Nu går jag in i Max Wetterlunds sexdebatt

Jag noterar att tidigare EFK-Ung-ordföranden Max Wetterlund har skrivit en hel serie på sin blogg om sex. Och om samlevnad och äktenskap. Jag tror att jag tar upp Max kastade handske och går in i debatten. Behöver dock läsa igenom hans texter en gång till. Räkna med ett sprakande blogginlägg närmaste dygnet någon gång. Har man varit gift i 34 år och producerat fyra barn kan man ganska mycket om ämnet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

  Det är aldrig lite fel med lite patroniserande härskartekniker.

 • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

  (det blev visst ett ”lite” för mycket)

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Det där tycker jag du ska skriva med i ditt CV! Gift i 34 år, producerat fyra barn. Sedermera titulerad sexolog.

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Jonas, ”patroniserande härskartekniker”?

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Jag har varit gift i nitton år och har 6 barn.

  Läste ett roligt citat angående barnuppfostran,när jag var barnlös hade jag sex teorier om barn uppfostran,nu har jag sex barn och inga teorier alls.

  Barn är det bästa som finns och ett resultat av gott arbete,var välsignade alla frälsta människor och ha en fortsatt fin vecka. v v v v Thommy Bergenwall…..

 • http://vemtanderstjarnorna.blogspot.com Per Ewert

  En tävling tror jag minsann! Själv gift i elva år och fyra barn. (Bättre än tvärtom.) Kan oroande lite om ämnet. Men en stor dos kärlek räcker förhoppningsvis ganska långt.

 • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

  Tomas. Ja du vet den där klapp på huvudet-tonen ”lilla vän, här kommer sanningen från en som varit med ett tag”. Vittnar ofta om brist på argument och genuin auktoritet.

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Jonas: Finns det något bättre sätt att visa uppskattning för att Stefan Swärd nappar på Max Wetterlunds inbjudan till diskussion, än att beskylla honom för patroniserande härskartekniker?

 • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

  Carl. Jag tycker härskartekniker bör pekas ut, många är helt omedvetna om det där spelet. Försöker göra det i andra sammanhang också, och är (eller borde vara…) tacksam när någon gör det för mig.

  Sen känns det här inlägget inte som om Stefan vill samtala, utan som om han ser det som ännu en strid att (för sitt inre) ”vinna” (”kastade handske”, ”debatt”, ”sprakande”, ”kan man ganska mycket”).

  Men jag erkänner att Stefans första inlägg kändes mer konstruktivt än jag hade förväntat mig.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  JONAS LUNDSTRÖM – Hur i all världen kan du läsa in ”patroniserande härskartekniker” i Stefan Swärds introduktion till den här debatten. Har du inte fattat att bloggaren Swärd skojar ibland? Ingen – normalt tänkande – människa tror väl att långvarigt äktenskap/många barn ger auktoritet inom området sex och samlevnad. Det finns med säkerhet ett oräkneligt antal gubbar med långa äktenskap och stora barnkullar som är avskräckande exempel inom det här ämnesområdet.

 • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

  Jaha, du tror han skojade!? Jag är tveksam, men i så fall står jag där med byxorna nere o omvänder mig i säck o aska. För att blanda metaforer.

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  Äh, tonen i Stefans inlägg är tydligt ironisk och lite skojfrisk när han talar om kastade handskar etc. Fö tror jag att ”härskartekniker” är ett sånt där meningslöst begrepp som svenskar kommer att spy över om några år. Det används om alla som säger/står för saker man inte gillar, och har redan tappat den relevans det ev. skulle kunna ha…

 • C

  David: Om du tror att härskartekniker bara är ett meningslöst begrepp är risken stor att du omedvetet (?) antingen använder dig av dem själv (och gärna vill fortsätta med det), och/eller är uttsatt för sådana.

  Det krävs bara några år i arbetslivet med öppna ögon för att se att härskartekniker är något som många (inte sällan män i medelåldern och uppåt) ägnar sig åt. Sedan är jag inte lika säker på att Stefan kan beskyllas för det i ovanstående blogg.

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  C: Det ju givet att det finns folk som mästrar och mobbar andra i skolan, på arbetsplatser och i näringslivet men sådant kan oftast ordnas upp med vanlig konfliktlösning.

  Ärligt talat tycker jag allt prat om härskartekniker är en temperaturmätare på hur otroligt lättkränkt och ömfotad den moderna människan har blivit. Förr stred man för rättigheten att få säga sin mening utan att bli halshuggen. Nu gråter vi ut i media så fort någon varit lite elak mot oss. ”Hon/han reste sig upp medan jag talade. Härskartekniker, buhuu”. Det är pinsamt…

  Istället för att lära folk att identifiera sig som ständiga offer, förtryckta av allehanda system och krafter, tycker jag vi bör undervisa unga hur man utvecklar och argumenterar för en egen åsikt samt hur man avväpnar andras argument. För in retorik- och argumentationsanalys som egna ämnen i skolan. Det behövs idag mer än någonsin…

  Sedan är det ju en klassik retorisk replik att om du inte håller med mig så har du antingen inte förstått eller så är du troligen en av de onda. Kanske det till och med är en härskarteknik, vad vet jag :)

 • C

  Möjligen, och nu gjorde du precis likadant. Jag får väl gråta ut någonstans… :)

 • C

  David: Håller med dig om att många är alltför lättkränkta idag. Tycker dock inte att det förringar problemet med att människor verkligen kränker varandra.

  Problemet med härskartekniker är just att den argumentation du verkar förfäkta kommer i andra rummet. I stället för att argumentera kan man utifrån sin sociala maktposition fnysa, förlöjliga eller hur man nu gör, och därmed slippa argumentera. En person med dåliga argument kan på så sätt ”vinna” över en person med bättre argument och argumentationsteknik. Har sett det hända mer än en gång, tyvärr.

  Du blandar ihop äpplen, päron och bananer när du talar om mobbning, överkänslighet och härskartekniker i samma andetag.

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  C: Jag håller delvis med dig, men problemet jag ser är när allt fokus hamnar på sådana fnysningar, subtila kroppsgester eller att någon reser sig för att fylla på sitt kaffe under en föreläsning.

  Plötsligt blir då allt härskartekniker, även sådant som med all sannolikhet inte var avsett som det, och fokus hamnar bara på hur kränkta vi blir av varandra, Hin Håle och hans moster istället för på sakfrågorna.

  Ja hårddrar lite, men jag tycker det finns en tydlig tendens till detta i samhället (och jag vet att jag inte är ensam om det). Därför menar jag att om man kan träna unga att tänka analytiskt, att tala för sig och att argumentera vettigt i sak kommer de bygga upp sitt självförtroende, lära sig skaka av sig eventuella förolämpningar och i slutet vinna mot sådana som kanske vet hur man mästrar, men inte har så mycket annat bakom hårfästet.

  Jag tror det är oerhört mycket mer konstruktivt än att ge kurser i hur man lär sig identifiera härskartekniker hos andra eller en massa maktstrukturer som förtrycker en. Det leder ingenstans utan skapar bara en generation som ser sig själva som offer för allt möjligt, trots att vi har det bättre och friare – både materiellt, intellektuellt och politiskt – än någon generation före oss.

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  C: Intressant diskussion, men jag ska inte kapa Stefans blogg mer om detta, så därför tackar jag för min del för samtalet nu…

 • C

  Håller delvis med dig också (så skönt när vi är lite överens :) ). Har själv dåliga erfarenheter av övertolkningar liknande de du skriver om, men tycker inte att det ena behöver utesluta det andra; argumentationsteknik utan sociologi/psykologi blir fattigt.

  Tackar för ett intressant utbyte, men håller också med dig om att vi nog får släppa tråden för denna gång.

 • Anna-Karin

  Har man varit gift i 34 år och producerat 4 barn kan man ganska mycket om just det, inte nödvändigtvis om sex i övrigt – och förhoppningsvis inte om porr…. 😉

  Jag ser fram emot dina fortsatta inlägg Stefan.