Internationella kvinnodagen och flickaborterna

Idag är det den internationella kvinnodagen. Ett av syndafallets värsta konsekvenser är förtrycket mot kvinnor som vi ser många exempel på runt om i världen.

Jag läser varje vecka den brittiska tidskriften ”The Economist” – det är snabbaste sättet att skaffa sig en bred översikt över vad som händer runt om i världen, politiskt, ekonomiskt och allmänna sociala och vetenskapliga trender. ”The Economist” är helt överlägsen den kunskap man får genom de mycket begränsade svenska media och TV-kanalerna.

I senaste numret tar The Economist upp som huvudämne flickaborterna. Man liknar det vid ett systematiskt folkmord som pågår i världen. Man räknar med att långt över 100 miljoner flickor har aborterats under senaste årtiondena, framförallt i Kina och Indien men även i andra asiatiska länder. Aborterna görs bara på grund av kön. Anledningen till detta är traditionella könsvärderingar kombinerat med den strikta familjepolitiken där antalet barn strikt ska begränsas, samtidigt som alltfler har tillgång till ultraljudsundersökningar. Om en familj bara kan få ett barn, då vill man absolut ha en pojke.

The Economist konstaterar också att Sydkorea tidigare hade liknande problem men där har man kommit tillrätta med detta, det föds lika många flickor som pojkar i i Sydkorea nuförtiden.

Detta globala jätteproblem pekar på vikten av att flickor och pojkar värderas lika. Men det pekar också på abortproblematiken. Det är en djup tragedi att vara oönskad av sina föräldrar. Och den djupaste tragiken är att mista sitt liv redan i mammas mage därför att man är oönskad. Det The Economist pekar på är att flickor är mer oönskade än pojkar – en djup tragik.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonny

  Bra att du lyfter fram flickaborterna. Annars är det nog knappast så att kvinnor är mer drabbade än män av syndafallet. Kvinnor är drabbade på vissa sätt, män på andra. Men i dagens samhälle har man öppnat ögonen för hur kvinnor drabbas, medan förtrycket av män är en blind punkt. Men ser man till historien så är det män som har fått gå ut i krig, män som har fått bördan att leda och styra, män som har fått jobba på åkrar och fält från tidig morgon till aftonen i sitt anletes svett. Man ska heller inte glömma det dolda förtrycket av män i hemmen. Det blir bara dumt att lyfta fram det ena könet mer än det andra. Syndafallets konsekvenser är hemska för alla människor på olika sätt.

 • Stefan A

  Under mitt snart 50 åriga liv kan jag klart se att kvinnor får mer elände än män. Tyvärr behövs en kvinnodag, men inte dirigerad av Fi.

 • Stefan A

  Under mitt snart 50 åriga liv kan jag klart se att kvinnor får mer elände än män. Tyvärr behövs en kvinnodag, men inte dirigerad av Fi. Utifrån gamla testamentets klara direktiv om att värna om den svage, änkan och den faderlöse har vi mycket att jobba på för att fylla upp behoven.

 • Jonny

  Stefan A: Jag tror du är blind för mansförtrycket. Det räcker med att se på alla män som har tvingats ut i krig genom historien, alla barnsoldater (mest pojkar), alla negativa mansideal, allt slit på gårdar och i fabriker. När jag växte upp gjorde min mor ett fantastiskt jobb som hemmafru, min far åkte till fabriken. Vilken av dom hade det mest meningsfulla arbetet?

 • wildwest

  Även om kvinnor förtrycks, vilket är eländigt och avskyvärt, så är det just detta som det är politiskt korrekt att tala om. I Tyskland gjordes en undersökning som visade att 17% av alla män misshandlas psykiskt o fysiskt i relationer, då använder man samma måttstock som för kvinnomisshandel. Det är säkert färre än motsv antal kvinnor, men det är absolut ingenting som man pratar om! Vem har hört om våldtäkt av män t ex? Tänk bara tanken att jag i ett fikarum på måndag talar om att jag blev våldtagen av två unga blondiner… Hur stort medlidande får jag som man?

  Flickaborterna är naturligtvis extremt vedervärdiga. Ändå tycker jag man ska vara logisk: antingen är ett foster en del av kvinnans kropp, som blindtarmen, och med den kan förfaras hur man vill, eller så är det inte så! Det finns inget halvliv eller ingenting som säger att flickor är mera liv än pojkar. Därför förstår jag på ett sätt inte heller att man vill få ned antalet aborter, det betraktas ju ändå av alla som en preventivmetod idag. Problemet är helt enkelt, att logiskt tänkande i det här fallet leder till så skrämmande slutsatser att ingen vågar tänka logiskt. Därför har vi detta bisarra där foster räddas till livet i ena rummet och aborteras i nästa, där fängelsestraff för dråp kan utgöra skillnaden om klockan är 23.59 eller 00.01. Världen är i sanning ond!

 • Stefan A

  Om jag menar att kvinnor får MER elände än män betyder det inte att män inte förtrycks. Det är din tolkning, det inte vad jag skrev.

 • Stefan A

  Om jag menar att kvinnor får MER elände än män betyder det inte att män inte förtrycks. Det är din tolkning, det inte vad jag skrev.

 • BW

  wildwest skrev: ”Världen är i sanning ond”. Detta är i sanning sant!

 • kjell

  Ps 139:16
  Dina ögon sågo mig när jag ännu knappast var formad alla mina dagar blevo uppskrivna i din bok de voro bestämda förrän någon av dem hade kommit
  Om Gud vet att ett foster inte blir mer än några veckor då står det så i hans bok kan vi då ändra på det?
  Förlåt dessa mina tankar runt ett ord fast jag tycker också aborter känns fel

 • BW

  Drabbad av insikt

  Det är inte pengarna
  som avgör

  Utbildningens värde
  kan diskuteras

  Din karriär spelar
  mindre roll

  En fin stamtavla
  är sekundär

  Ingenting av detta
  är oumbärligt

  Kan rentav räknas
  som skräp

  I Guds ögon
  och därför i mina

  Tolv män med tro
  övervann världen

  Så var ödmjuk
  och hjälp din nästa

  Räkna med domedagen
  som en realitet

 • wildwest

  Kjell: om man resonerar så har människan inget eget ansvar, allt är redan förutbestämt och jag följer bara strömmen, slår ihjäl den jag känner för att slå ihjäl, stjäler från den jag vill stjäla ifrån, kommer kanske till himlen, men det har jag ingen aning om förrän jag är där. Visserligen finns det många varianter på predestinationsläran (se Calvin) men denna variant är nog inget vidare. Intressant filosofisk tema, dock.

 • kjell

  wildwest

  Tack att du såg det filosofiska i det jag skrev (Kolla förra bloggen Där var jag inte filosof)
  Läs 4/9/10

 • Olof Lundgren

  Aborter valda pga ett fosters kön, är vanligare i sekulariserade nationer. Se på Norge, Frankrike, Kina m fl länder. Gud vare tack, att Sverige har en sjukvård som på sina håll har läkare som börjat vakna upp. Heder åt dem!

 • Kerstin

  Funderar lite runt detta, hur skulle min egen mormor och farmor sett på det om de för en stund utifrån deras levnadsvillkor fått kika in i framtiden, skulle dom ha förstått ilskan många kvinnor i dag känner ?
  På den tiden fanns inte allt det här som vi ser som självklart idag, tvättmaskiner var okänt, blöjor fick de tvätta för hand, barnen bara kom, mormor födde 14 och farmor 7, det var också vanligt på den tiden att kvinnorna vårdade sina gamla föräldrar.
  De hade lång väg till butiken, mormor måste över älven med båt, sedan vandra flera km. bilar fanns inte, men det mesta man behövde fanns därhemma,
  mjölk smör och ägg fanns i ladugården, potatis mort och kolrötter i jorden och sylten plockade man i skogen på hösten.
  Inte någon vilsam hemmafru tillvaro precis, full sysselsättning.
  Tänk bara att måste ut även i 30 graders kyla för att göra sina behov, inte kunde de spola heller och toapappret kan inte ha varit mjukt.
  Om de nu hade kunnat se in i framtiden skulle de nog ansett att detta med att spola är slöseri med gödsel som det ju blir mat av om det får komma i jorden.
  Morfar och farfar lämnade ofta hemmet för att arbeta i skogen, ta hem virke och ved, jakt och fiske, slakta plöja och skörda, mormor och farmor deltog också i dessa sysslor utanför hemmet om tid och förmåga fanns, men någon måste ju vårda de små barnen så det blev naturligt att kvinnorna var nära barnen tog det praktiska ansvaret där eftersom de ofta var gravida eller ammade, äldre syskon var en stor tillgång för de yngre syskonen och föräldrarna, ingen behövde känna att de inte behövdes.
  Jag har svårt att tro att kvinnorna kände sig mindre värdiga än männen, jag är övertygad om att de visste sitt värde i de livsavgörande uppgifterna som de hade.
  Att farfar någon gång kunde ta hem pengar när han sålt en eka han byggt eller pengar för något han slaktat, har jag svårt att tro sågs med avundsjuka från farmor, att mannen därigenom fick ett större värde, nej det sågs väl mer som ett glädjande tillskott till det gemensamma företaget som var familjen, alla bidrog med arbete för varandras överlevnad, och mannen hade inte kunnat göra detta om inte kvinnan hade vårdat hans barn eller skött allt annat praktiskt som måste göras.
  En helt annan tid med helt andra värderingar, mycket materiell fattigdom, men var de olyckligare för att de var tvugna att kämpa tillsammans för överlevnad ?
  jag tror de förstod varandras värde bättre än vi gör i vår morderna tid.

  Idag är det samhället som har tagit över rollen kvinnorna en gång hade vad gäller vård och omsorg, ett arbete som måste göras men som tyvärr värderas litet jämförelsevis med andra yrken, och skulle kvinnan idag själv vilja göra det kvinnor alltid gjort, vårda sitt eget hem och sina egna barn, sina egna föräldrar så får hon göra det om hon har råd eller har en man som kan bidra med pengar för uppehället, denna syssla värderas bara av samhället om man tar hand om andras barn eller andras gamla föräldrar, om man byter barn och föräldrar då ses arbetet som ett riktigt arbete, nämner man vårdnadsbidrag är man en extremistisk bakåtsträvare och kvinnofientlig, ja även många kvinnor ser detta som fientligt mot deras eget kön .

  En dag som verkligen behövs lyftas fram är barnens dag, vilket borde vara de ofödda barnens dag också, barnens rättigheter, varför hörs inte rösterna på deras dag åtminstone lika högt som kvinnodagens, är det för att barnen inte kan tala för sig själva ?

 • Anna-Karin

  Det är en INTERNATIONELL kvinnodag idag. I Sverige är vi kvinnor ändå relativt starka om vi än har en liten bit att gå – jämfört med våra systrar….
  – som könsstympas
  – som gifts bort
  – som blir handelsvara genom trafficing, brudbränningar, hemgifter, månggifte mm
  – som inte har rätt till utbildning
  – som inte har rätt till sin egen röst
  – som inte har rätt…..

  Det är en internationell kvinnodag. En av 365 dagar, vanliga dagar.

 • Rodica Dobondi

  Det borde kanske sägas att det finns platser i världen där internationella kvinnodagen har en annan innebörd. Kvinnorna uppvaktas med blommor och presenter . De är uppskattade och firade. Både på arbetsplatser och i övrigt. Kvinnodagen sammanfaller med morsdagen men inte bara mammorna firas. Det är KVINNAN som firas.
  Det är kö till blomster affärer , och motsvarande ”Guldfint”,Bord på restaurang måste bokas många dagar i förväg. Jag som är född den 9 mars var som barn nästan avundsjuk på 8 mars firande.

  Försökte här för några år sedan uppvakta anställda ( kvinnor) på min arbetsplats. Köpte tårta på internationella kvinnodagen . Några var förvånade, några blev glada för det var så oväntat. Här ska det kämpas!

 • kjell

  Kerstin Tidningspapper blev mjukt när man gnuggade det

  Anna-Karin/Rodica
  Varför är så många kvinnor så egoistiska Jag är en gammal man och har fått resa mig upp på bussar o dyl för kvinnor och det verkar inte finnas någon som skäms jag kan knappast stå upp men kvinnorna unga och äldre bara skall ha samtidigt som kvinnor talar om jämlikhet Varför finns det trafficing Kan det vara så att kvinnor har skapat ett behov genom sitt ”äldsta” yrke (som är mycket ojämlikt) som andra sedan har passat på att utnyttja

 • Kerstin

  kjell
  ha ha ja visst blev tidningspappret mjukare när man gnuggade det, jag har för mig att minnas det då jag hälsade på mina gamla mor och farföräldrar, iallafall hade dom det då när jag var där, men tidningar fanns det inte gott om, och absålut saknades reklamblad,
  på den tiden hade dessa verkligen fått komma till användning, undrar vad de använde istället, måste forska i detta :)

 • kristina

  Kerstin
  De använde en pinne eller handen. Gättat papper blir inte mjukt eller sugade hur än mycket man gnuggar:-)

 • http://www.brefvet.com Gunnel

  Nä, gnuggad sida ur en gammal telefonkatalog blev heller inte mjukare.

  Så lite reklam för min senaste Blogg ”Stäng av medan tid är!”
  Det är ändå vår dag idag.

 • BW

  Från kvinnors livsvillkor till forna tiders toalettbestyr. Spännvidden är stor på Stefans blogg. :)

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  På tal om Sydkorea så kanske det beror på det kristna inflytandet över landet ca 45% räknar sig som pånyttfödda och det i sin tur präglar nationens tänkande om allas lika värde skulle jag tro.

  Psaltaren 121 Var välsignade kära med borgare amen.

  v v v v t.b.