Rapport från församlingsgrundarkonferens

Just nu pågår vår församlingsgrundarkonferens i Stockholm, en mycket inspirerande tillställning. Bland annat medverkar Ric Thorpe, kyrkoherde i London, som leder en församlingsplantering, avknoppad från Holy Trinity Brompton. Ric har nu cirka 350 personer i församlingsplanteringen, i östra London. En grundstomme på 70-80 personer från Holy Trinity Brompton var med och startade upp arbetet.

Jag talade under förmiddagen idag och gav mina samlade erfarenheter av församlingsplantering under mitt liv, kommunitetslivet under sjuttiotalet och delar av åttiotalet, Järfälla Pingstförsamling, församlingsgrundandet i Haninge – Brandbergen under åttiotalet, och därefter utvecklingen av Söderhöjdskyrkan och den nya dotterförsamling Iglesia Ichthus vi startade för 6 år sedan. Och till sist de tankar vi nu arbetar med inom Elimkyrkan och i Ungdomskyrkan Konnekt-arbetet.

Det känns som att de erfarenheter man har gjort under många år, att allt kan vara till nytta nu. De som börjar detta idag, kan lära sig av oss som har hållit på ett antal år, våra misstag behöver inte upprepas på samma sätt.

Det är farligt för församlingar som har hållit på i 10-20 år att man slår sig till ro, blir bekväm och börjar bevara det man har. Då börjar marschen utför. Pionjärandan, att sända iväg människor i missionsuppdrag, att tänka expansivt, det får inte stanna av. Inte ens när församlingen går in i en fas av etablering, och man kanske har många småbarnsfamiljer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • A

  Det är så givande att starta en ny församling och det ger så mycket att alla kristna borde få vara med om det.

 • Ulf Stenlund

  De många olika (och nya) församlingar som vill väckelse har en förebild. När mängden fisk blev för stor fick lärjungarna ropa till sig andra båtar för att få hjälp att bärga fångsten. Nu är läget fortfarande så att ”skörden är mycken men arbeterna få”. Nya församlingar behövs.

 • Anton Fagerstedt

  Hammarby – Norrköping 2-3!

 • http://www.markuskyrkan.se Rickard Cruz

  Tack för en riktigt bra helg! Det var mycket givande att höra om dina erfarenheter!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Pastor Fagerstedt,
  Det blogginlägg gör mig djupt bekymrad. Din Norrköpingsfanatism har nu nästan nått religiösa proportioner. Du bör lägga ditt Norrköping helt på offeraltaret. Och så behöver du utveckla din pastorala medkänsla. Jag brukar vanligtvis inte läxa upp EFK-pastorer offentligt men i det här fallet känns det nästan som att du har gått över gränsen. Du behöver känna empati och delaktighet med Hammarbyarna. Även om du inte har så många i din församling så kan du hamna i en annan församling med en massa Hammarbyare. Den pastorala medkänslan måste alltid omfatta de som har förlorat, de svaga, de som har fått stryk. Så jag har nästan lust att refusera ditt blogginlägg, men det får gå för den här gången, men det är sista gången.

  hälsning från den deppiga Bajen-klacken,
  Stefan Swärd

 • Pingback: Matt Chandler – Irreverent, Silly Myths « Erevna – Blogg & Tankesmedja()

 • Anton Fagerstedt

  Bäste Stefan!
  Norrköpings seger är just ett uttryck för att Guds rike med dess kullkastande av världens strukturer håller på att landa. Norrköpings seger är ett uttryck för att de ödmjuka kommer att ärva landet – mitt kära IFK har, precis som befolkningen i Nineve, klätt sig i säck och aska och ödmjukat sig (det har tagit några år i den jämmerdal som Superettan utgör).

  Jag känner naturligtvis med dej – jag om någon vet hur det är att tillhöra ett förlorande läger – men finns det ingenting i dig som kan glädjas med mig när jag för en gångs skull fått smaka segerns sötma?

 • Stefan A

  Här är en postning om församlingsgrundande och så tjafsas det om SPORT! Det är så man undrar om allt står rätt till!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Anton,
  Jag är glad över att du vet hur det är att vara bland förlorarna. Men glädje över Norrköpingsseger, det ligger en bit över min smärtgräns.
  Stefan A, församlingsgrundande är viktigast, men fotboll är inte helt oviktigt.

  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://ervena.nu Christian

  Stefan
  Förre påven (som f ö var medlem i FC Barcelona) lär ha sagt:

  – Fotboll är det viktigaste bland det oviktiga…

  Även en påve kan ibland kläcka ur sig något bra… 😉

 • http://berndtisaksson.dinstudio.se/empty_101.html Metodistpastor Berndt Isaksson

  Församlingar och nätverk grundas nu i Sverige som är direkt eller indirekt kopplade till Toronto och Lakeland ”väckelserna”. Arken hade nyligen ett avstamp för den typen av andliga fenomen, och samma helg startade något liknande i Göteborg under Ulf Christianssons ledning. Det vi såg i Lakeland sommaren 2008, och som nu är på gång i ”våg 2” under med Todd Bentley och Rick Joyners ledarskap sprids nu även till vårt land, och kommer skapa mycket splittring och många sargade människor.

  Finns det någon som uppfattar att detta verkligen skulle handla om Fresh Fire ?

  http://www.morningstarministries.org/Groups/1000056872/MorningStar_Ministries/Events/Upcoming_Events_at/Fresh_Fire_USA/Fresh_Fire_USA.aspx

  Berndt

 • Stefan A

  Jag tillbringade en vecka i Lakeland för två år sedan och kan bara konstatera att Gud var där och det var en av de mest välsignade veckorna i mitt liv. En sådan ljuvlig närvaro av Gud som var där är sällsynt, så något rätt måste de ha gjort… Jag åkte därifrån ännu mera brinnande för Jesus än någonsin, trots alla ofullkomliga människor som fanns där.

  Varför måste jag åka till Lakeland för att få uppleva Gud så intimt? Varför undanhåller svenska kristna ledare detta för oss församlingsmedlemmar? Psalmisten säger ”Smaka och se att Herren är god”. Men vi får nästan alltid bara en teologisk beskrivning att hålla till godo med. Oftast blir vi uppmanade att klä oss varmt och äta oss mätta, men vad hjälper det?

  Det är självklart att den kristna kyrkan i sverige krymper eftersom budskapet och livet är fritt från kraft och handlar mer om FÖRENINGEN Kyrkan än FÖRSAMLINGEN Kyrkan. Det verkar som om vanligt folk vill ha det kristna livet på riktigt och möta Gud öga mot öga. Varför ska man offra tid och energi på en artificiell ”kristen” miljö som inte ger något mer än träsmak och dåligt samvete………. Detta leder till splittring och sargade människor, inte livet i Gud och människor som vill följa Honom.

  Om splittring är ett kriterium för att det är dåligt, varför säger då Jesus:

  Luk 12:49-53
  ”Jag har kommit för att tända en eld på jorden, och hur gärna ville jag inte att den redan vore tänd. Men jag har ett dop som jag måste genomgå, och hur våndas jag inte tills det är fullbordat. Menar ni att jag har kommit med fred till jorden? Nej, säger jag er,inte fred utan splittring. Ty härefter kommer fem i en och samma familj att vara splittrade, tre mot två och två mot tre, far mot son och son mot far, mor mot dotter och dotter mot mor, svärmor mot sonhustru och sonhustru mot svärmor.”

  Evangeliet är en vattendelare. Det är bara att se hur det var på Jesu tid. Ju mer av Guds rike Jesus exponerade för de andliga ledarna, desto mer ville de döda honom……

  Måste jag välja går jag hellre med dem som vågar satsa och göra fel än dem som är fega och sas sitter kvar i ”båten” och pekar finger och aldrig gör ”fel”. Annars är den kristna kyrkan i sverige dödsdömd.