Predikan om korset

Igår höll jag alltså en predikan om korsets betydelse i den kristna tron. Tyvärr blev det inget sammanfattande Youtube-klipp den här gången. Det går att lyssna på predikan genom att gå in på Elimkyrkans hemsida och ladda ner den, www.elimkyrkan.org och gå in på höger sida ”nedladdningar” och klicka på predikan 2010-02-28 med rubriken ”människor med vision” – predikan fick sedan lite annan inriktning än vad rubriken i förväg antydde.

Hur har jag uppfattad försoningen och Jesu verk på korset? Finns det aspekter jag missar. En predikan är ju koncis och koncentrerad, och kan inte rymma alla nyanser. Kom gärna med feedback.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonny

  Mycket bra. Du fick med de viktigaste aspekterna av Jesu seger över synden, döden och ondskans makter och konsekvenserna för människan. Som lutheranskt orienterad blev jag glad att höra betoningen på vad Jesus har gjort.

  Jag skulle tro att den här typen av grundläggande undervisning blir allt viktigare i vår tid där falska läror många gånger har ersatt grundsanningarna.

 • Stefan Herczfeld

  Jag tycker att det var en intressant och givande predikan. Du gav av dig själv, och dina erfarenheter. Jag tar tacksamt emot.

  Du frågar efter om något kunde ha lagts till. Självklart hur mycket som helst… Jag kommer upp med några idéer:
  1) hur påsken är en kamp och seger mot onda makter, vilket vi ser i hur Gud går tillrätta med dem genom plågorna i Egypten, där han tar sig an deras gudar, och till slut visar sig som herre över liv & död.
  2) Korset som livets träd i Genesis och i Uppenbarelseboken
  3) Hur Gud vänder förbannelse i seger
  4) Att vi uppmanas att ta vårt kors och förneka oss själva för att få evigt liv (Matt 16:24, Mark 8:34, Luk 9:23), och att Jesus var lydig intill döden på korset (Fil 2:8)
  5) Korset var inte det enda, utan ”bara” det yttersta lidandet. Han möttes av fel förväntningar vid intåget i Jerusalem, han förråddes av en av de närmaste, han mötte mobben och föraktet, han övergavs av de sina, han piskades blodig och hånades, berövades kläderna… En fråga: Hur skulle jag ha reagerat om jag vore i Jerusalem den gången?

 • Pingback: Kristen i vår tid « Mikael Karlendal()

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Stefan, man kan säga att jag har gett en viss respons till din predikan och din verksamhet i min senaste bloggpost, i vilken jag ger dig en direkt uppmaning.

  http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=554

 • Mikael

  Hej Stefan!

  Jag skall fullfölja en kommentar angående bilägande.

  Om jag motiverar att sexuellt avvikande måste sluta synda för att vara välkomna!
  Samtidigt som jag kör en lyxig och onödigt besintörstande bil!

  Måste inte jag då skrota bilen före jag uttalar mig om annans synd, för att vara trovärdig.

  Och isåfall finns det en uppsjö av fel och brister vi själva måste ta itu med innan vi går ut och påpekar vad som är fel och rätt att leva efter.

  Då kommer frågan om jag påpekar flisan i min broders öga, har jag då inte erskänt offentligt stocken i mitt egna.

  Så ställ gärna frågan till er är jag villig att gå ut i snökaoset och vara beroende av SL och SJ eller andra bolag för att komma fram.

  Många är beroende av dessa, men oftast så fort de kan köpa en bil gör de det.

  Bröder om vi inte kan ransaka oss i detta exemplet, hur skall vi då ta alla andra synderna som vi dagligen utför och påstå att viss synd inte får existera.

  Är vi inte en bunt förstockade ögonkänare som är förvissade om att vi kommer inte klara domen, och för dessa ger Jesus ingen nåd, förrän den dag vi tar och lyssnar till Jesus och följer honom och genom att vara ett föredöme visar på detta funkar för mig
  det är värt att testa, då kommer ett val vill jag sälja bilen för att peka finger på de som inte klarar leva så bra som jag, vill jag för alltid vara en renlevnadsmänniska som aldrig äter en hamburgare eller kakor osv…

  Vart går gränsen för att jag skall kunna ropa ut till de som syndar, men så där för du inte göra, du är inte välkommen.

  Nej, mina bröder, mina förstockade ögon får jag försöka leva med själv och det enda sätt som jag anser att vi kan påvisa ett finare liv, är att vi själva lever det liv som jag så gärna vill att vi alla skall leva, men märk väl jag unnar mig en bil på uppfarten jag kan till och med äta kakor och hamburgare utan att skämmas!

  /Mikael

 • jan sköld

  I den fövirrade tid vi lever i så kan vi se vad Guds Ord och den kristna historien har att bjuda på angående synder 1. Frosseriet
  2-Sexuell utlevnad
  3 Girighet
  4.Vrede
  5Leda
  6 misströstan
  7.Äregirighet
  8,Andlig högmod den värsta av dem alla !
  Denna synda katalog drabbar alla ingen går fri
  Guds ord måste vara måttstocken .eftersom både det Skrivna Ordet o Jesus Kristus tillhör Guds uppenbarelse
  Som Mark Twain sade , Många har problem med det de inte förstår i skriften, jag har problem med det jag förstår.

 • wildwest

  Tycker det är intressant att notera dikena och hur det växlar över tid vilka diken vi vill kana ner i. För 50-60 år sen la man sej i alla människors liv från kyrkans ledarskap och man fick inte ha håret som man ville och även privatlivet skulle regleras i detalj, mycket var bra, mycket var god omtanke, mycket var ren lagiskhet utan stöd i Bibeln.

  Idag sitter vi uppenbarligen i det andra diket. Vi kan aldrig kritisera någon för att vi själva har syndat. Med andra ord måste man först vara syndfri. Vilket vi aldrig blir. Vilket bara Jesus var. Eftersom varenda predikan är en uppmaning till att ändra på sitt liv i nån riktning så borde man följaktligen sluta predika. Predikanten ska först bli helig själv. Inte heller detta går ihop med Bibeln. Paulus var oerhört skarp och helt politiskt inkorrekt när han ibland säger att alla budskap som inte han själv kommit med är felaktiga.

 • BW

  Det är intressant att Stefan vill ha feedback på sin predikan. Inget fel med det. Samtidigt är det på något sätt också en återspegling av vår tids civilation och kulturella klimat. Själv har jag en ide om och en längtan efter att få uppleva mer av den sortens förkunnelse som kännetecknade Jesus själv och om vilken folket sa att att han talade med makt och myndighet och inte som deras skriftlärde – den sortens förkunnelse som kan ta sig förbi det kritiska filter som vi moderna människor tillägnat oss och nå fram till vår andes innersta rum där Gud vill så in sitt levande ord. (Detta sagt utan att jag har lyssnat på Stefans predikan 😉

  En sådan förkunnelse kan mobilisera massorna till tro på Kristus i vår moderna civilation som allt sedan 1900-talets början präglats allt mer av masskultur och massmedia.

 • kjell

  1 Tim. 4:1-4 i kommande tider somliga skola avfalla från tron och hålla sig till villoandar och vilja att man skall avhålla sig från allehanda mat som Gud har skapat till att med tacksägelse mottagas ty allt vad Gud har skapat är gott och intet är förkastligt när det mottages med tacksägelse

  Hebr.3:4 Vart och ett hus bygges ju av någon men Gud är den som har byggt allt

  Det står också att Gud skapade människan till sin avbild =lusten att skapa hus bilar och alla andra ting som vi har omkring oss kommer från Gud

 • C

  BW: Om du kollar hur Jesus verkar ha gjort så både sökte och fick han feedback. Det verkar ju ha gått hem. Jag har ingen längtan efter predikanter som ”köttar” på utan att lyssna. Sådana finns redan, och deras frukt är inte entydigt positiv.

 • Besökare

  Bra predikan, klassisk, basic kristen lära kan man väl säga. Trevligt dessutom lyssna till stockholmsdialekten. Dialekter vilka de än är gör allt mer personligt. Nu har jag laddat hem fler predikningar från Elimkyrkans hemsida.

 • Mikael

  Hej!
  Wildwest, jag kan bara hålla med det är bra att tala om bibeln och ordet som står där, men att välja ut stycken som är särskilt viktiga för att stödja ens egna tes, jag anser att då måste jag förstå Jesu innersta grundmening!

  Och kjell är det okej med lusten att skapa bomber och vapen också, de görs av människa?

  /Mikael

 • BW

  Jag har svårt att se att jag skrev att jag längtar efter predikanter som ”köttar” på utan att lyssna.
  Att tala har sin tid och att lyssna har sin tid.

 • kjell

  Det står skrivet att överheten inte bär svärdet förgäves och någon har ju skapat det också Petrus bar svärd och använde det också men Jesus satte tillbaka örat
  Allt skapat går att använda både till gott och ont

 • Besökare

  Om predikningar ö h t har jag en undran som har att göra med vad C-H Jaktlund skriver i sin nya bok (smakprov: http://www.smakprov.se/smakprov/Jesus-gick-vidare-och-kyrkan-star-kvar-Carl-Henric-Jaktlund_9789179995706).

  Citat: ”Och det är naturligtvis helt logiskt och riktigt att satsa på barn och unga. 70-90 procent av alla beslut om tro tas före 20 års ålder brukar det påstås och jag ser ingen större anledning att ifrågasätta påståendet. Det räcker att göra en enkel handuppräckning i vilket kyrkligt sammanhang som helst för att se att det stämmer.”
  ”De allra flesta är någon annanstans idag. Den stora merparten avdem som gick till min barn- och ungdomskyrka finns inte där idag, inte heller i någon annan kristen gemenskap. Vissa gör det, men den stora andelen har lämnat eller har ett passivt förhållande till kyrkan.”
  ”Men lika sant är att bakdörrarna står som mest på vid gavel just där. Ungdomar väller bokstavligen ut, de rinner igenom församlingsverksamheterna. Jag har allt mer börjat tänka på de kyrkliga tonårsverksamheterna som en modern form av Bibelns mest kända vandring, den ut ur Egypten.”

  Som sagt undrar jag vad kyrkan har att säga.

 • BW

  Jag vore tacksam om någon läsare kan be till Gud för mig. Jag har problem med kotorna i ryggen och i nacken. Mycket förmår en rättfärdig mans bön när den bedes med kraft, enligt Jakob brev 5:16

 • Pingback: Jonas Gardell: TRAFIKPLATS FRÄLSNINGEN « Erevna – Blogg & Tankesmedja()

 • http://www.dagen.se/blogg/jaktlund Carl-Henric Jaktlund

  Besökare: Kan du utveckla något vad du menar? Jag förstår inte riktigt din undran utifrån det du citerar ur min bok.

 • Besökare

  C-H Jaktlund: Jag kanske uttryckte mig kryptiskt men var inte meningen. Menar ungefär så här: Verkar vara ett stort problem, för att inte säga katastrofalt, att så många lämnar kyrkan. Ett ämne alltså att ta itu med, borde väl gå att tala om, för att inte säga predika om. Bra att någon skrivit en bok om det, den förtjänar uppmärksamhet. Skrev som jag gjorde för att ämnet i denna blogg var just predikan. Så jag undrar om bokens frågor och budskap får någon respons i kyrkan. Kan man göra något åt saket? Finns något att säga? Jag har inte läst hela boken, endast smakprovet, den är väl ännu ny, kanske dröjer ännu synpunkter och reaktioner.

 • wildwest

  Något av det bästa i CH Jaktlunds bok, om man nu ska halka in på detta, är det jag själv hört diskuteras hemma sen 60talet: varför är det inte äldre pastorer som vägleder unga? Tror att lite av problematiken med att ungdomar lämnar kyrkan ligger här. Man kan inte få vägledning och nån att diskutera med när pastorn själv bara är 3-4 år äldre än man själv, åtminstone är man knappast trovärdig. Då blir ungdomsmötena bara lek och den är roligare på andra ställen än i kyrkan.

  Inte heller är det bra med ogifta ungdomspastorer. När frågorna om relationer haglar så har han/hon ingen erfarenhet att komma med, i värsta fall är han/hon själv upptagen med lite sidoaffärer med kyrkans ungdomar…

  CH Jaktlund: när jag ser att Du läser bloggen vill jag tacka för en mycket bra bok, men Du får gärna vara lite mera direkt och precis nästa gång. Ibland tyckte jag att Dina goda iakttagelser försvann i ursäkter över att Du var tvungen att skriva dom. Tänker jag på mej själv så är det en utvecklingsfråga… Eftersom jag är lite äldre än Du.

 • http://www.dagen.se/blogg/jaktlund Carl-Henric Jaktlund

  Besökare: Okej, då förstår jag. Och ja, ämnet förtjänar uppmärksamhet vilket det naturligtvis får genom andra än mig också. Men utifrån boken så är jag runt och talar ganska mycket och har hitintills gett ett tiotal intervjuer i ämnet så jag skulle nog säga att responsen från kyrkan är relativt god. Men det finns mycket kvar att göra förstås, ämnet är stort och oerhört viktigt, menar jag.

  Wildwest: Tack för de orden. Men jag förstår inte riktigt det där med att ”vara lite mera direkt och precis”. Jag tycker att jag är tydlig i huvudsatserna men sedan är jag ganska resonerande kring olika detaljer, om det är det du menar.
  Fast vi kanske inte ska ha en debatt kring min bok här, det känns inte rättvist gentemot Stefans bloggpost som rör andra frågor. Maila mig gärna synpunkter Wildwest.

 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  Kring äldre som vägleder unga- så har kanske svenska ledare mycket att lära från amerikanska?-
  Jag har nästan aldrig fått vägledning av äldre kristna i Sverige (förutom vissa undantag)- men jag har alltid fått svar på frågor, vägledning, resurser som uppbyggliga böcker gratis m.m.- varje gång jag har kontaktat nån amerikansk ledare- stora som små- tycker många av de större amerikanska ledarna såsom David Wilkerson, John Piper, m.fl samt mindre okända (som jag själv tycker om) som Charles Letiher, Tim Conway m.fl har en ödmjukhet som ofta saknas bland kristna ledare i Sverige- åtminstone är det min egen erfarenhet- jag har alltid fått hjälp av dessa- när jag själv har efterfrågad det.
  Det har jag nästan aldrig fått inom svensk kristenhet- förutom vissa undantag som Seth Erlandsson, Mikael Karlendal, Stefan Sjöqvist, Dan Lindmark, Lars Widerberg, Lasse Väcklen (jag är självklart otrolig tacksam för dessa!!!!)- men oftast- blir det ignorerade svar…Speciellt under mina första år som kristen (jag har nu varit kristen i 5 år)- längtade jag verkligen efter att bli vägledd av någon mognare kristen- det visade sig snabbt vara omöjligt…nu tacket vara bloggande- så skapas dock nätverk, och kontaktnät- vilket underlättar…Men kort och gott- så anser jag personligen att svenska pastorer och ledare, samt äldre som har ett liv att dela med sig- behöver ta mycket större ansvar för unga kristna- inte bara unga människor- utan de som är nya i tron.
  Man blir inte mognare kristen genom att umgås med lika omogna kristna (blinda kan inte leda blinda) som än själv- man blir en mognare kristen genom att umgås med människor som har vandrat med Herren i många år och har en bred/stor erfarenhet.
  Själv tycker jag det blir lite smått pinsamt- när små pastorer i Sverige- inte ens tar sig tid att svara på mejl, medan stora pastorer som John Piper och David Wilkerson- alltid tar sig tid (åtminstone min erfarenhet)…säger lite om vilken skillnad det kan vara mellan herdarna tycker jag…på så sätt- tycker jag också Jaktlund har satt fingret på ett mycket stort problem- som på alla sätt och vis är viktig att lösa- om man önskar en kristen församling var människor växer i Kristus.

 • jan sköld

  Tack Michael för ett klokt o bra inlägg

 • Mikael

  Hej kjell!
  Har du tänkt igenom det du svarade?

  I Afganistan sitter Hamid Karshai kvar genom valfusk han har fört in Sharialagarna i grundlagen där till går stora delar av statsbudgeten till att muta olika krigsherrar till att inte föra krig mot regimen.

  Man kan där till översätta ordet Taliban till läsare!
  I denna del av värden för Sverige ett krig för att stödja! Ja vad är det kvar att stödja!

  En krigsaktion utplånade en hel by på helt fel grund då var det en Tysk offiser som utförde aktionen.

  Vi vet att Talibanregimen var ett skräckvälde, men det var USA genom
  CIA och Senator Rickard Wilson som gjorde detta möjligt för de att ta över makten!

  Sverige lägger ner 1,2 miljarder i krigsbistånd och mindre än en tredjedel i humanitär hjälp för Afganistan.

  SIDA godkände inte ökat stöd utan vill sänka. Nu har vi en regim som inte med våra regler får stödjas men av politiska skäl måste stödjas!
  Detta gör att det fusk som råder i Världen måste godkännas i vissa regimer

  På ett krig som fått sin legetimitet i efterskott.

  Okej vi kan se detta som småsaker och att överheten gör så gott den kan!

  Men i NordKorea lät regimen under en svältkatastrof mer än 200000 människor svälta ihjäl. Det råder ett ej avslutat Krig med SydKorea som har ett ständigt hot av att NordKorea skall sända över sina misiler över deras huvudstad.

  Alla de kommentarerna om att Talibanregimen är så hemsk att den måste bort bleknar i jämförelse med NordKoreas regim! Nu kan de även sända en atombomb över Seoul!

  Varför Gör USA inget?

  Kan det vara att man är mer motiverad i Afganistan och frågan handlar mer om olja!

  /Mikael

 • wildwest

  Michael G Helder: Intressant, då är det inte bara jag som tyckt som Du i alla år… Själv har jag dock haft förmånen att ha haft föräldrar som haft kristendomen först i sina liv och alltid kunnat svara och vägleda närhelst man frågat, aldrig nån kommentar som: jag har inte tid, jag vet inte, det får du ta reda på själv. Därutöver har jag sett praktisk vardagskristendom så länge mina farföräldrar levde, minnena av dem går aldrig ur – så naturligt, så självklart och så övernaturligt.

 • wildwest

  CH Jaktlund: Nej, vi ska inte föra en diskussion om Din bok på Stefans blogg. Jag återkommer gärna till Dej med några exempel. Jag sitter mest på jobbet när jag är aktiv på bloggar och har då varken Bibel eller böcker med mej. Dessutom är Din bok utlånad. Men jag kanske återkommer när jag fått tillbaka den.