Bröllop och karismatik

Det har handlat om betydelsen av äktenskap och bröllop här på bloggen senaste veckan. Och sedan har det handlat om New Wine teologiska utbildning, som är på gång till Stockholm. New Wine står ju för en tydligt karismatisk form av kristendom.

Videoklippet nedan visar både och, hyperkarismatik och bröllop.

watch?v=4ZyRnPtLVyw&sns=em

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • BW

  När Guds ande är å färde vet man aldrig vad som kan hända.

 • Jonny

  Gud är ordningens Gud och verkar nog inte så att människor görs till åtlöje. Paulus skriver på ett sätt som antyder att vi själva kan kontrollera när vi skall tala i tungor, profetera etc. Mot den bakgrunden blir jag lite skeptisk till det här. Dessutom får media bara ytterligare en anledning att göra sig lustig över det karismatiska, som ju egentligen handlar om något helt annat än det vi här ser.

 • Mattias Axelsson

  Kan inte kommentera om detta klipp är äkta eller inte eftersom jag inte var på plats och inte känner personen i fråga. Men vad jag kan säga är att jag har varit med på Gudstjänster och olika möten, bl a när jag bodde i Kanada. Jag har sett människor manifestera i den Helige Ande på liknande sätt. Även större manifestationer där folk varit i princip helt ”galna” har jag bevittnat. När Guds Ande fyller en människa så kan det ta uttryck på det här sättet. Det är inget märkligt i sig. Dock kan det kännas obekvämt för en som inte är van. Kom och tänka på kung David när han dansade naken på gatorna. Är inte det en ”galen” manifestation så säg. När vi ser något sådant idag blir vi skeptiska men när vi läser om det i Bibeln så tycker vi det är härligt att någon kan ha sådan glädje och uttrycka sig på ett sådant hämningslöst sätt för Gud. Kanske har vi satt lite för mycket ”andliga gränser” i dagens Sverige så att när vi ser något som det här så tvivlar vi på att det är Gud som verkar. Vi vill möta Gud men vi vill inte att det ska märkas för att det kan bli pinsamt. Då ger vi Gud väldigt lite spelrum…

 • Mattias Axelsson

  Gud är ordningens Gud. Men Han kan göra med människan vad Han vill…

 • Jonny

  Mattias: Jo, men Gud verkar vara mån om att inte väcka anstöt i onödan hos ofrälsta. Evangeliet och korset väcker ibland anstöt i sig. Det är en sak. Men det är onödigt när kroppsliga rörelsemönster etc bidrar till hån och ytterst sett skadar Guds verk.

 • Mattias Axelsson

  Jonny:
  Det är väl inte vår sak att avgöra om något skadar Guds verk eller inte. Det avgör väl Han? Självklart finns det gränser och visst kan vi avgöra till en viss mån. Om det är någon som är smidig så är det Gud. Jag tror att vi kan lita på att Han aldrig skulle göra något som stöter bort eller gör folk obekväma. Sen att vi reagerar på det sättet ibland att det blir obekvämt, ja där ligger problemet snarare hos oss. Vi behöver vara öppna, visa och känsliga för att Gud faktiskt kan och vill röra vid människor och vi behöver vara toleranta och visa respekt för hur det kan uttrycka sig. Jag har själv varit skeptisk och tagit avstånd från sådant här vid ett flertal tillfällen så jag förstår dig. Men har jag insett att det har mer med mig att göra än med Gud. Vi kanske reagerar så för att någonstans finns det en längtan att vi skulle få samma upplevelse. Så vi kanske blir negativa på grund av avundsjuka och en känsla av utanförskap. Det är inte Guds tanke. Däremot finns det en annan krabat som gärna ser att vi reagerar så och vi kan inte låta honom vinna.

 • Jonny

  Jo, men Gud har ju delegerat till oss att vara hans ambassadörer på jorden och avgöra både det ena och det andra – bedriva församlingstukt, bota sjuka, driva ut demoner, evangelisera, bedriva diakoni mm. Låt vara att vi är ofullkomliga och att arbetet underlättas om man följer Guds ord och leds av Den Helige Ande.

  Personligen har jag sett och hört det mesta och reagerar inte på inslaget särskilt mycket för egen del. Jag är fullt medveten om att mina eventuella reaktioner mycket väl påverkas av mitt livsbagage. Mitt perspektiv var det Paulus skriver om när det gäller hur församlingen bör bete sig när utomstående besöker. Där väger han in deras mänskliga reaktioner för att inte förstöra evangeliets framgång genom ovisliga manifestationer.

 • Mattias Axelsson

  Jonny:

  Missade att läsa och kommentera det du skrev om Paulus perspektiv. Hakade upp mig på första meningen om åtlöje, därav min reaktion. Håller med dig ur den synvinkeln som Paulus ger. Självklart ska vi ha en församlingsgemenskap där ordningen finns. Man kan ju ha avsatta möten som annonseras i att det är möte med den Helige Ande och så vidare. Samtidigt så kan det ju faktiskt förekomma att det händer grejer på ”vanliga” Gudstjänster. Det är ju inte så vanligt i Sverige och om det skulle förekomma är det väl något som får tacklas då.

  En parentes, tänker på Hillsong. På deras möten är det inte vanligt förekommande att det sker manifestationer. De har en ganska strikt policy att ha Gudstjänsten på ett sådant sätt att det inte händer sådana här saker. Man kan ju inte hindra Gud men det är i alla fall så de jobbar. Samtidigt så har de hejdundrande lovsång och folk står längst framme vid scenen och hoppar och lovsjunger i något som kallas ”moshpit”. Det är en underbar atmosfär där människor verkligen får utrymme att uttrycka sin glädje för Gud. För gemene svensk kristen är detta något otänkbart och många, kanske mest äldre, tar avstånd och det väcker anstöt. De tycker att det fokuseras för mycket på atmosfär, att det blir som en konsert etc. Dock lockar de tusentals ungdomar till sina Gudstjänster och det bär frukt.

  Min poäng är väl att, visst, vi ska ha ordning där folk kan komma in och inte bli vettskrämda och samtidigt ge utrymme för att människor får uttrycka sig, på ett sunt sätt, som de vill inför Gud även om det skulle innebära att manifestationer i den Helige Ande förekommer.