade den rollen för i princip alla svenskar, mist denna positionen i samhället. Viktigt att få med Katolska mfl historiska kyroor som ju burit på i alla fall halva det kristna kulturarvet i Europa under 1000+ år. Bra initiativ Stefan!

 • Läsare

  Anna Karin

  Tyvärr är det nog detta du får räkna med i fortsättningen om ingenting händer med Svk.

  Snart räknar ingen med den för den håller på att förvandlas till en intetsägande organisation, precis som vilken världslig scen med utslätat budskap.

  Detta tycker jag förstås är tråkigt och hoppas att man snart skall vakna upp och inse att bibelns budskap är unikt och lockande om man följer den.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Anna-Karin och Nils,
  Anna-Karin – mitt programförslag var bara några lösa idéer, självklart ska Svenska Kyrkan finnas med i presentationen om det ska vara heltäckande. Samtidigt är kunskapen och mediebevakningen av Svenska kyrkan mycket större än för övriga kyrkor. Nils – ska man få journalister och redaktörer att komma på denna typ av utbildningsdag, måste man köra med lite olika knep.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Anna-Karin

  @ no 18 Stefan S: Tack för svar.

  @ no 17 Läsare: Jo, nog tror jag att det finns en och annan ännu som räknar med vår gamla folkkyrka.

  Nu, mina herrar och dam, godnatt!(Jag verkar mest säga godnatt här men det är kväll och larmet ljuder 05.30 för en ny dag!!) 😀

 • Läsare

  Anna Karin

  Hoppas att du förstod på ett positivt sätt att jag tycker att det är tråkigt att det gått åt det hållet.

  Tycker verkligen att ”folkkyrkan” behövs som en lysande fyr i livets farled, men just nu känns det som om lampan har slocknat. Hoppas någon tänder den snart.

 • http://-- Rolf Ahlqvist

  Stefan du anser att media inte har skärpt sig när det gäller att bevaka Jesusmanifesta-tionen. Så är det nog. Och Dagen avslöjade också som faktum att varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin, i hastigheten kom på vilken stor händelse som varit i Stockholm på Pingstaftonen 22.5.2010. Det visar på att de två politikerna mitt i ”sitt sekulära” Sverige,ansåg evenemanget som en harmlös sammankomst, som de inte belastade sitt medvetande med. Hos dem fanns inte någon tanke som liknar den i Zeffirellis film ”Jesus från Nasaret” från 1977, där en av gestalterna i filmen anade omvälvningen och sa till de som tvivlade, ungefär orden, ”Nu börjas det”.

  Men i och för sig är det kanske inte så märkligt, att de två partiledarna inte tänkte till om Jesusmanifestationen. Politiker bland andra, är ju uppenbarligen med sitt mammonsamhälle med viss nödvändighet, på väg åt ett annat håll än till Jesu paradis och Guds rike.

  Dock nu framöver på 2000-talet sker tydligen det avgörande vändpunktsögonblicket, då de två ringarna i Guds rumtidsliga timglasåtta(8), vid tidens slut och nya början, byter plats. Varvid det fredliga, kvinnliga, evangeliska, folkligt öppna samhället lite cyniskt sent historiskt sett, kommer i minst jämviktsläge, gentemot den nödvändigt lagstyrande, modernistiska, försvarsbenägna, ofta våldsverkande moralstaten. Och den ytterst lagstyrande Guden och hans son, den senare som sätter evangeliets nåd främst, blir de som härframöver söker sig fram i varsin värld. Och då troligen, ytterst till ny allsmäktighet, efter sitt av någon djupteologisk anledning, fruktansvärda, historiska ”hukande”, under sin gemensamme, universelle motståndare.

  Och Lagstyrande Gud, vissa politiker, många vetenskapare och ateister fortsätter sin kamptillvaro i troligen en ny världs ”Gehenna”, där de får det jobbigt om de ska kämpa fram Derridas ”absoluta rättvisa”. Alltmedan Jesus drar iväg till den himmelska världen med oss troende till Guds rike och paradiset.

  Beroende på våra karaktärer syns vi människor välja medvetet eller omedvetet, mellan vilken av de polariserade framtidsvärldarna som passar oss. Men viss samverkan mellan världarna kan det nog också bli.
  Vänligen Rolf Ahlqvist