Är det väckelse på gång?

Det känns som att det är mycket spännande som händer just nu. Bara senaste två dagarna har jag suttit i tre olika samtal, om tankar och idéer kring att grunda 4 nya församlingar.

Nu är det bara två dagar kvar tills vi börjar vår församlingsplanteringskonferens i Stockholm, arrangerad av Evangeliska Frikyrkan. Det går fortfarande att anmäla sig via denna länk, http://www.stockholm2020.net/, där finns också informationen.

Jag, Kjell-Axel Johansson och John van Dinther har ju stuckit ut hakan rejält genom att gå ut och säga att vårt mål och vision är att grunda 50 nya församlingar i Stor-Stockholm till år 2020. Och vi kan ju knappast anklagas för att vara svärmiska drömmare, vi har ju tillsammans grundat och byggt ett antal församlingar under våra liv, det här handlar bara om att höja ribban.

Den avgörande frågan är dock vad för sorts församlingar man vill bygga inför framtiden. Vår avsikt är att bygga församlingar som grundar sig på efterföljelse, tydligt och aktivt lärjungaskap och att lära folk att leva som kristna. Äktenskaps- och sambodebatten är i det perspektivet ganska avgörande, det handlar ju om en av de mest elementära efterföljelse- och livsstilsfrågorna för en kristen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://berndtisaksson.dinstudio.se/empty_101.html Metodistpastor Berndt Isaksson

  På tal om väckelse så vill jag rekommendera denna läsning:

  http://bibelfokus.se/akta_vackelse_text.html

  Berndt Isaksson

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  De många friska initiativen till församlingsbildande inom EFK är verkligen något bra! Förhoppningsvis kan det också leda till att den evangelikalismen inom samfundet stärks på sikt. När nya människor vinns för Kristus och blir undervisade i en sund teologi blir ju det lite annorlunda än när de som är uppvuxna inom frikyrkan sitter och betraktar sig själva och blir ”emergents”.

  Det borde vara självklart vad en församling ska bedriva för undervisning vad beträffar äktenskapsfrågan.

  När det sedan gäller kraven för ”medlemskap” så är ju det en annan fråga, som också hör samman med hur församlingen är organiserad. Om man ska bli medlem i en förening och ha ”rösträtt”, borde ju det innebära ett högre krav, än om man t.ex. blir ”medlem” i någon ”vänskapsgrupp” omkring en sådan församling, och som sådan deltar i det mesta av församlingens verksamhet. Det finns ju också olika sätt att organisera detta. Jag tänker på t.ex. United i Malmö och John van Dinthers tankar kring detta.

  Men ett stabilt kristet universitet behöver vi ändå: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=630

 • Ulf Stenlund

  Käre Berndt Isaksson,
  att människor blir omvända och förvandlade även i dagens andligt hårda Sverige är väl ett faktum även för dig? Utan att jag ger mig in på hårklyverier är väl en bra indikation på väckelse att detta sker i en större omfattning. Den guide vi ska förlita oss på är förstås Jesus själv, som manar gott för oss på Faderns högra sida, men också helt riktigt Bibeln.

  Ett sätt du skulle kunna kolla att väckelsen är på väg är att göra checkerna Jesus tipsade Johannes Döparen om. Att motståndet och avfallet är stort hindrar inte väckelsen. Så var det ju även under apostlarnas tid. Personligen tror jag att den falske profeten manifisterar sig allt mer genom att 600-talets profet ropar allt högre genom sina anhängare.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  En sak är säker, väckelse föregås alltid av en period av intensiv bön. Jag tror verkligen det finns potential för väckelse med församlingsplantering i Mälardalsregionen (för att inkludera mitt tillhåll med ditt ;)). Let’s work together.

 • Lasse L

  En undran! I Irland finns två huvudsakliga religionsuppfattningar:den katolska och den protestantiska
  I israel finns minst två religiösa uppfattningar.
  Min undran: Hur kan man med hänvisning till sin uppfattning om en rättvis och kärleksfull gud
  döda någon som har en något annorlunda uppfattning? På andra håll på jorden finns andra religioner
  som har andra uppfattningar om den religiösa verkligheten.T.ex. Islam, buddismen ,Jehovas,asatron,
  (troligen övergiven) Är inte främmande för evolutionsteorin med tillhörande verklighetsuppfattningar.

 • NN

  Det behövs en väckelse bland ”Kristna” ledare läs vad Thomas Forslin skriver den 27/4
  på klassiskbaptism.se (Vi sjöng förr gamla tiders väckelse vi vänta//vi skall ha fler med till himlen vi skall ha fler med oss hem)men många ledare fungerar som bromsklossar det behövs ”missionärer” bland missionärerna Stefan talar om församlingsplanteringar men vi borde få det till att växa i dom växthus som vi har

 • BW

  Lasse L: Jesus sa, att av frukten känner man trädet. Jag tror inte att den som är beredd att döda en medmänniska på grund av skillnader i Gudsuppfattning har lärt känna Jesus, som i sitt liv demonstrerade ett helt annat sätt att leva. Vad gäller situationen som varit i Irland så handlar det ju främst om en politisk kamp, eller en kamp om rättvisa och självständighet, som råkat sammanfalla med att parterna har olika religiösa traditioner. Det är inte Guds vilja att vi ska ta liv och den som påstår annat har inte lärt känna Gud (Jesus).

 • http://www.hicc.bloggsida.se Patrick Ölund

  Amen! Underbart. Starta fler församlingar. Vinn folk för Jesus.

 • wildwest

  Jag ska erkänna att jag har lite svårt för att glädja mej åt en väckelse om jag inte sett den, typ Thomas Tvivlaren sådär… Jag har hört tal om väckelse många gånger under mina 40 år i frikyrkan och det har sällan stämt. En väckelse ska påverka ett helt samhälle, det ska höras och synas även i sekulär press. Alla som kommer till tro är förstås bra, men jag tror vi alla ser om en väckelse är här utan att man skriver om den, först då är det en sån.

  Med tanke på den andliga situationen tror jag att vi sitter på en knivsegg i Sverige just nu. Gud tar antingen sin hand ifrån oss och då väntar gräsliga tider eller sänder han en väckelse som skakar om – jag hoppas och ber förstås om det sistnämnda.

 • Stefan A

  Kristen tro i sverige står vid en vattendelare. Dels de som vill förnyelse i sin vandring med Jesus och de som vill åka kyrka. Gud kommer aldrig att ge redskapet väckelse till den som bara vill åka.

 • BW

  Jag tror på att Gud vill och ska komma med en väckelse över hela vårt land och det oavsett hur förberedda Guds folk är på att medverka i den. Vi behöver en andlig jordbävning som kastar omkull fiendens fästen. Vi behöver en andlig skördetid. Jag tror detta inte bara på grund av många profetiska budskap utan därför att det är det enda som kan få människor i stort att vakna upp. Vi behöver ett andligt nedslag så starkt att inte ärliga människor kan förklara bort det.

 • Stefan A

  Trots allt måste en väckelse kanaliseras via människor. Den väckelse du beskriver i #11 vill inte många kristna i sverige ha, därför att de inte förstår Gud och inte vill ändra på sig. Det måste finnas kristna som har släppt den egna prestigen och söker Gud för hans skull och som förbereder sig och som kan hantera en väckelse. Finns inte det kommer den att haverera och gå förlorad och därför tror jag att Gud väntar tills motståndet bokstavligen dör ut och fler börjar ropa desperat efter Honom. Någonstans där desperationen övergår motståndet kommer elden.

  Det är inte mörkret som har tagit sverige, det är vi kristna som har gett bort landet.

 • BW

  Det är intressant och viktigt att tala om detta. Vad som fattas och hur många kristna som behöver börja ropa till Gud, för att vi ska få se en sådan väckelse vet bara Gud. I vilket fall som helst tror jag att väckelse är nödvändigt för att människor i vårt land ska nås av evangeliet, mot bakgrund av det kompakta mörker som råder i vårt land.
  Sedan må det vara som du säger, att det är vi kristna som har gett bort landet. Kyrkan av idag verkar befinna sig i kräftgång.

  Det jag otydligt nog försökte säga med ”oavsett hur förberedda Guds folk är på att medverka i den” är att en väckelse beror endast på Guds nåd, på att Gud bestämmer sig för att gripa in och förbarma sig över oss trots att så många, kristna inkluderade, för närvarande inte ”förstår Gud”. Visst behöver vi en kristen bas för att förvalta en väckelse och denna kan Gud resa upp. Men i vilken ordning som saker ska falla på plats vet inte vi. En väckelse från Gud och en mobilisering av Guds folk kan ske relativt samtidigt i tiden. Jag kan tänka mig att många kristna skulle omvända sig till Gud i samband med en sådan väckelse. En väckelse skulle alltså vara till gagn för både icke-troende och pseudokristna eller vad man nu vill kalla dem. Och en väckelse sänd från Gud är för mig definitionsmässigt ett starkt andligt skeende och genombrott som sprider sig till många olika geografiska platser och i många fall inträffar samtidigt på flera platser, på liknande sätt som var fallet vid 1900-talets början när anden föll på Azusa Street m.fl.platser. Utifrån de budskap som jag hört från Gud tror jag inte att en sådan väckelse behöver vara så avlägsen i tiden.

 • BW

  Jag har i alla fall en känsla av att vi behöver lyfta våra ögon och börja förvänta oss saker från Gud och att han VILL att vi visar detta intresse och engagemang för vad han vill göra. Frågan om en genomgripande väckelse är viktig för vårt land och vårt folk, ja i förlängningen för hela världen. Vi bor ju inte på en isolerad ö. Att förskjuta tron på denna väckelse till framtiden när vi som Guds folk samfällt börjar ropa till Gud,
  kan bli en tankebyggnad som befrämjar en sorts passiv väntan och ett passivt förhållningssätt. Låt oss tacka Gud för att han ser till oss NU och låter sin makt och härlighet uppenbaras för oss människor, i en värld där djävulen alltför länge och alltför fritt fått verka. Och låt oss be till Gud att han tar bort våra stenhjärtan och ger oss hjärtan av kött och blod uppfyllda av Guds Helige Ande!

 • Stefan A

  Personligen ber jag om ett undantagstillstånd över mitt liv och min församlings liv. Jag är övertygad om att jag kan beröra Guds hjärta genom mitt desperata hjärta så att han låter det regna fast det inte är tid för regn. Jag tror utifrån bibeln att Gud arbetar i skeenden över nationer och sitt folk. Israel var så hårdnackade mot Gud att de försvann från historiens sidor. Juda fick av nåd bli kvar men hamnade ändå i 70 år i fångenskap. Det var bestämt och ingen kunde ändra på det. Jesus kom ”när tiden var inne”, samtidigt som man kan tycka att det var bråttom. Mose restes upp fast folket hade lidit länge så det verkar som om Gud har tider och stunder. SAMTIDIGT kunde David få leva nästan som på nya testamentets tid och messias är uppkallad efter honom, Jesus, Davids son. Det går att få nåd från Gud TROTS hur det ser ut. Johannes Döparen levde i öknen men var starkt använd av Gud…. kan han så kan jag.