Gardellprogrammet igen

Noterar en viss debatt här på bloggen om Gardell-programmet. Jag har några kommentarer.

För det första så skickade jag ett mail till Jonas Gardell ikväll och framförde synpunkter på att vi evangelikaler och mainstream-kristna (ett nytt ord jag uppfunnit) blev så förskräckligt snålt behandlade i hans program. Jag tyckte att Jonas och SVT kunde bjuda på mer än de 20 sekunder som jag och Stanley Sjöberg fick för att säga någonting. Det återstår sju program så jag hoppas på bättring.

Jag klassar Gardell som en religiöst sökande människa, jag kan inte klassa det han säger och skriver som kristen tro i vedertagen mening (min analys om hans Jesusbok presenterades här på bloggen under 2009, jag tror det var i slutet av mars, början av april någon gång). Vi som hör till det kristna etablissemanget behöver dock möta människor med ödmjukhet och respekt, det gäller både kändisar och vanligt folk som vi möter i vardagslivet. Jag tar helt avstånd från den näst intill hatiska och vulgära Gardell-kritiken. Jag tycker att han ska mötas med respekt som vilken människa som helst, och vi behöver kunna ha dialog och samtal med människor oavsett vad de tror. Och jag tycker att det är tragiskt att vi saknar ledare och predikanter i svenska kristenheten som kan föra ut sin tro eller icke-tro med samma övertygelse och skicklighet som Gardell gör.

Hypotesen att jag och Stanley Sjöberg skulle utnyttjas som någon sorts gisslan för att ge legitimitet åt programmen, tror jag inte alls på. Varken Gardell eller SVT har något intresse av det, tror inte att de bryr sig ett dugg om vad vanligt frikyrkofolk tycker om detta.

Vi måste som kristna leva med att det är en brokig och rörig religiös bild och landskap i Sverige idag, där många olika livsåskådningar och trosuppfattningar, och även kristendomstolkningar lever sida vid sida. I den miljön behöver vi frimodigt stå upp för vår tro och våra övertygelser, men det gör vi inte främst genom att klanka ner på andras tro, utan främst genom att berätta om vårt eget möte med Jesus och vår tro på honom.

Nu säger jag godnatt, fru Swärd sover gott redan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Pingback: Hur bör vi förhålla oss till villolärare inom blogg-världen? « Erevna – Blogg & Tankesmedja()

 • S-E Sköld

  Eftersom Bibelns Gud dömer

  Jonas Gardells livsstil

  och valet därför

  för honom

  blir:

  Bibelns Gud eller Marc

  så väljer han bort

  Bibeln Gud och

  gör honom

  hellre

  till

  en svart lesbisk kvinna

  men det får kristenheten inte säga säga

  då det inte är politiskt korrekt att hävda att

  den Gardellska kejsaren är naken: sånt får man tänka

  men absolut inte säga: då Jonas Gardell är en s.k. kändis.

 • Marianne

  Generöst av Gardell att bjuda in fler röster till sitt program, hedrande att du är en av dem. Jag uppfattar inte att Gardell vill vara den enda rätta rösten som uttalar sig om Gud, utan en bland många. Den som lyssnar uppmärksamt hör (det som finns inom oss alla) en önskan att få vara medräknad, få duga med sitt och bli älskad. Härligt att du finns med som en dialogpartner. Guds Välsignelse i möten och gärning!

 • Pingback: Shared Items – March 4, 2010 « Emanuel()

 • Pingback: Hitta, Gardell, föråldrad | Emanuels randanmärkningar()

 • Eric

  Det är viktigt som du påpekar att Jonas Gardell skall mötas med respekt, framförallt med den kristna kärleken. Hans åsikter skall bedömas efter Guds ord och då måste det framhållas att han har fel. Man måste skilja på sak och person.
  Hans utfall mot Gud och kristen tro är inte förenligt med den kristna kärleken. Han kanske inte vet bättre..
  Varje dag ber jag för Jonas att Gud skall omvända honom. Ingenting är omöjligt för Gud.Paulus blev omvänd som hatade dem som trodde på Jesus, han förföljde Jesus.
  Jag uppmanar ni som läser detta att delta i bönekampen för Jonas. Gud hör bön. ”Räkna med Gud ty han gör det omöjliga. Han gör vad människor inte förmår.”

 • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

  Håller helt med dig Herr Swärd (tufft namn för övrigt). Du skriver moget och ärligt om vad du anser utan att pasta pil i gummibåt. Ceep up the good work!

 • S-E Sköld

  Eric, rätt!

  Mvh
  S-E

 • S-E Sköld

  På många kristna bloggar skulle aldrig

  JESUS tillåtits skriva och inte heller

  Hans lärjungar och särskilt

  inte Paulus:

  där tål man inte

  bibliskt salt

  man har utvecklat

  ett sockerbehov

  i stället.

 • BW

  Om Jonas Gardell hade varit medlem i en EFK-församling och plötsligt en dag börjat förkunna sina nuvarande ideer om Gud så hoppas och tror jag att vi allvarligt skulle förmana honom och sedan utesluta honom enligt bibelns instruktioner om han inte gjorde bättring.

  Nu inte Gardell medlem i EFK men han använder sin medborgerliga yttrande- och religionsfrihet för att berätta om sin högst personliga tro. Vi bör lyssna på vad han säger för att förstå och kunna ge svar. Genom att Gardell står för sin tro säger han också underförstått till svenska folket att det är OK att tro på Gud. Detta ökar acceptansen hos många för att säga att man har en tro.

  Vi kristna tjänar i längden på att föra respektfulla samtal med populister som Gardell och dogmatiska ateister som förbundet humanisternas Lena Andersson, Jersild, Sturmark med flera (en resultat av dialogen är att dogmatisk ateism har tappat mark till förmån för ett agnostiskt synsätt). Likt Paulus som blev allt för alla för att kunna vinna någon för Gud får vi ta vara på tillfällena att argumentera.

 • S-E Sköld

  BW, Du har rätt; men lantärnor skall lysa klart, inte för lantärnans skull, utan för sjöfararnas. Och där har vi en skyldighet, vi som kristna, att visa klart ljus; d.v.s. Bibelns ljus/undervisning, om frälsningens enda väg. En väg som är smal fram till en port som är trång och där går man inte fram -och in hursomhelst. Det står i Uppenbarelseboken hur de ser ut, de som befolkar himlen och varför; alldeles oavsett varifrån på jorden de kommer! också inräknat Stockholms innekretsar.

  Mvh

 • BW

  S-E Sköld, det skriver jag också under på.

  Mvh

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Bra Stefan. Jag tror du gör helt rätt.

 • Staffanw

  Så har jag äntligen fått tillfälle att titta på Gardells första program.Medger att jag nu ser det som nästintill komiskt att Stefan Swärd pratar om att han deltar – detta var ju 99.9% J Gardell i ett totalt förvirrat program. Har alltid uppskattat Stefans bloggsida och den vilja till dialog med såväl ateister som villolärare som han visat. Men här blev både Stefan och Stanley S helt klart utnyttjade på ett trist sätt. Dena stora frågan är hur SVT – public service, med sina krav på objektivitet, kan låta en gycklare som Jonas Gardell visa upp sig under 8 program i ett samhällsprogram. Visst, Jonas är en duktig komiker, med detta skulle väl inte vara enbart show. Och Stefan, vilken respekt visar Gardell alla de som han hånar och driver med.