Jaktlund och spekulationer om profetiskt entreprenörskap

Det är kul när de vanliga tidningarna läser och kommenterar vad man skriver på bloggen. Mest intresse för min blogg har tidningen Dagen visat men jag har märkt att både TV-kanaler och andra riksmedia tittar in på den ibland. Idag spekulerar Dagens eminente journalist Carl-Henric Jaktlund om mitt senaste blogginlägg där jag beskriver mig själv som profetisk entreprenör. Och han kopplar ihop det med att tidningen Dagen strax före skrev att det nya samfundet som håller på att bildas söker en profetisk entreprenör som ledare, och Jaktlund undrar om man kan tolka mitt blogginlägg som en diskret jobbansökan. Det är ju inte totalt osannolikt, jag har ju faktiskt gått och blivit baptistpastor sedan jag började i Elim.

För att avliva alla spekulationer så hade jag inga sådana baktankar. Däremot läser jag tidningen Sändaren, och där skrev man säkert minst en vecka före Dagen om att det nya samfundet frågade efter en profetisk entreprenör. Så visst hade jag snappat upp uttrycket, men det fanns nog främst i mitt undermedvetna när jag skrev blogginlägget, jag tänkte inte när jag skrev på att det var så som platsannonsen var formulerad. Däremot gillar jag uttrycket profetisk entreprenör. Ordet entreprenör är ju kontroversiellt i puritanska frikyrkokretsar där man gärna anmärker ord och där man blir tillrättavisad så fort man använder ett ord med näringslivsanknytning, sådana puritaner existerar i EFK-kretsar. Men ordet entreprenör handlar ju bara om personliga egenskaper när det gäller nytänkande och tänka nytt när det gäller hur man gör saker, och behovet av sådana personer är gigantiskt inom frikyrkan. Så när det nya samfundet frågar efter en profetisk entreprenör är man inne på rätt spår tycker jag.

Men att ordförande Per Rydwik skulle ringa mig och prata om det nya samfundsjobbet är ungefär lika sannolikt som att hockeyförbundets ordförande skulle ringa Svennis och fråga om han vill coacha hockeylandslaget. Eller att man skulle ringa Zlatan och fråga om han ville hoppa in i bandylandslaget.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Pingback: Jaktlund och spekulationer om profetiskt entreprenörskap | Zlatan Ibrahimovic Fansite()

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  puritanska frikyrkokrätsar– vill tipsa om en utmärkt sajt var man kan söka sig djupare i sina puritanska rötter: http://www.puritansermons.com/toc.htm

  – missa inte Kjell Fors gästblogginlägg på Erevna- ”När läsarna blev relativister”.

 • Ulf Stenlund

  Eftersom jag just nu läser religionsvetenskap är det extra intressant med referenser till tidigare strömningar inom kyrkans värld. Som ofta har olika reformatorer fångat upp och pekat på ”sanningar” som ibland har varit borttappade pärlor och ibland ytterst mänskliga påfund. Det vanligaste verkar ha varit blandningar av båda sorter. Min uppfattning är att det finns saker att lära av de flesta kristna riktningar samtidigt som ”övertoner” ofta blivit för dominerande. Efter ett liv i näringslivet måste jag säga att jag uppskattar uttrycket profetiskt entreprenörskap. En klarsyn från ovan kombinerad med driftighet. Vilken praktkombination för den som vill föra Kristi kropp både till tillväxt och hem till härligheten.

 • http://www.dagen.se/blogg/jaktlund Carl-Henric Jaktlund

  Det var inte en bloggpost i helt och hållet allvarlig ton, mest en sådan där som kommer till i stunden och skrivs med ett leende.
  Svaret du ger här – att uttrycket fanns i ditt undermedvetna – var förstås det mest troliga av de fyra jag skissade. Men det hade varit roligare om det var något av de övriga, det måste jag tillstå:-)

 • David Axelsson

  Tillberga Bandy har gjort klart med ny assisterande tränare: Hockeycoachen Johan Tornberg!
  Stefan som profetisk enreprenör i den nya kyrkan som planeras av SB, MK och SMK kanske inte är en omöjlighet ändå:)

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Det går framåt för den nya kyrkan som ska bildas av baptister, metodister och ”missionare”. Ett tag tänkte de sig namnet ”Samfundskyrkan” – en fullständigt nersövande beteckning! Närmast en signal om att de ville få tyna bort och dö tillsammans. Nu vill man ha en profetisk entreprenör som ledare och ligger därmed på den absoluta framkanten i frikyrkligt nytänkande.

 • Anna-Karin

  Dagen är väl ingen ”vanlig” tidning, DN eller SvD skulle ha passat bättre in på epitetet. Dagen är en frikyrkoblaska som har Aftonblad/Expressendrömmar……tabloid med andra ord.

  Ha en bra dag! ;-D

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Carl-Henric,
  Jag inser att din bloggpost hörde till de mer lättsamma åt det humoristiska och ironiska hållet. Men min erfarenhet är många som läser bloggar tar allt med blodigt allvar, och därför tyckte jag att det var säkrast att kommentera till bloggpost, för att undvika all form av spekulation.
  hälsningar
  Stefan Swärd

 • http://universitetsbloggen.wordpress.com josef

  gillar att du jämför dig med Zlatan :-) det kanske får blir fotbollsskor istället för filttofflor då?

 • http://www.dagen.se/blogg/jaktlund Carl-Henric Jaktlund

  Stefan: Absolut, det är klart du gjorde rätt i det. Jag vet precis på hur blodigt allvar somligt kan tas. Bra med ett klargörande, dessutom:-)

 • Katta

  Frid!
  Herr Swärd, med all respekt så skulle jag bara vilja göra Er uppmärksam på kommentar nummer 26 den 28 april – Kommentar på sambodebatten. Om den är ärlig så tror jag att du är intresserad av att svara. Bara tänkte att du kanske inte har sett den.
  Mvh
  Katta

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Än en gång tar du upp en tråd att dra i för att klargöra en fördjupad insikt!

  SNACKA OM! ATT JAG ÄR DUKTIG PÅ RETORISKT SNÖMOS! Eller stunta i det.

  Men innan den stickade tröjan än en gång är inlindad som ett nystan.

  Vill jag bara ge en kommentar till Ulf Stenlund!
  Visst är det intressant att veta var alla idéer uppstår, och det märkligaste av allt när de väl är antagna går det inte överbevisa att dogmer som inte håller, bör vi inte hålla oss bundna till!

  Och sen undrar jag vilka kvalitéer en profetisk entreprenör ska ha, och hur skall dennes cv se ut?

  /Mikael