Inför helgen

Noterar en intensiv debatt här på bloggen om Gardell program två. Tänkte svara genom att skriva en tidningsartikel som jag länkar hit när den blir publicerad. Återkommer.

Fredagen är jag halvledig, ska bland annat besöka mina föräldrar, och sedan ska jag ut med ungdomskyrkan Konnekt på kvällen. Det ser jag fram emot. Lördag är det årsmöte i Elimkyrkan och på söndag predikar jag i Elimkyrkans församlingsplantering i Vårbergs centrum, i Skärholmen, klockan 11.00. Känner du någon i den delen av Stockholm, tipsa dem gärna om att komma dit.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • L.E.

  Bara något om den påbörjade EFK satsningen att se nya församlingar bildas i Sthlm, visst måste det vara möjligt – då finns både små och stora församlingar som förebild, klicka fram en ”liten” förebild och begrunda och låta sig inspireras av.

  http://www.youtube.com/watch?v=9cHo6nBZXmM

 • http://erevna.nu Christian

  Stefan,
  Hur ska du ha det, Vårbergs centrum eller Skärholmen?

 • Anna-Karin

  Visst har SvK en ”minikyrka” i Vårbergs centrum eller är den nedlagd?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christian,
  Det är Vårbergs centrum, Röda Korsets lokal. Men Vårberg brukar räknas till Skärholmen som är samlingsnamnet för hela området.
  Anna-Karin,
  Vet ej om SVK har en mini-kyrka där.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Lycka till med helgen, Stefan här i Lidköping kommer ny generation till Pingstkyrkan och i församlingen Liv i Överflöd predikar fd sjukhusprästen Jan Skiöld ,Lördag och Söndag.

  Han är numera frilansande luffare i Guds rike och predikar över hela landet med utgång från Orsa.

  Jan har alltid varit en stark röst för det profetiska och karismatiska i våra sammanhang här i Lidköping under alla dom år han bodde här.

  Lidköping är väl annars mest känt för bandyn (Villa) vilka fick stryk i tre raka av Hammarby,grattis och lycka till i finalen.

  V v v v T.B.

 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  Kring Gardell– kan det vara en idè att erbjuda honom att ta över din post som styrelseordförande för EFK?
  Han kan ju bli en (post)modern svar och variant på Sven Lidman (utan jämförelse i övrigt!!!)…och tänk hur många sekualiserade människor han skulle dra till kyrkan- en kyrka var man fritt kan bilda och skapa sig sin egen Gud, kristendom som borde passa alla- inte minst de yngre och ”hippa” EFK pastorene, typ en populistisk form av LKK (Liberala Katolska Kyrkan)…Typ som pastor Karlendal kommenterade i en annan bloggpost ”Här är vi alla lika små och lika enkla! Hurra, vad bra vi är! Låt oss sitta i ring och klia varandras ryggar medan vi sjunger “we shall overcome!”

  Tycker i övrigt han (Gardell) skulle passa utmärkt i den nya frizonledningen, saknar dock Eldebo, Spong och McLaren.

  Något att ta upp på årsmötet kanske?

 • http://nope Dan

  Michael G Helders tänk om du spenderade hälften av den tid du skriver bloggar på och istället gjorde lite nytta typ som att starta den perfekta församlingen med perfekta människor som trodde på sin perfekta predikant (du) som innehade alla sanningar tänk vilken perfekt värld det skulle bli då :)

 • http://berndtisaksson.dinstudio.se/empty_101.html Metodistpastor Berndt Isaksson

  Här analyseras Gardells program:

  http://aletheia.se/2010/03/13/hur-man-fintar-svensk-kristenhet-ii/

  mvh

  Berndt

 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  Dan:

  :)
  Församlingen består av människor- och kan därmed aldrig bli perfekt (utifrån Guds perspektiv).
  Sen hur gott känner du mig? Vet du vad jag gör och inte gör?

  Om du läser mina inlägg- så tror jag du vill se att jag på inga sätt och vis upphöjer mig som en ”bra predikant” långt mindre perfekt…snarare är det tvärt emot! Ett exempel: http://erevna.nu/?p=525

  Detta handlar på inga sätt och vis om mig (eller dig). Det handlar om människor i ledarpositioner- som inte tar det ansvar Bibeln/Gud har givet dem.
  Är man det minsta ödmjuk så kan man se att kristenheten i Sverige befinner sig i en djup andlig kris, tycker du det är bra? Eller har du som mig en längtan efter att se Gud i action?

  Världen har inget sinne för det som hör Gud till och i synnerhet inte för evangeliets frälsningsväg. Den förstår inte syndens allvar och har inget behov av nåden. I dag kan man inte se skillnad på världen och kyrkan, ska det vara så?

 • http://Nope Dan

  Och det bästa sättet att lösa det här problemet är att raljera och skriva inlägg på massa bloggar? Lite naivt kanske jag tror det bästa du kan göra är att fokusera på ditt eget lärjungaskap och att börja starta församlingar med det du anser vara det korrekta herdeskapet. Jag lyssnar helldre på en person som har lite aning om vad han pratar om än en kritiker som har alla sanningar.

  Om det finns någon som inte är ödmjuk så måste det väl vara du? Hur många alfagrupper, cellgrupper och hur många människor har du fört till Kristus det här och föregående år?

  Det är sant att jag inte vet mycket om dig men du verkar veta vääldigt mycket om sanningen.

 • Anna-Karin

  Jag tror Gud tar Gardells programserie med humor, hen har nämligen det (det vet jag, så det så!) 😉 Hen skrattar nog gott åt en del kommentarer här också……

 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  Dan:

  Faller du inte i din egen argumentation nu?- Om du har rätt, varför kommenterar du mina inlägg?
  Eftersom du påpekar att jag inte har en anning om vad jag talar om (ett tyckande du självklart får ha!)- så för du gärna påpeka vad i mina ord som visar på att jag har fel, eller vad jag har skrivet som gör att du kan döma mig som en person som inte vet vad jag talar om.

  Ja inlägget du reagerade över var skrivet med ironi, och kanske med lite ”tragik-humor”- men det är ju sant.

  Hur många människor jag har fört till Kristus? – Ingen, det är omöjligt för dig och mig (ingen kan komma till Kristus om Kristus själv inte drar i honom). Däremot har jag under min tid som frälst- kanske sett runt 100 bli frälsta. Och ja- jag har båda varit alfa och betha ledare, och aktiv med gatuevangeliation, diakoni och annat. Själv då?

  Det finns fina hemsidor på internet var kan man läsa och studera historisk kristendom, bland dessa sidor kan jag tipsa om monergism.com , ccel.org/ , sermonindex.net , sermonaudio.com , – man hittar också många bra tips här: erevna.nu/?page_id=391 kan tipsa om Mark Kielar också: http://www.youtube.com/watch?v=tjPMX4TlDZc Jämför det du hittar här, med det som sprids i Svenska sekualiserade kyrkor den dag i dag- och kanske du upptäcker ett och annat- som inte helt står korrekt till.
  – Sen var i mina kommentarer i detta blogginlägg har jag talat om sanning?

  “Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus” – Paulus

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Dan

  Om du påstår att det inte finns någon sanning, gör du väl anspråk på att detta ditt påstående är sant?

  Vilket hyckleri!

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Anna – Karin

  Har Gud blivit en höna?

 • BW

  Michael G Helders, du är stark i anden, en Herrens krigare.

  Nu fattas det bara att det dyker upp en tredje kommentator (förutom dig och Dan) som gnäller på att vi kristna bara ägnar oss åt att bråka med varandra (något sådant). Varför är det så viktigt med konsensus i Sverige? Om man talar med övertygelse om sanning och lögn hörs snart någon som förjar moralisera över bristande ödmjukhet. Men se då på Jesus själv. Om han dök upp hos oss är jag inte säker på att hans ord och agerande skulle applåderas och passa in i våra välanpassade och balanserade sammanhang. Andens vind kan bli till en storm och vi vet inte varifrån den kommer och vart den far.

 • http://Nope Dan

  Lars det har jag aldrig sagt men det Bibeln talar om är väl inte främst logiska sanningar utan andliga. Vad hjälper det dig om du har alla sanningar men inte har kärlek i handling?

  Det var därför jag frågade Michael om han hade handlingar det är bara där kärlek kan visas.

 • Anna-Karin

  Lars, du är kul! 😀

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Tyck illa om mej om ni vill!

  Jag tycker att trumpeten avger en otydlig signal i denna blogg.

  Stefan, du har ett stort ansvar.

  /Kjell

  PS. Jag är inte den ”kjell” som brukar kommentera här.

 • kjell

  Men du avger en tydlig signal genom att underteckna med namnet gör du det omöjligt för mig Vi har resonerat om detta förut när du skrev lika som mig Vad jag förstår är det taktiskt och fult att byta till ett sådant underligt namn som du har och ändå behålla Kjell Då kan man inte föra dialog eftersom det ibland är svårt att veta vem som menas när någon svarar det känns fel när någon som kallar sig Kristen medvetet försöker manipulera ut någon tråkigt nog har det hänt här några gånger

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Bäste ”kjell” med liten bokstav,

  Kolla in min profil (klicka på mitt namn)

  Anlednigen till mitt påpekande var att jag inte ville att de skulle tro att de var du som spelade dissonanter.

  Låt dom skylla på mej.

  Jag heter faktiskt ”Kjell” och tänker inte ändra på det. :-)

  /Kjell

 • kjell

  Jag har varit här före dig och det finns över 58000 i Sverige som har det namnet så om det finns någon med samma namn så brukar man anpassa sig Du gjorde det svårt för mig eftersom jag inte vet om det är mig som någon tilltalar När det inte fungerade för dig med Kjell som namn så tar du ett namn som ingen här greppar och undertecknade i stället med förnamnet det blir lika galet eftersom alla då svarar det som känns lättast tänk om alla här skulle kalla sig Stefan dom som har samma namn brukar lägga till en bokstav (Namnet Stefan är över 66000 i Sverige)

 • C

  Lars F: Jag börjar nog bli lite tjatig i denna fråga, men du måste göra skillnad mellan tvivel på att människan har tillgång till all sanning och tron att absolut sanning existerar.

 • wildwest

  Absolut sanning existerar. Den består av Jesus själv som sa att han var vägen, SANNINGEN och livet. Om inte absolut sanning existerar nånstans så kan precis vad som helst röstas fram genom lobbyism i demokratier och beslutas uppifrån i diktaturer. Då gungar hela tillvaron, alla områden som tänkas kan. I en sån värld tänker inte jag leva. Det är en värld utan hopp.

 • C

  Jag måste uttrycka mig oklart. Jag har inte ifrågasatt existensen av absoluta sanningar, bara hur tillgängliga dessa är för oss människor. Jag ifrågasätter inte heller att de i någon mån är tillgängliga, bara att de inte är fullkomligt uppenbara (som 1+1=2, vilket tidigare jämförts med). Att människors uppfattningar skiljer sig åt i existensiella frågor antyder att det är så (debatten angående 1+1=2 är relativt liten i jämförelse).

  Nu har jag sagt samma sak på x antal sätt, så för att inte trötta ut övriga läsare nöjer jag mig så, om ingen tillför ngt nytt i diskussionen.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  C (22) skrev:

  ”Jag börjar nog bli lite tjatig i denna fråga, men du måste göra skillnad mellan tvivel på att människan har tillgång till all sanning och tron att absolut sanning existerar.”

  Absolut!

 • BW

  C skrev: ”du måste göra skillnad mellan tvivel på att människan har tillgång till all sanning och tron att absolut sanning existerar.”

  Denna argumentering är principiellt viktigt att behandla just därför att den i olika varianter så ofta har anförts som argument från företrädare för ”postmodern” teologi och teologi a la ”Mc Laren”. Den diskussionen torde vara väl bekant hos läsare av denna blogg.

  Det är inte särskilt smart att hävda att det inte existerar absoluta sanningar av den som vill framstå som en seriös samtalspartner i diskussionen med klassiskt evangeliskt kristna. Då väljer vissa (inte nödvändigtvis signaturen ”C”) att omformulera sig och säger i stället (A): ”Vi kan inte nå fram till sanningen”, ”den är otydlig” och ”vi har inte tillgång till all sanning”. Sedan är det en annan sak att även en klassiskt evangelisk kristen kan hålla med om att det är först i paradiset hemma hos Gud som vi kan förstå hela sanningen i den mån nu Gud vill visa oss den.

  När Jesus talar om sanning framgår det att han faktiskt menar och förutsätter att en absolut sanning om moral, etik och om ”Gud och mänskligheten” existerar och är nåbar och gripbar. Jesu efterföljare har och har haft stora problem genom historien med att kommunicera och argumentera för denna sanning. Men om man tror att sanningen inte är absolut och oföränderlig eller inte går att kommunicera så är man på direkt kollisionskurs med kristendom a la Jesus Kristus. (Vissa anpassningar till kulturella olikheter är legitima.)

  Om man däremot med påståendet ”A” (se ovan) menar att man anser att det finns ett verkligt problem med att kommunicera sanningen så att den blir trodd och förstådd så kan jag hålla med. Men om man med påståendet ”A” har gjort ställningstagandet att det a priori inte går att kommunicera den absoluta sanningen och att sanningen (därmed) är onåbar eller ogripbar så har man hamnat på direkt kollisionskurs med vad Jesus själv har sagt om detta. Då har man också skapat en plattform för att lättare kunna införa ”nya insikter” och tillägg och förändringar. Då har man gjort ett ställningstagande som enligt biblisk terminologi betecknas som otro. Och ”utan tro kan man inte behaga Gud” enligt en gammal bibelöversättning.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Den kristna religionen är mycket krävande i sitt påstående att det finns en absolut sanning, som vi människor har fått del av. En del av.

  Tidsandan säger däremot att ”allt är relativt”. Allting är relativt, enligt tidsandan. För Humanisterna finns bara tre absoluta sanningar: 1) Gud finns inte. 2) Evolutionsläran är sann 3) Abort är rätt.

  Kristendomen handlar inte om spekulationer om att det ”kanske” finns en Gud.

 • C

  BW: Uppskattar att du svarar i sak (och dessutom genomtänkt). Tråden är väl kall vi det här laget, men kostar på mig en kommentar:

  Jag har funderat på om det finns någon kvalitativ skillnad mellan påståendet att ”det finns ett verkligt problem med att kommunicera sanningen så att den blir trodd och förstådd” och påståendet att sanningen inte är direkt uppenbar för alla människor (vilket är vad jag mer eller mindre tydligt försökt kommunicera).

  Min slutsats är att det man uppfattar som sanning är svårt att kommunicera just för att den inte är direkt uppenbar. En annan slutsats är att en blogg kanske är för begränsad som forum för en mer djuplodad diskussion i kunskapsteori; det finns ju hyllmetersvis med böcker i ämnet skrivna av människor som ägnat hela sitt yrkesliv åt att utreda frågor som dessa.

  För att undvika missförstånd vill jag tilläga att jag utifrån mitt perspektiv som troende kristen tror att det finns absoluta sanningar, och att vi har tillgång till dem i den mån den Gud jag tror på låter oss ha det. En dag ska vi se ansikte mot ansikte…

 • BW

  Själv tycker jag att den kunskap om Gud som den ”barmhärtige samariten” (i Jesu liknelse) ger exempel på när han förbarmade sig över den slagne mannen är så mycket större och viktigare än den kunskap som likgiltiga skriftlärda, präster och leviter ägde och som tydligen bara satt i huvudet. Men en och annan bok är det ju inte fel att läsa …