En liten nyhet om Gardellprogrammen

På tal om evangelikal och frikyrklig närvaro i Gardellprogrammet. Sveriges Television har viskat i mitt öra att Niklas Piensoho har blivit intervjuad och ska vara med i några av programmen, men SVT har dålig koll på namnen på pastorer så jag kan ha missuppfattat saken, men jag tror att det är så. Vi får se om han får göra mer än 5-sekundersinlägg.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anna-Karin

  Jag tror säkert att även Herr Stefan kommer att synas mer!! Hys gott hopp, Stefan!

 • http://www.dagen.se/blogg/jaktlund Carl-Henric Jaktlund

  Skrev om ”Åh, Herregud!” och din i första programmet korta medverkan på Twitter igår. Fick svar av Ulrika Nulty, programmets producent:
  ”Det är ett gäng präster/pastorer/teologer som återkommer i dessa enkäter, så Swärd är med i ca hälften av programmen. Han är bra.”
  Jag ställde en fråga till:
  ”Ok, och i några av dem är han kanske med aningen längre än han var igår, eller?”
  Ulrika Nutly igen:
  ”Haha, ja igår var det kort… om Jesus offerdöd pratar han längre, tex. Både Britta (ex. prod.) och jag har briefat honom vad som kommer :)”

  Kanske kan vara av intresse i funderingar kring hur stor medverkan kommer att bli.

 • Broder Roger

  Nu har jag sett tv-programmet med Jonas Gardell via svtplay.se. Riksnarrens religionsprogram väcker inte mersmak. Oerhört vinklat och vilseledande perspektiv som Gardell ger på kristen tro. Hur kan herrarna Sjöberg och Swärd vilja vara med i ett sådant subjektivt färgat sammanhang? De kända predikanterna blir som statister – eller gisslan – i Gardells egofixerade show. Kanske kan Swärd och andra ge en mer seriös vinkling av kristen tro om det senare i programserien blir något mer djupgående panelsamtal. Sjöbergs och Swärds uttalanden om att Gud är en högre intelligens respektive kraft och ljus gav inte särskilt mycket tyngd i riktning emot en mer klassiskt evangelikal kristendomstolkning. Snuttifierandet i tv-mediet blir väldigt tydligt i Gardells religionsprogram. Trots att Jonas Gardell faktiskt är hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet tror jag att rätt många andra programledare skulle ge en mer trovärdig skildring av Gud. Mitt betyg: * (av möjliga *****). Sången ”Vi sätter oss i ringen” med Irma och Max Schultz i slutet av programmet blev dock väldigt fint och ömsint tolkad. Det programinslaget uppväger dock inte bristerna i övrigt.

 • Pingback: GA: Seth Erlandsson- Gardells Jesus eller apostlarnas? « Erevna – Blogg & Tankesmedja()

 • http://berndtisaksson.dinstudio.se/ Metodistpastor Berndt Isaksson

  Jag har tittat på Jonas Gardells program ikväll, och det blir bara mera och mera antikristligt. I kvällens program inriktar sig Gardell på att förneka att Jesus dog för våra synder. Det var hela poängen i detta avsnitt nr.2. Alltså att förneka den absolut enda grund som finns för att vi ska räddas från evig förtappelse till evig salighet. Hela vår evighet vilar på att Jesus dog för våra synder och att vi i tron på Hans försoningsdöd blir frälsta.

  Jag tror att Jonas Gardell snart inte överträffas av någon i att angripa den kristna trons mest centrala sanningar. Hans skådespelartalang använder han för att nå ut med sitt antikristliga budskap, och dessvärre blir många förledda till att tro på hans alltigenom falska evangelium.

  Att han sedan också passar på att driva med kristna gör mindre – det tål vi säkert. Men när han driver med och förnekar till och med syftet med Jesu död på korset, så har Gardell verkligen visat sig vara ”en antikrist” – alltså en som strider mot och förnekar Jesu frälsargärning. Om det inte vore därför att denne Jonas Gardell har ett stort inflytande och en bevisad påverkan på många människor – inklusive på präster och pastorer – så skulle man kunna vifta bort hela hans programserie som ett sjuk skämt, men dessvärre är det något som kommer beröva många människor tron. Liberalteologin som redan orsakat så mycket skada i kristenheten har i Gardell fått en frontfigur man nu flitigt hänvisar till och även gett en doktorshatt i teologi. Men Jonas Gardell kan omöjligen enligt någon rimlig definition kallas en kristen medbroder – därför att om man till och med förnekar att Jesus dog för våra synder så har man själv definierat ut sig från vad som kan rymmas i begreppet kristen.

  Berndt Isaksson

 • Torbjörn S Larsson

  Håller med Berndt
  Nu gäller det att tända moteld och verkligen våga predika om Jesu blod.