Återkommer

Återkommer med anledning av 102 kommentarer kopplat till min Dagenartikel om Jonas Gardell. Skenar det iväg i 102 kommentarer är det inte helt enkelt att hänga med och energiskt kommentera allt som skrivs på min blogg. Mitt inlägg från EFK:s styrelsemöte har också väckt uppmärksamhet och idag blev jag intervjuad av tidningen Dagen, jag antar att Dagen skriver om det i papperstidningen under tisdagen.

Tisdagen har jag fulltecknad av möten som har med Elimkyrkan att göra, inklusive föredrag i Alpha på kvällen, men ska försöka ägna mig något åt bloggen.

Förresten, angående EFK växer. Man ska vara försiktig med att tolka statistik. Samfundsstatistiken innehåller massa luft. När två församlingar slås ihop och går in i två samfund, räknar båda samfunden antalet medlemmar från den sammanslagna församlingen. Och det finns också exempel på äldre församlingar som har betydligt fler medlemmar i statistiken än vad man har i verkligheten. När det gäller EFK:s växande församlingar är dock antalet medlemmar undervärderade. Det är betydligt fler som är med än vad som är officiellt antal medlemmar. Vi har också en ganska begränsad konstlad tillväxt genom sammanslagna församlingar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Mikael

  Hej Stefan!
  Det kommer att bli cirka 100 inlägg på allt Jonas Gardell gör!
  Det finns de som blint försvarar honom och det är de som blint förkastar honom!

  Om du Stefan ska ha kvar din hälsa, försök få hjälp av några entusiaster risken är att det blir för mycket för de också så fråga församlingen om några är intresserad att hjälpa dig skapa sedan en webbgrupp som stöd och som ger en lägesrapport hur tongångarna går och om du måste rensa bort text som gått överstyr från allt för dömande och fanatiska inlägg.

  Du kan alltid be om detta och detta stödet finns nog lättast att finnas i ungdomsgrupper! det bästa är om det blir en mix några gamla pensionärer med tid och erfarenhet att se texten och att de får stöd från yngre som samtidigt får lära sig mer om etik och moral och att de äldre får ovärderlig hjälp att lära sig datorn.

  Jag skriver detta till dig för att din hälsa behöver mindre belastning samtidigt som denna kanal för att bemöta teologiska ståndpunkter anser jag är jätteviktig!

  Vänligen Mikael

 • Anna-Karin

  Men Mikael, då är detta inte längre Stefan Swärds personliga blogg. Då blir det bloggskola för ung och gammal!

  Jag är precis lika rädd om Stefan Swärds hälsa som Mikael men tilltror Stefan Swärd omdömet att själv avgöra vad han orkar. Han är en vuxen, tämligen klok man som själv vet var gränserna går. Att jag tidigare uppmuntrat honom att ägna fru Swärd mer tid är dels lite på skoj, dels utifrån egen erfarenhet då jag själv lever med en person som ger arbetet myckettid och engagemang. Ibland kan man känna sig en aning bortvald! 😉

 • Mikael

  Hej Anna-Karin!

  Du har helt rätt, och det ligger inte i att med pekpinne visa på det som är bäst!

  Men detta med agerande på sin blogg är roligt och stimulerande, men om det innebär ett behov av att bevaka bloggen 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan.

  Då klarar man det några dagar, och i den tanken, där homofobiska uttalande blandas med fördömande av fatwaliknande nivå.
  Tänk om detta bloggandet skenar upp en nivå till.

  Då måste trycket på Stefan vara väldigt högt, och han borde egentligen inte tveka om att lägga ner den, men då den har så mycket att ge positivt för oss.
  Så jag hoppas på att vi som skriver slutar bryta mot bloggregler i inläggen och höjer standarden i vår argumentation, men då detta tydligen inte sker, fast Stefan vädjat om det.

  Måste han ta det på allvar!

  I den synvinkeln tyckte jag att då jag anser att bloggen är mycket viktig för det som händer i det kristna Sverige.

  Helt enkelt Tycker jag att Stefan sträcker ut handen och frågar om hjälp.

  /Mikael

 • Wält K. Iosk

  Det är ju märkligt att en tråd om Gardell drar 102 kommentarer fn, medan tråden efter om församlingsgrundande har 6…. Vad är det som gör att vi går i gång på alla cylindrar på den ena tråden men inte på den andra, som VERKLIGEN är viktig………… är det detta som är att vara mot mörkret i stället för att vara för ljuset…?

 • Mats

  #4.

  Om nya församlingar grundas på annat än NTs (samlade) budskap, DÅ är det verkligen ett problem och värt att diskuteras.

  Så det är trist, mkt trist, men inte alls märkligt att Jonas G:s program orsakar stor diskussion bland kristna, som känner sej mer eller mindre tvungna att säga sin mening.Jonas säger ju själv, gång på gång på gång, att han inte tror på NTs budskap, han har oerhört tydligt visat vad han tror är sanningen om Jesu person, budskap och öde, och huruvida vi finner sanningen i NT eller inte.

  Att de som ser detta som ett problem sen blir attackerade av folk (kristna?) som inte ser det allvarliga är ju minst lika trist…

  #3.

  Fatwaliknande uttalanden har jag inte sett efter att ha läst hela den nämnda diskussionen, och inte någon homofobi heller.
  Har vi läst samma diskussion tro?

 • Mikael

  Hej Mats!

  För snart ett år sedan då folk börjat läsa Jonas Gardell bok ”Om Jesus” kom uttalande på Stefan Swärds sida som började lågmält och slutade som för 1000 år sedan skulle anses som bannlysning (den kristna formen som mest är väl känd för att Gallileo drabbades.) men vi har inget fall av detta som är känt på mordern tid, men
  Salman Rushdi fick en fatwa av Aiatolla Komeini så vi vet vad det innebär nu verkar det ju drabbat även Lars Vilks också.

  Detta är hemskt och ett kraftigt slag emot demokratin.

  När en del valde att ge samma uttryck emot Jonas Gardell genom att citera Bibeln och där till gör det ganska dåligt försökte jag försvara toleransen i vår kristna tro.

  Det tråkigaste är att ett sådant agerande gör att Stefan drabbas.

  De sämsta sidorna utgår ifrån mina kommentarer och jag slåss med alla medel och försöker samtidigt inte bryta emot bloggens etiska nivåer.
  Då trappas svarskommentarerna upp emot mig.
  Sedan ökar en spiral av okvädesvarianter.

  Detta är tråkigt och jag har sänkt nivån på mitt bloggande avsevär efter det!

  /Mikael

 • Mats

  #6

  OK, Mikael.jag hade inte den historiken har bara läst den senaste ”gardellhärvan” men kanske missat en del där som skulle kunna sägas vara över gränsen…(?)

  Man måste ju kunna diskutera utan att det går överstyr…även när man tycker sej säker på ”sin” sak…oavsett sifda man råkar befinna sej på.Har själv mest läst och sällan deltagit…

 • Mikael

  Hej Mats!
  Det är den nivån som oftast kommer fram som du nämner ovan och det är det som gör att jag tycker att denna hemsida är så värefull! Sedan att Stefan inte väjer får svåra frågor gör den bara bättre!

  /Mikael