Kommentar efter första Gardell-programmet

Bara en kort kommentar efter första programmet med Jonas Gardell om Gud. Vad Jonas tänker och tycker i dessa frågor vet vi ganska väl, så i det avseendet innehöll programmet inga överraskningar. Jag blev dock besviken över att de evangelikala och allmänkristna rösterna fick en så begränsad plats i programmet. Nu fick Gardells hållning helt och hållet dominera, även bland präst- och pastorskommentarerna. Det var väl jag själv och Stanley Sjöberg som representerade alternativen till Gardell, och vi fick väl några enstaka sekunder vardera av programtiden. Och klippen var så korta så det var omöjligt för en oinitierad tittare att se att vi representerade helt andra synsätt än Gardell. Så jag hoppas på att de alternativa rösterna för större utrymme i kommande program. Noterar att både Emanuel Karlsten och Carl-Henric Jaktlund har skrivit kommentarer på sina bloggar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Henke

  Var det bara jag som tyckte att det blev väldigt mycket Jonas Gardell och ganska lite Gud?

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag har nu också sällat mig till mängden av kommentatorer: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=559

  Jag tror det blir tillfälle till mer kommenterande framöver efter fler program, men jag tror nog inte att du ska vara alltför optimistisk angående den positiva effekten av att du och Stanley är med. Att det blir korta klipp och inga sammanhängande resonemang från er sida är nog att räkna med. Om inte annat för att det är korta program och det stora jaget i serien heter Jonas Gardell.

 • Bernt Carlsson

  Stefan, jag tror du och Stanley Sjöberg gick på en riktig mina, när ni medverkar i Gardells dravel-program Genom er sekundklipps-medverkan och namnskyltar legitimerar ni Gardells galenskaper. De som tittar på programmet minns mest det Gardell sa och gjorde, inte era korta repliker. Detta upplägg är ett känt gammalt knep från tv-bolagen, som ni borde förstått. Om Jesus fått frågan att medverka, hade han säkert tigit och ritat något i sanden.

 • http://www.rogeressenqvist.blogspot.com Roger

  Jag vill inte vara ngn besserwisser. Men är det inte lite väl naivt och tro att den färdiga produkten på något sätt skulle spegla klassisk evangelisk kristen tro? Risken är stor att vår vän Jonas har lyckats skaffa credit bland de som kritiserar honom.

  Mvh
  Roger

 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  i Trailern till programmet så ställdes frågan ”Kan vi få ihop Guden som älskar oss med Guden som inte godkänner oss- utan hotar, straffar och förbannar oss?”
  Försökte svara på den frågan här:
  http://erevna.nu/?p=849

 • Margret Sundin

  Vad hade du väntat dig Stefan?
  Producenten klipper som han vill och lägger in klippen så att hans syfte och tolkning kommer fram. Det skrivna ordet kan man alltid be att få läsa innan de går i tryck vid en intervju. Bad du om att få se inslaget innan det gick i rutan, godkände du det?

  Jag är glad för de kristna som tackade nej till att vara med i herr Gardells program. Jag tror att vi måste vara vaksamma. Jonas Gardell raljerar med den kristna kyrkan och Gud i alla sammanhang som släpper fram honom. Det borde väl ändå vara en varningssignal för att medverka. Hans syfte är inte att hjälpa människor till den levande Kristus.

  Läs mera http//:www.citykyrkanorkelljunga.se
  Margret Sundin pastor Ci´tykyrkan Örkelljunga

 • http://tony48.blogspot.com Tony Malmqvist

  Jag har inte ens tittat på programmet. Varför ödsla tid på vår riksnarr nr1?
  Helt bortkastad tid

 • kjell

  Var det någon här som såg när Jonas var med i stjärnorna på slottet efter det programmet så förvånar det mig att något TV bolag vill satsa på honom han bar sig åt som ett bortskämt barn

 • Stefan A

  I England har man tydligen kört Alpha som reality-TV. Tänk om vi kunde få se herr Swärd som tv-stjärna i det sammanhanget i sverige! Det vore tillräckligt kontroversiellt att det borde dra tittare…. tänk när man kommer till helige Ande! Det skulle sitta fint med helande och profetiskt tal på primetime!

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Jonas Gardell är bra på en sak nämligen Jonas Gardell.

  V v v v Thommy Bergenwall.

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Stefan, det är inte lätt att dansa på någon annans scen och man kan fråga sig om lämpligheten i att kristna skall ställa upp som stafagefigurer.

 • BW

  Det slog mig när jag satt i bastun efter ett tufft easyline-pass att det trots allt finns ett par bra aspekter med Jonas Gardells program. Det första har att göra med att många överhuvudtaget saknar kunskap om och en vokabulär för att tala om kristen tro. Gardell ger i alla fall människor en viss kunskap om bibeln och kristendomen och det kan göra att folk kan våga sig på att börja diskutera kristen tro och det är då som vi kommer in i bilden genom att tillrättalägga och förklara vad vi tror på. Det andra positiva är att Gardell står för att han tror på Gud även om han säger sig kunna ”bevisa” att Gud inte finns. Gardell säger med andra ord att han inte skäms för att han tror på Gud trots den motsägelsefulla gudsbild som han har redovisat. Och om Gardells program är en ytterligare en faktor som leder till ett tuffare samhällsklimat för kristna människor så är det bara bra tror jag. Då är vi nämligen tvungna att komma ut ur garderoben och börja att stå upp för vad vi tror på.

 • S-E Sköld

  BW, det kristenheten inte tycks inse, är att Jonas Gardells Gud är skräddarsydd för gayvärlden. Han vill därför inte heller, av förståeliga skäl, veta av någon annan; därför fick inte Stefan Swärd och Stanley Sjöberg komma in i programmet och kommentera hans partsinlaga: sanningen är den att SVT går Gardells ärenden och ingenting annat. De programmet torde kunna fällas för total patiskhet.

 • Patric

  Jag tyckte det var intressant att se Gardells program och jag kommer absolut att följa serien. För mig känns det självklart att hans ambition är att dela med sig av sin brottningskamp med Gud. Jag tror inte att människor i första hand behöver enkla svar på svåra frågor utan snarare ett reflekterande kring vad det är att tro och vad det får för konsekvenser för mig som människa. Sen behöver man inte hålla med om allt han säger men det är bra att han aktualiserar trosfrågor och tydliggör att vi ofta har lätt att ge väldigt förenklade svar på svåra frågor. Jag tycker också att det är bra att du Stefan är med på ett hörn, det är viktigt att olika förhållningssätt får komma fram. (Jag inser att jag är i minoritet här på bloggen…)

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Patric, jag är inte nödvändigtvis kritisk till att Stefan deltar i programserien, kanske något skeptisk till om det verkligen kommer något positivt av det. Men, jag tycker det är mer positivt än negativt att Gardell får ha sin serie. Visserligen är det inte kristen tro han för fram, som jag ser det, men han aktualiserar trosfrågor, som du skriver, och det är bra. Det kan ge tillfälle till många goda samtal med människor om kristen tro och Bibeln framöver. Men, det är förmodligen inte nödvändigt att Stefan Swärd och Stanley Sjöberg ska medverka i serien för att det ska bli möjligt. Jag är något tveksam till att evangelikala ledare ska ställa upp och på ett sätt ge någon sorts ”trovärdighet” till en sådan serie.

 • Maja

  Du är i minoritet på den här bloggen men inte i samhället i övrigt, Patric. Precis som du skriver behöver människor bjudas in till ett reflekterande över livsfrågorna eller snarare; deras redan pågående reflekterande behöver legitimeras och uppmuntras. Och det är bara bra för kyrkorna att folk i allmänhet får förstå att det går bra att tänka och vrida och vända på saker utifrån sin egen kunskap. De flesta är så livrädda för att göra fel och veta för lite så de betackar sig för kristendomen överhuvudtaget.

 • Per Hallström

  Stefan Swärd och Stanley Sjöberg bör fortsätta vara med i TV-program tillsammans med Gardell. Men bara om programmen är direktsända, till exempel en del av de populära TV-sofforna. Under min yrkesverksamma tid var jag med en del i TV och jag vet att man är chanslös när en intervju spelas in eftersom den sedan ofta redigeras till oigenkännlighet. Ett i intervjun ganska perifert uttalande kan i det färdiga programmet lyftas fram för att belysa det budskap som producenten önskar få fram. Om Swärd/Sjöberg trodde att de på något sätt skulle få komma till tals i Gardells program var dessa bröder tyvärr ganska aningslösa, vilket är förvånande med tanke på att båda har en gedigen TV-erfarenhet.

 • Läsare

  Tony Malmqvist jag håller helt och hållet med dig, bytte kanal direkt jag såg att det var på gång. Orkar helt enkelt inte se eländet, har förstått att jag ej är ensam om detta.

  När jag idag samtalat med många människor så får jag liknande svar ”orkar inte se det med risk för att gå i taket”.

 • Stefan A

  Eftersom Gud är en god Gud kan han använda Gardells program att väcka ett intresse för kristen tro. Det är inte dags att ge upp. Det bästa ligger framför för den som älskar Honom!

 • wildwest

  Förlåt om jag inte kan undanhålla mej kommentaren: vad var det jag sa! Vem trodde att evangelikala pastorer i ett progam om den moderna religionen gardellianismen skulle få en framträdande plats, eller ens nån längre tid att utveckla sina tankar trots förmodligen långa tv-inspelningar vid intervjutillfället? Är inte förvånat ett dugg.

 • Anna-Karin

  Hörni, visst var det en serie av program? Varför ropa Hej, ni är inte över bäcken ännu!

 • Emmy

  I din blogg skriver du: ”Det var väl jag själv och Stanley Sjöberg som representerade alternativen till Gardell”. Svenska kyrkan verkar per automatik vara utesluten, från möjligheten att beskriva vem Gud är? Eller? Jag har en väldigt ekumenisk bakgrund och jag är och van att möta olika kyrkliga ledare från kyrkor och samfund. Jag har personligen svårt när man ställer frikyrkans andlighet högre än svenska kyrkans. Rötägg och flummisar finns det överallt, även hos oss frikyrkliga. Och plockar man ut er båda (Stefan och Stanley) och jämför med Ted Harris, så ger ni väl alla tre en sant svar på vem Gud är…
  Stefan Swärd: Gud är ljus, kraft…
  Ted Harris: Gud är bortom vår föreställnings förmåga…
  Stanley Sjöberg: Gud är den högre intelligensen, han är större än allt skapat…
  Tycker man ska leta likhet istället för att söka splitter faktorer, det finns tillräckligt med ondska i världen utan att vi kristna skall gå i fronten och attackera varandra. Sen ska flummeri bort från allas våra församlingar oavsett vilket samfund vi tillhör…